Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

EU vs USA, i sve na tu temu

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: EU vs USA, i sve na tu temu

Poruka od van » nedelja, 14. feb. 2010. u 23:00h

Ako je to malolitrazno cekicko
Stavr je jednostavna : Ljudi u americi , nece mala kola , hoce velika . Velika kola puno trose goriva .Velika potrosnja izaziva veliku traznju , koja se siri svetom posast ne bi li zadovoljila apetite . Apetiti pojedu Irak , Avganistan uskoro i iran ... i tako dalje i skeksaju nivo CO2 u atnosferi.
E sada ja necu da mi sekire padaju sa neba , posto je klima zeznuta , a i zao mi je Iracana , Avganistanaca , Vijetnamaca , Koreanaca , Japanaca , Indijanaca , Aboridzana....
Inzinjerske razlike nisu bitne , ameri ce lako uvesti inzenjre da im rese probleme , ako ih nemaju . Verner Fon Baun je pravi primer za to

Neko je pitao da li misli da su svi amerikaci debeli .
Ja mislim da je velika vecina nih guzata

Talladega_500
Yankee
Poruka: 14157
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 14. feb. 2010. u 23:04h

Problem Calibera je sto je bio pretezak i preskup.
Zato, i po fabrickim podatcima, njegova potrosnja u gradu je bila 19 mpg ili 12.4 litre, a na autoputu 27 mpg ili 8.7 litara. Uz to, bio je poprilicno skup dok se proizvodio (oko $25,000 pocetna cena).

E sad, da li je bolje kupiti taj Caliber ili za $1,500 manje kupiti ovakav Chevrolet Camaro, sa 3.6L V6 motorom i 304 hp, u gradu takodje 19 mpg (8.7 litara), na autoputu 30 mpg (7.8 litara)?
Ne samo sto je Camaro veci, mocniji, ekonomicniji i jeftiniji, vec nema turbo motor koji znacajno smanjuje zivotni vek motora.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » nedelja, 14. feb. 2010. u 23:43h

van piše:Ako je to malolitrazno cekicko
Pa naspram nekog 5.0 jeste malolitrazno.

E sad da li je bolje kupiti Camaro ili Caliber je pitanje kupca tj sta se kome svidja i za cega ce ga koristiti.
Mislim da u camaro ne mozes trpati sve i svasta kao u Caliber kome mozes oboriti zadnju klupu i dobiti vise utovarnog prostora.
Nisam siguran da turbo motori imaju nesto preterano skracen vec trajanja u odnosu na atmo motore.
Sasvim slucajno posedujem jedan 1.8 Turbo (sa solidnih 170 ks) koji je presao 160.000 ili ti 100.000 milja i nikada nije otvaran ili nesto slicno.
Nisam ga palio mesecima i sad po ovom minusu pali na prvi okret kljuca.
Da napomenem da je auto 89-o god....
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 14. feb. 2010. u 23:55h

Ako je toliko prostor bitan, za nije bolje kupiti nesto ovako (ovo je Dodge Magnum)?

Daleko je veci, nista manje sportski, a moze se dobiti i sa dva V6 motora (2.7L sa 190 hp i 3.5L sa 250 hp). I pri tom je jeftiniji.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:05h

Ljudi u americi , nece mala kola , hoce velika .
A ljudi u evropi inace voze sve male automobile? Eh kamo blage srece. Imaju vaistinu manje motore od amerikanaca, ali nije to jedini faktor emisije co2 gasova.
Apetiti pojedu Irak , Avganistan uskoro i iran ...
Nema to veze sa americkim narodom. To ima veze sa multinacionalnim kompanijama. Jos manje sa americkim kolima.
Cak sta vise, u usa su automobili terenci koji mnogo trose jeftini. Upravo zato sto mnogo trose.

Tall verovatno to moze da potvrdi.

"
Daleko je veci, nista manje sportski, a moze se dobiti i sa dva V6 motora (2.7L sa 190 hp i 3.5L sa 250 hp). I pri tom je jeftiniji."

God bless american automoto industry. Mozda jedina americka stvar koja nije duboko kapitalisticka, iako je multinacionalna.
Neko je pitao da li misli da su svi amerikaci debeli .
Ja mislim da je velika vecina nih guzata
To ostaje samo tvoje misljenje, ne cinjenica.
Poslednja izmena: Djomla, na dan ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:09h. Ukupno izmenjeno 1 put.
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:08h

Taladega ,
Camaro je super, lepsi je od Kalibera .
E sada ono sto je ne mogu da poverujem da trosi samo toliko . Ta potrosnja ode na 20 l kada probas potencijale kola .
Ovaj drugi Krajsler je mercedes E klase jeftinije obucen .

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:12h

van piše:Taladega ,
Camaro je super, lepsi je od Kalibera .
E sada ono sto je ne mogu da poverujem da trosi samo toliko .
Veruj mi, moguce je.

Ja sa svojim starim Mustangom 3.8L bez problema izvlacim 30 mpg (~7.8 litara) na autoputu.
Peta brzina, cruise control upaljen, ali RPM jedva predje 2,000 pri brzinama od oko 75 mph (120 km/h).

