Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
mirke
Poruka: 777
Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od mirke » utorak, 16. feb. 2010. u 22:37h

Verovatno nije znao, a niko mu nije javio sign0007
Slika
MIRKE / Fiesta 1.25 zetec

Pilot 3
Poruka: 35
Član foruma od: subota, 6. feb. 2010. u 15:58h

Poruka od Pilot 3 » utorak, 16. feb. 2010. u 23:00h

pa nešto tu Alfu nisam viđao u komšliuku ni pre ni kasnije, tako da je moguće da je čovek bio samo u poseti, a nije video ni čuo kad ga je taj neko pljesnuo prvi put, nisam ni ja a ispod prozora mi je. Mada još ima "heroja"koji tu ostavljaju auto. Još su mi gori oni koji zatvore po dava parkirana auta. Njima nije šteta izbušiti gume!!! 2u4pvecna8
Ffoc, one and only... [img][img=http://imageshack.us/thumbnmail.png][/img]

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » sreda, 17. feb. 2010. u 03:08h

911s [SK] piše: Nisam ni ja verovao dok nisam počeo da vozim zadnju vuču sa napred motorom, uzbrdo po snegu i poledici. U tom slučaju ide daleko bolje nego FWD, jer kada ide uzbrdo daleko više mase "legne" na zadnju osovinu nego na prednju.
Sa zimskim gumama 195 sam izvlačio uspone preko 15% i to sa totalnom poledicom! :-| A pritom sam samo ja bio u autu.
Da i ova je bila isto iznad 10 stepenil. Jos kaldrma, ona, neasfaltirana.

Wow. Dakle to je to.
Mozes ti da se okrenes,ali kad je cist led mzoes i na krov da okrenes dzabe ti je
Pa u principu moje iskustvo je sa mojim autom da ako je malo neravan nema nekih vecih problema. najvise problema predstavlja rikverc, verovatno zbog rasporeda tezina.
Ali sa druge strane ako je gomila malo vecih brdasca, za rikverc uvek zaslajfuje guma na brdascu.
Mislim na malo vece brdasce leda, na zemlji, tipa tako neravan led : )

Dusan64 piše:Patosnice su dobre,bolje od peska cak.. Ako su gumene..
Stavis patosnice ispod gume, da izadjes? Interesatna ideja, sljaka sigurno?

Sljaka sigurno? Dobra ideja.

Btw, da ne idem offtopik. Skoro sam se vozio kod onog istog brda na koje sam se popeo samo sam ovaj put silazio.

Naravno sneg led, abs nemam.

ni to sto je auto u brzini ni to sto sam imitirao abs pritiskanjem kocnice, nije nista posluzilo. Auto se jednostavno spustio kao sanke, cak je i odskocio malo par puta.
mada sam ostao bezbedan jer je bila izorana traka, da sam malo skrenuo verovatno bi me seng, plus kocenje plus kocenje motora zaustavilo. Ali da nije bilo snega sa strane i da nisu bile 2 izorane brazde, svasta bi bilo.
Poslednja izmena: Djomla, na dan sreda, 17. feb. 2010. u 03:17h. Ukupno izmenjeno 1 put.
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » sreda, 17. feb. 2010. u 08:34h

Pa da imas ABS imao bi jos vise problema na ledu,jer taj ABS produzava zaustavni put.
No imao sam i ja losu situaciju sinoc.
Bilo mi dosadno pa sam se malo vozikao po gradu,brzinama do 50 km/h.
Vozim se ulicom koja ima prvenstvo i sad posto znam da je ta ulica malo losija na jednom delu tj sama raskrsnica ja usporim na recimo
45 km/h kad odjednom pred haubu mi iz sporedne ulice iskace Passat B6 brzinom od recimo 70 km/h.
Ja legnem na kocnicu i bukvalno za par cm ga promasim.Pogledam desno i vidim ga kako se zavlaci u jednu malu ulicu,ja ga pojurim
ali nazalost bio je brzi od mene,moja laguna i nije bas neki auto za trku i pilanje.
Ali uteha mi je sto znam gde lik zivi pa cu ga posetiti....ha ah ha
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

Djomla

Poruka od Djomla » sreda, 17. feb. 2010. u 10:15h

Taunus 17m piše:Pa da imas ABS imao bi jos vise problema na ledu,jer taj ABS produzava zaustavni put.
Ozb?

