Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
pancerFF
Poruka: 1076
Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od pancerFF » utorak, 29. avg. 2017. u 13:42h

Juce u selu Glusci kod Bogatica. Po mestanima koji su se tu nasli, momci su "malo" popili, pa jurili usred naseljenog mesta za vreme preslave. Guzve, vasar, pune ulice. Fordista obilazio vise automobila, a vozac Korse skretao u dvoriste i eto belaja. Kazu ljudi da je vozac Mondea vrlo brzo zamenio mesto sa suvozacem, jer je bio pijan. Inace, na Mondeu se aktivirao samo vozacev airbag za kolena.

Slika

Slika
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.

peke
Poruka: 61
Član foruma od: utorak, 11. jun 2013. u 18:18h

Poruka od peke » utorak, 29. avg. 2017. u 14:49h

Isao sam 71 km/h kroz naseljeno mesto ,50 je tu ogranicenje . To je bilo 04.08. Prekrsaj je cl.332 st.1 tac.8 .. da li za ovaj prekrsaj moze da se ide na onaj sporazum o priznanju krivice ili ne ,i jel sad treba da cekam neki poziv ili se ide pre toga ?

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 29. avg. 2017. u 15:17h

Kad dobijes poziv odes na sud pa onda u zavisnosti od sudije ponudi ti to ako je raspolozen/a :)
Fiesta!!

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8306
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » utorak, 29. avg. 2017. u 15:43h

@ peke
Procedura za primenu Sporazuma o priznanju krivice

Vozač koji je počinio prekršaj:

1. Najpre od saobraćajnog policajca dobija zapisnik o učinjenom prekršaju i čeka pokretanje prekršajnog postupka u nadležnom prekršajnom sudu.
2. Kada prekršajni sud usvoji policijsku prijavu donosi rešenje o pokretanju postupka, a vozač dobija sudski poziv i saznaje da je protiv njega pokrenut prekršajni postupak.
3. Vozač može da ode u policijsku stanicu i da pokuša da zaključi sporazum o priznanju krivice - nagodbu. Nema dogovora oko kaznenih poena, samo oko dužine mere zabrane upravljanja i eventualno visine novčane kazne. Vozač pregovara sa starešinom policije koji je zadužen za pregovore.
4. Sklopljeni sporazumu o priznanju prekršaja policija šalje nadležnom prekršajnom sudu, koji o njemu dalje odlučuje, može ga usvojiti ili odbiti.
5. Sud zakazuje ročište za odlučivanje, na koje poziva okrivljenog, njegovog advokata, ako ga ima i policiju. Ako okrivljeni ne dođe, a uredno je pozvan i svoj nedolazak nije opravdao, smatra se da je odustao od sporazuma.

Vozač ne mora odmah po dobijanju sudskog poziva da potpiše sporazum, već to može uraditi i tokom postupka - sve do donošenja presude, ali vremenom gubi beneficije. MUP mu kasnije može dati mnogo nepovoljniju ponudu.

Vozačima se savetuje da sporazum potpišu odmah po pokretanju postupka i time izbegnu plaćanje troškova postupka.

Nažalost zatvorih stranu odakle sam kopirao tekst pa ako je ponovo nadjem postavići i link.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

kekic91

 
Poruka: 1019
Član foruma od: subota, 17. dec. 2016. u 17:09h

Poruka od kekic91 » utorak, 29. avg. 2017. u 19:17h

History :)

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » utorak, 29. avg. 2017. u 19:43h

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8306
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » utorak, 29. avg. 2017. u 20:02h

To je taj link.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

peke

Poruka od peke » utorak, 29. avg. 2017. u 20:15h

Aha,dobro :) hvala... znaci cekam poziv ..Koji sam baksuz ,za jedan manje samo da sam isao bilo bi 5000 tj 2500 ,al jebi ga ... Jel ima nekog mozda da je imao iskustva sa ovim,kolko obicno bude novcana kazna i dal obavezno ide zabrana :/ poeni vec nisu tolko bitni

milosjov
Poruka: 177
Član foruma od: nedelja, 30. okt. 2016. u 11:11h
Kontakt:

