Problem sa klimom, konacno nesto novo :)
Moderator: Dragomir
- rajko rajko
- Poruka: 365
- Član foruma od: ponedeljak, 22. okt. 2012. u 23:35h
Re: Problem sa klimom, konacno nesto novo :)
Pet dana sam na injekcijama za kičmu, i ne stizem da odvezem kola kod električara. posto sam se danas malo ispravio, resio sam da probam. Prvo sto sam primetio je da se ventilatori pale i gase čim rukom malo pomeram one snopove kablova sto idu ja njima i ja kompresoru klime. Poskidam sam izolaciju sa kablova, računajući one plastične bulzire i sve trake. Imao sam sta i da vidim. Plastična izolacija na žicama je sva ispucala, da se ne zna sta je sta. Svaku žicu sam posebno izolirao trakom, pa posle svaki snop za sebe. Posložio sam to, i probao. Medjutim, i dalje neće da se pale kad isključim džek sa termostata. Nisam provalio drugi način kako da probam ventilatore. Ako neko zna kako, molio bih da napise. I dalje, kada ručno spojim relej, (ima ono dugme kao na platinama), oni se upale. Ali, rade samo dok držim. Pitanje za Mboleta, prvenstveno, sta je to sto daje impuls releju? Ili sam relej možda ne valja? Kako njega ispitati?
- mbole
- Poruka: 15003
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Jbg kad je tebi instalacija klime budzena. Kako da znam od cega da gledam instalaciju?
Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk
Djak pesak 

- rajko rajko
Znam.... Mislio sam, da bar resim ventilatore da rade kao pre, lako cu posle sa klimom. Neka radi kao sto je i radilo, sta da mu radim.
- mbole
Ajde da probamo da nesto skontamo.
Dizel bez klime, ima jedan ventilator, rezistor, termoprekidac i dva releja
Dizel sa klimom, ima dva ventilatora, rezistor, termoprekidac i dva releja.
E sad, ni kod jednog ni kod drugog, ne bi trebalo nista da se desi kad otkacis konektor sa termoprekidaca.
Za prvu brzinu ventilatora (to jest samo jedan ventilator kod onog s klimom), prekidac spoji kontakte 1 i 4 i pusti struju ka pobudi releja K45. Sa radnih kontakta K45 struja ide kroz rezistor prema ventilatoru.
Za drugu brzinu, spoji kontakte 3 i 5 i da masu pobudi releja K46 (na njega je struja uvek spojena), sa njegovih radnih kontakta struja zaobidje rezistor i ukljuci drugu brzinu (odnosno oba ventilatora na max brzini, kod onoga s klimom).
Drugim reciam da bi simulirao ukljucivanje temoprekidaca, treba da spojis kontakte 1 i 4 odnosno 3 i 5 na kablu koji dolazi na njega.
Kod onoga sa klimom, imas jos dve zice koje su vezane paralelno sa termoprekidacem i dolaze sa klime.
Jedna dolazi sa diode klime, na pobudu releja K45 (isto mesto gde dolazi kontakt 4 sa termoprekidaca) i da struju kad ukljucis klimu, to jest upali sporiju brzinu ventilatora.
Druga dolazi sa dual pressure switch-a, na pobudu K46 (isto mesto gde dolazi kontakt 4 sa termoprekidaca) i da masu kad klima radi, to jest ukljuci vecu brzinu ventilatora.
Dizel bez klime, ima jedan ventilator, rezistor, termoprekidac i dva releja
Dizel sa klimom, ima dva ventilatora, rezistor, termoprekidac i dva releja.
E sad, ni kod jednog ni kod drugog, ne bi trebalo nista da se desi kad otkacis konektor sa termoprekidaca.
Za prvu brzinu ventilatora (to jest samo jedan ventilator kod onog s klimom), prekidac spoji kontakte 1 i 4 i pusti struju ka pobudi releja K45. Sa radnih kontakta K45 struja ide kroz rezistor prema ventilatoru.
Za drugu brzinu, spoji kontakte 3 i 5 i da masu pobudi releja K46 (na njega je struja uvek spojena), sa njegovih radnih kontakta struja zaobidje rezistor i ukljuci drugu brzinu (odnosno oba ventilatora na max brzini, kod onoga s klimom).
Drugim reciam da bi simulirao ukljucivanje temoprekidaca, treba da spojis kontakte 1 i 4 odnosno 3 i 5 na kablu koji dolazi na njega.
Kod onoga sa klimom, imas jos dve zice koje su vezane paralelno sa termoprekidacem i dolaze sa klime.
Jedna dolazi sa diode klime, na pobudu releja K45 (isto mesto gde dolazi kontakt 4 sa termoprekidaca) i da struju kad ukljucis klimu, to jest upali sporiju brzinu ventilatora.
Druga dolazi sa dual pressure switch-a, na pobudu K46 (isto mesto gde dolazi kontakt 4 sa termoprekidaca) i da masu kad klima radi, to jest ukljuci vecu brzinu ventilatora.
Djak pesak 

