Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od bojcistv » petak, 24. feb. 2017. u 07:32h

Ne mora da znaci da je put dosta trnovit. Sve zavisi od toga kako su murjaci napisali zapisnik, mada se i to obori, najcesce se u stvari on i obara na sudu. U svakom slucaju morace na sud, a to jeste patnja. S advokatom obavezno. Moja je struka pravo, ali se sam nisam branio niti tuzio po sudovima. I ja uzmem advokata.

@ 911s [SK] Pa naravno da sam mislio na vozilo koje se krece istom trakom kao i ti, u istom smjeru, a ne na vozila koja se iznenada pojave na tvojoj traci, kao u tvom primjeru. Govorili smo o situaciji u kojoj se nasao SasaF1.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Aca06

 
Poruka: 3127
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Poruka od Aca06 » petak, 24. feb. 2017. u 09:32h

Ljudi moji sve je ovo postala ludnica u saobracaju. Danas svi imamo supersonicne telefone koje mozemo da koristimo kao kameru za snimanje saobracaja. Dok nisam kupio kameru za to koristio sam mobilni kao kameru. Evo jednog snimka na kojem se vidi kako lik sa Skodom Fabijom skrece u desnu traku tik ispred BMW-a. Ovakvih situacija ima koliko hocete u saobracaju. Da se ne bi zajebavali sa zapisnicima policije i sudovima video zapis je pravi dokaz za sve sto vam treba. Situacija sa Fabijom je pred kraj snimka.

Svaki dan ako ima nekih zanimljivih detalja ja snimak skinem na komp a ako nema brisem snimke.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » petak, 24. feb. 2017. u 09:36h

milan_gt piše:Ne treba mu advokat ako je zapisnik ispravan..
Trebaće mu itekako. Jel misliš da će kre*en iz Q5, koji je očigledno ima pristup u životu "ja sam glavni, ja sam baja, ja imam pravo na sve..." da dođe na sud i prizna sve kako je bilo? Šanse su 99,99% da će da pokuša da obori zapisnik, a tada kreće igranka. Pogotovo što takvi tipovi, puni para obično i uzmu advokata da im rešava ovakve probleme i izvlači ih go*ana. Pogotovo što je Sale imao i povrede i zbog toga dodatno može, čak i u nezavisnoj privatnoj tužbi, da tuži lika iz Q5. "Goloruk" na advokata suprotne strane, u našem pravosuđu = unapred izgubljen slučaj. Zato je velika verovatnoća da će Sale morati da uzme advokata, jer ne verujem da je lik koji je vozio Q5 blentava ovca.
Poslednja izmena: nikola, na dan petak, 24. feb. 2017. u 09:38h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » petak, 24. feb. 2017. u 09:36h

Stim sto nasi sudovi ne priznaju nikakav amaterski snimak.
Jer time krsis zakon.Ne smes da snimas drugog coveka koji to nije odobrio.
Naravno mozes ti da snimas iz tvog auta niko ti ne brani ali sudija nece ni da pogleda taj snimak na sudu.
ako da mu to nazalost vlasniku snimka vise dodje kao hobi jedino ako bas ne moze da se dokaze i ako u udesu ima smrtnih slucajeva mozda i pogleda.

A ovo u vezi saleta samo da izdrzi i da se bori.
I ja se slazem da treba da uzme advokata.
Jer zivot je takav para vri gde burgija nece.
Vec sam pisao da je moj rodjak mrtav pijan ubio coveka na licu mesta na pesackom platio dobro advokatu i ovaj ga izbavio cak su navodno dokazali da je pesak bio kriv
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 24. feb. 2017. u 09:43h

Netacno.
Najpre, ne snimas coveka, snimas auto.
I stvar je mnogo "suptilnija" pa se u sustini svodi ne na samo snimanje, vec na nacin upotrebe tog snimka.