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » sreda, 17. feb. 2010. u 10:35h

DjomlaMRak piše:Stavis patosnice ispod gume, da izadjes? Interesatna ideja, sljaka sigurno?
Sigurno.. Par puta me izvuklo iz nemogucih situacija ove zime.. thumbsuph

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » sreda, 17. feb. 2010. u 11:52h

Patosnice pomažu ako si na parkingu zaglavljen zato nije loše imati zimi u gepeku neke stare koje ne koristiš više. :) A za pjesak je ako treba uzaći uz neko brdo, ne možeš cjelim brdom postaviti patosnice. lol
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Djomla

Poruka od Djomla » sreda, 17. feb. 2010. u 12:46h

Dusan64 piše:
DjomlaMRak piše:Stavis patosnice ispod gume, da izadjes? Interesatna ideja, sljaka sigurno?
Sigurno.. Par puta me izvuklo iz nemogucih situacija ove zime.. thumbsuph
e da mi je tvoje mudrosti kad sam bio onomad zaglavljen na parkingu :D
Nego sam morao da iscimam nekog lika da me pogura malo. Sreca pa parking u centru ima ljudi. :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 17. feb. 2010. u 18:20h

Jeste, ABS produžava kočioni put na klizavom kolovozu (sneg, led, možda i voda).
Ali ono što je jako bitno je da se zadržava upravljivost.
Ako su uslovi puta toliko loši, normalan čovek neće voziti toliko brzo i držati tako malo rastojanje da će ga nešto duži kočioni put zbog ABS-a zbog toga dovesti do sudara.
U svakom slučaju sam za varijantu ABS-a, ideš sporije da bi kompenzovao nešto duži zaustavni put, imaš upravljivost pri kočenju i nema problema.
Znam za slučajeve da su ljudi pri jako klizavom zaledjenom kolovozu kočili pri skretanju, točkovi zaokrenuti ali blokirani, auto ide i dalje pravo. I sad vozaču u tom trenutku sine da treba da popusti kočnicu da bi ga volan slušao, ali zaboravi (ili izgubi osećaj) da su mu točkovi zaokrenuti, i kad popusti zaokrenuti točkovi uhvate "grip" i vozilo završi u jarku.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » sreda, 17. feb. 2010. u 23:20h

To mi se skoro desilo, da sam produžio pravo iako sam smotao puni lijevi. :D Jbg ne iskustvo u vožnji po snjegu. :) Vozim auto i treba da u raskrsnici skrenem lijevo, nisam išao mnogo brzo nekih 40 jer baš bilo klizavo, ali kočim lagano i motam puni, počinje da skreće, ja stisnem kvačilo da prešaltam u drugu, kad auto umjesto da skreće kao šte je skretao, nastavi ravno, u trenutku ne znam šta da radim, pustim kočnicu i dalje isto, pustim kvačilo i onda se točkovi pokrenuli i nastavi skrenuh. Da sam nastavio još metar udario bi u parkiran auto, možda i dva.
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 17. feb. 2010. u 23:29h

Ako kocis mozes da zaboravis na upravljivost.. Mozda je najbolje imitirati ABS,tj.drukati kocnicu..sve zavisi od situacije..

ID_cyber
Poruka: 151
Član foruma od: sreda, 6. jan. 2010. u 13:42h

Poruka od ID_cyber » sreda, 17. feb. 2010. u 23:35h

Ma probijes patos, pa ko kremenko kocis nogama hahahaha lol cekicko Samo navuces neke kopacke, da zarijes krampone u led hahahaha hahahaha cekicko

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » četvrtak, 18. feb. 2010. u 09:26h

Ma mene je iznenadilo to što sam ja išao 40 na sat, lagano stisnuo kočnicui on prokliza. :-|
Koliko sam mogao da zaključim, proklizao je zato što sam stisnuo kvačilo, a ispod dočkova je bio led koji je bio pokrven tankim slojem vode, jer je bilo počelo blago da se topi. Po meni najgora kombinacija. Dok je kvačilo bilo pušteno motor je radio i pokretao točkove, kada sam stisnuo kvačilo točkovi blokirali, a kad sam ponovo pustio kvačilo motor pogurao točkove i vratila mi se upravljivost. :) gears

Djomla

Poruka od Djomla » četvrtak, 18. feb. 2010. u 10:36h

Dusan64 piše:.. Mozda je najbolje imitirati ABS,tj.drukati kocnicu..sve zavisi od situacije..
Ja to i radim.
Nego sta josh ima od tih servisa na automobilu, i koji koliko pomaze/odmaze i vasa licna iskustva.

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » četvrtak, 18. feb. 2010. u 11:12h

Pa imaš ih još kijamet. :D
TC- Traction Control, pomaže pri kretanju da točkovi ne proklizavaju.
BAC- Brake Assist Control, raspodjeluje ravnomjerno kočionu silu ili na točak koji u datom momentu najbolje koči.
ESP- Electronic Stability Contro, za ''peglanje'' krivine, sprečava zanošenje auta u krivinama i gubitak kontrole.
HDC- Hill Descent Control, pomoć pri spuštanju niz brdo, valjda održava sam brzinu.
Ne znam skraćenicu ali ima i pomoć pri kretanju uz brdo, pustiš kočnicu on i dalje stoji u mjestu, tek kad stisneš gas on pušta kočnice.
Ne znam tačno kako se zo zove Ford ga zove Adaptive Cruise Control, služi ako uključiš tempomat i kažeš da prati auto ispred tebe sam ubrzava i koči po potrebi, takođe možeš mu zadati maksimalnu brzinu do koje smije da ubrza.
Nešto novo u Volvu ako voziš i ispred tebe neka prepreka, a ti ne reaguješ, auto sam počinje da koči.
PA- Park Assist, pomoć pri parkiranju, do sada samo senzori, a sada su počeli kamere da ugrađuju nazad, a neki imaju i sistem za počno parkiranje koji sam mjeri da li se možeš uparkirat, i ako može sam parkira auto, jedino što mora da radiš je stisneš gas da bi krenuo. :)
RSC- Roll Stability Control, uglavnom se nalazi kod terenaca, služi za sprečavanje prevrtanja.

