Problem pri paljenju Ford Focus TDCi 74kw
Moderator: Dragomir
- fungi.90
- Poruka: 15
- Član foruma od: nedelja, 6. nov. 2016. u 15:00h
Problem pri paljenju Ford Focus TDCi 74kw
Pozdrav svima na forumu, imam problem oko startovanja motora desava mi se kada auto ne palim duze od jednog dana. Desava se da okrenem kljuc i zavergla upali radi dve sekunde i ugasi se i tako 4,5 puta dok ne upali. Na dijagnostici (VCM II) ne pokazuje nikakvu gresku Majstor mi je savetovao da sipam Wyns Injector Cleaner za dizel vozila sto sam i uradio ali simptomi su ostali isti. To mi se desava kada je auto hladan. Svi grejaci stavljeni novi i nov akumulator (varta silver dynamic 74Ah) pre oko tri nedelja i simptomi se ponavljaju isto. Jedino sto sam mogao da primetim pre dan, dva iz radoznalosti da posle gasenja motora neki relej posle 5 -6 sekundi iskljucuje otkrio sam da je to relej R8 kako sam nasao na semi na internetu relej za ECU management. zanima me da li je moguce da taj relej pravi takve probleme ili je upitanju nesto drugo. Molim sve clanove za savet i pomoc, Hvala unapred.
Ford Focus TDCi 1.8 74kw 2003god mk1
- mbole
- Poruka: 15003
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Problem pri paljenju Ford Focus TDCi 74kw
Negde vuce vaxduh
Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk
Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk
Djak pesak 

- fungi.90
Ok jel to znaci da bi trebalo da proverim sva creva od pomocne pumpe do filtera goriva ili do rezervoara?
- Boca
- Poruka: 37
- Član foruma od: ponedeljak, 7. nov. 2016. u 22:35h
Nije da se nešto razumem u te stvari ali sam čitao neke postove na tu temu, pa i tebi savetujem da pretražiš forum. Može svašta da bude, jesi li merio alternator, mislim da li puni uredno? I ovo sa vazduhom može da bude, pa da, neka ti majstor proveri creva, vakuume itd. Možda ne povlači gorivo iz rezervoara kako treba ili se pri dužem mirovanju deo goriva vrati nazad pa mu treba više verglanja i par paljenja dok ne povuče? Proveri pumpu i creva, a i filter goriva obavezno ako ga nisi skoro menjao, možda je zaprljan. Valjda će ti se javiti neko iskusniji od mene.
- fungi.90
mali servis je radjen pre 4000 km tada je i zamenjen filter goriva. A altenator nisam proverio ovih dana idem kod autoelektricara da vidimo sta ce reci.
- Boca
Kažu iskusniji da je kod njega sve povezano što se elektike tiče tako da obavezno izmeri alternator. 4000km nije mnogo ali ako si naleteo na loš dizel može brzo da se zaprlja filter. Ja sam na staroj Tojoti dizel imao priliku da vidim kakvo đubre je bilo u filteru, isto mi se tako gasila. Ne kažem da je to ali nije loše proveriti. Ne znam zašto ti je majstor rekao da sipaš aditiv za dizne osim ako ne sumnja da ne rade kako treba. Jel ti zadimi ili zasmrdi kad upali? U fordovom originalnom priručniku piše da ne treba sipati nikakve aditive ali vidim da su mišljenja po tom pitanju podeljena. Wynns je u svakom slučaju vrh. Imaš i onaj drugi aditiv za poboljšanje goriva i eliminaciju vode iz istog, ja bih pre to sipao al nemoj oba nikako. Ja se nosim mišlju da sipam onaj neki skup za temeljno čišćenje dizni jer mi začadi pri prvom paljenju. Da li tebi kada daš kontakt upali lampicu grejača dizela i koliko dugo? Inače ja imam istog Fokusa i isto godište kao tvoj. Pozdrav.
- fungi.90
Pozdrav i tebi Boco. Pre nego sto sam sipao aditiv desavalo mi se kada upalim da zadimi ako mu jos dajem gas kako se ne bi ugasio(zbog probelma sa paljenjem) tu je znalo da bude dosta dima i da zasmrdi takodje i pri polasku pogotovo ako je hladan motor i pri jacim ubrzanjima mogao sam primetiti oblak crnog dima u retrovizoru mada sad kako sam sipao aditiv toga nema mada zasmrdi oseti se. Lamica grejaca kada dam kontakt upali se samo sekundu dve i ugasi se ali relej grejaca nastavlja i dalje da radi 7, 8 sekunde pre nego sto se iskljuci i to sam proverio. Na kraju krajeva cu mu i promeniti filter i creva od filtera do pumpe ili mozda da mu stavim nepovratni ventil na crevo za naftu. Sto se aditiva tice po meni je ok, ima promene u radu motora tipa da bolje vuce i da ima mirniji rad da se bolje odaziva na gas, sad ne znam koliko je dobro sipati aditiv mada ga neki majstori preporucuju.
- Boca
U tom slučaju aditiv mu je po svemu sudeći dobrodošao ali neće rešiti problem paljenja. I meni zasmrdi pri prvom paljenju, doduše ne uvek i ponekad izbaci crni dim, ne baš mnogo ali ima ga. Majstor mi je rekao da nije ništa zabrinjavajuće s obzirom da na dijagnostici nije pokazao nikakve greške na motoru. Verovatno nataložena čađ u katalizatoru, izduvnoj grani, EGR-u i naravno loše gorivo kao i uvek. Preporučio mi je da ga s vremena na vreme opeglam na autoputu na 3-4000rpm, a to su mi rekli i neki stariji forumaši. Nadam se da ćeš rešiti taj problem sa paljenjem. Ja nemam više ideja po tom pitanju ali ima nekih dosta opširnih postova na tu temu. Sve najbolje ti želim. Piši šta si uradio. 

