Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od Ford_III » utorak, 28. feb. 2017. u 10:36h

Reci mi gde si ti video da ima prva pomoc bez TÜV-a.
Tamo kupujes prvu pomoc u aldi i lidl za 2 €.
ne proveravaju oni ksenone tamo uopse a niti ce neko da te pita za prvu pomoc da li imas ili nemas.
oni kada te zaustave boli njih uvo sta ti imas na autu a sta ne.
samo pogledaju dokumenta,provere tvoje licne podatkei da li imas nesto sumnjivo,drogu,da li si pijan i tako to.
Mislim da je mnogo i glupo imati prvu pomoc a posebno ovu nasu(posto je ocigledno zlatna i ima nesto sto nema u drugim)
Sta ce meni prva pomoc ako ne znam da je iskoristim.
Sad sto su poceli sa kursevima to je drugo a sta cu ja koji sam laik u medicini i nemam pojma kako da je koristim.
A oni mi traze kao da cu sada nekom da spasim zivot jednim zavojem.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 28. feb. 2017. u 11:48h

I te kako mozes da spasis zivot nekom jednim zavojem (ja sam licno to uradio pre 30-tak godina).

Ne znas da je iskoristis? Pa sto si isao na vozacku obuku? I jel si isao? Obuka/test iz prve pomoci je oduvek bila sastavni deo obuke za voznju. Bar od 70-tih godina proslog veka, za pre toga ne znam, bio sam isuvise malji deca.

Pa i ovde kupujes prvu pomocu u maxiju, tempu...
Ti mozes prvu pomoc bez TUV-a da kupis i u Srbiji ili kod Kineza i odneses je u nemacku... samo te pitam, jel mozes da prodjes tehnicki tamo sa takvom?
Isto tako ne mozes ni ovde bez SRPS.

A to da nista ne proveravaju, nikad... :)
Djak pesak :)

Nedeljkovic
Poruka: 4730
Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h

Poruka od Nedeljkovic » utorak, 28. feb. 2017. u 11:54h

Dolazilo jedno pitanje iz prve pomoci u testu kad sam ja polagao
Sada su uveli taj kuras prve ponoci ali ne da bi ljude nesto naucili nego da bi uzeli pare. Traje dva dana i princip je sledeci, oni tamo ispricaju neku pricu, malo pokazu prakticno sta kako i podele testove pa ko sta ne zna pita, a oni mu kazu sta da zaokruzi. Jos uvek nisam cuo da je neko to pao, a ta cinjenica dovoljno govori...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » utorak, 28. feb. 2017. u 12:08h

Nedeljkovic piše:... kuras prve ponoci
hahahaha

Nedeljkovic

Poruka od Nedeljkovic » utorak, 28. feb. 2017. u 12:11h

Greska u kucanju, slabo se spavalo :-)

Ford_III

Poruka od Ford_III » utorak, 28. feb. 2017. u 12:19h

mbole idi u nemackoj pa ces videti sta proveravaju.
Pandure to tamo ne zanima pogotovo prva pomoc.
Tamo te retko i zaustavljaju.Nema kontrole kao kod nas.
Jedino kada se namerace pa njih 30 odrade kontrole i zaustavljaju sve zivo ali to je kontrola dokumenata,droge,ali nikada auta kao kod nas pogotovo ne sijalice ili prve pomoci.
Niti ti tehnicki pregled trazi prvu pomoc.
Njima je vazno da ti je auto u redu jebe se njima za prvu pomoc.
A nemozes ni da ih podmitis.
Drugo ja kada sam polagao bila su samo glupa pitanja o prvoj pomoci koju naucis napamet.
Siguran sam da 80% vozaca kao i ja nemaju pojma sta treba da rade kada vide povredjenog.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

skolioza
Poruka: 1511
Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h

Poruka od skolioza » utorak, 28. feb. 2017. u 13:12h

i vise od 80%
jos kad tu dodas paniku retko ko i ostane pribran da nesto pomogne
ja bih posavetovao sve da bar pogledaju prirucnik ako nisu u mogucnosti da odu na neki kurs iz prve pomoc
sve je to glupo i smesno dok nekom ne zatreba
ako nista drugo bar osnovne stvari
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)

novi81
Poruka: 661
Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h

Poruka od novi81 » utorak, 28. feb. 2017. u 13:21h

Znali ne znali onda ćete svejedno zarobijati zbog ne pružanja pomoći. Pričajte vi šta hoćete, čim imate vozačku zvanično ste polagali prvu pomoć i ništa vas neće opravdati ako istu ne pružite nekom kome je potrebna.

