EU vs USA, i sve na tu temu
- Mickey038
- VIP
- Poruka: 1133
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h
EU vs USA, i sve na tu temu
Evo teme za raspravku.
Sve sto imate da kazete u vezi poredjenja americkih i evropskih automobila, evo mesta...
Sve sto imate da kazete u vezi poredjenja americkih i evropskih automobila, evo mesta...
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- Taunus 17m
- Poruka: 1877
- Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h
Re: EU vs USA, i sve na tu temu
Znaci ovde mozemo da diskutujemo ( u normalnim granicama jedne zdrave diskusije ) bez da se bojimo da ce neko da udari lock?
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21562
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Udri mile sa diskutovanjem... imate moj blagoslov 

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Oh boy... Here we go again... 

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- Taunus 17m
Rekao sam zdrava diskusija, a ne tipa "ti nisi u pravu,ja sam u pravu bla bla..." to su gluposti.Cisto neka opustena prica.
Cekam da se Talladega pojavi...
Cekam da se Talladega pojavi...

- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Mene zanima sledece: da li evropski modeli koji se prodaju u Americi imaju identican kvalitet izrade kao u Evropi? Pitam jer mi nije jasno zasto je npr Golf V R32 dok se prodavao u Nemackoj kostao 33.500e, a u americi cini mi se 32000$. Da li tamo nema toliko poreza ili prosto zbog konkurencije moraju da smanje cenu?
Predpostavljam da BMW/Mercedes & co. imaju isti ili veoma slican kvalitet sa evropskim, jel cena opet smanjena ili je ista kao u Evropi?
Znam da verovatno svega ovoga ima na netu ali kad se vec otvorila tema
Predpostavljam da BMW/Mercedes & co. imaju isti ili veoma slican kvalitet sa evropskim, jel cena opet smanjena ili je ista kao u Evropi?
Znam da verovatno svega ovoga ima na netu ali kad se vec otvorila tema

