lose grejanje u sierri
Moderator: Dragomir
- sasconis
- Poruka: 15
- Član foruma od: petak, 8. maj 2009. u 14:38h
lose grejanje u sierri
Dragi prijatelji, imam jedan problem koji nikako da resim. Naime, od kako je zahladnelo, nikako da se ugrejem u mojoj sierri 2.0 ('84). Ima ugradjen plinski uredjaj po svim normama ali i dalje se samo malo 'smlaci' kad ukljucim grejanje, ventilator i klapne rade. S obzirom da mi je visco blokiran-ventilator hladnjaka radi non stop i auto nikako da postigne radnu temperaturu u ovim zimskim danima ma koliko dugo da ga vozim. Cak sam stavio i parce kartona ispred hladnjaka ali i dalje nista, duva hladno. Sumnjam jos jedino na termostat, da mozda on ne zatvara sistem hladjenja (mozda ga i nema, nisam proveravao) pa voda u hladnjaku i ne stigne da se ugreje....Sta vi mislite???..pozdrav
- miki023
- Poruka: 1161
- Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h
Re: lose grejanje u sierri
Kako ocekujes da se zagrejes kad ti je rashladni sitem u rasulu. Sredi visco kao prvo a posle ces videti kakav je termostat.
- sasconis
OK, sta mislis, koliko od prilike kosta sredjivanje visca, (zamena/popravka) pojma nemam o tome...
- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Ma to je sve jednostavno da se uradi ali puno znaci i tebi i motoru
Trk do Ford company u Komrenu,oni rade starije fordove i sredice ti sve zacas

Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- sierra 20i
- Poruka: 439
- Član foruma od: ponedeljak, 22. jun 2009. u 14:08h
nov visko oko 4000din
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
nema veze sto ne radi visko,kako rade ovi direktni ventilatori,na njima se nikad nebi ugrijao motor...visko je samo bezveze oslobodjen stalnog okretanja... termostat moras uzeti BAS za taj motor,ako uzmes neki koji ne otvara na odredjenoj temp imaces istu stvar i opet ces kukati... da,ako si ugradjivao gas,mozda su zamjenjena creva koja idu na hladnjacak za grijanje kabine,nije bas svejedno gdje koji stoji,dolazi do efekta radijatora pa pumpa teze vrti vodu kroz njega...
- sasconis
problem resen zamenom termostata, bio je otvoren da se mis provuce!!!!.....sad greje ko da imam Faso kalorifer u kabini..........HVALA
- boljidani
- Poruka: 85
- Član foruma od: petak, 27. feb. 2009. u 17:36h
Ljudi, slušajte Dragomira. Ja sam ga poslušao, zamenio termostat (bio otvoren - popustila opruga) i greje super. Ali, nije važno grejanje kabine koliko zagrevanje motora do radne temperature. Cele prošle zime mi motor nije bio zagrejan ni do polja NORM. Posle zamene termostata (Original - Motorcraft) zagreje se do između R i M i tu drži sve vreme vožnje. Hladnjak hladan i bez uključivanja ventilatora. To je mnogo bitnije od grejanja u kabini. Naravno, poboljšalo se i grejanje u kabini, što je normalno.
- oristic
- Poruka: 1035
- Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h
Ljudi, gde u nisu da kupim termostat, a da mi ne uvale nesto navodno kvalitetno?
Imam slican problem da mi je temp. uvek u belo na otvorenom putu, a grejanje je pristojno u kabini, u gradu se sve normalizuje i cak na -10 upali ventilator ako radi u mestu dugo, sto je normalno, naravno pojaca se i grejanje, ali i na otvorenom greje malo slabije ali greje!!!!
U servisu jednom da ne imenujem mi skinuli stari prosle zime, testirali ga i ukapirali da je jako los i da otvara mnooogooo ranije nego sto treba, kupim ja drugi kao odgovarajuci oni ga istestiraju (kuvanjem) kazu radi bas kao sto treba (kao sto pise na njemu), stave ga i nista! Kad ga poteram na otvoreno stoji na liniji koja razdvaja NORM i belo!! Lik koga znam u radnji koju necu da spominjem odbio je da mi naruci motrcraft jer sumnja da j eto original a platicu ga kao da jeste (znaci ni on ne garantuje - zna me covek)! Eto!!!
