Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nedoumice oko novog zakona i primene

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
nesho
Poruka: 186
Član foruma od: petak, 5. dec. 2008. u 11:50h

Re: Nedoumice oko novog zakona i primene

Poruka od nesho » petak, 29. jan. 2010. u 11:53h

Svaka cast novom ZOBS-u, ali...
U naseljenom mestu 50km/h, dobro i to je u redu, za manja mesta. Ali za veca mesta tipa BG, NS, NI, ..., na nekim prometnicama bi trebalo povecati brzinu, sa elektronskim tablama. Tako da od gustine i protoka saobracaja, dezurni dispecer povecava ili smanjuje brzinu kretanja vozila. Niti guzve, niti nervoze.
Ali van naseljenih mesta, toliko glupih ogranicenja brzine gde drugovi plavi pecaju. Na otvorenoj cesti moras voziti 80km/h. Smesno. Pa zatim znak 40 ????
Probao sam jednom da vozim po propisu. Smesno. Reperi su me pretizali, i sve im repa ispada iz prikolice. Skoro svi vozaci kamiona su imali mobilni u rukama. Vozaci autobusa ne skidaju ruku sa mobilnim, sa uveta dok voze. Milicija ( bez rotacije ) pretice celu kolonu 5-6 vozila, bez pokazivaca pravca i upaljenih svetala. Dostavljaci u kombi vozilima i komercijalisti su katastrofa. Taksisti su neopevani. .......
Sta vise reci, ZA OVAJ ZAKON NEMAM VISE LEPIH RECI, OSTALE SU MI SAMO RUZNE.

DrazenNS
Poruka: 198
Član foruma od: subota, 29. avg. 2009. u 21:47h
Kontakt:

Poruka od DrazenNS » petak, 29. jan. 2010. u 12:08h

Najveci problem kod zakona je sto nije jednak za sve. Nije isti za mene, za saobracajca i za politicara...... A problem kod proslog zakona u odnosu na ovaj je sto se nije primenjivao. Sto je sve islo nekako olako i previse se gledalo kroz prste. Samo da su ga primenjivali jednako kao ovaj, bio bi on sasvim dobar. Ogrnicenje u naselju 50 km/h. Ma to je suludo. Za koju godinu ce da ogranice toliko da cemo svi lepo peske da idemo. A po ovom novom zakonu policajac ako hoce nesto da ti nadje, naci ce ti. Jako jako male su sanse da ti je bas bas bas sve ispravno. Toliko stvari su izmislili da cemo postati bolji od zapada...

nesho
Poruka: 186
Član foruma od: petak, 5. dec. 2008. u 11:50h

Poruka od nesho » petak, 29. jan. 2010. u 12:34h

Jest vala, a vozaci i sekretarice od budza smeju i preko mrtvih da gaze, kada zure na kres na brzaka. I sve to o trosak poreskih obveznika.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 29. jan. 2010. u 12:45h

To da neko pazi i ''rikta'' ograničenje na prometnijim ulicama tj. bulevarima i da ograničenje bude zavisno od gužve je daleko, a možda i samo san.
Policajcima je to mrsko da gledaju jel sad 50, 60 ili 70, a i dispečer bi to uključio na 50 i otišao da se muva sa ljubavnicom i igra karte na kompjuteru, čita novina i još 100 drugih stvari umjesto da gleda i ocjenjuje koju brzinu da stavi.

Dražene upravu si, ići ćemo za par decenija pješke i to će i tada biti ograničenje, ne smije brže od 3 km/h, morat ćeš kacigu nosit, i mjerit će nam brzinu. :D
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » petak, 29. jan. 2010. u 21:34h

Našao na netu da će po novom zakonu biti:
Cene tehnickog pregleda:
1.Putnicka vozila do 1000ccm 1534.00 din sa pdv-om
2.Putnicka vozila od 1000ccm do 1300 ccm 2124.00 din sa pdv-om
3.Putnicka vozila od 1600ccm do 2000 ccm 2596.00 din sa pdv-om
4.Putnicka vozila preko 2000 ccm 3540 din sa pdv-om
Što implicira da će oni koji voze 1300 do 1600 ccm plaćati džabe tehnički. mrgreen

