imam jedan na izgled cudan problem sa mondeom 2004. godina 2.0 tdci 96 kw motor pa da pocnem:
naime, primijetio sam od prije par mjeseci (4-5) da kada kazaljka obrtaja dostigne cca 3000 i vise obrtaja pocinje da blinka lampica grijaca. To se nije desavalo uvijek, nego bas rijetko. Citao sam po forumu da su ljudi imali slican problem i da im nakon sto se lampica upali odnosno blinka auto gubi snagu. Kod mene to nije slucaj, problem sam rjesavao tako sto auto u voznji ugasim i ponovo upalim i problem rijesen. Prije 2 dana stari je sa vozao auto i nije primijetio da je lampica grijaca pocela blinkati (mozda je i primijetio ali nije znao da ga treba ugasiti pa ponovo upaliti posto ga on inace rijetko vozi). Dosao kuci, parkirao auto, ja upalio, lampica blinka...gasim, palim, nista, lampica i dalje blinka do dan danas. Dakle auto radi sasvim normalno, ne pusi dim, ne gubi snagu, nikakvih problema nema. Naredno jutro dogodi mi se to da auto u garazi jedva pali, od drugog puta sam uspio upaliti, nesto preskace, bas trunka fali da zapali gorivo ali mu ne ide. Bijeli dim pusi kao da ce da se zapali. Upalim ga (od drugi puta) i u leru radi normalno a kada dodam gas auto se trese i motor ne radi ravnomjerno nikako, a bijeli dim iza njega izlazi nenormalno. Taj isti dan uputim se na dijagnostiku kod par ljudi koji su ga spajali na racunar ali nije izbacivao nikakvu gresku. Tokom dana, kada se auto zagrije radi bez problema, ne pusi , ne gubi snagu, isto kao i ranije, a kada je ujutro hladan kao da nije onaj motor. Pratio sam temperaturu i nema problema ni sa njom. E sad, jedan majstori koji mi je radio dijagnostiku i nije nasao gresku kaze da su u pitanju injektori i da se 2 moraju zamijeniti, drugi kaze da moram u ponedjeljak kod bosiste da ukloni ovu gresku jer moze biti da je samo to problem, valjda motor memorisao gresku pa ostala, pojma nemam. Mislio sam da su problem grijaci ali on kaze da se grijace pale tek na -3 stepena sto jutros i jucer nije bio slucaj sa tako niskom temperaturom. Sve u svemu, jutros isti problem, auto od treci puta palim (sacekam par sekundi na kontaktu uvijek prije nego potegnem za kljuc) a bijeli dim izlazi u velikoj kolicini, motor ponovo ne ravnomjerno radi kada se doda gas i takodjer trese. Ponavljam, lampica blinka a motor kada se zagrije radi perfektno bez ikakvih smetnji.
Prije nego sto se sutra zaputim dalje sa pretragama, volio bih cuti vase misljenje. Ima vas ovdje dosta iskusnijih, jel neko imao isti ili slican problem i da li su velike sanse da su injektori otisli ili je u pitanju nesto sasvim drugo ?
U nastavku dvije svjeze slike od jutrosnjeg paljenja (nije bas jutro posto je bilo oko 11h ali prvi puta ga palim danas)