Kome verovati????
Imam slican problem da mi je temp. uvek u belo na otvorenom putu, a grejanje je pristojno u kabini, u gradu se sve normalizuje i cak na -10 upali ventilator ako radi u mestu dugo, sto je normalno, naravno pojaca se i grejanje, ali i na otvorenom greje malo slabije ali greje!!!!
U servisu jednom da ne imenujem mi skinuli stari prosle zime, testirali ga i ukapirali da je jako los i da otvara mnooogooo ranije nego sto treba, kupim ja drugi kao odgovarajuci oni ga istestiraju (kuvanjem) kazu radi bas kao sto treba (kao sto pise na njemu), stave ga i nista! Kad ga poteram na otvoreno stoji na liniji koja razdvaja NORM i belo!! Lik koga znam u radnji koju necu da spominjem odbio je da mi naruci motrcraft jer sumnja da j eto original a platicu ga kao da jeste (znaci ni on ne garantuje - zna me covek)! Eto!!!
Kome verovati????
- miki023
Sacekaj da se Goran-Mond vrati sa odmora za koji dan i naruci kod njega, sigurno te nece zavrnuti.
- boljidani
- Poruka: 85
- Član foruma od: petak, 27. feb. 2009. u 17:36h
Poslušaj Mikija
- oristic
Da li bi mi neko objasnio kako da taj nov termostat kakv god da je nije radio bar 3 dana dobro, kad su ga kuvanjem testirali pre ugradnje? Potpuno je zatvarao na temperaturi koja je pisala na njemu, mislim da je 87 stepeni!
- miki023
Los kvalitet, sta drugo da ti kazem, meni je zamenski termostat (QH) i radio je mozda mesec dana kako treba, sad imam original i sve je ok.
- oristic
Sta mislite da stavim (probam) Varnet (ili Vernet, neznam tacno), kazu da nisu losi, 500 kinte u Nisu! Ovde Motorcraft da nadjem nemam sanse (i ne naruciju)!
Sta mislite?
Sta mislite?
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Nije loš al nije ni dobar 
Sačekaj da dođe Goran Mond (za koji dan) i poruči kod njega original... poslaće ti poštom.
Ovo sve ostalo je neproverena varijanta... i ako imaš živaca... rizikuj sa tim zamenskim varijantama.
Ali iskustva kažu da jedino original valja

Sačekaj da dođe Goran Mond (za koji dan) i poruči kod njega original... poslaće ti poštom.
Ovo sve ostalo je neproverena varijanta... i ako imaš živaca... rizikuj sa tim zamenskim varijantama.
Ali iskustva kažu da jedino original valja

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- oristic
evo malo blizeg objasnjenja, ali mislim da je termostat, od kad ga vozim, 2 god. isto!
Kad sam na otvorenom putu drzi kazaljki na samoj liniji izmedju NORM i BELOG polja, i tako stalno. Grejanje je ok, tako da se recimo i na -10 vozim u dzemperu sa upaljenim ventilatorom na 1. E kad udjem u grad i u guzvi sam kazaljka normalno ode navise, i pred crveno upali ventilator (koliko god da je hladno kad radi u mestu zagreje i upali ventilator)! Cak kad se spustam 4-5. brzinom niszbrdo dugo on jos obori temp. na pola belog polja! Vozim na PLIN!
Drugo se bas nista ne dogadja da bih pisao, tecnost je tu, ne gubi je, ide lepo, greje solidno......
Kad sam na otvorenom putu drzi kazaljki na samoj liniji izmedju NORM i BELOG polja, i tako stalno. Grejanje je ok, tako da se recimo i na -10 vozim u dzemperu sa upaljenim ventilatorom na 1. E kad udjem u grad i u guzvi sam kazaljka normalno ode navise, i pred crveno upali ventilator (koliko god da je hladno kad radi u mestu zagreje i upali ventilator)! Cak kad se spustam 4-5. brzinom niszbrdo dugo on jos obori temp. na pola belog polja! Vozim na PLIN!