Idemo dalje:
Odloženo na "kanal"

AUTOMOBILI stariji od 15 godina još bar šest meseci neće morati na tehnički pregled dva puta godišnje. Iako je najavljivano da će uporedo sa novim Zakonom o saobraćaju na snagu stupiti i pravilnik po kojem vremešne četvorotočkaše "kanal" čeka svakog "polugodišta", to se neće dogoditi tako skoro, možda čak - ni ove godine.
- Izrada pravilnika o tehničkom pregledu je u toku i očekujem da bi mogao da bude završen u narednih mesec dana - objašnjava Dragan Jovanović, pomoćnik ministra za infrastrukturu. - Pravilnik će biti objavljen u "Službenom glasniku", a na snagu će stupiti šest ili 12 meseci kasnije.
"Svežih" zvaničnih podataka
o prosečnoj starosti vozila na srpskim drumovima nema, ali se procenjuje da je ona oko 18 godina. To znači da će novi pravilnik direktno pogoditi većinu od 1,6 miliona vlasnika automobila u Srbiji. Pogotovo ako se zna da će morati da plaćaju oba tehnička pregleda.
Trenutno, pregled košta od 800 do 2.000 dinara, ali je izvesno da će, po novoj odluci, biti - skuplji.
- U predlogu koji će usvojiti Ministarstvo određena je cena od 2.500 dinara za putnička vozila, a postojaće cenovnik za sve kategorije vozila - navodi Jovanović. - Ovu cenu, naravno, treba da odobri i Ministarstvo trgovine i usluga.
Osim siromašnijih slojeva, zbog Pravilnika su negodovali i vlasnici "oldtajmera". Potkovani podacima Saobraćajne policije, oni tvrde da je starost vozila jedan od najređih krivaca za saobraćajne nezgode, a da je faktor koji izda najčešće - vozač.
- Raduje nas što, po svemu sudeći, ova odluka neće stupiti na snagu ove godine - kaže nam Dejan Kovačić, predsednik Udruženja "Buba Beograd", koje okuplja vlasnike starih "folksvagena". - Ali, loše je što ni mi, ni ljudi iz Muzeja automobila, nismo uspeli nimalo da utičemo na pisanje pravilnika.

EFEKTI ZAKONA
DRAGAN Jovanović kaže da se efekti novog Zakona o bezbednosti saobraćaja već vide, mada do sada viđeno čini "tek pet odsto" onoga što tek čeka srpske vozače.
- Polako stežemo kaiš, ne želimo da prenagljujemo. Ali, pomaka već ima - optimista je Jovanović.

NADZOR
PRAVILNIK donosi i strože kriterijume za izduvne gasove, gume i ispravnost kočnica, trapa i pneumatika. Svi tehnički pregledi obavljaće se pod video-nadzorom.

izvor:

http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... dva%20puta
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

DrazenNS
Kontakt:

Poruka od DrazenNS » petak, 29. jan. 2010. u 21:54h

Hahaha. Oni nisu normalni. Tri puta skuplji tehnicki pregled.........Neka oni usklade puteve s svojim zakonom, pa cemo lako i na tehnicki. A ne da mi se isrkivi felna i protrese i razvali citav trap kada naletim na njhovu rupu na putu.......cccccccccccc Ajmo svi lepo vozacke na gomilu ispred skupstine da zalozimo vatricu..............Hladni su dani. :))))

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » petak, 29. jan. 2010. u 23:06h

Pa zato te i šalju na tehnički da vide u kakvom je auto stanju poslije svih tih rupa. Nemojte tako o našim ministrima i poslanicima, ipak oni misle na našu sigurnost. lol

Samo mi nije jasno kakava je to matetika, veća kubikaža veća cjena pregleda. Znači doktor treba da naplati pregled skuplje čovjeku ok 80 kg nego onom od 60... :rolleyes:
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

