Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Потрошња, стил вожње

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

markogak
Poruka: 174
Član foruma od: subota, 19. nov. 2016. u 23:52h

Потрошња, стил вожње

Poruka od markogak » petak, 16. dec. 2016. u 22:31h

Другари,

Пре неки дан у фирми било неко предавање о еко вожњи. Ту сам се наслушао гомилу мени се чини глупости.
Каже профа да када стојимо на семафору и држимо ауто у брзини потрошња је 0?! А ако је у неутралном онда троши пуно...5 мин у месту=3 км вожње. Такође каже да ако хоћемо да штедљиво возимо да буквално искидамо ауто до жељене брзине нпр 80 км/ч.... Још каже да је боље возити 80 у 4 брзини на 2000 обртаја него у 5 брзини на 1200 обртаја. Било је тога још много... За кочење, никако кочити мотором?!
Мени се чини да што се мотор спорије врти мања потрошња, бар би требало бити тако? Да ли уопште може да се вози штедљиво у Београду?
Искуства, теорије....

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8304
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Re: Потрошња, стил вожње

Poruka od FM III » petak, 16. dec. 2016. u 22:52h

Ovoj temi nije mesto u malim oglasima i premešteno na pravo mesto.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

markogak

Poruka od markogak » petak, 16. dec. 2016. u 23:06h

Упс... Моја грешка.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » petak, 16. dec. 2016. u 23:16h

Profa je malo skrenuo. Kocenje motorom je vrlo pozeljno u nekim situacijama, kod modernih vozila kad se koci motorom i kad su obrtaji iznad npr 1500 potrosnja jeste 0, ali u brzinu kad ga ubacis na semaforu i dalje stojis a motor radi, zar ne? Znaci mora da trosi gorivo. Potrosnja u leru je isto relativna i zavisi od motora, nekad se isplati ugasiti motor, nekad ne jer se vise goriva potrosi na gasenje i startovanje nego da je radio to vreme. Za voznju pri 80 je delimicno u pravu, i to zavisi od motora do motora tj do prenosa, ali ne isplati se arciti auto u nizim obrtajima, nije dobro niti stedljivo ako se ne vozi bas 1000% konstantnom brzinom bez spoljnih faktora tipa vetar, nagib itd, sto je nemoguce. Ubrzanje pun gas do 80 je opet relativno i zavisi od motora do motora sta je najefikasnije tj trosi najmanje goriva, ali nikako nije pravilo i uglavnom ces takvim stilom imati vecu potrosnju.
Fiesta!!

Almighty.shO
Poruka: 1781
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h

Poruka od Almighty.shO » petak, 16. dec. 2016. u 23:21h

markogak piše:Каже профа да када стојимо на семафору и држимо ауто у брзини потрошња је 0?! А ако је у неутралном онда троши пуно...5 мин у месту=3 км вожње.
Svakako trosi "nesto" a koliko msm da je zanemarivo..
markogak piše:Такође каже да ако хоћемо да штедљиво возимо да буквално искидамо ауто до жељене брзине нпр 80 км/ч.... Још каже да је боље возити 80 у 4 брзини на 2000 обртаја него у 5 брзини на 1200 обртаја.
Pa u neku ruku se slazem, nemoj ispod 1500 obrtaja da vozis i to je to... 4., 80km/h na 2k obrtaja seems fair
markogak piše:За кочење, никако кочити мотором?!
Ne znam zasto ne, to kazu da je dobro.. mozda nije...
markogak piše:Мени се чини да што се мотор спорије врти мања потрошња, бар би требало бити тако?
Pa ne znam bas koliko je to dobro, pametno...
markogak piše:Да ли уопште може да се вози штедљиво у Београду?
Moze... Vozis biciklo.

Predlog.. Sipaj, vozi, ne obracaj mnogo paznju... ako na sve mislis bolje idi peske ili biciklom (busom, vozom, taksijem....).