Drugo se bas nista ne dogadja da bih pisao, tecnost je tu, ne gubi je, ide lepo, greje solidno......
- Stefan148
-
- Poruka: 2457
- Član foruma od: sreda, 22. okt. 2008. u 12:02h
- Kontakt:
post napisao miki023
Svrha termostata je da odrzava radnu temperaturu motora bez obzira da li si na otvorenom putu ili u gradskoj voznji, po meni bi trebala zamena, ali opet ima i pametnijih glava na forumu sa vise iskustva.
Svrha termostata je da odrzava radnu temperaturu motora bez obzira da li si na otvorenom putu ili u gradskoj voznji, po meni bi trebala zamena, ali opet ima i pametnijih glava na forumu sa vise iskustva.

- BokiRS
- Neizleciv
- Poruka: 4457
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 08:18h
Veruj mi samo original.Bolje naruci neka ti stigne postom nego da stavljas bilo sta drugo.
Chip tuning za Ford-ove
viewtopic.php?f=94&t=19067
viewtopic.php?f=94&t=19067
- sumarac1
- Poruka: 130
- Član foruma od: nedelja, 17. jan. 2010. u 22:18h
ja imam slican problem.nece da mi greje samo malo uzmlaci vozim uvek u jakni i debelim pantalonama po ovim mrazevima.Temperaturu drzi stalno na pocetku slova N.
Menjao sam termostat koji su mi doneli iz nemacke iz servisa motorkraft koji otvara na 87 ja mislim nisam siguran, i opet isto. Visko malo zeza ali on nece da se aktivira lako podize malo temperaturu a i onda duva u kolima jedva mlako. Ispustao sam antifriz i duvao u mali hladnjak za grejanje i nije zapusen kao ni creva iz motora sto idu. Moram uvek na 1 da drzim upaljen fen jer ako je na 2 odma pocne da duva hladno.
Neznam sta me zeza???
Menjao sam termostat koji su mi doneli iz nemacke iz servisa motorkraft koji otvara na 87 ja mislim nisam siguran, i opet isto. Visko malo zeza ali on nece da se aktivira lako podize malo temperaturu a i onda duva u kolima jedva mlako. Ispustao sam antifriz i duvao u mali hladnjak za grejanje i nije zapusen kao ni creva iz motora sto idu. Moram uvek na 1 da drzim upaljen fen jer ako je na 2 odma pocne da duva hladno.
Neznam sta me zeza???
EFI 20i
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Jel taj termostat polovan ili nov ?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- miki023
Na koji nacin se povezuju motor i mali hladnjak, odnosno crevo sa kucista termostata na koji prikljucak malog hladnjaka se kaci gornji ili donji. Jos jedno pitanje u slucaju da imamo plinski uredjaj, kad se poveze isparivac za gas u sistem grejanja, da li se voda uzima preko bajpasa ili direktno.
- sumarac1
Termostat je nov iz servisa i ja mislim da je bese kostao oko 40e nisam siguran.A probao sam da li radi i otvara i sve je ok i jos sam merio temperaturu vode i bila je razlika mozda oko jedan stepen da je otvorio ranije. Sad nemora da znaci da nije on opet crko ali nebi se batalio za pola godine letos sam ga stavio.
EFI 20i
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
KOME SI PLATIO TERMOSTAT 40E ?
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- sumarac1
cenu termostata neznam tacno koliko je bila ali je nesto bilo do te cifre. a inace mi je brat doneo termostat isto za W yetu 2 i isto je bilo nesto oko 40e. i termostat radi i na njoj bez problema a isto nije htela da greje.
mozda sam ja mnogo platio, ali posle tri promene termostata koji su crkli posle dva otvaranja, ovaj mi radi vec 20000km. Bilo mnogo ili ne sta mogu, kasno sam saznao za vas.
mozda sam ja mnogo platio, ali posle tri promene termostata koji su crkli posle dva otvaranja, ovaj mi radi vec 20000km. Bilo mnogo ili ne sta mogu, kasno sam saznao za vas.
EFI 20i