DrazenNS
Kontakt:

Poruka od DrazenNS » petak, 29. jan. 2010. u 23:20h

Pa to ti je sistem kao i za registraciju. Cim imas "jaci" motor znaci da imas para. :) Ako nemas para,kupi onaj od 800 kubika. :) Nema to veze sto ima matorih kola koja ne vrede tri tehnicka pregleda.... :)))

mirke
Poruka: 777
Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h

Poruka od mirke » subota, 30. jan. 2010. u 00:01h

nesho piše:Svaka cast novom ZOBS-u, ali...
U naseljenom mestu 50km/h, dobro i to je u redu, za manja mesta. Ali za veca mesta tipa BG, NS, NI, ..., na nekim prometnicama bi trebalo povecati brzinu, sa elektronskim tablama. Tako da od gustine i protoka saobracaja, dezurni dispecer povecava ili smanjuje brzinu kretanja vozila. Niti guzve, niti nervoze.
Ali van naseljenih mesta, toliko glupih ogranicenja brzine gde drugovi plavi pecaju. Na otvorenoj cesti moras voziti 80km/h. Smesno. Pa zatim znak 40 ????
Probao sam jednom da vozim po propisu. Smesno. Reperi su me pretizali, i sve im repa ispada iz prikolice. Skoro svi vozaci kamiona su imali mobilni u rukama. Vozaci autobusa ne skidaju ruku sa mobilnim, sa uveta dok voze. Milicija ( bez rotacije ) pretice celu kolonu 5-6 vozila, bez pokazivaca pravca i upaljenih svetala. Dostavljaci u kombi vozilima i komercijalisti su katastrofa. Taksisti su neopevani. .......
Sta vise reci, ZA OVAJ ZAKON NEMAM VISE LEPIH RECI, OSTALE SU MI SAMO RUZNE.
Nije mi jasno kako je moguce da svi normalni ljudi negativno ocenjuju zakon, a jedino oni koji su ga doneli misle da je dobar, valjda su videli da ne valja do sada, ali dzabe, svaki cigo svoga konja hvali...

Najgore mi je kad se dice sa tim novim kvazi zakonom... :-( :-( :-(
Slika
MIRKE / Fiesta 1.25 zetec

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » subota, 30. jan. 2010. u 00:17h

Iosis piše:Samo mi nije jasno kakava je to matetika, veća kubikaža veća cjena pregleda. Znači doktor treba da naplati pregled skuplje čovjeku ok 80 kg nego onom od 60... :rolleyes:
Logika je sledeca: Ako vozis sieru 2.3d staru 25 godina, znaci da sigurno imas para da platis tehnicki pregled 2 puta godisnje po 3.5k din :) . Ili kao u mom slucaju Fiesta ima 1608ccm, prelazim u vecu kategoriju i za registraciju i za tehnicki, a to sto je stara 24 godine i sto mozda ima preostalih 45 konja to njih bas briga :)
Dok onaj ko ima npr. Golf V GT sa 1.4 motorom i 170ks placa manje po obe stavke :)
Fiesta!!

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » subota, 30. jan. 2010. u 00:47h

Da poznato mi je to i totalno bezveze. Po meni najbolje rješena registracija je u Austriji. Zapremina i snaga nema nikakve veze, nego planiraš koliko ćeš preći kilometara za godinu dana i plaćaš po tome. Ako uplatir npr. 10.000 a pređeš 15.000 plaćaš neke velike naknade. To je mnogo bolje, jer i onaj od 1600 ccm i 1800 ccm isto gazi put. Ima tu razlike u težini ali nije to mnogo.
Ako bi već trebali da naplaćuju registraciju prema motoru onda bolje da to bude snaga. Jer sada auta eto taj Golf 1.4 170 ks je skluplji nego Dacia 1.6, a za Golfa ćeš dati manje para za registraciju.

