Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od nikola » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 09:32h

Kad već pomenu led trake. Ja ih imam već nešto malo više od godinu dana. Stvarno do sada nisam imao problema. U sobutu odem da registrujem auto. Pita me lik koji je pregledao auto: "Jel imaš atest za led svetla"? Ja se nasmejem i onako kroz smeh ironično: "Da, da... imam... nego reci mi druže, jel iko ikad došao sa led svetlima naknadno ugrađenim, a da je imao atest"? On me pogleda i kaže: "Naravno da nije, ali jel ti znaš da ja sad mogu da te ne pustim da prođeš tehnički"? Rekoh: "Znam, ali zašto bi to uradio? Jeste da po pravilniku moram da imam atest, ali to još uvek niko striktno ne gleda". Kaže on: "Pa vidi, u principu puštamo, ali ako bi naleteo na pandura koji se baš namerio da te iscima za ova svetla i isključi iz saobraćaja i mi bi naje*ali, jer smo te pustili da prođeš tehnički, a nemaš atest". Ja mu na to odgovorim: "Pa dobro, pošto ste korektni, ja uvek mogu da kažem da sam ih stavio nakon što sam bio da registrujem auto". Na to će on: "Pa zar nisi video malopre da sam ti slikao auto"? Što je jes, jes...
Posle smo još malo ćaskali oko toga i kaže kako očekuju da će za najviše godinu-dve i nakandno ugrađena led svetla biti na tapetu od starne države. Celokupan atest (papirologija, takse...) za njih košta negde kao i za zatamnjivanje stakala oko 100 jevrića...

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 10:50h

Jbt ne mogu da verujem sta sve nece da izmisle samo da uzmu novac.
Ali ok meni led traka nije u faru mogu da je skinem kada god hocu.
Ali stvarno je debilizam.Sta im sad smeta pa led traka odnosno dnevno svetlo?
Da nece mozda i serijski broj svake led sijalice da znaju?
Jos ce da izmisle da moramo platiti poseban tehnicki pregled za GPS.Ponovo atest placanja i ubacivanje GPS signala da bi znali gde se nalazimo u svakom momentu.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 11:03h

Ja u farovima imam led pozicije (T10), koje lako mogu da promenim, a ispod fara (na braniku) imam led trake, koje mogu da skinem za 5 sekundi.
Fora je u tome što bilo kakva izmena na autu, pa i ona najmanja i najbizarnija, mora da ima atest. Dakle, ne smeš ništa da prčkaš i dodaješ na auto, a da za to nemaš atest. Svi znamo priču oko tamnjivanja stakala, a očigledno će tako krenuti za sve živo, malo po malo...

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 11:15h

Nema šta, postajemo prava država. Nema ko prije, da radi ko šta hoće i na svoju ruku. lol

Koliko znam, te LED ne bacaju svjetlo daleko, tako da nemaju kome da smetaju, jedino šta može biti, da neki dunđer to spoji nakaradno i da se zapali.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 11:25h

Ford_III piše:onda su ti ocigledno svetla bila upaljena.
Ja ih nikada ne palim, upalim samo dnevno svetlo traku kada sam na granici, ne bitno da li je noc ili dan.
Da jesu, jer je bilo oko 22h. Ali pazi kad me Hrvati nisu cimali, a presao sam 4 puta, i do Italije isao i nista. Uglavnom, kad sam se vracao na aerodromu natako opet xenone, i na granici upalio maglenke koje se nalaze u faru i stavio na poziciju farove i nikom nista..
Slika

Ford_III

Poruka od Ford_III » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 11:37h

Iosis piše:Nema šta, postajemo prava država. Nema ko prije, da radi ko šta hoće i na svoju ruku. lol

Koliko znam, te LED ne bacaju svjetlo daleko, tako da nemaju kome da smetaju, jedino šta može biti, da neki dunđer to spoji nakaradno i da se zapali.
Zato i kazem da je debilizam
a kad vec pomenu ovo za dundjera igrom slucaja znam jednog.
Mom komsiji onako drugarski pomazem kada sam u srbiji sa svim oko auta jer je decko laik.
Ali tako jednom dok sam ja bio u nemackoj on kupio led pa mi salje poruke evo sad cu sam da ugradim ja mu onako iz sale reko cekaj mene dok ja ne dodjem ima da zapalis nesto on meni ma da kako da ne.
Posle 2 sata mi salje slike kako gasi auto.
Napravio spoj,provukao kable tamo gde ide kasetofon jer je hteo da ugradi prekidac.
Kad ono izgore mu i kasetofon i jos neka instalacija.
Steta nove kable,instalacija, oko 60 €. mrgreen

