evo da i ja predstavim svojeg fordica.
U pitanju je FOCUS C MAX kojeg mi je u septembru 2013. godine u Njemackoj pronasao rodjak (prema mojima zeljama) a moje je bilo samo da odem po njega (48 sati voznje, ganjanja papira, spedicija, carina, homologacija, osiguranja itd itd itd i 48 sati bez sna :-))... ali na kraju se isplatilo.
Kupljen je na 137000 km a sada je vec 190000... uradjen mu je odmah i veliki servis, a u zadnjih godinu dana zamajac, set kvacila, sve kocnice i sl.
Do sada sam imao problem samo sa DFP filterom ali i to se rijesilo uklanjanjem istog (nakon vise pokusaja regeneracije, kupovine senzra od 150 EUR, dodavanja aditiva od 100EUR... nisam imao iskustva sa tim ali sam kasnije doktorirao hahahha).
Iz nekog razloga je nizi od ostalih C max-ova, ima mrezasti gril.... na kraju se ispostavilo da ima 144 KS OEM umjesto 136 kao sto pise u saobracajnoj... nekakva cudna verzija C MAX-a kada se sve izracuna.
Uglavnom dobar autic, dovoljno mali za grada a dovoljno velik i komforan za putovanja.
Moja zelja je S MAX ali sam isao na varijatnu prilikom kupovine da je bolje kupiti dobrog C maxa nego loseg S maxa (nisam imao budzet za dobrog S max-a)
C max je porodicno auto sto mi je i jedan izazov vise da se malo "igram" sa njim jer rijetko da to neko radi :-)
od opreme koju sam dobio ima slijedece:
- originalni samopodesivi xenon
- dvozonska automatska klima
- sony mp3
- grijac prednje sofersajbe i retrovizora
- ESP
- automatska rucna kocnica (sto nikako ne volim)
- prednji podizaci stakala koji nisu automatski
oprema koju sam dodatno postavio (slike cu postaviti naknadno):
- tempomat (ispostavilo se da je imao svu instalaciju, samo je bilo potrebno postaviti dugmice i aktivirati ga)
- meta alarm
- comming leaving home (mada ima i OEM kada kod ugasenog motora upalim duga svijetla) pale se svijetla na maglenkama, DRL i nazad
- uklonio DPF
- remap na 175 - 180 KS + 400 Nm sto je i vise nego dovoljno za preticanje po lijepim BiH putevima punim krivina, brda....
- DVR kamere naprijed i nazad koje snimaju voznju kada se auto upali
- parking kamera + display za kameru
- dvije kamere koje gledaju djecu prilikom voznje (kamere imaju i night vision tako da sve vidim i po mraku)
- Head up display (odlicna i prakticna stvar)
- parking senzori (display za senzore sam postavio nazad sto je veoma prakticno ako neko ima u planu)
- automatska svijetla
- paljenje na dugme
- srednje kociono svijetlo podeseno na 5 blinkanja prilikom kocenja (veca sigurnost)
- F1 kociono svijetlo (ovo sam postavio da bih sakrio kuku na autu)
- LED rasvjeta (interier i exterier... gdje god je bilo mjesta

- rasvjeta ispod prednjih vrata kada se otvore
- automatsko paljenje svijetla za prostor nogu ispod zadnje karambolke prilikom otvaranja prljaznika
- dva izlaza auspuha
- obrve na farovima
- zamanjivanje svih staklenih povrsina
- day lights (eagle eye 9w x 6) sa ovim nisam pretjerano zadovoljan i volio bih cuti neki prijedlog
- ST linije (ovo sam malo eksperimentisao, jos ne znam da li da skinem ili da ostavim)
- skidanje znakova na zadnjoj strani (tdci, focus c-max...) i postavljanje ST znaka
- disco lights nazad (preporucljivo ako imate malu bebu... nevjerovatno kako to skrene djeci paznju)
- rasvjeta u grillu koja je blaga i nije upadljiva (ovo svijetlo mogu paliti i gasiti nadaljinski a moze raditi i kao blinkeri :-))
- dodatno rikver svijetlo koje se nalazi ispod zadnje karambolke i ne vidi se kada gledate auto a zadatak mu je da osvijetlo 2 m nazad zbog parking kamere
- vjesalice za kese, torbe kisobrane i sl a postavi se na prednje naslone za glavu (jednostavan komad plastike a zaista korisna stvar... i kada se ne koristi nije vidljiv)
U planu mi je uskoro (naruceno,, cekam da dodje) PTC ili AUX heater koji grije kabinu odmah nakon paljenja, motor kasnije preuzima grijanje, koristi samo visak struje u vozilu i sl... Prije nego sto sam ovo narucio provjerio sam da li moj PJB modul podrzava ovaj grijac a pronasao sam i OEM instalaciju sa osiguracem i sl. (sve uz pomoc kolege jer iskreno ne znam puno o ovome).
Imao sam i veliku kutiju u gepeku sa dva woofera i pojacalom ali sam to izvadio jer mi je trebalo prostora... instalacija je ostala i ako pronadjem neki mali woofer ubacit cu ga (inace ne volim pojacavati basove da drugi cuju ali volim kada cujem bas koji je dubok i odvojen od ostatka muzike)
Ne znam da li sam nesto zaboravio ali ovo je mozda dovoljno za pocetak da ne odugovlacim previse :-)
Kada sam ga dovezao...
Malo kasnije...
Jos malo kasnije...
Sada (u pozadini su olimpijske skakaonice i Sarajevo)