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » subota, 30. jan. 2010. u 01:48h

mirke piše: valjda su videli da ne valja do sada, ali dzabe
Pa sta i da jesu,zar mislis da sada ima povratka?
dule0911 piše:tehnicki pregled 2 puta godisnje po 3.5k din
Nema toga u zakonu..bice doneto nekim aktom,ali ne u skorije vreme... ;)

mirke
Poruka: 777
Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h

Poruka od mirke » nedelja, 31. jan. 2010. u 18:11h

Mislim da ce tesko biti promene, ali nadam se da ce se bar glavne stvari dovesti u red... Juce me je zaustavila policija i kaze da trenutno kaznjavaju samo teze prekrsaje ( alkohol, preticanje preko pune, semafor, pesacki isl.), imaju kaze dosta problema i pritisaka, ali sta ces... Nasmejao se kad sam ja rekao da su na tv/u govorili kako je MUP spreman za primenu zakona... (ja sam znao da nije, kao sto to sad svi znamo)
Slika
MIRKE / Fiesta 1.25 zetec

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » nedelja, 31. jan. 2010. u 22:37h

U neku ruku imamo srece sto su nepismeni, da hoce i da znaju u cemu je fora, stegli bi nas nebi imali rupu da pobegnemo. Ima i gorih zakona, cilj im je da smanje br vozila sa povecanjem cene voznje , ostace smo ko ima pare taj ce da se vozi 1 auto na nas 20

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 3. feb. 2010. u 17:40h

Nove registarske tablice i sa imenima vozača

Preuzeto sa : Danas.rs

Ispisivanje ličnih imena i drugih natpisa na automobilskim tablicama, koje do sada nije bilo moguće, najverovatnije će biti dozvoljeno novim propisom koji treba da uredi tu oblast. Na taj način, vozači će moći da kombinacijom slova i cifara daju lični pečat svom automobilu po kojem će biti prepoznatljivi.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, smatra da je ova mogućnost, po uzoru na svet, dobra, ali da će građani, ukoliko personalizacija tablica bude dozvoljena, to zadovoljstvo morati dodatno da plate.

- Svuda u svetu je dozvoljeno da se na tablice stavljaju imena i drugi natpisi ukoliko građani to žele i u tome nema ništa loše. Država će imati prihod budući da se te tablice dodatno plaćaju, a građani će imati oznaku na automobilu kakvu žele. Sada je sve na pravilniku, koji tek treba da bude usvojen, da li će dozvoliti odstupanje u izgledu tablica od predviđene kombinacije sa oznakom grada, tri cifre, a potom dva slova - objašnjava Vujanić.

Da je personalizacija tablica popularna i u našem regionu potvrđuje primer Crne Gore koja je još pre dve godine, od početka zamene tablica nekada zajedničke države, dozvolila ispisivanje nestandardnih natpisa na tablice.

Jedini uslov je da tablica, iza oznake grada, mora da sadrži pet karaktera, od kojih minimum jedno mora da bude slovo. Zabranjeno je stavljati nacionalna obeležja i vulgarne reči. Ovu mogućnost treba platiti 200 evra plus takse, a tablica trajno ostaje u vlasništvu i može se prenositi sa auta na auto. Prenos tablice na drugi auto takođe se plaća 200 evra. Isto važi i za motocikle, a cena je 50 evra, gde plaćena tablica mora da sadrži četiri karaktera od kojih minimum jedno mora da bude slovo.

Oznake po izboru

Aktuelni Pravilnik o registraciji motornih vozila iz doba SFRJ, koji je na snazi od 1989, striktno je zabranjivao stavljanje natpisa na tablice. Jedino je bilo moguće zahtevati broj po izboru, što se dodatno plaćalo. Tako je za šestocifrenu oznaku trebalo izdvojiti dodatnih 25.200 dinara, petocifrenu 28.920 dinara, a četvorocifrenu čak 32.880 dinara. Na sve to plaćaju se i administrativne takse.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

miki023
Poruka: 1161
Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h

Poruka od miki023 » sreda, 3. feb. 2010. u 18:39h

Od kad pocinju da prave nove tablice.
Slika

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » sreda, 3. feb. 2010. u 18:40h

To i mene zanima da li neko ima pouzdanu informaciju posto sam mislio uskoro da prebacim auto na svoje ime, pa ne bih 2 puta da placam tablice ako ne moram.
Fiesta!!

kubura16v
Poruka: 1841
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h

Poruka od kubura16v » sreda, 3. feb. 2010. u 19:26h

Nezvanicna informacija je da krecu od juna ove godine. Tako sam cuo na TV-u.