Poruka od milosjov » utorak, 29. avg. 2017. u 20:22h

Mesec dana zabrana, osim ako se ne dogovoriš. Kazna, zavisi dal ti je prvi prekršaj al generalno nikad ne daju onu najmanju već dodaju bar dve, tri hiljade. Može da se plati u tri rate ako tražiš

Послато са 8079 уз помоћ Тапатока
Poslednja izmena: Markedjani, na dan utorak, 29. avg. 2017. u 20:30h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: ne citiraj post iznad tvog, podrazumeva se da odgovaraš na isti.

kekic91

 
Poruka: 1019
Član foruma od: subota, 17. dec. 2016. u 17:09h

Poruka od kekic91 » utorak, 29. avg. 2017. u 20:33h

hahahaha Pa eto ti link procitaj pa ce ti biti odgovoreno za oduzimanje dozvole privremeno. Ja koji nisam u tvojoj kozi pa sam procitao a ti kojeg bi to trebalo da zanima nisi

peke

Poruka od peke » utorak, 29. avg. 2017. u 21:45h

Nisam imao do sad prekrsaje ,nadam se da ce da budu raspolozeni za neki dogovor .
Procitao sam,nego pitam dal je neko konkretno imao slicno iskustvo ,da je bio na dogovoru ili kod sudije

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » utorak, 29. avg. 2017. u 22:01h

Neće ti uzeti dozvolu na sporazumu, biće bar 6000 din i neki poen...

Uglavnom se ide u Rakovicu na sporazum a ne znam šta ti je rekao pandur jer obično predlože priznanje... Inače tamo važe neka druga pravila mimo zakona jer bitno im je samo da narod plaća i svi budu zadovoljni...

Sent from my Xiaomi Redmi Note 4 using Tapatalk

/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 29. avg. 2017. u 22:21h

Ako ti ne uspe pogadjanje, ostaje ti da dokazujes da radar ne moze dovoljno tacno da izmeri brzinu da bi tih 71 bilo merodavno.
Greska koju imaju nasi radari koji su trenutno u upotrebi je +-3 Km za brzine do 100 Km/h. To je izmedju ostalog propisano odgovarajucim pravilnikom a pise i u odgovarajucem "odobrenju merila" koje su ti radari dobili od zavoda za mere i dragocene metale (https://www.fordclubserbia.org/forum/vi ... 2A#p482060).
Tako da policija jednostavno nema dokaz da si vozio preko 70 ako je radar izmerio 71. Mogao da vozis i 68 a da radar izmeri 71. Posto je teret dokazivanja na policiji a ne na tebi, oni moraju da dokazu da si ti vozio 71 a ne ti da nisi. A nemaju cime to da dokazu posto im je tacnost radara nedovoljna.
Djak pesak :)

Vlada pop
Poruka: 900
Član foruma od: subota, 30. apr. 2016. u 00:26h

Poruka od Vlada pop » sreda, 30. avg. 2017. u 06:32h

@Daki_81
Bas je moj kolega pre neki dan isao u Rakovicu na dogovor. Navatao ga presretac na ap,ogranicenje 80 a on isao 128. Pitala ga ona teta tamo jel mu mnogo 6000 din i 3 poena,on se izgubio,jedva odgovorio da se slaze sa predlogom jer je ocekivao mnogo vise. Kazu da je poenta kod njih doci medju prvima,dok su jos raspolozene :)
Focus 1.8 TDCi 74 kW 2004 karavan

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » sreda, 30. avg. 2017. u 08:30h

mbole piše:
utorak, 29. avg. 2017. u 22:21h
Ako ti ne uspe pogadjanje, ostaje ti da dokazujes da radar ne moze dovoljno tacno da izmeri brzinu da bi tih 71 bilo merodavno.
Greska koju imaju nasi radari koji su trenutno u upotrebi je +-3 Km za brzine do 100 Km/h. To je izmedju ostalog propisano odgovarajucim pravilnikom a pise i u odgovarajucem "odobrenju merila" koje su ti radari dobili od zavoda za mere i dragocene metale (https://www.fordclubserbia.org/forum/vi ... 2A#p482060).
Tako da policija jednostavno nema dokaz da si vozio preko 70 ako je radar izmerio 71. Mogao da vozis i 68 a da radar izmeri 71. Posto je teret dokazivanja na policiji a ne na tebi, oni moraju da dokazu da si ti vozio 71 a ne ti da nisi. A nemaju cime to da dokazu posto im je tacnost radara nedovoljna.
To sa jedne strane, sa druge strane ko garantuje meni da je moj instrument za merenje brzine tačan. Zato u Hrvatskoj po zakonu tolerišu skoro 25% greške. Na autoputu te niko neće dirati ako voziš 150km/h (ograničenje 130km/h).

