Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koje ulje sipate u fordove?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Koje ulje sipate u fordove?

Poruka od 911s [SK] » petak, 2. jun 2017. u 16:49h

A koliko njih je prolupalo zato što je sipalo 5 ili 10W 40 umesto 5W-30?
Ovde se sva tehnologija ulja svela samo na puku gradaciju. Toliko o poznavanju.
I uopšte nije tačno da je Ford propisao 5W-30 kao isključivo gradaciju (za sve motore svuda).

Što se C-Maxa sa 2.0 TDCi motorom tiče, fabrika kaže ovo:
Engine oil: Castrol Engine Oil WSS-M2C913-C
Providing it meets the specification defined by WSS-M2C913-C, you can also use Ford Engine Oil or an alternative engine oil.
Topping up the oil: If you are unable to find an oil that meets the specification defined by WSS-M2C913-C, you must use SAE 5W-30 (preferred), SAE 5W-40 (except vehicles with E85 fuel) or SAE 10W-40 that meets the specification defined by either ACEA A5/B5 (preferred) or ACEA A3/B3.
Doduše, ovu informaciju sam morao da platim milion maraka.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8365
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » petak, 2. jun 2017. u 17:34h

Markedjani piše:Koliko nas vozi auto na stazi ?
Pa većina nas :suicide:
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 2. jun 2017. u 19:41h

Ulju 5w20 je leti sobna temperatura vec na maximumu propisanom..i ko je onda lud :)

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 2. jun 2017. u 20:19h

Kakva sobna temperatura?
Koje to ulje ima radnu temperaturu ispod 100 stepeni?
I koji to auto u bilo kakvoj eksploataciji izuzev trkacke piste za koju mora da bude posebno pripremljen, podigne toliko temperaturu da bi mu trebalo ulje vise gradacije, a da pri tom motor ostane ziv?
Djak pesak :)

milan_gt

Poruka od milan_gt » petak, 2. jun 2017. u 21:25h

Pa cemu onda oznake gradacija i temperature? (spoljasnje) sta znaci 5w20?

mbole

Poruka od mbole » petak, 2. jun 2017. u 22:31h

20 znaci da na temperaturi od 100 stepeni celsiusa to ulje ima viskoznost izmedju 5.6 i 9.3 mm^2/s
30 znaci da na tih istih 100 stepeni ulje ima viskoznost izmedju 9.3 i 12.5

E ono 5W je malo zaguljenija stavka.
Ono oznacava da dato ulje na temperaturi od 0 farenhajta to jest -17,8 celsiusa ima viskoznost kao ulje koje na 100 stepeni ima viskoznost 5.
Daklem na -17 celsiusa 5W ulje ima viskoznost kao sto bi je imalo ulje koje na 100 stepeni ima viskoznost 3.8
Zapetljali su ga samo tako :)

U svakom slucaju cife nemaju veze sa temperaturom. Ne znam gde si nasao oznake temperature, a pogotovu spoljasnje.
Motor briga za spoljasnju temperaturu (osim dok se zagreva, i ako je u problemu). Motor radi na oko 100 stepeni i za tu temperaturu se projektuje cela prica.
U zavisnosti kako je indzilir resio da ga napravi, sa manjim ili vecim zazorima itd itd, bira i viskoznost ulja koje ce se u njemu korisititi.

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 3. jun 2017. u 07:15h

mbole

Poruka od mbole » subota, 3. jun 2017. u 08:43h

A izvor za ovu slikicu je? EDIT nasao sam, i ne uliva mi preterano poverenje.
Podaci koje sam izneo su iz sae standarda.
Za w broj se slazem da bi mogao odnosno da bi ga trebalo menjati sa spoljasnjom temperaturom posto on pokazuje da je ulje dovoljno retko i na nekoj niskoj temperaturi.
Ali bilo napolju 10 ili 50 stepeni tvoj motor ce kad se zagreje i dalje imati 100 (ili je prokuvao, pukao...), pa ti treba identican drugi broj u gradaciji ulja.

Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 3. jun 2017. u 09:29h

Ja kucao oil viscosity chart i izaslo mi mnogo slicnih..mada jest, temp motora je uglavnom ista..

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » subota, 3. jun 2017. u 09:33h

Da ja dam čovjeku neki odgovor na njegovo pitanje oko sipanja Castrola u Fijestu.
Mislim da taj Castrol možeš sipati u Fijestu, neće ništa da se desi. U svakom slučaju, ovo ulje ispunjava veoma jake standarde, samo nije tzv Fuel Economy. To neka te pretjerano ne brine, mada ćeš u teoriji trošiti nešto više goriva :), 3% u odnosu na referentno 15w40 ulje. Što će reći s ovim uljem potrošnja je možda 0,5% , ako to išta znači. Ja sam svojevremeno prilično vremena koristio Liqui Moly top tec 5w40 koje ispunjava slične standarde kao i taj Castrol koji si ti uzeo, prije svega mislim na VW 505 i ACEA C3.
A što se tiče oznake viskoznosti 5w40 mislim da se to prije svega odnosi na tečljivost (viskoznost) ulja van motora odnosno u posudi na vanjskoj temperaturi. Pa tako ulja sa oznakom 5w40 ostaju tečljiva u nekom temperaturnom rasponu od od -35 pa do +45 ili tako nešto.
Ovo je jedno lijepo objašnjenje te oznake "The two numbers in the 5W-40 indicate the weight or viscosity of the engine oil as tested by SAE. Viscosity is defined as a fluid's resistance to flow: The higher the number, the higher the fluid's resistance to flow, or the thicker the fluid. Oils with two numbers, such as 5W-40, are multi-grade oils; they exhibit the characteristics of an oil with a viscosity rating of 5 at zero degrees Fahrenheit and the characteristics of an oil with a viscosity rating of 40 at 212 degrees Fahrenheit. The "W" indicates that the first number is the "cold" or "winter" rating."
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

sasa_f1
Poruka: 10030
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » subota, 3. jun 2017. u 09:39h

LM Top Tec je bas ozbiljno ulje.

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 3. jun 2017. u 09:42h

Al' Castrol 5w30 FST je bolji..... :)
Istina je da ja imam samo pozitivna iskustva sa Top tec-om.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

mbole

Poruka od mbole » subota, 3. jun 2017. u 11:26h

Samo mi objasni kako si iz ovoga:
bojcistv piše:they exhibit the characteristics of an oil with a viscosity rating of 5 at zero degrees Fahrenheit and the characteristics of an oil with a viscosity rating of 40 at 212 degrees Fahrenheit. The "W" indicates that the first number is the "cold" or "winter" rating."
izvukao ovo:
bojcistv piše:A što se tiče oznake viskoznosti 5w40 mislim da se to prije svega odnosi na tečljivost (viskoznost) ulja van motora odnosno u posudi na vanjskoj temperaturi. Pa tako ulja sa oznakom 5w40 ostaju tečljiva u nekom temperaturnom rasponu od od -35 pa do +45 ili tako nešto.
Gde to imas spoljasnju temperaturu od 212 farnehajta (odnosno 100 stepeni celziusa)?
Cifre (drugi broj) 5, 10, 20, 30, 40... oznacavaju tacno odredjeni raspon viskoznosti (min i max dozvoljena) na tacno 100 stepeni.
Spoljasnja temperatura nema bas nikakve veze sa drugom cifrom, posto je radna temperatura motora identicna koliko god stepeni bilo napolju (ili bi barem morala da bude, ako auto nije u problemu, a niko ne projektuje auto da bude u problemu).

Prvi broj, to jest onaj sa W moze uslovno da se shvati kao "na kojoj minimalnoj temperaturi ulje ostaje tecljivo", mada ustvari pokazuje kolika je viskoznost nekog ulja na -17 stepeni.