To sta ce sud da uzme u obzir kao dokaz je stvar suda. Sud moze, ali ne mora da ga uvazi. Kao i bilo koji drugi podneti dokaz.
Djak pesak :)

nikola

Poruka od nikola » petak, 24. feb. 2017. u 09:47h

@Ford_III: Nemoj da pričaš napamet. Kakvo kršćenje zakona? Navedi mi u kom zakonu i u kom članu je zabranjeno snimati bilo koga. Snimanje je jedino zabranjeno, tamo gde je to eksplicitno znakom ili bilo kojom drugom oznakom istaknuto. Ne postoji zakon koji zabranjuje snimanje bilo čega drugog ili bilo koga. Čak možeš da snimaš i služebno lice (npr. policajca ili komunalnog policajca), ukoliko svojim radnjama ne ometaš službeno lice u obavljanju svoje dužnosti. Sve što zakonom nije zabranjeno, u pravnom smislu, dozvoljeno je.
Ono što jeste zabranjeno je javno objavljivanje snimaka drugih osoba, bez njihovog odobrenja. Ali, to ovde nije slučaj, jer nije reč o javnoj objavi.
Što se tiče snimka iz automobila, kao dokaza na sudu, to nije zvaničan dokaz. Ako neka strana u sudskom postupku insistira da njegov snimak bude zaveden kao dokaz, sudije to obično prihvate, ali da li će taj materijal sudija da uzme u obzir kao validan dokaz ili neće, to je na ličnoj proceni sudija. Znam za par slučajeva, mada su to bile neke bezazlene situacije, gde su sudije uzele u razmatranje i dokaz sa kamere iz automobila neke od strana. Naravno, ni tada to nisu dokazi na kojima slučaj može da se temelji, ali mogu da budu od pomoći da se neka situacija ili trenutak razjasne, ukoliko nisu jasni.
Kamera prvenstveno može da bude dobra stvar, ukoliko naletiš na pandura koji krene da te cima i izmišlja neke prekršaje koje nisi uradio. Bilo je slučajeva gde su ljudi nakon što kažu da imaju kameru kojom je snimljeno da to što pandur priča, nije se ni desilo, odustanu od daljeg izmišljanja i maltretiranja. Takođe, može da bude sredstvo "zastrašivanja" u sluačaju manjih čukanja (ali ne znači da će uvek da urodi plodom), ukoliko je druga strana koja je kriva počne da izmišlja durgačije okolnosti pod kojima se nešto dogodilo. Kada kažeš "vidi, pričaj šta hoćeš, imam kameru koja je sve snimila kako je bilo", to mnoge psihološki obeshrabri da lažu i izmišljaju kada policija dođe na uviđaj. Kažem, ne mora da znači da će uvek tako da bude, ali onaj ko ima kameru je uvek u nekoj vrsti psihološke prednosti, kada nije kriv.

Ford_III

Poruka od Ford_III » petak, 24. feb. 2017. u 10:10h

ne pricam napamet.
pokusaj da slikas ili snimas tudji auto da je policija pored i da vlasnik kaze da to ne smes da radis policija ce da ti naredi da obrises sliku cak mozes da popijes i prijavu,znam to iz iskustva.
Drugo je ako ga slikas odnosno snimas iz unutrasnjosti tvog automobila.
Tu ti niko ne moze nista reci jer ti snimas put ispred sebe.
Mada slazem se sa vama.
Kao sto sam i napisao snimak nece sudija da uzme u obzir.
To za psiholosku prednost si mozda i u pravu ali to vazi za osobe koje nemaju iskustva sa takvim stvarima pa misle da snimkom mozes da dokazes.
Oni koji vec imaju malo znanja i iskustva sa ovim onda na to ne padaju.
I ja sam mislio da mi snimak moze biti dokaz kod sudije sve dok nije dosao prekrsaj u decembru.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

nikola

Poruka od nikola » petak, 24. feb. 2017. u 10:28h

Policija može da ti piše prijavu za bilo šta. Za nešto što misliš da je sasvim normalno što si uradio, policajac može da ima stav da si u prekršaju i da ti napiše prijavu. Druga stvar je šta će sa tom prijavom biti. Da bi po nekoj prijavi bio kažnjen (prekršajno ili krivično), MORA da postoji zakon i član zakona koji si prekršio. Odnosno, tvoje delovanje mora da bude u suprotnosti sa zakonskim odredbama. Ne postoji zakonska odredba kojom se definiše snimanje bilo koga ili bilo čega, na javnom mestu. Ta materija kod nas nije zakonski regulisana (još uvek). Samim tim, ne postoji zakon koji krišiš, pa ni način da za neku prijavu odgovaraš po tom pitanju.

Ono što jeste vezano za napravljene snimke, a tiče se zakona, jeste regulisano zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Bez saglasnosti osobe koju si snimio, taj snimak ne smeš da obrađuješ, niti javno objavljuješ. Ali, to nije predmet ove diskusije.

sasa_f1
Poruka: 9988
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » petak, 24. feb. 2017. u 10:33h

Imao sam kameru u proslom autu, u ovom, nazalost, nisam. Kazite mi jednu stvar, da li ce u zapisniku koji ja preuzmem za koji dan pisati cija je krivica, ili toga nema u zapisniku, vec moramo na sud?