- rajko rajko
Svaka cast, Mbole! Probao sam danas spajanje tih kontakata, i kod mene pali samo kad spojim 3 i 5. E sad, koja je to brzina ventilatora, pojma nemam. Uglavnom, rade oba. Da li bi to u mom slučaju moglo da znaci da ce raditi ventilatori kad se napuni klima?
- mbole
3 i 5 je veca brzina, odnosno paljenje oba ventilatora (prvi na vecu brzinu, drugi i onako radi samo na vecoj).
Ako kad spojis 1 i 4 ne upali samo jedan ventilator i to na sporijoj brzini, onda nesto dalje u instalaciji ne valja.
Jel si proverio i drugi relej, to jest ovaj K45?
Moze da bude i rezistor u problemu, posto preko njega ide struja za nizu brzinu prvog ventilatora (trebalo bi da je negde zakacen za hladnjak).
Klima isto pali ventilatore u dva stepena. Sa diode dolazi paljenje nize brzine samo jednog ventilatora, a sa dual pressure dolazi paljenje oba na visokoj brzini.
Ako kad spojis 1 i 4 ne upali samo jedan ventilator i to na sporijoj brzini, onda nesto dalje u instalaciji ne valja.
Jel si proverio i drugi relej, to jest ovaj K45?
Moze da bude i rezistor u problemu, posto preko njega ide struja za nizu brzinu prvog ventilatora (trebalo bi da je negde zakacen za hladnjak).
Klima isto pali ventilatore u dva stepena. Sa diode dolazi paljenje nize brzine samo jednog ventilatora, a sa dual pressure dolazi paljenje oba na visokoj brzini.
Djak pesak 

- rajko rajko
Pre nego sto su počeli da me zezaju ti ventilatori, ja sam menjao hladnjak, pa sam vadio i ventilatore napolje. Osim dva dzeka koji idu svaki u svoj ventilator, ništa drugo od instalacije nisam našao, a da je okaceno ili povezano na ventilatore. E sad, sto se tiče releja, u semi piše da je jedan od ona dva releja (kao sto si ti napisao, blizi kosoj ivici kutije) od ventilatora, ali.... Pre par dana sam išao kod jednog električara da mi zakaže termin, on je otvorio onaj crni, niži, koji je blizi ka faru. Njega je stisnuo sa strana, i ventilatori su se upalili. Delovalo mi je da je on tačno znao da je taj.
- mbole
Ajde kad budem pri racunaru, poslacu ti semu, pa da bar mizes da trazis sta je gde
Djak pesak 