Moj drug ima Hyundai Accent, mislim da je 1.6L, pri tolikim brzinama u 5. brzini on se vrti na ~3,500 RPM. To mora ubijati potrosnju, be obzira na mal motor.

Djomla

Poruka od Djomla » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:12h

Point made case closed.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21562
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:17h

A koliko troši u gradskim uslovima stani kreni ?

Jel i tad troši 7.8 litara na 100km ? :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Djomla

Poruka od Djomla » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:19h

E tu dolazi nesto sto sam ja pre pomenuo. :) Al niko nece da obrati paznju i malko razmisli.

To bi kod nas trosio stani kreni. U usa kako sam rekao * sto svi zaboravljate kako je saobracaj uredjen* imaju one velikke siroke puteve gde nema mnogo toga stani-kreni uglavnom ide. Sem u centrima vecih gradova.

Sa druge strane u eu se vise vozi stanikreni pa samim tim i motori manje kubikaze.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:23h

Markedjani piše:A koliko troši u gradskim uslovima stani kreni ?

Jel i tad troši 7.8 litara na 100km ? :)
~20 mpg (11.7 litara)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:26h

Mhm... 11.7... znači troši manje od moje Sierre sa 120ks i 1998 kubika.

Nego baš čudno imam u porodici neki tamo Audi A4 2.8 v6 30v sa 192ks i taj jadničak ne može po gradu da potroši ispod 15 litara po ovoj hladnoći.

Pa me sad zanima kako jedan auto sa skoro 4000 kubika troši manje nego jedan auto sa 1998 kubika a jedan tamo moderni šestak sa pet ventila po cilindru i 2790 i kusur kubika troši više nego auto sa v8 i 4000 kubika?

Nešto se tu ne slaže u računici :)

Da je to stvarno tako niko ne bi vozio evropska kola...
Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:32h

Par razloga.

Aerodinamika?
Menjac?
Tezina? Moj '00 Mustang je tezak ispod 3,000 lbs sto je oko 1,300 kg. To je lakse od danasnje Mazde 3.
Snaga? Sierra sa 120 hp mora da se daleko vise "nategne" da krene od Mustanga od 190 hp, cime automatski vuce vise goriva.
Kvalitet goriva?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:37h

Dobro... za kvalitet goriva imaš puno pravo... ovo kod nas je blago rečeno blato.

Al to ne znači da će taj mustang kod nas trošiti 11.7 ili da bi moja Sierra sa dobrim gorivom trošila 12 litara. ;)
Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 00:42h

Starost vozila isto igra ulogu i koliko milja/kolometara ima na satu.

Ja sam, ako je verovati kompjuteru, iz Fusiona redovno izvlacio priblizno 40 mpg (oko 6L) na autoputu.
Isto u najvecoj brzini sa upaljenim cruise control.

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 01:59h

Taladega ,
motori trose oko oko 300-400 gr benzina na jednu konsku snagu na sat vrema . Od konstrukcije motor zavisi da li ce trositi vise ili manje .Stari motori trose vise , noviji , low friction manje ( ali su sranje ) .
Da ubrazas 1200 kg siere i 1300 kg mustanga , potrebno je uraditi neki rad . Da bi se taj rad uradio , potreban je neka kolicina goriva . I ona je veoma slicna , jel su mase slicne , i uz predpostavku da je energetska efikasnost slicna . Pozivanje na obrtni moment nije bas primenjalivo , jer obrtni moment predstavlja jacinu obrtne sile , ali nista ne govori o snazi , to jest o radu u jedinici vremena koji je potreban za savladavanje otpor . I konzolna terasi ima obrtni moment ,ali ne vrsi nikakav rad , ja sa polugom od 10 metara mogu da napravim 5000-7000 Nm ( mozda i vise ) ali mogu da proizvedem max 0.25 ks (Ljudsko telo ) .
To sto tvoj mustang ide 120 km na 2000 rpm on ima veci otpor zbog duzine prenosa , a hundai ide 3500 rpm , i ima manji otpor , jer mu je prenos kraci . Ako su slicnog otpora vazduha i slicne mase ( a hundai je laksi ) trebalo bi da trose istu snagu , negde oko 30ak KS . Zbog manjih pneumatika , manjih pogonskih otpora kotrljanja ( fwd ) i manje frikcije u motoru ( manji br cilindara ) hundai treba da trosi manje .
Sve u svemu , 3.8 v6 motor starije konstrukcije u tezim kolima ne moze da trosi tako malo , da bude ekonomicniji od benzinca 1.6 .
Da li ti mislis da ljudi koji smisljaju silne varijabine usise , varijabilno otvaranje ventila i ostale kerefeke su toliko glupi pa ne mogu da skapiraju da je bolje da tutnu veliki motor , i tako ce da smanje potrosnju ?
Smisalju neka direktna ubrizgavanje , multi-jet , common-rail , i ostale gluposti ...