Aca06

 

Poruka od Aca06 » petak, 24. feb. 2017. u 11:06h

Iz mog iskustva od prosle godine u samom zapisniku se pise protiv koga se pokrece prekrsajni postupak i po kom clanu.

Evo ti slika Slika

Naravno ovde sam ja bio kriv jer nisam propustio tranvaj i opizdio me je u prednje levo krilo.

U svakom slucaju kada dobijes zapisnik videces protiv koga je podnet zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka i po kom clanu.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW

kantonac
Poruka: 244
Član foruma od: subota, 10. apr. 2010. u 10:54h

Poruka od kantonac » petak, 24. feb. 2017. u 11:15h

Na javnom mjestu smijete slikati/snimati koga god hocete. Bio to policajac il bilo koji drugi k***c palac.. Tu vam nitko ništa ne moze, jedini vas zamoliti da ne snimate, a zabraniti ne moze. Jedino ako je znakom zabranjeno.

sent from my c35

mbole

Poruka od mbole » petak, 24. feb. 2017. u 11:43h

Postoji izuzetak, u zakonu o policiji, kada ti ovlasteno lice (policajac) moze zabraniti snimanje, fotografisanje... u svrhu zastite svedoka ili ostecenog.
Ali ti ne moze zabraniti da snimas njega.
Fakat... ovde sve moze, samo to nije pravno valjano.

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » petak, 24. feb. 2017. u 11:48h

@sasa Mislim da se zapisnik čeka 20 dana. Tvoja situacija je malo komplikovanija jer si bio povređen pa možda i mora na sud a inače kad je čista situacija i policija napravi pravičan zapisnik ti kao oštećeni uzimaš zapisnik i ideš u osiguranje okrivljenog i procenjuješ štetu bez suda.
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » petak, 24. feb. 2017. u 12:05h

Po zapisnik idem u sredu, 7 dana od udesa. Nadam se samo da ce u njemu pisati ovo o cemu Aca prica. :/

EDIT: @Aca - ali ovde na slici ne pise protiv koga se pokrece?
Poslednja izmena: sasa_f1, na dan petak, 24. feb. 2017. u 12:09h. Ukupno izmenjeno 1 put.

M.M.L.
Poruka: 2063
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » petak, 24. feb. 2017. u 12:06h

Policajac je rekao za 7 dana, Dunav osiguranje Ustanicka 128.

edit: pretece me brzi :D

Aca06

 

Poruka od Aca06 » petak, 24. feb. 2017. u 12:13h

sasa_f1 piše:Po zapisnik idem u sredu, 7 dana od udesa. Nadam se samo da ce u njemu pisati ovo o cemu Aca prica. :/

EDIT: @Aca - ali ovde na slici ne pise protiv koga se pokrece?

Pise pise pogledaj malo bolje.
Tacka 1 Ime i prezime pa onda ispod toga koji clan.

A sto se tice zapisnika i meni su rekli da dodjem posle sedam dana a zapisnik je bio gotov tek posle tri nedelje jer je policajac koji je bio na uvidjaju u medjuvremenu otisao na bolovanje. :'(
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 24. feb. 2017. u 12:18h

U samom zapisniku ne smije da stoji nikakva pravna kvalifikacija odnosno da se njime imenuje krivac ili slicno. To je posao suda. Milicija moze u svom nalogu odnosno zahtjevu za pokretanje prekrsajnog postupka da protiv jednog ili vise ucesnika pokrene prekrsajni postupak - odnosno tuzilastvo optuznicu ako ima elemenata krivicnog djela, ali u tom slucaju mora dokazati svoje tvrdnje i zapisnik o saobracajnoj nezgodi je samo jedan od dokaza koji se izvode. Zapisnik se sacinjava povodom neke radnje u postupku, pa tako imas i zapisnik sa uvidjaja, sa glavnog pretresa i slicno. Zapisnik je dokaz o sadrzini radnje postupka i datih izjava i javna je isprava, ali je dozvoljeno dokazivati netacnost zapisnika. Samim tim ne moze zapisnik da odredjuje ko je kriv a ko ne, to radi sud. Takvi zapisnici najcesce padaju....a o tome sam vec pisao....
http://vesti.mojauto.rs/Aktuelne-vesti/ ... i-zapisnik Istina svaka drzava ima svoje propise, a mi smo eto dvije razlicite drzave, mada ovo su neki pravni standardi i manje vise su usvojeni u tzv. evropskom odnosno kontinentalnom sistemu prava kojem svi mi i pripadamo.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Aca06