- rajko rajko
Ok. Malopre sam bio da dopunim klimu, da bih mogao da testiram te ventilatore. Trenutno rade tako sto kad uključim klimu, oni se pale i gase, kao sto bi trebalo verovatno, ali ako isključim klimu, ventilatori rade non stop.
- mbole
Najpre da se ispravim, i na prvoj brzini rade oba ventilatora, samo rade sporije. Daklem ne pali se u prvoj brzini smo jedan vec se pale takodje oba, samo vrte sporije.
Ovde su ti seme instalacije hladnjaka, za verziju sa klimom i bez klime, kao i polozaji konektora, reostata, releja...
https://mega.nz/#!KM8RVJBQ!L1dH14F9JHrJ ... G7M9uriD48
A ovde je kompletna sema instalacije klime, za sve varijante. Posto je kod tebe budzeno... ko zna sta od ovih sema pase, ili je nesto iskombinovano...
https://mega.nz/#!vIsi3CoA!fnvcFZMae3b3 ... 0ZXIkO7OQQ
Ovde su ti seme instalacije hladnjaka, za verziju sa klimom i bez klime, kao i polozaji konektora, reostata, releja...
https://mega.nz/#!KM8RVJBQ!L1dH14F9JHrJ ... G7M9uriD48
A ovde je kompletna sema instalacije klime, za sve varijante. Posto je kod tebe budzeno... ko zna sta od ovih sema pase, ili je nesto iskombinovano...
https://mega.nz/#!vIsi3CoA!fnvcFZMae3b3 ... 0ZXIkO7OQQ
Djak pesak 

- rajko rajko
Svaka cast. Pomoglo je dosta, ali ipak nisam sve resio. Nabavio sam drugu instalaciju za ventilatore i klimu, i upustio se u povezivanje. Tek tad sam shvatio sta je kod mene sve skarabudzeno. Onaj dzek sto se ubada u kućište ventilatora u donjoj strani sa vozačeve strane, ja nisam ni imao na instalaciji. Jedino sto mi zadaje glavobolju jesu 4 žice koje izlaze iz dzeka sto je uključen u presostat na vozačevoj strani. Kod mene je bilo budzeno, a na ovim kablovima sto sam kupio, nema prikljucak za taj presostat. Da li bi mogao da mi napišeš gde koja žica ide, i mislim da time završavam ovu moju zavrzlamu?
- mbole
Ako dobro shvatam, "presostat" je "dual pressure switch".
Nazalost pinovi na tom konektoru C882 nisu obelezeni brojevima
Gledas u konektor sa strane kontakata, konektor na strani instalacije, ne na strani presostata.
Konektor je okrugao, kad ga postavis tako da je "bravica" na 12 sati, ljubicasta je na 10, crno/bela na 2 sata, crna na 5, a ljubicasto/plava na 7 sati.
Crna ide na masu.
Crno/bela ide na drugi konektor C246 sa njega produzava crno/plava i ide na pin 1 releja vise brzine ventilatora K46 (konektor C430)
Ljubicasta ide na "A/C compressor cycling switch"
Ljubicasto/plava ide na konektor C246, pa tu postaje ljubicasto/bela, pa ide na splajs S123 (negde u motornom prostoru s leve strane), pa opet postane ljubicasto/plava i ide na WOT relej pin 3
Nazalost pinovi na tom konektoru C882 nisu obelezeni brojevima
Gledas u konektor sa strane kontakata, konektor na strani instalacije, ne na strani presostata.
Konektor je okrugao, kad ga postavis tako da je "bravica" na 12 sati, ljubicasta je na 10, crno/bela na 2 sata, crna na 5, a ljubicasto/plava na 7 sati.
Crna ide na masu.
Crno/bela ide na drugi konektor C246 sa njega produzava crno/plava i ide na pin 1 releja vise brzine ventilatora K46 (konektor C430)
Ljubicasta ide na "A/C compressor cycling switch"
Ljubicasto/plava ide na konektor C246, pa tu postaje ljubicasto/bela, pa ide na splajs S123 (negde u motornom prostoru s leve strane), pa opet postane ljubicasto/plava i ide na WOT relej pin 3
Djak pesak 