Talk softly, tread carefully and carry a big gun.

nikola

Poruka od nikola » utorak, 28. feb. 2017. u 13:47h

Nije prva stvar nakon udesa pružiti pomoć povređenima. Prvo i osnovno je razlikovati vrste i stepen povreda. Postoje povrede kod kojih povređene ne treba pomerati i dirati, jer time dodatno može da im se pogorša stanje, ako se pomeraju nestručno, izvlače iz kola i slično. A pravljenje te razlike je vrlo teško kod onih koji imaju viši stepen povreda. S obzirom na to da jako veliki broj vozača tokom obuke nije prolazio i obuku u davanju prve pomoći, verovatno bi mnogi samo dodatno napravili problem. A plus to što skolioza kaže, što se po prirodi svi uspaniče, pa ni ne razmišljaju racionalno u takvim situacijama.

kemo993
Poruka: 147
Član foruma od: sreda, 26. avg. 2015. u 16:23h

Poruka od kemo993 » utorak, 28. feb. 2017. u 14:28h

Meni je naprosto nevjerovatno da se sa nekim 'afirmativnim tonom' priča o činjenici da više od 80% vozača ne zna ni najosnovnije stvari oko prve pomoći. Žalosno.

Još mi je nevjerovatnija činjenica da niko nema ni želju da bilo šta o tome nauči, neovisno o tome tjera li ga zakon na to ili ne. Ili, razmišljanje 'šta će mi kutija za prvu pomoć kad je ne znam iskoristiti'. Ljudi dragi, ne daj Bože sletit ćete s puta i slučajni prolaznik će vam spasiti život korištenjem VAŠE kutije za prvu pomoć. Da ne spominjem još mali milion situacija, vezenih ili potpuno nevezanih za saobraćaj. Što nikola kaže, ako ništa treba znati barem šta ne učiniti u određenim situacijama. A sposobna i educirana osoba će spasiti život potkošuljom i plastičnom kesom, dok će needuciranoj osobi (ili još gore, nezainteresiranog) neko ne daj Bože umijeti na rukama čak da ima kola hitne pomoći pored sebe.

Slično razmišljanju 'ma šta će mi kutija za prvu pomoć' su se meni ljudi smijali što sam zimi svojevremeno vozio u gepeku vreću pijeska od 10ak kg. Sve dok jednom nisam na planini na parkingu zaglavio u pola metra dubokom snijegu ispod kojeg je bio led (napadalo dok sam skijao) i iskopao se samo zahvaljujući toj vreći. I uvijek se rastužim kad se sjetim da je taj poduhvat trajao pola sata, pri čemu je pored mene (što pješke, što autom) prošlo barem stotinu ljudi i nikom nije palo na pamet da pita 'treba li pomoći jarane'. :) Također, lance u gepeku vozim cijelu zimu iako znam da mi 99% neće trebati jer vozim na novim zimskim gumama - ali ih držim više zbog nekog drugog koga možda mogu izvaditi iz govana ako mu ih posudim. Treba sagledati malo širu sliku od one 'šta će meni to' ili 'ne treba mi jer ne znam koristiti'.

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » utorak, 28. feb. 2017. u 14:32h

sasa_f1 piše:Kao sto neki vec znate, imao sam udes preksinoc, 13 minuta nakon sto sam zvanicno preuzeo drugi auto (plavi audi A3) :(
Mala pomoc od vas, savet, misljenje, itd...

Vozio sam desnom trakom od grada ka gradskoj bolnici. Prestrojio se u levu traku da preteknem coveka. Covek koji je ispred mene u levoj traci bio sa Audijem Q5 odlazi ka desnoj traci, pomislim prestrojava se, sad cu da prodjem pored njega. Covek je zapravo hvatao luk (kao kamion da vozi) i naglo smotao da uradi polukruzno gde je to zabranjeno (obavezan smer pravo). Posto nisam smeo da bezim u desnu traku, a da njega ne bih udario u B stub, pogodio sam ga iza zadnjeg levog tocka i okrenuo ga za 180 stepeni. Kocio sam, ali jako kratko, jer nisam imao vremena za reakciju. Prosao sam sa nekim laksim povredicama (bio u urgentnom 8 sati). Auto je iznenadjujuce dobro prosao, na slikama je malo dramaticno, jer sam se podbo ispod njega.