DrazenNS
Kontakt:

Poruka od DrazenNS » sreda, 3. feb. 2010. u 19:45h

Super. Fina ali prilicno skupa zanimacija. Mada...... :) Videcemo sta ce jos zanimljivo da izmisle....da uzmu pare.

Djomla
Poruka: 1123
Član foruma od: utorak, 26. jan. 2010. u 09:30h

Poruka od Djomla » nedelja, 7. feb. 2010. u 03:41h

Ogrnicenje u naselju 50 km/h. Ma to je suludo.
Moj ortak koji studira saobracajni kaze da je ovo sasvim ocekivana mera, jer je sve preko 50 u naseljenom mestu jak faktor rizika. I to potpuno opravdava.
Jednostavno imamo isuvise lose puteve i usuvise lose automobile i isuvise neosvetljene ulice. Tako da lako moze u naseljenom mestu sa preko 50 da pokupis nekog. A znacajno je veci impakt sa 60 ili vise, kao vece su sanse da udarena osoba prezivi, kao i u udesu da prezive svi putnici.

Sad ne znam ja, tako zbori nauka. Ja joj verujem.

Inace jedno pitanje, cuo sam da ko ima polozeno za b kategoriju moze da vozi bilo kog dvotockasa sa tom dozvolom, jel to istina ili cista kafanska prica ?
F.O.R.D. First On Race Day
]BMW is like a tampon every pussy needs one

///Mandovchina. :P

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 7. feb. 2010. u 09:54h

Pa dobro 50 km/h tamo gdje je npr. škola, crkva i mjesta gdje se skuplja veći broj ljudi (tu ako si pametan ne bi trebao da voziš brže bez ikakvih ograničenja), a tamo gdje nema gužve dozvolit 70-80 km/h. Takođe tih 50 na sat da ne važi po noći, npr. od 2 - 4 ljetnim danima, a do 5 zimskim. Takođe bi mogli da naprave trotoare i staze pored puta odvojene nkom ogradom od kolovoza pa ne bi pješaci morali da idu kolovozom. Naravno ne moraju odma u svim selima, ali prvo u onima u kojim je najpotrebnije, pa onda redom.

kubura16v

Poruka od kubura16v » nedelja, 7. feb. 2010. u 14:08h

DjomlaMRak piše: Inace jedno pitanje, cuo sam da ko ima polozeno za b kategoriju moze da vozi bilo kog dvotockasa sa tom dozvolom, jel to istina ili cista kafanska prica ?

Cista kafanska prica,sve kategorije su podeljene na vise podkategorija,a SVI dvotockasi spadaju pod kategoriju A.

Stefan148

 
Poruka: 2457
Član foruma od: sreda, 22. okt. 2008. u 12:02h
Kontakt:

Poruka od Stefan148 » nedelja, 7. feb. 2010. u 14:10h

Koliko ja znam sa B kategorijom mozes da vozis samo skuter do 50 kubika.
Slika

kubura16v

Poruka od kubura16v » nedelja, 7. feb. 2010. u 14:13h

Da,po starom zakonu je trebao PSP za njih,a to se sa B kategorijom podrazumeva. Sad moras da naglasis kad budes menjao dozvolu da hoces i to,tako sam cuo,nije 100 posto provereno.

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » ponedeljak, 8. feb. 2010. u 22:11h

Ja sam gledo na SATu da moras ponovo da polazes psp za tu kategoriju i ako imas b a nisi polagao psp strasno ako bude tako

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“