- fungi.90
Pozdrav Boco juce sam vozio autoputem pokusam malo da ga izduvam nagazim gas i na 140 mi se desi da samo secne izgubi snagu i upali lampicu grejaca da blinka pokusam ponovo da ga poteram u obrtaje u 4 nece da predje 3000 i jedva ide. stanem na parking ugasim upalim nema lampice da blinka nastavim dalje sve lepo ide do 3000 i ne prelazi pokusam da isturiram isto do 3000 i tu stoji kao da ima blokadu tu ponovo stanem ugasim upalim i ide normalno normalno poteze normalno prima gas i do crvene zone a to mi se desavalo i ranije dva puta jednom isto na autoputu na 140 jednom na blagoj uzbrdici kada sam pokusao da ga ubrzam od 50 u 4toj. Jel ti se nekad desavalo tako nesto? Pozdrav.
- Boca
Meni je samo jednom palio lampicu grejača, posle Ibarske magistrale i to kad sam došao kući i parkirao, pa probao da ga upalim posle 10 min. Komp je očitao grešku na diznama nešto tipa chek connections, preassure too high, proverite konekcije, preveliki pritisak. Nakon čišćenja konektora dizni i dalje ima problem ali drugačiji od tvog. Meni pali iz prve, i ne pali lampicu u vožnji. Ja imam neke totalno nebulozne probleme. Mislim da i ti i ja treba odemo kod čuvenog "Gagija"! Doduše tebi je baš daleko, a ja nikako da neđem vremena. 50km/h na uzbrdici u četvrtoj nije merodavno, svaki se davi tada, treća do 80km/h, pa četvrta brzo, pa gas. Nisam baš neki stručnjak za mehaniku ali znam da vozim. Kao što su ti iskusniji savetovali, proveri prelive na diznama i ja ću to da uradim čim pre stignem. Pozdrav, druže! Aj mi samo reci što si fungi? Mnogo volim pečurke, mislim za klopu, vrganji, lisičarke itd. 

- mbole
Ako vec planiras posetu majstoru, radi provere preliva i ostatka, sto ne svratis kod bosiste Pere Dmitrovica (na krivini kod Galenike), on ti je relativno blizu, a dobar je majstor.
Djak pesak 

- fungi.90
Hehe radim otkup pecuraka ovde na jugu, zato mi dali nadimak fungi
a i ja ih volim

Reci mi jel je to u Beogradu? Posto ovde u Vranju i okolini ne znam ko to radi.mbole piše:Ako vec planiras posetu majstoru, radi provere preliva i ostatka, sto ne svratis kod bosiste Pere Dmitrovica (na krivini kod Galenike), on ti je relativno blizu, a dobar je majstor.
Poslednja izmena: FM III, na dan nedelja, 13. nov. 2016. u 20:19h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Ne piši post za postom već koristi opciju uredi ako si nešto zaboravio
Razlog: Ne piši post za postom već koristi opciju uredi ako si nešto zaboravio
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8318
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Jesi li pobrao celu Kukavicu?
I da, čika mbole je predložio majstora u Zemunu

