Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od Iosis » ponedeljak, 3. apr. 2017. u 21:17h

Samo voziti tenk, pa neka uleće ko kod želi. Jbga...
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Aca06

 
Poruka: 3127
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Poruka od Aca06 » utorak, 4. apr. 2017. u 19:26h

Pisalo se dosta o tome ali opet moram da pitam.
05.01.2016. Resenje o kazni postaje pavosnazno, danas mi posle 15 meseci stize obavestenje o zabrani upravljanja od 30 dana.
Da li je ovo u redu ili je ovo zastarelo sobzirom da u clau 85 zakona o prekrsajima pise sledece

Zastarelost izvršenja kazne i zaštitne mere

Član 85

Izrečena kazna i zaštitna mera ne mogu se izvršiti ako je od dana pravnosnažnosti presude protekla jedna godina.

Zastarevanje izvršenja kazne i zaštitne mere počinje od dana pravnosnažnosti presude kojom je izrečena kazna odnosno zaštitna mera.

Zastarevanje izvršenja kazne i zaštitne mere ne teče za vreme za koje se izvršenje ne može preduzeti po zakonu.

Zastarevanje se prekida svakom procesnom radnjom nadležnog organa koja se preduzima radi izvršenja kazne, odnosno zaštitne mere.

Posle svakog prekida zastarevanje počinje ponovo da teče.

Izvršenje kazne odnosno zaštitne mere zastareva u svakom slučaju kad protekne dva puta onoliko vremena koliko se po zakonu traži za izvršenje kazne, odnosno zaštitne mere.

:'(

Ako je zastarelo kome treba da se obratim?
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 4. apr. 2017. u 19:56h

Trebalo bi da proveriš sa nekime iz pravne struke, ali člitajući iskustva drugih (npr. http://www.politika.rs/sr/clanak/349085 ... -prekrsaja ) po meni bi trebalo da se obratiš sudu koji je izrekao kaznu, da ti izdaju neku vrstu potvrde da je obaveštenje o zabrani upravljanja ništavo zbog zastarelosti. Bar, po mojoj logici, to tako ide -- pošto MUP u suštini postupa po nalogu suda, ne verujem da treba da se obraćaš MUP-u nego sudu... tj. ne verujem da treba da se javljaš u MUP dok ne dobiješ "čisto" od suda. Advokati će pre nego mi amateri znati te sitne finte.

Zar na obaveštenju ne postoji neka naznaka o "pravnom leku" ili već šta god?

Plus, koliko je prošlo od načinjenog prekršaja? Ako je prošlo 2 godine, možda te kači i apsolutna zastarelost.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Aca06

 
Poruka: 3127
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Poruka od Aca06 » utorak, 4. apr. 2017. u 20:01h

Ma pitacu sutra na poslu ove koleginice koje su pravnice, imam ih preko 50 ali ne mogu da cekam do sutra pa sam zato pitao ovde.
Poceo je da me jede neki crv pa sam nervozan jer mi auto bas treba u narednih 25 dana.
Pogotovo sto sam sve ugovorio u tazbini za Uskrs i Prvi Maj.

Evo obavestenja Slikaphoto upload sites

Inace preksaj je ucijen 07.10.2014.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 4. apr. 2017. u 21:01h

Vidi samo da im ne zatreba 15 meseci i da te izbrišu iz tog spiska, ali mislim da ćeš ovo moći da oboriš 'ladne vode.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » utorak, 4. apr. 2017. u 21:02h

Ovo pada k'o klada :)
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » sreda, 5. apr. 2017. u 14:30h

Cak spada i u maltretiranje gradjana.

Ovi snimci sto postavlja Nikola su odlicni. Kada bi jos uveli da ko dostavi, (nadleznima), takve snimke saobracajnih prekrsaja da dobije procenat od naplacenih kazni. Stanje u saobracaju bi se dosta popravilo. A i revnosni i savesni gradjani bi mogli da dopune kucni buzet, na racun bahatih.

