Mislim da uporedjujemo USA i Evropu. Ja recimo imam kolege koje prelaze 150km dnevno do posla i nazad. Prodavnicu nemam ispred kuce gde zivim vec u trgovinu idem kolima (30km u jednom pravcu). Ne kazem da izmislja, vec hocu da kazem da za isti posao, amerikancima treba 5.0 litarski motor a evropljanima je i 1.2 sasvim dovoljan. Naglasavam, Evropljanima.
Ispada po tebi da svaki Americki auto ima ogroman V8 ispod haube, i da svaki Evropski auto ima motor do 1.5L, nista preko. A mislim kad bi pravio listu da bi vise V8 dolazili iz Evrope, nego iz Amerike.
Kao sto sam pre jednom spomenuo, Corvette i Viper su jedini Americki automobili koji imaju standardan V8 (ili veci) motor.
Usporedjujes ono sto je velika retkost i u Americi (5.0L) i u Evropi (1.2L).
Aerodinamika americkih vozila nije nimalo bolja od evropskih.
Sta sa menjacem? Menjac trosi manje goriva?
Tezina? Motor sa 3000cm2 je laksi od 2000cm2? Americka karoserija je laksa od evropske? Mustang tezi 1300kg??? I poredis mustanga sa mazdom 3? Zar su ta dva vozila istog ranga?
Snaga? Zar razlika u snazi moze toliko da se reflektuje na kolicinu goriva za ovako kratak period?
Nisam bas siguran da je americko gorivo mnogo kvalitetnije od nemackog na primer. Siera/Mondeo u Nemackoj ce takodje potrositi vise nego sto si ti naveo da trosi tvoj mustang. Nesto tu ne 'pije vodu'...
Menjac sam spomenuo kao duzinu brzina. Kao sto sam spomenuo pre, ja mogu Mustang V6 da vozim 120 km/h i da RPM jedva predje 2,000 obrtaja. To sa gotovo nijednim I4 motorom neces moci uraditi.
Mustang i Mazda3 nisu istog ranga, bas zato sam spomenuo Mustang, posto je laksi od jednog kompakta.
Da te pitam ovako: Zasto je Toyota Prius toliko ekonomicna? Jedan od razloga je svakako zato sto je hybrid, ali i Chevy Malibu je hybrid pa trosi duplo vise.
Prosecan evropljanin predje 20K kilometara godisnje u porodici sa vise automobila. I najmanje jedan automobil je sa motorom ispod 1.6l. Svi stizu na vreme, nimalo se ne zale na snagu i ubrzanje a potrosnja je sigurno manja nego kod americkih vozila.
I prosecan Amerikanac zivi u daleko manjoj kuci od prosecnog Evropljanina, gde se prave kuce na 2-3 sprata. Pa ne kuka da ima malo prostora.
Ono sto odgovara jednoj naciji ne znaci da ce odgovarati i drugoj.
Zasto si naveo Skodu feliciju? Sa americke strane pominjes mustanga a sa evropske skodu feliciju? Kako da to shvatim?
Pa ti si sam rekao da dodjem u Evropu na 3 meseca i probam tipicne Evropske automobile.
Ja sam iz tog shvatio da treba da probam te ekonomicne Evropske automobile sa motorima ispod 2.0L.
I kad sam spomenuo jedan tipican Evropski kompakt sa 1.4L motorom cini mi se, ti se nalazis uvredjen.
Dobro ajde, nema veze - ajde ti meni kazi sta bi to trebao da probam kad bi dosao u Evropu na 3 meseca.
Ja licno smatram da prethodno pomenuti kadilak nije bolji ni od novog Focusa RS-a jer ce ga RS dobiti na svakom krivudavom putu. Uz to za mnogo manje potrosenog goriva i uz vise potrosenog adrenalina. Samo u slucaju da se vozac ne pali na 'velicinu' motora i automobila.
Zasto se porede Cadillac i Focus?
Cadillac je ogroman luksuzni automobil sa opremom, prostorom i udobnoscu koju Focus moze samo da sanja.
I Focus RS ce da oduva BMW 550i (4.8L V8) na stazi - jel to znaci da je taj 550i nepotreban automobil?
I Chevy Cobalt SS ce da oduva BMW 550i na stazi sa svojim 2.0L turbo motorom. I pri tom ce da potrosi mnogo manje goriva. Sta mi to govori? Da jedan mali sportski kompakt moze da pobedi veliku limuzinu na stazi? Zar je to neka pohvala?
Ne znam koliko si upoznat sa Americkom auto industrijom, ali Cadillac nije sportski automobil (sa izuzetkom CTS-V) vec su u pitanju veliki, elegantni modeli, koji sluze za udobnu i sporiju voznju i uglavnom ih kupuju stariji ljudi.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.