 

Poruka od Aca06 » petak, 24. feb. 2017. u 12:47h

Ok da policajac ne moze da odredjuje ko je kriv a ko nije to radi sud.
Ali oni moraju na osnovu dokaza sa uvidjaja da pokrenu prekrsajni postupak protiv jednog ili drugog ucesnika u saobracajnoj nezgodi ili protiv oba ucesnika samo sa razlicitim clanovima zakona pa ce sud da odluci ko je kriv i koliko.
Zato i postoje one tri rubrike na zapisniku za pokretanje prekrsajnog postupka.
Iz mog iskustva sa udesima (imao sam ih tri do sada za 25 godina koliko imam vozacku dozvolu) u svakom od njih kome su prvo uzeti podaci prilikom uvidjaja taj je bio kriv za saobracajnu nezgodu.
Dva puta su me spicili od pozadi dok sam stajao u koloni i treci je bio ovaj u kom sam ja napravio glupost.
Da rezimiramo ako tebe nema u zapisniku za pokretanje prekrsajnog postupka kad uzmes zapisnik onda sa tim zapisnikom ides u njegovo osiguranje da pokrenes proceduru oko stete i ti si zavrsio.
Ali ako te ima u zapisniku onda cekas poziv od sudije.
U prvom slucaju ganjas se sa osiguranjem da ti isplate stetu sto je moguce vise.
U drugom slucaju auto popravljas sam (osim ako nije kasko osiguran)
U zapisniku imas sve podatke o vozacu (licu koje je upravljalo vozilom) i o vozilu.

U mom poslednjem slucaju Osiguranje je pokrilo stetu u celosti ali prilikom sledece registracije je kasko umesto 60.000 din koliko bi bilo da nisam imao udes bilo 110.000 din.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » petak, 24. feb. 2017. u 12:55h

Hvala Aco mnogo ,bas mi znaci ovo. redbullw

bojcistv

Poruka od bojcistv » petak, 24. feb. 2017. u 13:21h

Ok. Kod nas je drugacije. Dobijes zapisnik u roku od 7 dana, a kasnije zahtjev za pokretanje prekrsajnog postupka. U samom zapisniku nemas te rubrike kao sto si ti naveo.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 24. feb. 2017. u 23:03h

Sa zapisnikom se ide u njegovo osiguranje, nema advokata sudjenja picke materine..

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » petak, 24. feb. 2017. u 23:07h

Koliko ja znam kod sudije se ide samo kad se izrice kazna prekrsajna npr, tj kazna sto si bio krivac u sudaru. Onaj ko nije kriv do tada 6x dobije isplatu i sredi auto. Tako bar ja znam....

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » subota, 25. feb. 2017. u 00:25h

sve ce biti jasnije kad dobijes zapisnik....

Ford_III

Poruka od Ford_III » subota, 25. feb. 2017. u 02:01h

Aca06 piše:U mom poslednjem slucaju Osiguranje je pokrilo stetu u celosti ali prilikom sledece registracije je kasko umesto 60.000 din koliko bi bilo da nisam imao udes bilo 110.000 din.
Naravno platili su u celosti jer si imao kasko a podigli su ti premijersi stepen na +3 jer si ti bio kriv i onda svake godine placas penale.Na svaki novi prekrsaj dobijes uvek +3 premijerskih stepena sto te kosta 50% vise na sledecoj registraciji.
Mada ima neka agencija kojoj mozes da se zalis i to putem e-maila pa ako oni uvide i ako ti dokazes da su ti bez razloga povecali premijerski stepen sto sa sobom naravno donosi i povecanje osiguranja prilikom sledece registracije onda oni narede osiguravajucoj kuci da ti vrati novac a i premijerske stepene.
Poslednja izmena: Ford_III, na dan subota, 25. feb. 2017. u 02:12h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

mbole

Poruka od mbole » subota, 25. feb. 2017. u 02:04h

To "sa zapisnikom se ide..." je sve OK ako je situacija cista, i ako se neko ne odluci da obara zapisnik.

Ne znam dal postoji neki rok u kome to mora da se potegne, ali generalno, ako se na kraju ispostavi da je situacija drugacija nego u zapisniku, osiguranje ce traziti pare nazad.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“