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » subota, 17. dec. 2016. u 00:17h

jel dao objasnjenja neka taj profa za te njegove teze... kao napr. kad ga na semaforu drzis u brzini, potrosnja je nula, a ako je u neutralnom trosi puno..? bas bi voleo da cujem kako to obrazlaze profa..
he, potrosnja je nula... potrosnja je nula samo kad je auto tj motor ugasen... pozdravi profu

duratecHE
Poruka: 4277
Član foruma od: petak, 5. sep. 2014. u 12:31h
Kontakt:

Poruka od duratecHE » subota, 17. dec. 2016. u 01:10h

Ja recimo volim da vozim auto nisko, da se ne cuje, da pliva ali nikako toliko da auto podrhtava tj moli da ga ne mucis. Na skroz niskim obrtajima se napreze i tu nema mesta ekonomicnosti. Koji je to prag (broj obrtaja) zavisi od dosta faktora i razlikuje se od vozila do vozila. Prava rec je optimalan broj obrtaja i prilagodjen uslovima puta tako da motor ima ujednacen rad bez nekih cimanja.Plivajuci zamajac npr ima funkciju da absorbuje vibracije i cimanja sa niskih obrtaja, u nekoj meri, ispegla prenos snage na tockove i ucini voznju meksom, udobnijom.
Kocenje motorom je efikasnije, stedi kocnice i nema potrosnje goriva. Taj salin verovatno jos vozi auto bez el ubrizgavanja i misli da je na nizbrdici najmanja potrosnja ako ga lerujes umesto da odaberes adekvatan stepen prenosa tako da ne koristis kocnice i besplatno punis akumulator jer na leru, deo snage motora ide na pokretanje alternatora i drugih agregata (potrosaca). Poenta za odrzavanje energetske efikasnosti je uspostaviti optimalan i ujednacen rad motora sa sto manje promena, bez davljenja i bez nadimanja.
Ja recimo izbegavam potezanje ispod 2000 a vrtim ga toliko da sledecu brzinu prihvati sto mekse bez cimanja a sa kratkom sinhronizacijom na kvacilu. Nezno kao sa zenom :-)

Послато са LG-K420 уз помоћ Тапатока

markogak

Poruka od markogak » subota, 17. dec. 2016. u 10:17h

Објашњење за потрошњу 0 у месту је да модерна возила имају неки систем где пумпа наводно престане да гура гориво до мотора тј троши се гориво које је у доводу. Ја га питах, шта ако стојимо дуже и потроши се гориво из довода?! Каже то је смишљено само за краћа задржавања тј семафоре.
У фирми возим Мерцедес Антос, 2016 и сео он самном. На борду ставили тренутну потрошњу и стали, повукли ручну у неутралном, потрошња 19,убацио у другу потрошња 0....
Нисам паметан.... Каже да то важи за сва модернија возила....

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 17. dec. 2016. u 10:19h

Ali to i dalje nije potrošnja 0... motor ne radi na vazduh.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Almighty.shO
Poruka: 1781
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h

Poruka od Almighty.shO » subota, 17. dec. 2016. u 10:20h

Ja i dalje nekontam u cemu je poenta i cemu ovakva "briga" da li je profesor u pravu ili ne?! :D

Vozis/koristis auto = trosi gorivo

Msm da nije presudno da li ce ti auto potrositi na 100km 0.5l vise ili manje ukoliko ga gasis na semaforu, drzis u leru, ne kocis motorom itd, bolje obratiti paznju na odrzavanje auta...

duratecHE
Kontakt:

Poruka od duratecHE » subota, 17. dec. 2016. u 10:27h

Zar bord ne pokazuje potrosnju po satu kada auto stoji.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 17. dec. 2016. u 10:33h

Neki da, neki ne.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

markogak

Poruka od markogak » subota, 17. dec. 2016. u 10:35h

Нисам оптерећен потрошњом. Возим лагано, не дивљам. Пре Мондеа возио сам Ауди 100 2.3....за 6 година два пута га потписао и то на укључењу са еко пумпе на зрењанинцу у борчи :-) и још била киша оба пута.. Нико неће да те пусти.... Само ме занимају искуства, мишљења, теорије,дискусије... Мислим да нема бољег места од овог...

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 17. dec. 2016. u 10:37h

A to gorivo iz dovoda je verovatno palo s marsa, a nisi ga ti platio na pumpi :)
Ovakvu glupost nisam skoro cuo.

To sta bord pokazuje je samo vezano za to kako bord racuna trenutnu potrosnju. Sto kaze duratec, kad si na leru, on racuna na sat ili prema nekom proseku (ko zna kako je konkretno napravljen algoritam), kad si u brzini on racuna po km. Al posto se ne kreces, ne moze da ispise nikakvu smislenu cifru (bila bi beskonacna), pa ispisuje 0.
Djak pesak :)

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » nedelja, 18. dec. 2016. u 02:26h

A čega je on profesor, biologije? lol

Nisam ekspert, ali neko razmišljanje, motor da bi radio mora da troši gorivo, a ono bilo iz dovoda ili ne, opet si ga potrošio. Jedino ako prizovđač nije tajno ubacio nekog patuljk koji vrti motor.