adam
Poruka: 290
Član foruma od: nedelja, 28. jun 2009. u 01:22h

Poruka od adam » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 02:03h

I ja sam sa Mondeom prešao od marta do danas 9500 km i to sve sa jednim rezervoarom! Računam da je to oko 1,5 dl na 100 km! Sa takvom potrošnjom bi mogao da ubacim i V12 i onda bi se popela na oko 1,4 l na 100 km/h i lepo bih mogao od semafora kod SKC-a do semafora kod Londona da razvijem 160 km/h, ukočim u mestu, pa ga opet razvučem do 120 do Čedinog semafora, pa opet do 120 do Terazija, pa kad uhvatim pravac, pa krivinu kod Albanije (brat bratu 220-250 km/h) rally hahahaha
van piše:Verner Fon Baun je pravi primer za to
Jeli, Van, jel stvarno misliš da znaju ko je to? U demokratskim zemljama se ne uči o tome! Pacovski kanali??? MK Ultra??? FEMA?
He, sloboda i demokratija! govno

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 02:15h

Ako iko od vas bude u Wisconsinu, javite mi se, rado cu vas provozati i dokazati.

Ako mi ne verujete, 'ebiga, to je vasa stvar, meni ne igra nikakvu ulogu.

ID_cyber
Poruka: 151
Član foruma od: sreda, 6. jan. 2010. u 13:42h

Poruka od ID_cyber » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 02:18h

Dzabe vi o potrosnji pricate, kada ce se za koju godinu voziti ovako nesto

[youtube]CZ4gitSm1Xg[/youtube]

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 02:25h

Nego da vas pitam.

Kad svi toliko brinu o potrosnji i izduvnim gasovima u Evropi, iz kog razloga jedan SUV srednje klase kao sto je Volkswagen Touareg se moze dobiti sa 5.0L V10 dizel motorom? Da nece neko orati sa njim?
Ajde da je neki radnicki pickup i imalo bi smisla, a ovako ...

Djomla

Poruka od Djomla » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 02:32h

motori trose oko oko 300-400 gr benzina na jednu konsku snagu na sat vrema . Od konstrukcije motor zavisi da li ce trositi vise ili manje .Stari motori trose vise , noviji , low friction manje ( ali su sranje ) .
Da ubrazas 1200 kg siere i 1300 kg mustanga , potrebno je uraditi neki rad . Da bi se taj rad uradio , potreban je neka kolicina goriva . I ona je veoma slicna , jel su mase slicne , i uz predpostavku da je energetska efikasnost slicna .

Mehanicki motor je ljudski izum, i kao takav nije savrshen i neizbezhna je realnost, da se to gorovo ne koristi na najefikasniji moguci nacin.

Inache otkud ti taj podatak da je to 300 400 grama benzina na jednu snagu? Ako je koliko energije zahteva jedna konjska snaga, onda je ta potrosnja u realnosti daleko daleko veca.
Dzabe vi o potrosnji pricate, kada ce se za koju godinu voziti ovako nesto
Boze zdravlja ja se nadam da ce da se teramo na vodonik. Nema boljeg goriva. Samo je zaje*ano da se pravi.
Poslednja izmena: Djomla, na dan ponedeljak, 15. feb. 2010. u 02:35h. Ukupno izmenjeno 1 put.

adam
Poruka: 290
Član foruma od: nedelja, 28. jun 2009. u 01:22h

Poruka od adam » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 02:34h

Eh, da kauboji ne zarađuju besne količine milijardi od nafte, da preko nje i ratova oko nje ne kontrolišu više od pola zemaljske kugle (sa tendencijom ka celoj) ne bi onoliki uspešni experimenti i njihovi tvorci (motor na vodu, vodonik, solarnu energiju...) blii pojedeni od strane "mraka".
Ovo smo mogli već odavno svi da vozimo, ali bi onda ratovali za vodu i izvore struje...

Djomla

Poruka od Djomla » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 02:38h

Koji bre motori na vodu, solarnu energiju i slichno. Ne pricaj bezveze.

Na vodu moze da radi vodonichni motor, jer se odvaja vodonik iz vode. Sto je golema ekplozija, verovatno bi izginuo onaj ko bi vozio na vodu.

Na solarnu energiju su ti bazicni elektromotori. Nema toliko efikasnih solarnih ploca koje mogu da stvore toliko solarne energije da bi pokrenuli auto velicine Smarta ( npr )

Prosto receno te price o silnim pojedenim ljudima koji su sve i svasta izmislili, mogu da se bace u vodu. Da su izmislili, i daj e to toliko lako da se izmisli, sto nisu rasilrili kolegama planove i skice rada, pa bi kauboji mogli da ih uvate za tuki.

"Ovo smo mogli već odavno svi da vozimo, ali bi onda ratovali za vodu i izvore struje..."

To se ne isplati voziti. Jer je previse tesko, previse nepraktichno previse struje trazi i ima golemo mnogo baterija.

ID_cyber
Poruka: 151
Član foruma od: sreda, 6. jan. 2010. u 13:42h

Poruka od ID_cyber » ponedeljak, 15. feb. 2010. u 02:41h

Kako je ovo krenulo, cini mi se, ici cemo mi peske... lol hahahaha

Djomla