- rajko rajko
Druže, samo jos jedno pitanjce.... Da li ova ljubičasta, sto ide na A/C kompresor, ide isto preko konektora C246, ili se nekako drugačije vezuje? Inače, sve ostalo sam spakovao.
- mbole
- rajko rajko
Mbole, danas sam nahvatao malo vremena, i pokusao da završim sa ovim. Medjutim, meni na kompresor vec idu dve žice. Gde da stavim ovu ljubičastu? Da je nakacim na jednu od ove dve (na koju?), ili....? Pozdrav, i hvala jos jednom.
- mbole
A/C compresor cycling switch nije isto sto i kompresor
Sad cu da bacim slikicu
N75 na slici (znam da je losa, al takva je u TIS-u).
Ovo je leva strana, daklem vozaceva, ne na strani gde je kompresor.

Sad cu da bacim slikicu
N75 na slici (znam da je losa, al takva je u TIS-u).
Ovo je leva strana, daklem vozaceva, ne na strani gde je kompresor.

Djak pesak 

- rajko rajko
Koliko ja mogu da razaznam ovde, ovo je filter iliti sušač klime. Ako je to sto mislim, na njemu ima presostat, na koji dolaze dve žice. Ako je jedna ova ljubičasta, odakle dolazi druga?
E, ovako. Kad sve povežem po ovome kako si napisao, meni na konektoru C246 ostanu viska dve žice, ljubičasto plava, i ljubičasto crvena, jer sam na njihova mesta stavio odgovarajuće, kako si gore napisao. Svaku sam kontrolisao unimerom, na početku i tamo gde si rekao da završava. Jedino mi je sa dual switch presure ostala ta ljubičasta, za koju kažeš da ide na A/C kompresora. Ako je to jedna od one dve sto su uključene na presostat na sušaču, samo mi kaži kako da je povežem, posto tamo vec imam obe.
E, ovako. Kad sve povežem po ovome kako si napisao, meni na konektoru C246 ostanu viska dve žice, ljubičasto plava, i ljubičasto crvena, jer sam na njihova mesta stavio odgovarajuće, kako si gore napisao. Svaku sam kontrolisao unimerom, na početku i tamo gde si rekao da završava. Jedino mi je sa dual switch presure ostala ta ljubičasta, za koju kažeš da ide na A/C kompresora. Ako je to jedna od one dve sto su uključene na presostat na sušaču, samo mi kaži kako da je povežem, posto tamo vec imam obe.
- mbole
Sa prekidaca klime (taster u kabini) i sa prekolopnika klime (polozaj za odmagljivanje), ide po jedna ljubicasto/narandzasta zica, spajaju se na nekom splajsu iza instrument table, sa tog splajsa i dalje ljubicasto/narandzasta ide na konektor C140 (pin 14) takodje iza instrument table, odatle nastavlja ljubicasto/plava do do splajsa u motornom prostoru, gde se racva i jedan kraj (ljubicasto/bela) ide na diodu (Air conditioning switch block diode), dok drugi postaje ponovo ljubicasto/narandzast, ide na konektor C246 (negde pri vrhu hladnjaka, inad ventilatora), i odatle na ovaj cycling switch.
Djak pesak 