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » sreda, 5. apr. 2017. u 15:39h

Ma ne moraju čak ni da daju procenat, ne tražim. Ali mi je pre nekog vremena pala dobra ideja. Problem je što ovakve snimke ni policija, a ni sud ne uzimaju kao 100% relevantan dokaz. Istina, oni koji su malo vičniji u radu sa računarima, snimke mogu i da obrade, tj. namontiraju situacije koje se nisu desile ili obrišu ključne momente iz snimka, tako da se stekne pogrešan utisak šta se tačno desilo. Međutim, država nas često primorava da plaćamo razne gluposti, od kojih često nemamo nikakve koristi. Na primer, po meni bi bila dobra ideja da policija nabavi auto-kamere (car DVR), koji će imati specijalan softver za snimanje, integrisanu memoriju i onemogućen spoljni pristup uređaju putem bilo kog interfejsa (USB, slotovi za kartice i slično). Uz to, te kamere bi mogle da budu "zapečaćene", po sistemu nekog plombiranja... u prevodu, dobiješ i koristiš i ništa drugo sa tim da ne možeš da uradiš. Ako se vidi da si nešto prčkao i sam otvarao ili pokušao nekako da iščitaš sadržaj, kamera više nije zakonski validna. Nešto na foru strujomera. Ako radnik koji očitava struju primeti da si nešto čačkao oko plombe na strujomeru, može odmah to da prijavi, strujomeri ti više nije validan, a mogu da te sudski ganjaju. I sa tako obezbeđenim uređajem za snimanje u autu, lepo snimaš šta drugi rade i onda odneseš u policiju i predaš snimak nekog teškog prekšraja. Taj snimak bi bio validan i policija bi mogla da juri počinioca. Ja bih prvi kupio takvu kameru, pa da bude čak i 10 puta skuplja od ovih koje su dostupne na tržšitu. Pun mi je q... više bahatih kretena, koji misle da su sami na putu i da svi moraju da im se sklone.
Naravno, te kamere ne bi morale da budu obavezne, ali verujem da bi fin broj vozača to kupio. I kada bi to bilo ozvaničeno i kada bi se znalo da postoji mogućnost da bahate kretene bilo kad i bilo gde neko snimi kako divljaju i prave prekršaj, pa kad krenu da pljušte kazne, da vidiš kako bi se dobar deo njih smirio i mnogo više pazio.

kemo993
Poruka: 147
Član foruma od: sreda, 26. avg. 2015. u 16:23h

Poruka od kemo993 » sreda, 5. apr. 2017. u 15:53h

@nikola, ideja super ali neizvodiva u praksi.

Lakše bi bilo, bar što se prekršaja u gradu tiče, pokriti kompletan grad video nadzorom kojem policija ima pristup u svakom trenutku. Desi se nesreća, ima sve fino snimljeno i to iz 'ptičije perspektive' gdje je sve jasno kao dan.

Iole veći i 'ozbiljniji' gradovi već imaju video nadzorom pokrivene barem ključne raskrsnice i saobraćajnice. Meni nikad neće biti jasno zašto je teško 'posaditi' određen broj policajaca da rade konstantan monitoring tih raskrsnica preko kamera i, ako se već ne može direktno pisati kazna za neke prekršaje, javljati patrolama koje su u blizini da intervenišu i sankcioniraju počinioce. Na tim kamerama se jasno kao dan vidi kada neko prođe kroz crveno, skrene u pogrešnu saobraćajnu traku, ne propusti ili ugrozi pješake na prelazu, iz trake za pravo se na bezobrazluk uvali u traku za skretanje ispred svih 'glupana' koji čekaju, i slično.

nikola

Poruka od nikola » sreda, 5. apr. 2017. u 16:00h

Ma jasno je meni da je to neostvarivo, nego eto... glasno razmišljam :D

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 5. apr. 2017. u 18:24h

samo vi navijajte za velikog brata, pa cete ga i dobiti (pre nego sto bi ga dobili i inace).
al on ide "u full-u" ne samo ono sto se vama dopada.
Djak pesak :)