I to za kidanje do željene brzine se ne slažem. Ako se koristi energija za ubrazanje, evo npr. kada vozim bicikl, ako ubrzavam lagano do 30 km/h, skoro da se ne umorim, ali ako se napnem iz petnih žila umorim, ne odma, ali mogu tako par puta u kratkom vremenu i ja sam lipso. Dok ako lagano ubrzavam mogu tako ''cjeli dan''.
Nije baš isto auto i čovjek, ali energija se troši u oba slučaja.

Za vožnju 80 na 1.500 i 2.000 obrtja se slažem, bar iz mog osjećaja u vožnju. Kod mene je malo sporiji auto, eto recimo kada vozim 50 na sat 4. pritisnem manje gas, nego kada tom istom brzinom vozim 5. brzinom. A čini mi se što više stisnem gas, da u motor ubacuje više goriva.

Kočenje motorom, skoro uvjek, naročino na klizavom. Kada je suvo osjetim veliku razliku između kočenja sa i bez motora, naravno sa motorom mnogo jače koči.
Na klizavom, praktikujem da počnem ranije da kočim, pa tako da me motor ukoči, pogotovo što me to par puta spasilo da na prokližem. Po mom nekom osjećaju, motor ispod neke granice obrataja prestane da koči i pokreće točkove.
Nizbrdo da ne pominjem. Vraćam se od drugara, dobro poledilo, ima jedno brdo gdje ljeti ako ideš brže teško se zaustaviš. Spuštam se tu, ubacio u prvu i lagano se spustio. Probao da vidim šta će se desiti ako kočim samo nožnom, odma točkovi blokiraše.

I ne znam šta se može desiti ako kočiš motorom, neki kamioni čak na dugim nizbrdicama koriste samo motor kao kočnicu, jer bi pregrijao kočnice.
Sad mi pade na pamet, jedan naš prijatelj je spuštajući se niz Lovćen, na svom autu koji je automatik i nije mogao da koristi motorno kočenje, pregrijao je kočnice na pola puta.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » nedelja, 18. dec. 2016. u 02:58h

Ma taj tvoj profesor nema pojma.Utuvio nesto sebi u glave sa nekog foruma i sad je kao profesor.
Auto trosi a u leru a ubacenoj u prvoj isto kada stojis u mesto.

Imam ja sefov neki fiat pikap koji cesto vozim koji bas pokazuje trenutnu potrosnju na bordu.
U leru bio on u brzini ili ne trosi odnosno pokazuje 2,2 kada se nabije papucica gasa onda ode i na 18-25.
Blago dodavanje gasa ide na 9-14 potrosnja.
E sad on sigurno meri i ima senzur protoka goriva na diznama ili sta znam gde.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

acadimke
Poruka: 1707
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » nedelja, 18. dec. 2016. u 11:19h

Mozda ima logike kao kod situacije kad palis auto sa pritisnutim kvacilom i bez, bolje vergla kad odvojis kvacilo al to je zanemarljivo kad je vruc motor.
Na nizbrdici komp moze da iskljuci dizne i da se motor pokrece preko menjaca tako da ne gubi obrtaje koji trebaju za servi, altenator itd.
Ubrzanje do 80 km pun gas tren potrosnja 15-20 l za 6 sek ili lagano ubrzanje potrosnja 8-10 l za 12 sek skoro mu dodje slicno. :)

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 18. dec. 2016. u 12:34h

Kod bilo kog auta sa ubrizgavanjem koje kontrolise elektronika (CR, benzinci), racunar tacno zna koliko je goriva rekao dizni da pusti u cilindar. Nema potrebe da to posebno meri. E sad, ako dizna vise nije kako treba, pa pusta koliko njoj padne napamet a ne koliko joj je naredjeno, naravno da bord gresi, mada je to u nekim prihvatljivim granicama.

Sto rece iosis, zakon o odrzanju energije je nenadjebiv. Posto energija u automobilu moze da dodje samo iz goriva, da bi za krace vreme ubrzao do 80 moras da potrosis vise goriva nego ako to radis lagano (ne pricam o preterivanju sa laganim, tj teranju motora u nepovoljan rezim rada). To je naravno neka jako sitna razlika pri jednom ubrzanju od 0-80. Ali svaka sitna razlika pomnozena sa velikim brojem puta...