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » sreda, 30. avg. 2017. u 11:54h

Koliko je to tacno da se toleris? Mislim tolerise zakonom?
Koji je onda smisao ogranicenja?

Sto znaci da ti u gradu u HR mozes da vozis preko 60 i da te niko ne dira? Mislima je to malo verovatno.
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

Djole
Master of Tanjirača
Master of Tanjirača
Poruka: 4940
Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h

Poruka od Djole » sreda, 30. avg. 2017. u 12:53h

Meni je pandur u hr rekao da smem da vozim 70 gde je ograničenje 50...mene slikao na 83

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka

:ford2: Mondeo MK3, Ghia X - TDCi - 96KW viewtopic.php?f=6&t=19766&start=125

hrkljuc
Poruka: 156
Član foruma od: petak, 4. dec. 2015. u 21:32h
Kontakt:

Poruka od hrkljuc » sreda, 30. avg. 2017. u 13:02h

U hr zakonski na brzinama do 100kmh ti se skida 10kmh. Na brzinama iznad 100kmh, se skida 10% brzine. Kao, tolerancija mjernih uredjaja. Kamere su otprilike tako i podesene. Cak imas fore jos nesto sitno...
Na autoputu da, di je ogranicenje 130kmh presretaci "ne diraju" do cca 150kmh

U nekim eu zemljana ne postoji ta tolerancija, tako da je po meni to fer i korektno

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Green hell, 10 laps, me and RS... My third and last wish

mbole

Poruka od mbole » sreda, 30. avg. 2017. u 13:19h

Zakon ne tolerise apsolutno nista.
Tolerancija ne postoji niti je ikada postojala u zakonu.
Ali posto neko prvo mora da dokaze da si ti vozio toliko i toliko (a taj neko je SUP), on to moze da dokaze samo validnim merenjem. A merenje im je takvo da imaju gresku +-3Km/h za brzine do 100Km/h i plus 1% za preko 100.
Tako da u sustini tek kad ti izmeri 74 moze da te tereti po clanu koji vazi za prekoracenje od 21 do...

Koliko sami policajci tolerisu, nema veze sa zakonom, vec je to stvar njihove dobre volje. Ko kad te pusti za bilo koji prekrsaj iako si ga ocigledno napravio.

@Dusan64
Tvoj instrument za merenje brzine je tvoj problem, to jest ti si odgovoran da on bude ispravan (kao i sve ostalo na autu). Pa ako on pokazuje lose, opet si ti kriv, posto si ti trebao da ga dovedes u ispravno stanje. Inace brzinomeri se prave sa tolerancijom -0 +5 do 10%, to jest smeju da pokazuju vise, ali ne smeju da pokazuju manje.
To ti je ko kad bi rekao: ja nisam znao da su mi kocnice neispravne. To te nikako ne oslobadja krivice sto si zveknuo nekoga, ili prosao na crveno posto nisi mogao da se zaustavis.

@hrkljuc
Nije tacno da se u HR po zakonu skida 10.
Evo ga citat iz zakona o sigurnosti prometa na cestma:
Članak 55.
...
(5) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji do 10 km na sat prekorači brzinu limita vozila bez obzira na dopuštenu ili prometnim znakom ograničenu brzinu.

Stvar je identicna kao i ovde, samo je Hrvatska ranije donosila zakon i menjala radare, pa su dozvoljene tolerancije za radare vece. Opet, posto policija ne moze da dokaze da si vozio 58 posto si uz 10Km/h tolerancije mogao da vozis i 48, to ni ne iznose na sud, ili pada na sudu.
Brkate stalno sta je u zakonu a sta je dokazni postupak.
Kad u Hrvatskoj nabave radare koji su tacniji, zakon ce ostati isti, ali ce se podnositi prijave i za niza prekoracenja.
Kada ti mere prosecnu brzinu, zbog jako velike tacnosti, bez problema mogu da ti naplate i za 1Km/h prekoracenja.