nikola

Poruka od nikola » četvrtak, 6. apr. 2017. u 10:17h

Tema velikog brata je čista paranoja!
A kada govorimo upravo o video nadzoru saobraćaja, to je tek teška paranoja. Zašto? Zato što postoje mnogo lakši, praktičniji i efikasniji načini da te neko prati (ako za tim ima potrebu), nego da te lovi po kamera u gradu. Ljudi se plaše ovakvih stvari, a nisu svesni da ih obična email poruka koju pošalju nekome, mnogo više izlaže riziku (IP adresa, datum i vreme slanja, računar sa koga je poruka poslata i serveri preko kojih je išla... ). Ako pođemo od skoro 100% tačne činjenice da najveći broj kućnih korisnika računara nema skoro nikakvu specijalnu zaštitu na svom računaru, samo na osnovu obične email poruke koju pošalje može da bude lako identifikovan. Nakon toga, ubacivanje potrebnog softvera na njegov komp za dalje praćenje je tehnička stvar. Već 21 godinu radim u IT-u, od čega poslednjih 8 u IT Security sektoru. Osim korporacijskih informacionih sistema, koji imaju specijalne vidove zaštite (koji su takođe ranjivi), niko nije potpuno bezbedan. Ljudi nisu svesni koliko je lako (onima koji to znaju da rade) presretati komunikaciju na internetu, instant (chat) poruke, pa čak i snifovati mobilni saobraćaj. Ako neko hoće da zna, ko si, šta radiš, kuda se krećeš, šta kupuješ itd itd, to može vrlo lako da sazna. Ne trebaju mu kamere po gradu.
Ja od "velikog brata" ne zazirem, jer je on već odavno tu. Moj jedini odbrambeni mehanizam je to što nemam posebno šta da krijem i što nikome nisam, kao običan smrtnik, specijalno interesantan da bi trošio dane, nedelje i mesece da bi pratio šta ja u životu radim. I da postave kamere na svaku moguću raskrsnicu u gradu, meni to ne bi smetalo, niti bi me plašilo...

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » četvrtak, 6. apr. 2017. u 11:54h

Takođe. Što se mene tiče, mogu da ih postave na svakih 5 metara, nemam ništa protiv
Slika

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 6. apr. 2017. u 12:18h

Ocigledno ne kapirate ... samo se bojim da ce biti kasno kad skapirate.

nikola

Poruka od nikola » četvrtak, 6. apr. 2017. u 12:24h

Skapirali ili ne (mada, ne vidim šta tu ima posebno da kapira mimo onoga što sam već napisao), šta, mi se kao tu nešto pa pitamo? Ako tamo neko odluči da se kamere postave svuda, to će tako biti. Kao i sve druge stvari koje su nam sa ili bez prinude nametnute.
Rajnar Nibur je pre skoro 100 godina lepo razumeo svet oko sebe: "Bože daj mi snage da prihvatim stvari koje ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim one koje mogu i mudrosti da ih razlikujem".

kemo993
Poruka: 147
Član foruma od: sreda, 26. avg. 2015. u 16:23h

Poruka od kemo993 » četvrtak, 6. apr. 2017. u 13:10h

nikola piše:Tema velikog brata je čista paranoja!
A kada govorimo upravo o video nadzoru saobraćaja, to je tek teška paranoja. Zašto? Zato što postoje mnogo lakši, praktičniji i efikasniji načini da te neko prati (ako za tim ima potrebu), nego da te lovi po kamera u gradu. Ljudi se plaše ovakvih stvari, a nisu svesni da ih obična email poruka koju pošalju nekome, mnogo više izlaže riziku (IP adresa, datum i vreme slanja, računar sa koga je poruka poslata i serveri preko kojih je išla... ). Ako pođemo od skoro 100% tačne činjenice da najveći broj kućnih korisnika računara nema skoro nikakvu specijalnu zaštitu na svom računaru, samo na osnovu obične email poruke koju pošalje može da bude lako identifikovan. Nakon toga, ubacivanje potrebnog softvera na njegov komp za dalje praćenje je tehnička stvar. Već 21 godinu radim u IT-u, od čega poslednjih 8 u IT Security sektoru. Osim korporacijskih informacionih sistema, koji imaju specijalne vidove zaštite (koji su takođe ranjivi), niko nije potpuno bezbedan. Ljudi nisu svesni koliko je lako (onima koji to znaju da rade) presretati komunikaciju na internetu, instant (chat) poruke, pa čak i snifovati mobilni saobraćaj. Ako neko hoće da zna, ko si, šta radiš, kuda se krećeš, šta kupuješ itd itd, to može vrlo lako da sazna. Ne trebaju mu kamere po gradu.
Ja od "velikog brata" ne zazirem, jer je on već odavno tu. Moj jedini odbrambeni mehanizam je to što nemam posebno šta da krijem i što nikome nisam, kao običan smrtnik, specijalno interesantan da bi trošio dane, nedelje i mesece da bi pratio šta ja u životu radim. I da postave kamere na svaku moguću raskrsnicu u gradu, meni to ne bi smetalo, niti bi me plašilo...
Krenuh napisati poduži post, ali sva njegova suština je u boldiranom. :)