@Nikola za te pozicije led t10 nece niko da te dira to i nije zabranjeno.
Ali ovo za led trake stvarno tezak debilizam ako cimaju za to. :(
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

stalker92
Poruka: 1594
Član foruma od: subota, 10. okt. 2009. u 12:11h
Kontakt:

Poruka od stalker92 » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 12:23h

S obzirom na to kakvih sve idiota ima kod nas, u neku ruku i podržavam ovakve regulative. Pre neki dan vozim, u susret mi ide neko vozilo šlep službe. Naglašavam neko vozilo, pošto mamlaz ima nešto ovakvo ugrađeno, i toliko zaslepljuje time da em što nisam video koji je model auta u pitanju, em sam bio polu-slep još 30 sekundi nakon toga:

Slika

:mad:
sasa_f1 piše:
utorak, 21. apr. 2020. u 19:39h
kad kupis ovakvu ciganiju ne preostaje ti nista drugo sem da se prepustis da te voda nosi nizvodno lol
'81 Ford Taunus 1.6 L
'06 Zastava Yugo Koral In 1.1
'04 Suzuki SV650
'99 Peugeot 306 GTI6
'02 BMW 330i E46

Ford_III

Poruka od Ford_III » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 12:49h

Ok ovo je vec reflektor i sluzi za osvetljavanje putaa nije to obicno dnevno svetlo.
Tebi dnevno svetlo odnosno trake ne osvetljavaju put vec stoji kao pozicija da te ljudi uocesto uopste ne smeta.
Ovakav isti reflektor je mene zaslepio dok sam isao iza njega.
Kamion sto skuplja staro gvozdje zaboravio da iskljuci to svetlo pa me oslepeo samo tako.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8304
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 13:02h

Kupujte LED od 4300K daju žućkastu svetlost pa misle da je obična sijalica ;)
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 13:28h

Nema veze koju svetlost daju. Ako je led traka, traka je... i za to može da te cima svaki pandur ako mu se prohte.
Pride što žućkasto svetlo nije lepo... svi bi mi da imamo bela svetla :)

Led trake stvarno ne smetaju, bar meni. Kada god sam naišao na vozilo iz suprotnog smera, koje je imalo led trake, nije mi bio problem.
Problem mi predstavljaju kineski nenaštelovani xenoni, koji ubijaju...

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8304
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 13:55h

nikola piše:Nema veze koju svetlost daju. Ako je led traka, traka je... i za to može da te cima svaki pandur ako mu se prohte....
Ja sam mislio na sijalice ali se nekako opet okrenulo na led trake a krenulo je od ovog posta.
FiestaRS piše:Pre dva dana, isao na brzaka do Budimpeste, i Madjarski carinik mi pogledao u farove, i rekao da izvadim xenone, sto sam i ucinio za 10min i presao granicu. Pa sam cuo da imaju akciju na kineske xenone.
nikola piše:...Pride što žućkasto svetlo nije lepo... svi bi mi da imamo bela svetla :) ...
Lepota je u oku posmatrača i meni nije bitno boja koju sijalica daje, nego da ja sa njom vidim ili ne ;)
nikola piše:...Problem mi predstavljaju kineski nenaštelovani xenoni, koji ubijaju...
Slažem se u potpunosti i ako već neko želi xenon a konstrukcija njegovog fara ne odgovara toj sijalici neka ih ne koristi ili neka stavi projektore i našteluje što bolje.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 14:04h

Ma jeste diskusija krenula od toga, nego sam ja posle spomenuo razgovor sa likom na tehničkom pregledu. Za led sijalice u faru, naročito pozicije, ne verujem da bi panduri ikada cimali. Jedino, ako je neki pandur baš, baš loše volje i nameračio da traži dlaku u jajetu. Zbog toga nisam ni uzimao posebno te slučajeve u razmatranje, dok za led trake već može da bude problema.
Slažem se, lepota jeste u oku posmatrača. Ja sam zato stavio standardne H4 sijalice, ali sa plavim staklom, tako da daju belo svetlo. Čak imam utisak da bolje vidim sa njima, a auto lepše izgleda noću. Par puta mi se desilo da na otvorenom putu zaboravim da isključim duga svetla. I onda sam skontao da mi niko ne blica. Kažem to ženi, ona mi kaže da nije moguće. I ja rekoh... evo, voziću sa dugim dok mi neko ne blicne, čisto testa radi. Stigli smo na odredište i posle 50km vožnje van grada, po mraku, nakon nekoliko desetina vozila koje smo sreli, niko nije blicao.
Naravno, ne vozim sa dugim svetlima inače, ali sam tada hteo da proverim ono što mi se učinilo, pa se i ispostavilo kao tačno. Visina snopa svetala mi je podešena na srednji nivo. Ne znam šta je tačno razlog da vozačima iz suprotnog smera ne smetaju duga bela svetla (koje daju plave sijalice), jer znam da mu mi uvek blicali dok sam imao žuta svetla, kad god bih zaboravio da ih isključim.

