Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fokus, TDDI, kida beton prvih 300m posle se sav ulenji

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
zolee
Poruka: 523
Član foruma od: sreda, 30. dec. 2009. u 23:20h

Fokus, TDDI, kida beton prvih 300m posle se sav ulenji

Poruka od zolee » nedelja, 24. jan. 2010. u 09:47h

Do nedavno sam uvek kada upalim auto, cekao par minuta malo da se ugreje i onda vozio.
Mislim da sam negde vec pisao da je auto malo lenj. Mislio sam da je to zbog toga sto je izbacen interkuler i stavljena eskortova turbina.

Medjutim, procitam negde da dizelase nema mnogo poente grejati u leru i krenem pre par dana. Upalim ga, vezem pojas, izadjem sa parkinga, dam gas i ono, zalepio me u sediste. Posle 200-300m vrati se na staru vucu. Tako svako jutro ali i u toku dana ako je napolju hladno a on odstoji 2-3 sata. Na 80km/h sam dok trepnes al ono, san traje previse kratko.

Planiram do BG u februaru pa cu svratim kod Dragomira ako bude imao slobodan termin ali dotle dal neko ima neku ideju??

Lokalni majstor je pregledao i ocistio EGR ventil (javlja gresku na kompjuteru). Kaze da nesto landara u vakuum regulatoru EGR ventila i da bi trebalo probati to zameniti. Deo stize u ponedeljak - utorak. Ja sam probao da skinem struju sa tog regulatora (valjda da ne otvara EGR) a i vakum crevo sa vrha EGR al nista se nije promenilo. Istina, malo je zivnuo posle ciscenja ali i dalje drasticno bolje vuce kada je potpuno hladan.

Btw, onaj senzor polozaja EGR ventila (valjda meri pritisak), sto se nabada na EGR visi u vazduhu jer moj Fokus ima Eskrotovu turbinu i usisnu granu a na njoj je EGR ventil kojem nema gde da se nakaci taj senzor polozaja EGR ventila.

Da li je moguce da kompjuter krene da radi u nekom normal modu pa kad skonta da ne dobija signale iz senzora polozaja EGR ventila (taj sto visi u vazduhu) se prebaci u neki backup mod? Mozda isto to samo zbog loseg senzora temperature motora - CHT senzor (ako dobija laznu temperaturu pa smanji snagu da bi sprecio pregrevanje) ?
Ako je tako da li bi to bilo negde u logu kompjutera?

Jedine greske koje kompjuter izbacuje su IAT senzor (onaj koji se nalazi na interkuleru, ja nemam interkuler te nema ni ocitavanja sa senzora), EGR ventil ( a to je mozda zbog toga sto senzor polozaja EGR ventila nije u EGR-u) i smart alternator (izgleda su otisle diode ali dobro puni).

I jos nesto, da li na ovu turbinu (od esokorta) moze da se nakaci fokusova usisna grana pa da i onaj senzor sto visi u vazduhu nadje svoje mesto a i hteo bih interkuler da vratim?

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Re: Fokus, TDDI, kida beton prvih 300m posle se sav ulenji

Poruka od darko darko » nedelja, 24. jan. 2010. u 11:48h

Najverovanije turbina nemoj da mi verujes ali kad je hladan vuce kad se ugreje nece e ako hoces da vozis taj auto vrati to na fabricko inace ga prodaj ili kupi drugi motor imas sad ocarinjene e ili najbolje teraj kod dragomira da ti nebi crklo jos nesto. I jos nesto u taj motor nikako mineralno ulje obicno to gusto ulje sjb turbinu znaci sintetika i polusintetika.

zolee

Poruka od zolee » nedelja, 24. jan. 2010. u 11:55h

Thanks na odgovoru.
Jel mozes to da mi objasnis? Turbinu teraju izduvni gasovi a njih ima svejedno dal je hladan ili vruc motor.
Kontam da bi da je turbina losa vukao lose uvek. Sta ima u turbini sto je tako osetljivo na promenu temperature?

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » nedelja, 24. jan. 2010. u 12:16h

al temperatura ima veze sa turbinom a ti nemas interkuler ili sta si radio. Turbina ima zvizduci zvuk trebalo bi da zvizdi kad vuce ili ili nezvizdi kad nevuce razlika je vrlo mala oseca se na preko 1700 obrtaja i vrlo se tesko reazlikuje zvuk nezvizdi jako, naravno tu postoje 100 vakuma i raznih stvari sto uticu. E taj nabudzeni auto mora dobro da se prouci nisu dzabe u fabrici izinjeri potrosili milione na testiranju vrati na fabicki za to imas exstra majstora dragomira pa pun gas kad vec popravljas skuplje ti kosta 1 pogresna dijagnoza nego cela popravka.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 24. jan. 2010. u 21:39h

Tesko je da se govori o kvaru ovako.Ajde slikaj motorni prostor mozda se vidi nesto
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

BokiRS
Neizleciv
Neizleciv
Poruka: 4457
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h

Poruka od BokiRS » nedelja, 24. jan. 2010. u 23:12h

Interkuler je jako bitan za turbo motor i dosta utice na performanse.
Cim ti se auto zagreje on pocne da ubacuje vreo vazduh u usis u ne ide kako bi isao sa interkulerom koji bi taj vazduh hladio
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067

zolee

Poruka od zolee » ponedeljak, 25. jan. 2010. u 00:13h

rsdforddragomir piše:Tesko je da se govori o kvaru ovako.Ajde slikaj motorni prostor mozda se vidi nesto
Da, jeste, pogotovo kad je auto budzen.
Ujutro putujem, pa kad se vratim poslepodne cu ga slikam.
Izduvna i usisna grana, turbo i EGR su sa eskorta 1.8 varijanta bez interkulera.