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 6. apr. 2017. u 13:50h

I dalje ne kapirate.
Ne, nece prvo kamera biti postavljena tamo gde moroni prave probleme, vec tamo gde imas besmoslena ogranicenja, suludo regulisane raskrsnice...
Ne nece "dusebriznici" loviti majmune koj se uvaljuju na semaforu, vec one koji voze 66Km/h tamo gde je nekom idiotu palo na pamet da postavi ogranicenje 60 (npr novi novosadski put).
Kao sto ni regularnih pandura nema tamo gde treba da ih bude, i ne rade ono sto bi trebali da rade, vec love nebuloze.
Sad to digni na kub.

Ne pricam ja o teorijama zavere, lovljenju tebe kao smrtnika u ovom trenutku. Ali ti ne kapiras da jedino sto je prepreka totalnoj kontroli svakog smrtnika pa i tebe, i posmatranja svake njegove greskice, je upravo mali broj sredstava za nadzor.
A kakve budalastine od zakona su nam vec pristigle i tek ce nam pristici...
Nisi ti specijalno interesantan. Interesantan je tvoj novcanik, i kaznica koju treba da platis za svaki idiotizam koji je nekome pao napamet.
I ne... ne nadaj se da ce biti bolje, da ce zakoni postati logicniji, normalniji... Bice samo gore.

nikola

Poruka od nikola » četvrtak, 6. apr. 2017. u 14:37h

Takvih pojava će uvek biti, nezavisno od kamera ili bilo kojih drugih uređaja koji se koriste. Ali, postoji granica zasićenja za takve situacije, koja se vrlo brzo dostiže. Što rigoroznije postaviš sisteme za hvatanje prekršaja, to još brže raste broj onih koji se u prekršaju nađu. Vrlo brzo, sistem dolazi u situaciju apsurda - jer sve tako evidentirane sitne prekršaje, čiji broj se eksponencijalno povećava (do nekoliko desetina, pa i stotina hiljada u određenom periodu), treba neko i da obradi, zatim da pokrene, vodi i zaključi postupak, realizuje sankcije itd.
Niti smo mi najpametniji, niti smo najgluplji, niti smo najbolji, niti smo najgori narod na svetu. Da je tako suludo osmišljen sistem praćenja i kažnjavanja moguć i održiv, već bi funkcionisao širom sveta. Ne kažem da poneku kameru nije moguće postaviti da lovi nebulozne prekršaje, ali iz opisanih razloga, nije moguće uspostaviti da celokupan sistem video nadzora tako funkcioniše. Glupih primera korišćenja tehnike je uvek bilo i biće, ali se broj takvih slučajeva ne mogu zvati pravilom.

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 6. apr. 2017. u 22:10h

Ovaj... pogledaj gde su u Beogradu postavljene kamere koje love prekrsaje, pa mi onda kazi da nisu postavljene sa namerom da uzimaju pare na najidiotskijem mogucem mestu.
Brzina Jurija Gagarina, Sajam zuta traka, brzina Bul Nikole Tesle
Savrsene pozicije, ulice koje bi inace trebalo da imaju daleko vecu dozvolenu brzinu, zuta traka u koju ne mozes da ne udjes ako hoces da se ukljucis...
Nego sta je nego je pravilo.