Fiesta!!
- Taunus 17m
Vw ima svoje proizvodne pogone u US i zato je jeftinije.... Koliko se secam ima u Mexicu (kolegin Gti je uvezen iz US ) ...
I da morali bi imati isti kvalitet samo znam da je Mercedes imao problema sa ML-ovima koji su se tamo sklapali.
I da morali bi imati isti kvalitet samo znam da je Mercedes imao problema sa ML-ovima koji su se tamo sklapali.
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 14157
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Razlika u cenama je samo zbog jedne karakteristike - taksa, tj. porez.
Naime, taksa za uvozne proizvode u Ameriku je dosta jeftina, cime su i automobili dosta jeftiniji.
Dok u vecini Evropskih drzava su poprilicno skuplji.
Sto se tice kvaliteta, enterijeri su kod modela za Evropsko trziste uglavnom kvalitetniji, ali modeli za Americko trziste uglavnom imaju vise standardne opreme. Danas je nezamislivo da vecina automobila nemaju klimu, CD player, prozore/vrata/sedista na dugme ... I naravno, modeli za Americko trziste uglavnom imaju vecu snagu.
Naime, taksa za uvozne proizvode u Ameriku je dosta jeftina, cime su i automobili dosta jeftiniji.
Dok u vecini Evropskih drzava su poprilicno skuplji.
Sto se tice kvaliteta, enterijeri su kod modela za Evropsko trziste uglavnom kvalitetniji, ali modeli za Americko trziste uglavnom imaju vise standardne opreme. Danas je nezamislivo da vecina automobila nemaju klimu, CD player, prozore/vrata/sedista na dugme ... I naravno, modeli za Americko trziste uglavnom imaju vecu snagu.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- Mickey038
- VIP
ovde moze diskusija do mile volje, ali u granicama pristojnosti. I bilo bi lepo potkrepiti tvrdnje validnim cinjenicama i svako svoje subjektivno misljenje naglasiti. Svacije misljenje treba ispostovati da bi mogli da ocekujemo da ce i nase misljenje biti ispostovano.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.
- adam
- Poruka: 290
- Član foruma od: nedelja, 28. jun 2009. u 01:22h
Kod stanovišta da cena koju čovek plaća "samo za značku" treba uzeti u obzir da ta značka ima svoju istoriju i specifičnu težinu koja i omogućava toj znački da formira toliku cenu koliku već stavlja. Druga je stvar, što nisu baš svi modeli dotične marke zaslužili kvalitetom/izgledom/opremom (ili nečim drugim) cenu za koju ih nude, kao i da su u velikom broju slučajeva jedini argument za vrlo visoku cenu nekog "brenda" upravo samo značka i ništa druga. Međutim, tu se ne sme izostaviti ni činjenicu da velika većina tih brendova za svoje kupce imaju silne pogodnosti tipa besplatni servisi, pomoć na putu, besplatni Kasko i sl. Da se ponovim: iza svake te značke stoji višedecenijska istorija, kvalitet, milioni prodatih primeraka, milijarde pređenih kilometara i milioni zadovoljnih kupaca. Ne smemo zaboraviti ni bezbrojne inovacije koje su inženjeri tih fabrika ugradili najpre u svoje aute da bi oni kasnije postali opšteprihvaćeni standardi i norme cele svetske autoindustrije (ABS kod Mečke, ABC kod BMW...)
A američko i evropsko poimanje automobila i autoindustrije se slažu/sreću samo kod jedne tačke (a čak i tu ima razlike) - to su sportski automobili. Možda kod segmenta "porodični automobil" gde su evropljani pošli stazom američkih ideja - velikih karavana. U ostalim segmentima su japanci sličniji evropljanima. Npr. mali gradski auto i C segment (mislim da to u Americi ni ne postoji
- jer treba opravdati onoliku potrebu za osvajanjem naftonosnih zemalja); uporedite njihove terence i evropske (3-3.500 ccm : 5000+ ccm), polusportske limuzine (ovde ste naveli primere M3 i M5 u odnosu na onog amerikanca). Cenim da se ne daju porediti ni po pitanju ugrađene elektronike ni po pitanju motora i performansi. M3 je "gradski sportista" a ovo čudo je tipičan muscle car!
I nije slučajno da je 15000€ jeftiniji!!!
A američko i evropsko poimanje automobila i autoindustrije se slažu/sreću samo kod jedne tačke (a čak i tu ima razlike) - to su sportski automobili. Možda kod segmenta "porodični automobil" gde su evropljani pošli stazom američkih ideja - velikih karavana. U ostalim segmentima su japanci sličniji evropljanima. Npr. mali gradski auto i C segment (mislim da to u Americi ni ne postoji