Ford_III

Poruka od Ford_III » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 15:46h

Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 18:08h

Ocekivati da policajac na ulici moze da "odokativno" proceni dal su svetla ovakva ili onakva... malo je iluzorno.
Svi se secamo kineskih sijalica od 110W, koje su em spaljivale farove, em tukle tako da niko nista ne vidi.
A samo si sijalice promenio.

Tako da apsolutno podrzavam da svaka promena na svetlisnoj grupi treba da bude ili sa homologacijom (sto kineske naravno nisu), ili da te iskljuce iz saobracaja.
Briga me sto ce tebi da se upali auto, al me i te kako sekira sto kad me zaslepis necu videti biciklistu u mojoj traci, ili krivinu, ili nesto deseto.

Ford III, toliko pricas o nemackoj kako je tamo sve uredjeno, bla bla.... koliko ce da te oderu tamo ako te uvate sa xenonima a da nemas nivelaciju i prskalice?
Jbg... jel hocete uredjenu drzavu, il da radi kako kome padne napamet?
Al ovo je samo malo!
Ne moz mlada da bude "malo" trudna. Ili jeste ili nije.
Djak pesak :)

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 18:20h

Slažem se sa tobom. Ako hoćemo uređenu državu, onda u svemu mora da se zna red. Druga stvar je što mi nikada nećemo imati uređenu državu iz ovih ili onih razloga. Osnovni problem je što se na toj uređenosti insistira kada je u pitanju sitna boranija, koju uvek možeš da opaučiš po džepu, dok se se guzonje, bogataši i oni na položaju redovno izvlače i za njih zakon retko kada postoji. No, da ne zalazimo u te teme...
Ja u saobraćaju uglavnom gledam da poštujem propisane zakonske odredbe. Ok, desi se za neke sitnice da malo popustim, ali ko to od nas ne radi? Sa druge strane, kada god sam u prekršaju, ja sam toga svestan. Znam da sa pravne starne to nema nikakve veze, ali mislim da je to manje opasno po druge, nego svi oni koji su u prekšraju a da toga nisu ni svesni.
Što se tiče ovih led traka, gledam da se provlačim dok mogu (dok ne počnu striktno da primenjuju pravilnik ili do prvog slučaja kada će neki pandur da me cima zbog toga). Ove led trake svakako nikome ne smetaju, a defitivno sam uočljiviji sa njima na putu.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 18:24h

LED traka ne može danju da bude zamena ni za dnevna svetla ni za oborena svetla, iz sledećih razloga Zakonom propisanih:

Slika

Ja prvi u maglenkama sam vozio LED module i voziću ih i dalje, zaustavljali su me X puta i nisam imao problema, spreman da parafraziraući Zakon na odredjen način pokušam da se provučem ako mi neko pravi problem, ali isto tako i spreman da platim kaznu ako moja priča ne prodje bez da vičem "nepravda, nepravda".
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

nikola

Poruka od nikola » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 18:48h

Ja vozim sa upaljenim pozicijama (u kojima su LED sijalice) + led trake. Led sijalice u pozicijama sijaju jače od običnih halogenih T10 sijalica, ali su svakako slabije od glavnih farova. Već duže vreme vozim tako i nisam imao problema. Ali sam svestan zakonskih rizika i spreman da snosim posledice ako me neko bude ganjao zbog toga...

Nedeljkovic
Poruka: 4730
Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h

Poruka od Nedeljkovic » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 19:50h

I opet se neko pravi pametan i zabranjuje led sijalice iz ovog ili onog razloga. Ako ta sijalica bolje osvetljava put i manje zaslepljuje vozace koji dolaze iz suprotnog smera ne vidim u cemu je problem. Najveci debilizam koji sam cuo je da su liku pisali za plave pozicije, cemu to? Bezbedno je voziti poluraspale krseve ali je nebezbedno voziti sa folijama ili led svetlima, meni to nema logike

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 20:10h

Na autu ne sme da postoji svetlo plave boje. Osim ako si hitna pomoc, sup ili vatrogasac.
I trebalo je da mu napisu kaznu, i da ga oderu

Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 20:39h

Mogao je pored plavih pozicija da stavi i zelene migavce i svetleću srebnu zvezdu na krovu, pa kad ga sretneš nit znaš da li ide napred ili u susret, a možda ti se pričini i novogodišnja jelka od njega, i to je kao u redu? I gde je lična odgovornosti, da budeš svestan svojih obaveza, a ne samo šta rade ovaj ili onaj i time pravdanje svojih nepoštovanja obaveza i zakona? Čemu stalno kukanje kako ovaj ili onaj drugi vozi ovakvog ili onakvog krša? Uopšte nije dokazano i pokazano da LED sijalica definitivno u svim uslovima bolje osvetljavaju put i manje zaslepljuju druge vozače, da bi to tako bilo moraju biti ispunjeni mnogi drugi tehnički uslovi sočiva i usmeravanja svetlosti. Nije to kako mali Perica zamišlja farove...
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 20:53h

Шта је није уреду да имаш лед сијалицу уместо позиције која може да задовољи прописани осветљај за дневна светла ?
НЕ смеш да стваиш лед траку на кола , али сме да иде камион са Кока-Кола рекаламом који светли као божићна јелка , то је дозвољено и не смета ?
Што се тиче поштовања закона , креће се прво од главе , значи поштовање Устава , па закона , па тек онда подзаконских аката .
И скоро сви крше члан 10. Устава , пандури некада крше и закон који прати то , па мислите да је неко икада одговарао ? А то је много битније питање него т10 лед сијала или лед трака .
Та дневна светла су глупост преписана због Скандинавских земаља . Аустрија је то укинула .
И онда видите возило пореске управе ауди а6 би-турбо , ес-лајн , од цирка 60.000 еурова . Да се зна где иде порез .

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 27. feb. 2017. u 20:56h

Ko će da odredi i proceni da li je neka LED sijalica dovoljno dobra da zameni poziciju? Neko će subjektivno smatrati da mu je dioda svetlosti pola lumena dovoljna kao pozicija, a neko će hteti reflektor u poziciji zato što će ćorav pa mu je jedino to OK. Istu filozofiju možeš da projektuješ i na ograničenje brzine na primer.
I farovi noću su glupost prepisana iz nekih zemalja, eno u Egiptu se vozi bez farova noću. Jel to znači da tako trebamo i mi, ako se nekome tako subjektivno više svidja ili mu auto troši manje i ne mora da ima ispravan akumulator i alternator zbog toga a i na sijalicama štedi?
Valjda se nešto gleda smisleno, logično, zdravorazumski, a ne ko je to smislio i ko je ukinuo.
Znam milion ljudi koji kukaju kako izvšna vlast ne poštuje ustav ili neki zakon, pa je od svih ukupno 0 njih zbog toga podnelo prijavu ustavnom sudu. Sa nečim se ili pomiriš i zaboraviš na to ili nešto uradiš po tom pitanju.
Ford weist den Weg.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » utorak, 28. feb. 2017. u 01:20h

Naravno da sam za uređenu državu i da treba da se kažnjava. Naročito ti kobajagi ksenoni, ništa gore od toga, naročito na ofrlje naštimanim farovima.

Ali cimati za glupost od LED traka, a pola vozila ima krš svjetla, svako svjetlo vodi svoju politiku, tj. previsoka. Takve stvari bi trebali da gledaju. I ono zatamnjivanje zadnjih štop svjetala običnim sprejom, pa kada je jako sunce jedva se vide štop svjetla.
A nisam još čuo da su nekoga za to kaznili.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Ford_III

Poruka od Ford_III » utorak, 28. feb. 2017. u 02:30h

mbole piše:Ford III, toliko pricas o nemackoj kako je tamo sve uredjeno, bla bla.... koliko ce da te oderu tamo ako te uvate sa xenonima a da nemas nivelaciju i prskalice?
Jbg... jel hocete uredjenu drzavu, il da radi kako kome padne napamet?
Al ovo je samo malo!
Ne moz mlada da bude "malo" trudna. Ili jeste ili nije.
Ne pricam da je nemacka uredjena drzava,niti je volim, dajem samo primer razlike zakona posto nasi prepisuju kao njihove zakone a ovamo dodaju jos n´po nesto samo da te lupe po dzepu nebitno da li je to normalno ili ne.
Seti se prve pomoci...
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

mbole

Poruka od mbole » utorak, 28. feb. 2017. u 09:37h

Jel si probao da u nemackoj imas prvu pomoc koja nema tuv? Naravno sa nemackim tablicama.
I ne odgovori, koliko ce da te rebnu za ksenone bez auto nivelacije i prskalica?

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“