I da, čika mbole je predložio majstora u Zemunu

Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- mbole
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8318
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
fungi je otvorio temu pa se sve isprepletalo i pomislio je da si njemu dao savet 

Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- Boca
Boca će da ode do Galenike, no problemo i hvala za preporuku mbole. Nađite našem poznavaocu pečuraka nekog. Moj deda je iz tog kraja ali ne znam dobrog majstora tamo, pitaću ujaka on je preuzeo kuću u Vučiju. Ja sam više puta bio na toj Kukavici, priroda je fenomenalna, kad naletiš na pečurke omastiš brk ali slabo nešto znam majstore tamo. Jeste malo su su se isplele teme i postovi, čini mi se da sam ja tome doprineo, pokušao sam da pomognem fungiju sa svoji skromnim znanjem jer ste se vi iskusniji slabo javljali. 

- fungi.90
Pozdrav svima sto se tice problema sa paljenjem danas sam bio kod majstora, skinuo filter nafte i imali smo sta da vidimo bio je zaprljan katastrofa ni majstoru nije bilo jasno kako je moga da se zaprlja toliko posle 4000 km od zamene samo mi je reko daj Boze da nije otisla prljavstina u dizne,dakle Boco bio si u pravu za filter, savetovao mi je da opet kada sipam gorivo sipam i wyns injector cleaner za dizel motore sto cu i da uradim. sto se tice reglera sto mi je reko Boca da proverim dobar je puni na 14.56V reko je majstor da je ok da puni tacno kolko treba. Sto se goriva tice do sada sam sipao samo na NIS i Lukolil pumpama i definitivno vise necu da sipam tamo. Pokusacu na Eko ili OMV, za Knez petrol nisam siguran. Sad mi ostaje da sacekam sutra da vidim kako ce da pali i da li je zamena filtera goriva resila problem sa paljenjem.
- Boca
Drago mi je da sam bar nešto pomogao. Što se goriva tiče tu nema mnogo razlike, kažu da je Mol dobar (nisam probao), sa OMV-om nisam bio srećan na Tojoti, Kneza izbegavaj. Sipao sam često na NIS-u i Luk-u, korektno ništa naročito, probao i onaj Ultra i Ekto dizel, moram priznati da mi je Ekto dizel na Luku bio najbolji ali on već ima aditive... Eko Helenic zaobilazim zbog loše usluge i cena. Izbor je nikakav. Opet ću se ponoviti, kad oribaš dizne sa tim aditivom, probaj onaj što poboljšava gorivo i eliminiše vodu, mislim da se zove Dry Fuel (dobar je pred zimu). Nemoj da voziš na rezervi. Mene je sastavio plivajući zamajac, dizne su mi za sad ok, nadam se da ti nije to problem. Jezivo je kakvo gorivo sipamo, a naši Fokusi baš ne vole loše gorivo. Filter goriva Bosh pri sledećoj zameni, nemoj tu da štediš. Jel ima pečuraka? Baš mi se jede vrganj na žaru, može i u gulašu sušen... he,he. Javi kao napreduješ, ja sam za sada srećan, istresao sam 500 ti bogova isusovih za LUk set kvačila i Fokus pršti. Želim i tebi isto al za maje para. Proveri prelive na diznama kod bošiste, nešto mi tu nije jasno, aditiv neće da izleči dizne, a može da ubrlja filter dizela, tako mi je rekao majstor i to kršten majstor što bi rekao markedjani. Pozdrav! 

- fungi.90
Konacno resen problem sa paljenjem u pitanju su bile sve 4 dizne zamenjeni svi ulosci i odradjena pumpa semerinzi lageri i garnitura. Auto sad pali kao nov bolje radi bolje vuce a i potrosnja je osetno manja. Pitao sam majstore koje je gorivo najbolje, rekli su mi da je Euro Dizel najbolji bez aditiva samo cist Euro dizel. Sipao na OMV i zadovoljan sam i potrosnjom i onime kako auto ide. Ovo zadovoljstvo je kostalo 600 ti bogova isusovih
ali je vredelo svaku paru