- Mickey038
- VIP
Slazem se.
Svo vreme pokusavam da naglasim da je veoma tesko prediti automobile iz evrope i amerike ako su modeli pravljeni za razlicito trziste. Pomenuti kadilak bi imao veoma los procenat uspesnosti u evropi, dok bi BMW prosao isto u americi.
Ali mozemo porediti druge stvari. Na primer, koliko konjskih snaga se izvuce iz 3000cm2 u americi a koliko u evropi? Kolika je taksa za registraciju 3000cm2 u evropi a kolika u USA? Kakvo se vesanje dobija u americkom modelu a kakvo u evropskom?
Popularnost modela je nesto sto tesko mozemo porediti, jer na primer Infinity koji je u americi popularan, u evropi jedva da ga mozemo i videti na putu. Ili na primer koliko Fiata 500 mozemo videti u americi? Takve stvari je tesko porediti i u evropskim zemljama pa cak i gradovima. Isto se odnosi i na cenu jer ono sto se dobije recimo u srbiji za 10000e nije isto onome sto se dobije u italiji za iste pare.
Svo vreme pokusavam da naglasim da je veoma tesko prediti automobile iz evrope i amerike ako su modeli pravljeni za razlicito trziste. Pomenuti kadilak bi imao veoma los procenat uspesnosti u evropi, dok bi BMW prosao isto u americi.
Ali mozemo porediti druge stvari. Na primer, koliko konjskih snaga se izvuce iz 3000cm2 u americi a koliko u evropi? Kolika je taksa za registraciju 3000cm2 u evropi a kolika u USA? Kakvo se vesanje dobija u americkom modelu a kakvo u evropskom?
Popularnost modela je nesto sto tesko mozemo porediti, jer na primer Infinity koji je u americi popularan, u evropi jedva da ga mozemo i videti na putu. Ili na primer koliko Fiata 500 mozemo videti u americi? Takve stvari je tesko porediti i u evropskim zemljama pa cak i gradovima. Isto se odnosi i na cenu jer ono sto se dobije recimo u srbiji za 10000e nije isto onome sto se dobije u italiji za iste pare.
- Talladega_500
- Yankee
Sta to cini M3 i M5 sportistom, a CTS-V muscle car?adam piše:Cenim da se ne daju porediti ni po pitanju ugrađene elektronike ni po pitanju motora i performansi. M3 je "gradski sportista" a ovo čudo je tipičan muscle car!
O dizajnu necemo pricati. CTS-V je udobniji, daleko mocniji, daleko brzi, ima vise standardne opreme, kvalitet materijala nije nista losiji i opet jeftiniji.
Kad kazem da je brzi to ne mislim samo na pravac, jer sam i ranije spominjao da je CTS-V za punih 14 sekundi brzi od M5 na Nurburgringu, znaci domacoj stazi Nemaca. Sta bi tek uradio na nekoj Americkoj stazi kao sto su Daytona i Talladega ...
Koja je na kraju prednost M3? U Evropi, razumljivo, je ime, ali u Americi reputacija BMW nije ni malo bolja od Cadillacove.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- mirke
- Poruka: 777
- Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h
Meni se mnogo vise svidja ovaj kadilak nego M3 i M5... Inace bih pre vozio redja kola/posto je kadilak u Evropi retkost... 

MIRKE / Fiesta 1.25 zetec
- Djomla
- Poruka: 1123
- Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h
Nema prednosti m3. Jednostavno cu uvek vise da volim amerikance zato sto se manje kurce i ne biflaju cene kao nezdravi, za razliku od nemaca.
Nemacke automobile u evropi prati neki teritorijalni kvazi-imidz.
Niko ne zbori da su nemci losi, ali ne dobri koliko kostaju, uglavnom.
Ljudi zaboravljaju da su americki automobili sem forda koji se proizvodi u evropi retkost, pa samim tim americki automobili i ne mogu da imaju neko ime. Ne jer su losiji od evropskih vec jer nemaju odgovarajucu propagandu, merkentisku kampanju itd.
Za mene ce lichno uvek biti draze amerkicke filozofije, jer imaju nekako vise duha, vise lichnosti, vise karaktera. To su aotmobili koje su sklopili 10 ljudi u garazi i od toga napravili serijsku proizvodnju. Nesto kao maybach radnicke klase.
To su kompanije koje su bile tu da pomognu narodu i automobili koji su pravljeni da ih narod vozi.Automobili gde ima za svakog po nesto.
DAnas siromasan covek ne moze da dobije brz automobil da vozi. Svima su nabili cene. Od evropskih.
Svi brzi su iznad 15 000 evra. Minimum.
Polovni stari par godina opet drze jaku cenu.
Od americkih moze. Pa sad vi recite meni ko je tu posteniji?
I nov i polovan. Pricao sam sa tallom o cenama.
Nemacke automobile u evropi prati neki teritorijalni kvazi-imidz.
Niko ne zbori da su nemci losi, ali ne dobri koliko kostaju, uglavnom.
Ljudi zaboravljaju da su americki automobili sem forda koji se proizvodi u evropi retkost, pa samim tim americki automobili i ne mogu da imaju neko ime. Ne jer su losiji od evropskih vec jer nemaju odgovarajucu propagandu, merkentisku kampanju itd.
Za mene ce lichno uvek biti draze amerkicke filozofije, jer imaju nekako vise duha, vise lichnosti, vise karaktera. To su aotmobili koje su sklopili 10 ljudi u garazi i od toga napravili serijsku proizvodnju. Nesto kao maybach radnicke klase.
To su kompanije koje su bile tu da pomognu narodu i automobili koji su pravljeni da ih narod vozi.Automobili gde ima za svakog po nesto.
DAnas siromasan covek ne moze da dobije brz automobil da vozi. Svima su nabili cene. Od evropskih.
Svi brzi su iznad 15 000 evra. Minimum.
Polovni stari par godina opet drze jaku cenu.
Od americkih moze. Pa sad vi recite meni ko je tu posteniji?