- rajko rajko
Sunce ti poljubim..... Vidi ovako, kad sam kupio ove kablove za ventilatore, meni je sve odgovaralo, dzek na dzek, osim sto na mojoj instalaciji nisam imao onaj sto se uključuje u dno ventilatora sa vozačeve strane. Njega, kao i ostale sam jednostavno samo uključio. Jedini koji nisam imao to je onaj sto stoji ispod boce za vodu sa suvozačeve strane. Na kolima sa kojih sam skinuo kablove, taj dzek je bio u sastavu nekog drugog snopa. E sad, ti si mi objasnio kako da povežem, žicu na žicu. Kad to uradim, na konektoru C246 mi se pojave dve žice viska, kao sto sam i gore opisao, jer sam na njihovo mesto stavio dve koje idu sa dual switch presure, sa tim sto mi je ljubičasta ostala višak. Za nju sam te i pitao da li ide na presostat sa vozačeve strane? Izvini, na dužini teksta, ali čini mi se da se nismo razumeli, pa zato.
Poslednja izmena: rajko rajko, na dan petak, 9. sep. 2016. u 17:49h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- mbole
Bijemo malo u klin, a malo u plocu 
Tesko je za objasnjavanje
Ajd videcu da nekako spojim semu (posto je iz tri dela), i obelezim te spojeve na njima, pa ce valjda biti jasnije sa crteza.

Tesko je za objasnjavanje
Ajd videcu da nekako spojim semu (posto je iz tri dela), i obelezim te spojeve na njima, pa ce valjda biti jasnije sa crteza.
Djak pesak 

- rajko rajko
'ajde probaj, života ti, poludeh vise.
Sad mi nesto pade na pamet. Mislim da bi lakše odmrsiti ovo, ako bi mogao da mi napišeš sta tačno dolazi na c246, sa strane gde su muški pinovi (iglice). 'bem li ga vise, nisam pametan. Čini mi se da bi tako možda bilo lakše. I onda jos samo da ubodemo one sa dual switch presure.
Sad mi nesto pade na pamet. Mislim da bi lakše odmrsiti ovo, ako bi mogao da mi napišeš sta tačno dolazi na c246, sa strane gde su muški pinovi (iglice). 'bem li ga vise, nisam pametan. Čini mi se da bi tako možda bilo lakše. I onda jos samo da ubodemo one sa dual switch presure.
- mbole
Posto mi je danas deset godina m/b-raka, tek sam stigo iz kafane 
Tako da ce cekati do sutra.
A C264... ne znam, on je samo prolazan, tako da u sustini i ne mora da postoji. a pogotovu sto je kod tebe pakovano, pa ko zna sta je gde.
Ne napisa, od kog auta je skidana klima (ili sam propustio negde).

Tako da ce cekati do sutra.
A C264... ne znam, on je samo prolazan, tako da u sustini i ne mora da postoji. a pogotovu sto je kod tebe pakovano, pa ko zna sta je gde.
Ne napisa, od kog auta je skidana klima (ili sam propustio negde).
Djak pesak 

- rajko rajko
Neka je sa srećom. Sto se tiče c246, on je (onaj deo gde su muški pinovi) došao uz ove kablove sto sam neki dan kupio, na tri su bile žice, a jedan je bio prazan. Ja sam vadio jedan po jedan, i umesto njih stavljao one sto idu sa dual switch presure, kako si mi ti objasnio. Zato sam tu dobio dve viska. Zbog toga sam i rekao da bi možda bilo najbolje poći od tog konektora, pa onda sa onim dual switch. Inače, klima je od Mondea V6, 2.5 ccm. Da li je i instalacija od njega, ili je originalna, a da je samo za klimu budzeno, ti vec ne znam.
- mbole
Nekako sam uspeo da sastavim kompletnu semu klime kakva treba da bude na dizelu.
Crvenim strelicama su ti oznaceni kontakti od C246
https://mega.nz/#!SR8gAJBT!h0_JyWYOpEbu ... U-uMudtL1U
Crvenim strelicama su ti oznaceni kontakti od C246
https://mega.nz/#!SR8gAJBT!h0_JyWYOpEbu ... U-uMudtL1U
Djak pesak 

- rajko rajko
Hvala, Mbole! Dva dana sam sklapao, žicu po žicu. Ipak sam ja amater za ove stvari. Uglavnom, uz dosta muke, resio sam sve sto se tiče tog dela instalacije. I, sve funkcionise. Tak sad sam ja video sta je tu kod mene skarabudzeno. Katastrofa je bila.