Covek ima svedoka iz auta iza koji je rekao da sam "leteo", i svedocice za njega ako treba. Ja imam naseg clana MML-a, koji je sa mojim fordom isao 2-3 auta iza mene.
Da li smatrate, kao i ja, da on ima 100% krivice?

Slika Slika Slika
Idemo na sud, ne zna se ko je kriv.

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 28. feb. 2017. u 14:38h

E jeb' ga... potrajace...
Djak pesak :)

nikola

Poruka od nikola » utorak, 28. feb. 2017. u 14:48h

'aj i što će da potraje, nego je za očekivati da će druga strana pokušati da dokaže Saletovu krivicu (možda čak i izmišljanjem nekih stvari koje su prethodile udesu, a koje se nisu desile... a što će sve uticati da se postupak otegne... svedočenja, prvo veštačenje, drugo veštačenje...). Ne bih da mračim, ali ovo mi miriše da će u najbolje slučaju završiti zastarom.
Drugar u Novom Sadu je imao vrlo sličnu situaciju pre 3-4 godine. Prvostepeni sud je odlučio da je odgovornost podeljena, tj. da su obojica krivi. Apelacioni sud je vratio postupak na ponovno suđenje, na kraju se slučaj završio zastarom.

BTW, kao što rekoh (a neki negiraše), mislim da će Sale morati da nađe dobrog advokata. Ako se dobro sećam i batica iz Q5 se naprasno odjednom setio da ima neke povrede na koje se naknadno žalio. Pošto je za poretpostaviti da mu pare nisu problem, verovatno će uzeti advokata koji će pokušati da dokaže Saletovu krivicu u celoj priči.

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8304
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » utorak, 28. feb. 2017. u 15:40h

Ja sam odmah rekao da će mu trebati advokat, nažalost bio sam u pravu :( .
Sale šta su tebi u zapisniku naklemili?
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » utorak, 28. feb. 2017. u 16:03h

Nista, zvanican zapisnik nisam dobio, niti mogu da dobijem. Pise samo sta se desilo, onako recima pandura. Pise da imamo lake povrede i to je to...

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 28. feb. 2017. u 16:03h

I mene zanima..

FM III
Vremenski policajac

Poruka od FM III » utorak, 28. feb. 2017. u 16:07h

A jel u opisu pandura ima možda neke pristrastosti i po tebi jel korektno opisano?
NE BRŽE OD ŽIVOTA!

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » utorak, 28. feb. 2017. u 16:16h

Ne, napisano je onako kako se moglo videti, udarac u raskrsnici, mojim prednjim delom u njegovu zadnju levu ugaonu stranu.

Ford_III

Poruka od Ford_III » utorak, 28. feb. 2017. u 16:43h

Uzmi ti advokata sto moguce boljeg.Jer onaj mozda poznaje neke ljude u sudstvo mozda i potplati kao sto je verujem potplatio i onog svedoka sto ima.

A sto se tice prve pomoci korisno je da se ide na kursu naravno i da se zna da se pomogne nekome,
ali danas mnogi grese cak i lekari.Treba da se pravim ili da pokusam nekom da pomognem a ono na kraj ima da ispadne da sam ga ja ubio,savesno ili ne savesno em cu da zaglavim u robiju em cu da ga nosim ceo zivot na dusi.
Ima ljudi koji im je to posao pa neka oni rade svoj posa, sa laksim povredama mogu da pomognem za drugo samo bi zvao hitnu pomoc i koliko toliko pomogao u nekim drugim stvarima.

@Kemo 993 ti ako se razumes u medicinu lako je nekog drugog kritikovati i lako je sada pisati video bi te u nekoj od situacija kako bi se snasao.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

FM III
Vremenski policajac

Poruka od FM III » utorak, 28. feb. 2017. u 17:07h

@ sasa_f1
OK sada verovatno veštak na osnovu merenja ovih sa uvidjaja proračunava sve ostalo i šalje dalje za zvanični zapisnik.

@ Ford_III
Ti ako nisi imao prvu pomoć u auto školi ne znači da i ostali nisu.