F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one
///Mandovchina.
///Mandovchina.

- Talladega_500
- Yankee
Ono sto se meni svidja kod Americkih automobila, posebno klasicnih, je sto mogu biti bucni, neudobni, katastrofalni u krivinama, loseg kvaliteta enterijera, ne-ekonomicni (sve karakteristike muscle cars), ali ih i dalje volis i to mnogo.

Isti takav automobil je moj '00 Mustang V6. Ima sve gore navedene karakteristike, ali takodje ima i dusu i nebi ga bas nikad prodao. Radije bi se resio ovog novijeg '08 Mustang GT.

Isti takav automobil je moj '00 Mustang V6. Ima sve gore navedene karakteristike, ali takodje ima i dusu i nebi ga bas nikad prodao. Radije bi se resio ovog novijeg '08 Mustang GT.
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Sa godinama se i menjaju misljenja o automobilima.Za mene je sada naj bitnije ekonomicnost
i pouzdanost vozila.Gledajuci sa moje strane americki ford ima samo pouzdanost dok potrosnja
nikako.Druga stvar je odrzavanje americkih vozila kod nas posto nedostaju delovi
.

Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Kada sam ovo čuo zamalo da se use*em kakav ima zvuk. Ovo je zvuk!!! Ovakav nema nijedan hebeni BMW, Audi, japanse zujalice, samo USA auta!
[youtube]qG2kWfngJE0[/youtube]
[youtube]qG2kWfngJE0[/youtube]
Totally addicted to Ford!
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- Talladega_500
- Yankee
Bas sam jedan video jutros na ulici, isto crne boje.
Po prvi put da vidim Raptor na ulici, do sada sam ih samo vidjao po auto-shows.
Po prvi put da vidim Raptor na ulici, do sada sam ih samo vidjao po auto-shows.
- Djomla
Meni je to bitno sa mojih 22Za mene je sada naj bitnije ekonomicnosti pouzdanost vozila.

Pored toga, udobnost, pristojna snaga motora, pristijan komfor i pristojan luksuz.
I naravno 4-doors sedan. Nista bez toga.
///Mandovchina.
///Mandovchina.

- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Slozio bi se sa Gagijem , sto sam stariji , auto posmatram kao prevozno sredstvo od tacka A do tacke B .
Mora da me preveze ekonomicno , pouzda i bez problema . I pri tome da ne bude skup .
Davno su prosle te emotivne veze sa modelom i markom automobila ... Ostadose mi 2 igracke iz tog perioda kada sam se vezivao za automobila .
Inace sada americku auto industriju posmatram kroz istu prizmu kao i ameriku . A misljenje o doticnoj mi je veoma nisko . Cak ni ne mogu da je smatram zemljom , nego velikom korporacijom sa svojom teritorijom i svojim zaposlenima , koja ima krizu menadzmenta u poslednje vreme , pa gleda kako to moze da sredi .
Mora da me preveze ekonomicno , pouzda i bez problema . I pri tome da ne bude skup .
Davno su prosle te emotivne veze sa modelom i markom automobila ... Ostadose mi 2 igracke iz tog perioda kada sam se vezivao za automobila .
Inace sada americku auto industriju posmatram kroz istu prizmu kao i ameriku . A misljenje o doticnoj mi je veoma nisko . Cak ni ne mogu da je smatram zemljom , nego velikom korporacijom sa svojom teritorijom i svojim zaposlenima , koja ima krizu menadzmenta u poslednje vreme , pa gleda kako to moze da sredi .
- Talladega_500
- Yankee
Cisto iz radoznalosti, zbog cega samo Ameriku auto industriju gledas tako?van piše:Inace sada americku auto industriju posmatram kroz istu prizmu kao i ameriku . A misljenje o doticnoj mi je veoma nisko . Cak ni ne mogu da je smatram zemljom , nego velikom korporacijom sa svojom teritorijom i svojim zaposlenima , koja ima krizu menadzmenta u poslednje vreme , pa gleda kako to moze da sredi .
Mislim, upoznao sam dosta njih koji kazu kako ne vole GM/Ford/Chrysler jer su to Americke kompanije, a Amerikanci su nas bombardovali (takodje kazu da nikad nebi ziveli u Americi iz istog razloga).
A onda ti isti ljudi se kunu u Nemacke automobile (i zive u Nemackoj).
Mozda ja negde gresim, ali koliko znam Nemci nisu bili nasi prijatelji kroz istoriju.
- Djomla
Gledaju na ameriku to jer je to najvise desnicharska zemlja sto se ekonomskog sistema tiche.
Drugim recima najveci kapitalisti.
Mada ja mislim da je americka automobilska industrija sasvim druga prica. Vise ima industrijalizma i socijalizma u sebi nego kapitalizma.
Sam henry ford je pricao da je njegova ekonomska politika da pravi fabrike i automobile gde ce da rade ljudi za sebe, drugim recima da prave automobile koji moze vecina da priusti sebi.
Drugim recima najveci kapitalisti.
Mada ja mislim da je americka automobilska industrija sasvim druga prica. Vise ima industrijalizma i socijalizma u sebi nego kapitalizma.
Sam henry ford je pricao da je njegova ekonomska politika da pravi fabrike i automobile gde ce da rade ljudi za sebe, drugim recima da prave automobile koji moze vecina da priusti sebi.
///Mandovchina.
///Mandovchina.

- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Zato sto su emocije integralni deo moje licnosti . Vidjenje neke stvari dolazi od emocija , a emocije dolaze iz vidjenja (
).
Americka auto industija je bila super kada je bila napredna i progresivna i kada se desavalo nsto novo . Sada je recesivna , nema vise ulogu kreatora trendova . A i sama auto industija nije toliko jaka,ipak potpada pod uticaj politike i price o americkom snu , za koji treba da radis ko skot da bi otplatio kredite za sve zivo . Ali imas satisfakciju da vozis veliki auto ... taj veliki auto i vise nije toliko veliki ( smanjio se od '70ih na ovomo ) amerikanci su postali predebeli , pa im i vise nije toliko prostrano .
Taldega , ne brini se , ne volim ni nemacku auto industriju
, jer je preskupa . Njima skidam kapu zbog inzenjerstva , preciznosti i reda . Pogotovu ne voli VW , jer se svaka susa kune u njega . Marka je ok , ali ljudi koji ga voze su mi cudni

Americka auto industija je bila super kada je bila napredna i progresivna i kada se desavalo nsto novo . Sada je recesivna , nema vise ulogu kreatora trendova . A i sama auto industija nije toliko jaka,ipak potpada pod uticaj politike i price o americkom snu , za koji treba da radis ko skot da bi otplatio kredite za sve zivo . Ali imas satisfakciju da vozis veliki auto ... taj veliki auto i vise nije toliko veliki ( smanjio se od '70ih na ovomo ) amerikanci su postali predebeli , pa im i vise nije toliko prostrano .
Taldega , ne brini se , ne volim ni nemacku auto industriju