Da ponovim, gore navedeni podaci nisu nista sto ja mislim vec citiran SAE standard.
E ako oni nemaju pojma sta oznacavaju cifre po njihovom sopstvenom standardu, vec to treba da im objasne na internetu... onda i ja lazem :)

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 3. jun 2017. u 17:14h

Ali zasto onda ima toliko oznaka kad je svakom motoru radna temperatura vrlo slicna, aj nek se u 5 stepeni razlikuje max

mbole

Poruka od mbole » subota, 3. jun 2017. u 18:49h

Zato sto se pri projektovanju motora biraju zazori (najkriticniji su lezajevi radilice), prema raznim parametrima i prema onome sto konstruktor zeli da postigne sa motorom.
E od velicine tih zazora i snage motora zavisi optimalna viskoznost ulja.
Pa jednom motoru treba redje a drugom gusce ulje. U oba slucaja na radnoj temperaturi.
Plus uz sve to, gradacije su raspon a ne tacna cifra, pa moze da se desi da jedno 20 ulje ima istu viskoznost kao drugo 30 (20 je na vrhu opsega a 30 na dnu).
Upravo zbog toga se gleda cuvena specifikacija (koja sadrzi jos svasta nesto, al ovde pricamo samo o viskoznosti)

milan_gt

Poruka od milan_gt » subota, 3. jun 2017. u 19:14h

Onda mu dodje da svi performantni motori koriste ulje sa vecom drugom cifrom tj /60, tj sa 'vise zazora' dok mala govanca do 10k € koriste /20 ulje

mbole

Poruka od mbole » subota, 3. jun 2017. u 20:17h

Nije tako jednostavno, a prekomplikovano za kuckanje po netu. Ima i jednog i drugog
U racunicu za viskoznost ulazi i broj obrtaja, pritisak...
Tako da nema takve direktne zavisnosti

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 3. jun 2017. u 23:07h

Sve se ja bole s tobom slažem. Mi tu oznaku gledamo kolokvijalno, i ja je tako gledam. Ali priznajem da griješim i da si u pravu. Fertich...

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 4. jun 2017. u 00:19h

Znam, al zato nastaju ovakva pogresna tumacenja, kao ovo od kog smo krenuli (toplije napolju, treba mi gusce ulje).
I nekako se uvek lako prime i rasire

novi81
Poruka: 661
Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h

Poruka od novi81 » nedelja, 4. jun 2017. u 13:43h

Razlika u gustini zmeđu 30 i 40 na radnoj temperaturu je jako mala

Sent from my E5603 using Tapatalk

popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » nedelja, 4. jun 2017. u 14:20h

Na sluzbenoj SuperB ima na displeju da se prikaze temperatura ulja u toku voznje. Zimi kad je hladnije krece se od 85 do 90, maksimalno dodje do 95. Leti, cesto je preko 100, pa i 105C.

"redja xW30" ulja leti se toliko "razvodne" da se vise ne lepe na klizne povrsine, a "gusca xW40" jos uvek imaju tu mogucnost da zastite.

Isto tako, leti pregrejano ulje se slije u sekundi posle gasenja, skroz ocedi motor, sledeci start je stetan koliko i zimi kad je hladan motor.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21504
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » nedelja, 4. jun 2017. u 16:21h

Koliko se brzo ocedi toliko brzo i podmaže motor pri startovanju.

Sent from my Mi 4i using Tapatalk
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

popovicvl
Poruka: 5650
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » nedelja, 4. jun 2017. u 17:16h

Leti je to manje vise ne bitno, ali dok je ulje vrelo, ocedi se za sekund, pa se ohladi preko noci i u prvih par sekundi nakon starta motor radi na suvo. Minimalno, ali je tako.

Beki
Poruka: 127
Član foruma od: subota, 23. jan. 2016. u 21:20h

Shell ulje 5w30 u mondeo mk3 tdci?

Poruka od Beki » nedelja, 4. jun 2017. u 18:46h

Kako naslov kaze,shell ulje u tdci? Kako se pokazalo?ili koje drugo?sipao sam 2 puta do sad ford formula 5w30 ali sad bi da predjem na neko drugo....

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8365
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » nedelja, 4. jun 2017. u 19:26h

A zašto bi trebalo da predješ na neko drugo ulje od onoga što je fabrika prepisala?
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“