Opaaaaa...polako društvo, jedan odgovor po jedan.
Prva stvar, ja auto nisam mogao da gledam ni probam pre kupovine jer sam pare dao unapred, i auto je stigao sa tablicama koje su odmah skinute jer su morale da se vrate. Tako da od probe i teranja u servis nema ništa, pogotovo kada su pare otišle...ponavljam da sam imao SAMO nedelju dana za kupovinu, da sam video bar 7 automobila koje je dotični doterao u fantastičnom stanju, i činjenica je da sam ja jedini koji je na#ebao sa autom koji je on doterao. Da sam mogao da odem u Austriju lično, normalno da bih kupio bolji auto, mada niko od nas nije 100% otopran na prevaru...a na našim auto placevima ne bih kupio ni kafu. Plaćen je u Austriji 3300e, i video sam na slikama kako spolja izgleda, ali na slici i ja mogu da izgledam kao Dolf Lundgren. Preko jesu bolja kola, ali i koštaju više nego kod nas, i to je bio još jedan razlog više da platim više keša nego kada bi ovde kupovao. Za kilometražu sam 99% siguran da je stvarna jer sam u našim oglasima gledao jednog Fokusa 2007. sa samo 37 000km koji je ispoljavao bukvalno identične znake starenja guma i trapa zbog male kilometraže, kao i ovaj moj. Sada kada je auto počeo da se vozi, ta krta guma na kuglama i silent blokovima je počela da se raspada i normalno je da je zrela za zamenu, kao i ležajevi koji su prozviždali jer su se jadni verovatno osušili. Skoro svaki deo na mom autu(enterijer i eksterijer) ima fabričke oznake-nalepnice, sa 2005. godinom. Zupčasti i PK kaiševi su bili fabrički, kao i svaki deo koji je zamenjen. Enterijer je u fantastičnom stanju, menjač kao da još nije ni razrađen, motor i menjač suvi kao barut i ne troši ni grama ulja, i ako se neko u Austriji cimao da sve to namesti tj prepakuje, onda sam ja lud...tako da ostajem pri stavu da je kilometraža originalna. Pošto je zafarbavan, velika je verovatnoća da prvi vlasnik od koga je auto kupljen nije mnogo mario za auto ili nije znao oko auta, i da ga je zalivadio i kupio opet novi (možda je čak i žena bila vlasnik što bi objasnilo stanje auta). Da je recimo moja sestra ikada imala nov auto upravo tako bi izgledao-izgreban, zapušten, neodržavan,...ko ne veruje, neka joj kupi nov auto i neka dođe ne za 10 nego za 5 godina i neka bude spreman za srčani udar...
- Trap se jeste raspao od stajanja ali i verovatno nemarne vožnje. Guma na tim delovima je bila trula, kruta i ispucala, za šta pored stajanja može biti zadužena i so sa puteva, pošto je auto došao iz severnih krajeva zemlje, i očigledno je da nije bio garažiran. Sad mi je krivo što sam obrisao slike skinutih silent blokova i kugli jer mi ljudi i za svećice ne veruju da mogu da istrule dok ne vide sliku.
- Papučica gasa JE BILA POLOMLjENA, i ja sam to samo konstatovao kada sam je skinuo, tako da bi isto bilo i da su je skidali u servisu, a ionako nisam lud da vozim sa lepljenom papučicom gasa tako da je to srećom primećeno na vreme
- Gume jesu dobre, ali opet nisam lud da vozim sa gumama starim 10 godina, pa taman da mi ADAC da potvrdu da su one OK. I toliko o propisima EU jer je taj auto tamo registrovan i vožen sa 10 godina starim gumama. Svakako bi ih menjao i da se nisu čule.
- Ležajevi su potrošni materijal, kao i trapovi, kaiševi, svećice, gume,...tako da se ja ne žalim na kvalitet Forda i opet ponavljam da je to redovno održavanje koje je došlo sve odjednom za naplatu pošto je prvi vlasnik radio samo redovne servise.
- VIN dekoderi su informativnog karaktera i nisu 100% tačni jer moj auto ima ABS, kao i ASR, grejače prednje i zadnje šoferke, grejane el. retrovizore i prskalice, prednje i zadnje maglenke, Emergency brake assist, kao i još dosta drugih stvari.
- Motor 1.4 je meni odličan, jači mi ne treba, i nije slab za ovaj auto. Pošto sam imao Punta MK2 1.2 i fabiju 1.2 karavan, meni je ovaj motor taman. Moram da napomenem da od kuće do posla imam 3,5km, i isto toliko nazad, da van grada odem jednom u 100 godina, i da sam ciljano uzimao najslabiji motor kako ne bi uništavao motor vožnjom na hladno, a i zbog manje registracije, grejanja zimi i slično. Ovako 1.4 zimi ima grejanje već na drugom semaforu, a dok stignem na posao motor je dostigao radnu temperaturu i lepo je i njemu i meni. Svi smo mi do juče izašli iz Juga, a sada svaki drugi lik kaže "je#eš auto bez bar 100 konja", i to je naša nacionalna bolest...stanje svesti.
- Sve ove stavke sam bio spreman da menjam, ali ne baš odjednom, i opet ponavljam da zbog ovoga ne smatram da je Ford loš automobil, i očigledno da ga sređujem kako treba, i zato toliko i košta. Upravo sam stigao iz grada i doneo zadnju glavčinu sa ležajem marke SNR, jer neću da stavljam no name brendove ni na jedan deo auta.
Ako sam propustio nekome da odgovorim-neka se javi. I da rezimiramo priču: Ja sam kriv, pojeo sam ..... i naručio auto na neviđeno, puk'o pare, i sada pucam pare jer je prethodni vlasnik auto terao u servis samo na zamenu ulja i filtera (sva sreća da je bar to redovno radio). Sve ovo bih promenio na bilo kom autu, samo bi bilo u dužim vremenskim intervalima. Motor je odličan, menjač je kao nov, enterijer je kao nov, i sada kada mehanički izmenjam sve, ostaje mi auto koji je 100% Stevo Žigon approvedi koji mogu da upalim u 3 ujutru i da ne razmišljam o tome da li će da me izda. Ipak je to Ford...izdaće kad-tad