- Djomla
Mora citata jer se odnosi na odredjeni deo posta, izvinjavma se adminima
"A i sama auto industija nije toliko jaka"
Bogami amerikanci sa fordom i gm i japanci sa toyotom su znatno jaci od evropskih sto se finasija i finasijske tezine firme tice a bogami i prozivedenih automobila, po nekim informacijama 2008-me 2009-te
A najjachi u evropi, su wv group ili kako se vec danas zovu...
Daimler i BMW group su poprilichno slabi po proizvodnji i prodaju su negde 13-to-14 mesto ( kao ful kompanije ne kao pojedinachni proizvodjaci )
"za koji treba da radis ko skot da bi otplatio kredite za sve zivo"
To ti je moderni kapitalisticki sistem. Tako je i u evropi.
Ameri uzimaju vise kredita, ali uglavnom se sve i svud uzima na kredite.
Bar po iskustvima ljudi sa strane.
"A i sama auto industija nije toliko jaka"
Bogami amerikanci sa fordom i gm i japanci sa toyotom su znatno jaci od evropskih sto se finasija i finasijske tezine firme tice a bogami i prozivedenih automobila, po nekim informacijama 2008-me 2009-te
A najjachi u evropi, su wv group ili kako se vec danas zovu...
Daimler i BMW group su poprilichno slabi po proizvodnji i prodaju su negde 13-to-14 mesto ( kao ful kompanije ne kao pojedinachni proizvodjaci )
"za koji treba da radis ko skot da bi otplatio kredite za sve zivo"
To ti je moderni kapitalisticki sistem. Tako je i u evropi.
Ameri uzimaju vise kredita, ali uglavnom se sve i svud uzima na kredite.
Bar po iskustvima ljudi sa strane.
///Mandovchina.
///Mandovchina.

- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Ispricao ti pricu kapitalista koji je uveo pokretnu traku..Ne volim Ameriku,za*ebava ceo svet,stvara krize da bi ih mogla resavati i time ostvarivati svoje raznorazne interese/potrebe..oni su prica za sebe,dosli iz evrope vecinom kriminalci,avanturisti,istrebili Indijance snimili par tuznih filmova na tu temu rasporedili sto je ostalo u rezervate i idemo dalje..umesali se u drugi svetski i pobedili oni (28 miliona poginulih Rusa i priznanje same Nemacke da je veliku vecinu svojih resursa izgubila na istocnom frontu govori o tome) i jos se ne povlace vec zavisno od situacije a ne od principa sire svoje zone interesa a zna se koliko samo nas to kosta..sve im je u velikom i velicini,kubikaze,big wheel trucks,sve u sustini fake fake,zajebancije bez granica,mislim sta sve stize od tv programa..broj ubistava,kolicina oruzja,ljudi ko pusteni sa lanca,svi moguci poroci,kao neki patriotizam,ma ko to njih stvarno napada i od koga se brane?mozda su ih napali talasi okeana sa istocne i zapadne obale..sva carstva su pala pa ce i ovo korporativno..koliki im je budzet,mislim da sam cuo 16 hiljada milijardi :-| ,skidam kapu al koliko to kosta ostatak sveta..ovo je sve iz mog ugla i ovim ne stajem na stranu EU,Nemacke ili bilo koga..ljudi su sebi stvorili sistem,nisu se obazirali na druge ni pitali za cenu,islo je dosta dobro al nemaju za dalje pa uveliko otimaju..ovo sve direktno vezem za njhovu auto industriju u smislu samih automobila..i jos moram priznati da mi se njihova vozila dizajnerski krajnje ne dopadaju a motori koji su do skora bili ko i oni od pre po veka da i ne pricam,jednostavno su imali svega na pretek pa se rasipalo i nije bilo potrbe za napredovanjem u cilju ustede i pravilne upotrebe resursa,zastite zivotne okoline itd..ipak koliko vidim novi modeli Americkog Forda kao i motori pocinju da se ugledaju na ove evropske znaci daleko manje zapremine,stedljivije,za okolinu manje stetne,dosta jake za svoju velicinu itd. mozda ipak i tamo pocne neka kultura i zdrav razum da vlada..