Takodje pri kocenju motorom, kod modernih motora racunar jednostavno iskljuci dovod goriva i tada zaista imas potrosnju 0. A da radi na leru mora da trosi neku kolicinu goriva.

Sve u svemu taj tip nema blage predstave o cemu prica.

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » nedelja, 18. dec. 2016. u 12:50h

kocenje motorm povecava potrosnju kod starioh automobila, kod novih i benzin i dizela smanjuje .......
isto vazi za cetvrtu i petu brzinu, on sto je rekao vazi za keca a za novije ne!
Kada saltovati? - najvise se oseti kod automatika, vozis recimo petom 90, naidjes na veliku uzbrdicu on presaltuje u cetvrtu samim tim tvoj olozaj papucice za gas se podigne ili smanji se gas- dotok goriva koji ja nikaka manuelnim ne bih smanjio- vozio bih petom!
ja kada bih ti slikao potrosnju po bordu, da moj mercedes E kalsa 270 cdi od 2700 kubika automatik preko dve tone ima prosecnu potrosnju zadnjih 23000 km od 6.1 (sad je malo podigao prosek zimi) ne bi verovao! ima dosta stvari koje mozes da naucis pogotovo kod novijih automobila!
(jos nadjes dobavljaca iz iznostranstva gorivo po 110 din pa gde ces ekonomicnije lol )
Poslednja izmena: darko darko, na dan nedelja, 18. dec. 2016. u 12:56h. Ukupno izmenjeno 1 put.

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 18. dec. 2016. u 12:56h

Dare... nece biti. Da bi cetvrtom isao isto brzo kao petom, motor mora da ode u vise obrtaje, to jest papucica gasa mora vise da se pritisne, to jest potrosnja mora da skoci.
Opet ne pricam o "kilavljenju" u petoj vec o vosnji u normalnom rezimu obrtaja.

markogak

Poruka od markogak » nedelja, 18. dec. 2016. u 14:15h

Ја сам камионџија, мене учили колико брзо уз брдо толико и низ брдо. 90 у оба случаја :-)
Све могу схватити ал за ово у месту јок. Како ћу проћи са потрошњом са Мондеом 2.0 тдди појма немам. Још се учим да га возим. Прва друга....турбина кад се упали поскакује, понекад ме срамота, као да први пут возим...

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8304
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » nedelja, 18. dec. 2016. u 14:49h

E vidiš nekada je bilo za kamiondžije da brzina kojom silaziš niz neko brdo je za 1 manja nego kada izadješ uz njega.
Uslov da si isto natovaren.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » nedelja, 18. dec. 2016. u 15:42h

markogak piše:Ја сам камионџија...
Како ћу проћи са потрошњом са Мондеом 2.0 тдди појма немам.
Pa sta se onda brines koliko trosi neka trosi imas rezervno gorivo iz rezervoara kamiona thumbsuph
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » nedelja, 18. dec. 2016. u 17:35h

mbole piše:Dare... nece biti. Da bi cetvrtom isao isto brzo kao petom, motor mora da ode u vise obrtaje, to jest papucica gasa mora vise da se pritisne, to jest potrosnja mora da skoci.
Opet ne pricam o "kilavljenju" u petoj vec o vosnji u normalnom rezimu obrtaja.
treba da probas, naidjes na uzbrdo 5 brzinom, dajes sve vise i vise gas, on moze, jeli, ali presaltuje u nizu sam automatik, onda samo opustis papucicu malo i shvatis da je potrebno manje stistkanja papucice cetvrtom nego, valjda svaki dan uz brestovik kada se vracam sa klincima isto osetim ..........

duratecHE
Kontakt:

Poruka od duratecHE » nedelja, 18. dec. 2016. u 18:24h

Ali na uzbrdici. Uslovi puta se menjaju i zahtevaju vise snage i automat promenom stepena prenosa je obezbedjuje, ne dozvoljava motoru da se muci. E sada, da bi ostao na istoj brzini povecace se br obrtaja, ili ako labavis nogu na gasu i vracas obrtaje u optimalu pada brzina. A sta je sa potrosnjom tom prilikom? U 5. skroz niski obrtaji ili u 4 veci obrtaji. Opet se vracamo na "optimalan" broj obrtaja.
Mora se slusa auto.
Generalno, ja prvenstveno obracam paznju na
osecaj u voznji.

Odgovori

Povratak na „Svaštara“