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » sreda, 30. avg. 2017. u 14:04h

Upravo, kako da nešto sa fabričkom tolerancijom dovedem u ispravno stanje. Nemam uvid u Hrvatske zakone, ali nekoliko njih mi je reklo da je bukvalno dozvoljeno prekoračanje brzine zakonom. Isto kao što će kod nas da unesu u zakon dozvoljeno preticanje preko pune linije.

mbole

Poruka od mbole » sreda, 30. avg. 2017. u 15:19h

Neko je rekao... i ovde svasta pisu.
Procitas zakon i sve je jasno i ne zavisis od tumacenja novinata, Per, Zike...
Preticanje na mestu gde je puna linija je i sada dozvoljeno, i oduvek je bilo, pod uslovom da ne predjes preko nje i naravno da ne postoji znak za zabranu preticanja.
Svaji merni uredjaj na ovom svetu ima toleranciju.
Ali fabricka je upravo takva da ne mozes da kazes "meni je pokazivao da idem 48" a izmereno je 53. Moze obrnuto da ti pokazuje 53 a da ti ustvari ides 48. Kako se dovodi u red ako ispadne iz tolerancije? Zamenom, popravkom... ko i sve drugo na autu.

Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » sreda, 30. avg. 2017. u 15:22h

Obzirom na cijenu radara koji se trenutno koriste u saobraćaju teško da će postići da isprave tu grešku od +-3 km/h do 100 km/h, bez ulaganja u mnogo mnogo skuplje uređaje (ne znam koliko im se to isplati uopšte). Bole je tu u pravu kad govori o dokazivanju brzine unutar fabričke tolerancije i zaista se može desiti (i dešavalo se) da to sve padne na sudu, naravno ako se potjeraš sa policijom oko toga jer svi uglavnom plaćaju kazne koje su, ako se plate u roku od 8 dana, prepolovljene. Ljudi su lijeni.
Vojni radari koji mnogo preciznije mjere brzine objekata koje prate (ne pominjem tu u paketu s njima i računare koji uzimaju u obzir masu drugih elemenata prilikom računanja brzine) su na n'tu skuplji od saobraćajnih, tako da čisto sumnjam da će u nekoj doglednoj budućnosti to sve biti promijenjeno.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

mbole

Poruka od mbole » sreda, 30. avg. 2017. u 16:04h

Da, tesko da ce se menjati skorije radari, iz cisto ekonomskih razloga, ali zato recimo merenje prosecne brzine na autoputu moze da se uradi ekstremno tacno (reda u 0.1Km/h).
Sa tim mogu bez problema da dokazu da si vozio 121 ili 151 ili koliko su vec granicne brzine, i naravno sleduje ti odgovarajuca kazna.
Zato je bitno shvatiti da u zakonu nema nikakve tolerancije. Jednostavno zbog greske uredjaja kojim se meri, ne mogu da ti dokazu da si stvarno vozio recimo tih 71, i prekrsajna prijava se odbije. Ali ako je taj uredjaj dovoljno tacan... nema vadjenja.

Ponavljam, tolerancija na nivou SUP-a je nesto sasvim drugo, i nicim nije utemeljena u zakonu. Kad bi se terao mak na konac, SUP time krsi zakon.

Sharpshooter
Poruka: 5111
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » sreda, 30. avg. 2017. u 16:28h

Poenta priče je da ne treba da zajebavaju 85% vozača zbog prekoračenja od 1-5 kmh, već ostalih 15%.
Jes da spadam u tih 15%, ali jednostavno ovaj zakon koriste da napune budžet, a ne da poprave stanje u saobraćaju.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

Tiler
Poruka: 973
Član foruma od: ponedeljak, 11. maj 2015. u 08:48h

Poruka od Tiler » sreda, 30. avg. 2017. u 16:33h

U BiH nema propisane kazne za prekoračenje do 10 km/h.... Znači prekršaj postoji ali za taj prekršaj nema kazne...
Noć je doba u kojem i tri tačke imaju smisla...
-----------------------------------------------------------------------------
Ford Focus MK1 1.8 TDDi
Ford Focus MK1 FL 1.8 TDCi
Ford Focus MK2 FL 1.6 TDCi
Ford Mondeo MK4 FL 1.6 TDCi

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“