Nažalost ima svega na putevima, može se stvarno pomoći drugima na putu ali isto tako može se i odmoći.
U priči sa rodbinom, po inostranstvu svi su imali kurs prve pomoći, imaju je u kolima, ali niko ne dira povredjenog i jedina pomoć je zvanje mobilnim, jer u poslednje vreme mnogo povredjenih tuži ove što su im pomogli za pružanje nestručne pomoći i foliraju bolove i ko zna šta, kako bi od osiiguranja izvukli lovu. Nažalost tako je
NE BRŽE OD ŽIVOTA!

kemo993
Poruka: 147
Član foruma od: sreda, 26. avg. 2015. u 16:23h

Poruka od kemo993 » utorak, 28. feb. 2017. u 17:09h

Ne razumijem se u medicinu i nemam nikakve veze s njom, ali prvu pomoć solidno poznajem i smatram da je to obaveza svakog čovjeka. Žao mi je što tako razmišljaš i iskreno se nadam da ti nikad niko neće trebati pružiti prvu pomoć - a ako se ipak desi nadam se da će se u blizini zadesiti neko ko razmišlja malo drugačije nego ti.

Upravo suprotno - 'ubio' si ga i možeš otići na robiju u slučaju da se zatekneš na mjestu nesreće a ne pomogneš. To nije prekršaj, to je krivično djelo.

Ne, potpuno pogrešno. Ne postoje ljudi čiji je posao da pruže prvu pomoć. To je tvoj posao. Tvoj, moj, posao svih nas. Hitna pomoć i prva pomoć nemaju apsolutno nikakve veze. Prvu pomoć ne pruža hitna pomoć. :) Da ti se, ne daj Bože, zapali stan, ti bi sjedio u fotelji i uredno čekao vatrogasce da dođu gasiti jer je to njihov posao? Čisto sumnjam. Zato probaj ne biti tako sebičan. Ne govori niko da trebaš na ulici operisati srčane zaliske pacijentu, ali izgleda da nisi svjestan da nekome možeš spasiti život tako što mu samo izvučeš jezik, ili ga samo okreneš na bok, ili uradiš Heimlichov zahvat. Zanimljivo, ni za šta od toga ti ne treba kutija za prvu pomoć - jer prva pomoć je najčešće majica, kamen, olovka, grana, daska, stolica, krpa..

Ne znam zašto moj komentar shvataš lično i odgovaraš sa nekom negativnom konotacijom, jer te ne poznajem i nemam ni potrebu ni korist da te na bilo koji način kritikujem. Samo izražavam svoje mišljenje/žaljenje za nečim, s nadom da će možda kod nekog probuditi svijest.

FM III
Vremenski policajac

Poruka od FM III » utorak, 28. feb. 2017. u 17:44h

:clap: svaka čast na postu.
NE BRŽE OD ŽIVOTA!

Ford_III

Poruka od Ford_III » utorak, 28. feb. 2017. u 17:54h

koliko mogu pomocici cu uvek.
Nisam ja obavezan da coveka spasim kada nisam strucan.
Iako pojedini iz vlade nisu strucni pa opet sede na foteljama ja ne zelim da se hvatam za nesto sto ne znam.
A pre cu odgovarati za to sto nisam mogao da pomognem nego nekog da nosim na dusi ceo zivot.
Sta vise to je samo bajka da ako nekom ne pomognes da ces zavrsiti krivicno.
Da li si ti nekad video organe reda da pruzaju pneku ozbiljniju prvu pomoc?
Naravno da nisi oni isto pozovu hitnu pomoc,regulisu saobracaj i cekaju.
Drugo ne znam kako mozes da uporedis gasenje pozara i saobracajnu nesrecu sa ko zna kakvim povredama??

@FM_III ti i mbole ste stariji pa ste u vase vreme mozda i imali nekakav kurs prve pomoci mi ostali nazalost nismo vec samo ta pitanja i odgovori koje i dan danas znam ali dzabe.
Teorija je jedno a praksa drugo.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » utorak, 28. feb. 2017. u 17:57h

A neces ga nositi na dusi ako mu ne pomognes? Mirno ces spavati znajuci da si mozda mogao da pomognes a nisi.

Nedeljkovic

Poruka od Nedeljkovic » utorak, 28. feb. 2017. u 18:09h

Bas da cujem sta bi ti radio da recimo naidjes na putu na saobracajku, covek sav krvav u autu, jedva gleda na oci, pretpostavi da ne mozes bezbedno da ga izvuces
Da i mi medicinski laici nesto naucimo

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“