Ford Focus 2001 (26.dec),po broju sasije vodi se kao 2002,u reg. 2001 nemam pojma kako.
Motor 1.8 TDCI 85 kw 115ks.
Kupljen pre dve godine kao licni zbog preokupacije porodicnog (tddi 2001

Od tada svasta odradjeno pretezno zbog neznanja majstora koji popravljaju automobile sistemom eliminacije.
Uvezen iz Italije,totalno zdrav ispod bez trunke rdje,sa jedva primetnim znacima problema sa plivajucim zamajcem.
Koliko je auto bio utegnut toliko sam bio spreman da ga kupim bez obzira sto sam znao da cu u skorije vreme morati da menjam set kvacila.
Ali nakon dve nedelje voznje parkiram auto u garazi (izbacio ''starog'' fokusa da napravi mesta novom bratu

pre toga mi je uplaio lampicu za grejace koja je blinkala i auto sam normalno dovezao kuci.
Bas u najvecoj guzvi to jutro auto nece da upali,vergla ali ne daje znake zivota.
Posle tone majstora i poziva receno mi je da se desava da komp izgubi kodove za injektore i zbog toga nastaje ovakva situacija.
Posto mi je najblizi pozdan servis bio daleko 200km,kupim ja ford focom dijagnostiku i probam sam da odradim kodiranje (odlican sam sa racunarima pa racunam nije daleko drugacije i tesko za ovo)
Procitam kodove sa injektora i kodiram ali situacije se nije promenila,i dalje ne pali.
Posle opet tone majstora i poziva posaljem dizne u servis Todorovic u Dedine-Krusevac (pohvale )
Vrate mi se dizne sa racunom od 470e i obrazlozenjem da jedan injektor nije valjao,drugi je bio los pa su odradili servis na sva 4,dobio papire sa stola i nove kodove.
Brze bolje da kodiram ja to kad posle opet ista situacija nema nikakve promene !
Posle konsultovanja sa istim servisom nagovore me da skinem pumpu da ne bi napunio sredjene injektore opiljcima i posaljem,umesto toga licno sam seo u neunistiv tddi i otisao sa pumpom i diznama za krusevac.
Pumpa je bila u dobrom stanju ali sam ipak odradio i servis pumpe sa novim lezajem=90e + put
Vratim se kuci,namontiramo sve,ponovo ukodiram injektore nakon detaljnog konsultovanja kojiom redom se kodiraju injektori. OPET ISTO,NISTA !
Puknem tu ja od muke i potrosenih,skoro pa bacenih 700 jevreja.
Ostavim auto u takvom stanju,tek registrovan,vozen 2 nedelje u garazi dok ne skupim para za dalje,u medju vremenu stavim auto na prodaju od nervoze za cenu koju sam platio auto i pola troskova.
Napisao detaljan opis sta je odradjeno i sta je problem i zove me lik iz mesta koje je 50 km od mene trazi zamenu za megana 2005.
Ja ga pitam jel si procitao opis,kaze jesam ja cu da ga sredim,i posle toga mu naravno kao sto se sada vidi nisam prodao auto nego oterao da ga sredi za mene

Posle par muka i cudne boje dizela iz creva posle filtera (narandzasta) upalimo mi nekako auto ali auto trokira kao lud,zadimio pola grada,ljudi hteli da zovu vatrogasce

i nije hteo da prima gas posle 3200 obrataja ni trunku,kaze mi novi majstor dizne

Sve zivo proverili da bi na kraju on ustanovio da jedino sto je ostalo je komp.
''poslao komp na opravku'' uzeo 130e (njegovi troskovi 20e saznao sledece godine) i auto konacno proradio punom parom,mirno,stalozeno i prima gas kao nov

U tom procesu zbog boje naste naravno promenio filter goriva,skinut i opran rezervoar i sipani cisti 20l ED.
Da kazem da sam po ogromnim uzbrdicama do tog majstora slepao tdci sa neunistivi tddi 50km

Pouka ovog dugog pisanja je da vam je moja topla preporuka pravac puzdan servis oko ovih ''finih'' kvarova kako ja volim da kazem pa bolje i 150e slepanje nego 1500+e na ovaj nacin.
Naravno posle vremenom zamenjen i set kvacila kao sto je planirano.
Da skratim pricu auto cima kao lud,testirao sam ga do 210 km/h,ne dimi,mnogo ulozenog truda i para

Evo sumiranja sta je odradjeno na autu u 2 godine,a da naglasim da mi je jednini kvar pravi do sada bio kolektor u altenatoru sto me ostavio bez struje skoro na putu.
Ali to je potrosan deo tako da ni to nije kvar jer je auto star 15 godina i prosli mesec je prvi put skidan i otvaran altenator.
-Dizne i pumpa (servis Todorovic Krusevac)
-Zamenjen komp
-Zamenjen set kvacila sa plivajucim zamajcem LUK ( naravno rsd Pinosava)
-Glavni drzac motora (rsd pinosava)
-Semering posle seta kvacila,poceo polako da popusta ali kad smo vec otvarali za rep set (rsd Pinosava)
-Sredjen alnaser (cetkice i jedan magnet) (rsd Pinosava)
-Sva 4 nova diska i plocice ( sam zamenio)
-Jedna kugla na viljusci (skinut original zanitovana kugla) (sam zamenio ),uskoro menjam i durugu.
-Izbacen 4000 eon cini mi se i stavljena multimedija sa navigacijom (sam zamenio)
-Nov pk kais (stari poceo da cvrkuce iako izgleda u odlicnom stanju)
-Stavljen nov termostat reda radi jer je stari bio katastrofa zaprljan i oko njega ono belo od rashladnog sistema toliko da je prosirilo crevo izmenju termostata i kucista,sve to lepo ocisceno
-Nov akumulator Energizer 74A 680 startne snage(37 meseci garancija),kupljen greskom jer mi je stari aku bio iz 2007 pa sam mislio da je on otisao ustvari se istrosio kolektor u altenatoru.
Mali servis radim sam na 10 000 km manje vise,sipam samo ford formula f 5-30,kvaliteni filteri.
Auto ne dimi i ne trosi gram ulja,radi mirno,pali brzo,zvucnici kidaju sa ovom multimedijom u odnosu na fabricki 4000,naravno zao me da ih pojacam i do 50%

-Elektopodizace sva 4 stakala
-Zakljucavanje zadnjih stakala
-Elektropodizac vozacevog sedista
-Putni racunar
-Plisana ghia sedista
-Naslon za ruku u sedistu
-Libalnu podrsku kicme
-Alarm sa senzorima pokreta
-Naslon za ruku na zadnjim sedistima
-Ghia alu felne
-Maglenke
-Ghia ukrase
I jos sto sta ne mogu tacno da se setim vecih razlika izmedju klota i ghia.
U svim radovima sam i sam ucestvovao ili bio prisutan,tako da ako nekome zatreba pomoc oko ovakvih ili slicnih stvari stojim na raspolaganju

A da evo i nekih slika

screenshot on pc[/img]