nikola

Poruka od nikola » petak, 7. apr. 2017. u 10:16h

Od svega mogu samo da se složim za kameru kod Sajma (žuta traka) i o tome sam već pisao u ovoj temi, jer to jeste idiotarija za uzimanje novca. Za sve ostalo se ne slažem. Po zakonu je ograničenje brzine u naseljenom mestu 50 km/h, a na pojedinim mestima i manje ako je saobraćajnom signalizacijom tako određeno. To da li bi trebalo ili ne bi trebalo dozvoliti veću brzinu u Jurija Gagarina, bulevaru Nikole Tesle, to možemo da raspravljamo samo na nivou ličnih ubeđenja.
Ja lično mislim da ne bi trebalo dozvoliti. Pre dve godine je prijateljica poginula u Jurija Gagarina, kod Delta Cityja. Pretračvala je ulicu na pešakom, dok je bilo crveno svetlo. Ali, lik koji je na nju naleteo je vozio 90 km/h, umesto zakonskih 50. Nakon toga ju je pregazilo i drugo vozilo, koje je išlo za njim. Iako je svojom krivicom i nepažnjom izletela pred auto, da su obojica vozili 50 km/h, velike su šanse da bi uspeli da je izbegnu ili zaustave svoje vozilo... ili čak i u slučaju da je prvi udario pre brzini od 50 km/h, njene šanse da preživi bi bile značajno veće. Nisam za to da se vozači love za 51 ili 55 km/h, tamo gde je ograničenje 50, ali nisam ni za to da se po gradu povećavaju ograničenja na 70 ili 80, samo zato što je saobraćajnica bulevarskog tipa. Jer svi dobro znamo da tih 70 ili 80, ne bi bilo 70 ili 80, već 100 ili 110 u praksi.
I ovo baš i nema mnogo veze sa pitanjem "velikog brata", jer od kada su kamere po Beogradu postavljene, nisam čuo da je neko dobio kaznu za 51 ili 55 km/h. Ja čak redovno kod svih kamera koje hvataju brzinu vozim 55-60km (gledam da stvarno ne bude preko 60) i nikada mi ništa nije stiglo. Time pada u vodu teorija zavere da, ako bi postavili više kamera po gradu, da bi hvatali prekoračenja 51 km/h.

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » petak, 7. apr. 2017. u 10:44h

У Јурија Гагарине се не пали радар испод брзине од 75 или 77 км на сат . Мислим да је тако и на другим местима . Сваки дан пролазим ту , возим махом петом што је 60 + км на сат , јбг. споријене може и никада нисам добио казну са камере . Када би се палила камера на 51 км на сат , систем би се преоптеретио . Али зато се пандури нацртају мало даље код скретања у бул. Милутина Миланковића па ватају на 51 км на сат .
Пре пад година попио сам казну за вожљу жутом траком ма Бранковом мосту јер сам се престројио 20 метара раније , а хтео сам десно доле да идем. Једино ту ме частила камера .
Мој просек је да једном у 3 године платим неку казну од 2000 динаре , не рачунајући идење на море у ЦГ , где има спремно 10 евра , чим ме зауставе да сам возио у пичкинцима где нема живе душе 30 км около , да сам возио 62 км а дозовљено је 50 јер је ту раскрсница и пут за Сајин катун . Оно " Добар дан , возили сте 62... " , ја "возио сам целу ноћ , ево 10 евра попите Ви и колега нешто "(колега хрче у колима ) , он збуњен " па дете вам спава на сунцу , померите га " mrgreen , ја " Хвала , довиђења
" . КАда ће већ да ме охараче , боље са дам 10 евра а не 20 и да се не смарам 15 минута , него 15 секунди

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » petak, 7. apr. 2017. u 10:51h

Puca od 69-70, 72 hvata...

mbole

Poruka od mbole » petak, 7. apr. 2017. u 14:19h

Na svim putevima u Srbiji, na kojima je ogranicenje 80, 100... redovno neko gine. Hocemo li da svucemo svuda brzinu na 20? Onda ce biti dosta bezbednije.
Samo pokazujes koliko mamlaziranje vec utice na tebe.

Nije tacno da je brzina u naseljenom mestu zakucana na 50. Ako uslovi puta to dozvolajvaju moze da se znakom podigne do 80. A ne znam gde uslovi dozvoljavaju ako ne na putu koji ima po dve-tri trake u jednom smeru, gde na jednoj ili na obe strane nema nicega.