Ja mislim da još postoje i sinonimi.

ABS = ALBS- Anti Lock Brake Sistem (manje je u upotrebi taj naziv)
ESP = DTC, ESC- Dynamic Track Control, Electronic Stability Control
BAC = EBD- Electronic Brake Distribution
TC = ASR- Anti Slip Regulator

Ako sam nešto pogrješio, onaj ko zna neka me ispravi i doda ako ima još nešto, a predpostavljam da sam nešto izostavio jer tih klinaca ima na tone. :D

Dusan64

Poruka od Dusan64 » četvrtak, 18. feb. 2010. u 11:33h

Zaboravio si nesto..

ASS-Ako stane stane.. lol

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » petak, 19. feb. 2010. u 08:00h

ABS-Alo Bolan Stani :D :D :D
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

Djomla

Poruka od Djomla » petak, 19. feb. 2010. u 20:47h

esp - ej stojadin pazi ?

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » petak, 19. feb. 2010. u 21:13h

[youtube]t_6o8Qv-Hns[/youtube]

Otprilike na minut je i žalosna i smješna scena kako žena otrese glavom u šipku.

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 20:04h

Napisa mi kaznu za pojas 5000din. Uvek vezujem pojas,prvi put ne vezem i evo je kazna.

Mene interesuje sledece. Imao sam vezan pojas kad me je zaustavio jer sam ga vezao u sekundi dok sam se zaustavjao ali on kaze da me je video. Da li sam ja mogo da odbijem da potpisem zato sto sam imao svedoke kod mene u kolima ?

Kako npr moze da me kazni za koriscenje mobilnog ako ja bacim mobilni pod sediste i kazem da ga nemam ali policajac tvrdi da me je video ?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 20:07h

Ja mislim da tu na sudu ide ona varijanta tvoja rec protiv njegove, a uvek je njegova rec jaca... Ili tako nesto nisam siguran.
Moja sestra je npr odbila da potpise da je isla 92 gde je dozvoljeno 50 (dok je bio stari zakon). Na kraju nije nista platila niti dobila ikakvu zabranu, ali mislim da je to relativno od slucaja do slucaja.
Fiesta!!

mirke
Poruka: 777
Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h

Poruka od mirke » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 20:21h

Mogao si da odbijes, mada to ti puno ne znaci. Ako odbijes da potpises i dalje ti stoji obaveza da uplatis kaznu. Ti mozes da ne uplatis (u tom slucaju) u roku od 8 dana, pa onda ides kod sudije za prekrsaje. Dodjes kod njega i kažeš da si imao pojas (iako nisi, ali ce tvoji svedoci to potvrditi). On može da pozove policajca na suočavanje i možda da poveruje svedocima i ne kazni te. Ali to je teško izvodljivo, jer policajac je u tom slučaju u prednosti. Uostalom zašto bi te kaznio za pojas ako si bio vezan...(to bi pomišljao sudija i u principu inace se više veruje policajcu).

Da bi te kaznio za upotrebu mobilnog telefona ne mora da ima dokaz, tačnije dovoljno je da ti napiše kaznu ( bar zasad ).
Slika
MIRKE / Fiesta 1.25 zetec

Dusan64

Poruka od Dusan64 » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 20:34h

Ali mislim da si trebao da prijavis svedoke kada je pravio zapisnik.. U principu si kriv,ja bih platio da stvarno nisam bio vezan..

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 21:01h

@Nesa
Za mobilni mislim da nema potrebe da se krije, koliko sam citao u zakonu cini mi se da stoji da isti ne sme da bude u ruci u toku voznje, znaci da ne bi smeo da te kazni ako te ne vidi da razgovaras, kucas poruku ili ga prosto drzis u ruci. Ovo sve jer mislim da ne moras da ga bacas pod sediste i slicne fore mrgreen
Fiesta!!

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 22:13h

Ako se policajcu sve veruje,to znaci da moze da nas kazni kako mu se cefne,izmisli prekrsaj i njemu ce uvek da veruje sudija?
Tamo pise da moze da nas kazni za razne sitnice,na primer da nismo drzali dovoljno odstojanje ili da izmisli drugo nesto...

Da l je moguce da ja samo placam ove .ebene kazne,prosle god.za brzinu,sad pojas. Ako kad sam zaboravan. I primetio sam da teoretske sanse nema da budem kaznjen kad sam sam u vozilu,kad imam drustvo zapricam se i jbg cekicko
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“