Vec sam bio ono u fazonu,ok, lenj je, vratim sve u fabricko stanje i aj zdrao.
Medjutim, ovo tako ludo vuce da me sad kopka, ako je neka sitnica u pitanju, ako to resim, onda da ne ulazem vise nego sto moram.

zolee

Poruka od zolee » ponedeljak, 25. jan. 2010. u 18:04h

Slike
IMG_1487.JPG
IMG_1486.JPG
IMG_1485.JPG

zolee

Poruka od zolee » ponedeljak, 25. jan. 2010. u 18:07h

I jos 2. Javi ako ti treba full velicina pa cu ti posaljem na mejl.

tddi
Poruka: 46
Član foruma od: nedelja, 21. jun 2009. u 21:20h

Poruka od tddi » ponedeljak, 25. jan. 2010. u 18:40h

Sada mu je motor kao kod Fieste TDdi.

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » ponedeljak, 25. jan. 2010. u 19:13h

pokusaj da zatvoris EGR ventil(ubaci metalnu plocicu ispod ventila)

Ali nesto nisam siguran da ce da radi kako treba bez senzora temperature vazduha*(postoji mogucnost da je komp uzimao neku vrednost za temperaturu a da sada neodgovara zbog hladnoce)

Stavi mu turbinu.usisnu granu i interkuler sve od fokusa i onda mora da bude sve u redu

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 25. jan. 2010. u 19:26h

Ne znam da li TDDI ima daje vise goriva na startu , nesto kako warm up na benzincu , pa daje vise goriva kada je hladan , sto ne radi kada se zagreje ... Zimi kada je hladno , trubina je veoma efikasna , dok se ne zagreje kuciste i krene da uduvava vruc vazduh . Interkuler definitivno treba , a da li je problem i da kolicinom goriva , to ne znam

Perazr
Poruka: 10
Član foruma od: ponedeljak, 25. jan. 2010. u 16:49h

Poruka od Perazr » sreda, 27. jan. 2010. u 14:06h

Da li zadimi crno iza tebe u vožnji kad počne otežano da vuče

zolee

Poruka od zolee » sreda, 27. jan. 2010. u 19:37h

Ne. Nema dima ni belog ni plavog ni crnog, pali iz prve i na debelom minusu, motor suv svugde...
Ma kontam, auto je tu sastavljan ko zna kako, Boga pitaj sta sad njega muci. Vratiti ga u original stanje nema drugog leka.

zolee

Poruka od zolee » petak, 12. feb. 2010. u 10:01h

Evo da se pohvalim :)
Problem resen!
Bio kod Dragomira juce i vraceno sve u fabricko stanje. Razlika je nebo i zemlja. Znaci, tek sad kida beton, ono pre mi se samo cinilo :)

Hteo bih i kratko utisak o RSD Ford Servisu.
E svaka im cast stvarno. Uigrana ekipa. Imaju 3 dizalice, sve sto im treba od alata i opreme, dijagnostika, znaci sve se tamo resava. Likovi su snalazljivi, ono u fazonu da ce od drveta napraviti gvozdeni saraf ako treba da se resi problem.
Prvi utisak kada sam stigao, jos pre nego je otisao na kanal, je da sam najzad negde gde zaista znaju znanje. Vrlo brzo su provalili neke stvari sto ni u Fordovom ovlascenom servisu u Subotici nisu primetili. Steta sto nisu negde blize Somboru.
Radili su ceo dan na autu, od 12 kada sam stigao pa do skoro 8 sati uvece. Hteo bih da pohvalim Marka, mislim da je segrt ali decko radi ko zmaj, on je ustvari i odradio komplet zamenu.
Moram jos reci da je finansijska konstrukicja takodje bila povoljna (tu ne smem mnogo da ga hvalim da ne digne cenu sledeci put :D )
Anyway, da ne duzim, jedino da im se zahvalim na obavljenom poslu i moja preporuka za servis!

tddi
Poruka: 46
Član foruma od: nedelja, 21. jun 2009. u 21:20h

Poruka od tddi » subota, 13. feb. 2010. u 09:39h

Svaka cast, sad uzivaj. Samo me interesuje, cisto informativno, sta si sve promenio ili ugradio?

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » subota, 13. feb. 2010. u 09:51h

Ugradjena je turbina,interkuler i sve ostalo sto je bilo potrebno da se vrati na stanje koje je trebalo da bude.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“