Tek je postavljanje radara koji pocinje da "radi" na vecoj brzini nego sto je dozvoljena idiotizam svoje vrste.
Sta time govoris, to jest kakvu poruku saljes? Da moze "mnalo" da se ne bude po propisu? Moze da se "kraducka"?

nikola

Poruka od nikola » petak, 7. apr. 2017. u 14:43h

Mešaš babe i žabe. Putevi na kojima je ograničenje 80 ili 100 su putevi van naseljnog mesta. Prosto nije ista situacija gde imaš otvoren put i gde skoro da i nema pešaka i uslove u naseljenim mestima, gde vrvi od pešaka.
A zatim nastavljaš sa menjanjem teza. Ja uopšte nisam spominjao dodatno smanjenje brzina, tako da ne vidim čemu komentar o svlačenju brzine na 20? Ja sam komentario da nisam za to da se sa posetojećih ograničenja ide na veća ograničenja. I onda na osnovu sopstvene zamene teza i nečega što nisam rekao, konstatuješ kako mamlaženje utiče na mene. Kad već komentarišeš moje stavove, korektno bi bilo da komentarišeš ono što sam napisao, a ne ono što si ti izmislio da sam hteo da kažem !!!
Tačno brzina nije zakucana na 50, može da ide gore gde uslovi dozvoljavaju, ali može da ide i na dole, gde potrebe zahtevaju. Nisam do sada nigde sreo u naseljenom mestu znak koji ograničenje postavlja na 80. To što zakon ostavlja mogućnost za nešto, ne znači da će to nešto i biti primenjeno... ikada, igde. Ti možeš da smatraš da je negde nešto moguće drugačije regulisati i tu se priča završava - na tvom smatranju (sem ukoliko imaš mogućnost da pokreneš procedure da se nešto menja).
Za radare, eto, neki kažu da počinju da funkcionišu tek na većim brzinama. Ne znam, takva informacija nigde ne postoji zvanično. To je sve na osnovu nekih iskustava i pričama rekla-kazala. U svakom sluačaju, radar kao uređaj mora da bude podešen na neku brzinu, od koje će da hvata prekršaje. I tu se postavlja pitanje da li si nekad čuo za pojam "prag tolerancije"? Ako uzmemo, teoretski, da se radari podese na 50 km/h i da hvataju striktno sve preko toga, nije li ti palo na pamet da bi takav sistem vrlo brzo "pukao". Preko 80% vozila koje prođu ispod radara bi bilo "uhvaćeno". Jel znaš šta znači to u situaciji kada nekom saobraćajnicom dnevno prođe više hiljada vozila? I onda puta broj kamera u gradu, pa sve puta 365 dana u godini. Ne bi bilo tehnički moguće pokrenuti prekršajne postupke za toliko broj prekršaja. Na godišnjem nivou bi se broj svih prekoračenja od 51 km/h pa na više, merio desetinama miliona prekršaja.
Nije smisao postaviti tehnički uređaj i podesiti ga da radi na način, na koji on posle vrlo raktkog vremena postanen neupotrebljiv i besmislen.

mbole

Poruka od mbole » petak, 7. apr. 2017. u 17:53h

Kojih bre pesaka imas izmedju usca i siv-a? Ili u jurija gagarina na delu gde je kamera, gde je na jednoj strani "nista", to jest, livada, kojekakvi magacini....

E ja jesam za to da se ide na vec ogranicenja. Slazemo se da se ne slazemo :)
50 je premalo za ta dva mesta.
a 20 je naravno karikirano.

to sto nisi sreo 80, ne znaci da ne treba da postoj. ali kakvi su krenuli da kroje saobracaj, neces ga ni videti.

ako 80% vozila koja prolaze na mestu gde je ogranicenje 50 vozi preko te brzine, to samo znaci da je ogranicenje besmisleno.
zakon ne poznaje "prag tolerancije". mlada ne moze da bude "malo trudna".

obrcete stvar naopako. dajete "toleranciju" radaru, umesto da podignete dozvolejnu brzinu, posto je ocigledno da ako svi voze preko postojece tu nesto ne valja.
nije smisao postaviti znak koji je u suprotnosti sa razumom, realnoscu...

Inace, tehnicki je savrseno moguce poslati 5000 prijava dnevno. ne kuca prijave zika, vec racunar.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“