Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ima li Fordu smrti bez malja? :D

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Odgovori
kemo993
Poruka: 147
Član foruma od: sreda, 26. avg. 2015. u 16:23h

Ima li Fordu smrti bez malja? :D

Poruka od kemo993 » četvrtak, 28. jul 2016. u 20:18h

Ako neko smisli bolji naslov, nek mijenja - ovaj je malo zaje*ancija. mrgreen

Imam Fiestu 1.4 TDCi, 2006. godište. Otprilike sam u nekoj fazi kad razmišljam da li ovaj automobil zadržati na malo duže staze (recimo barem 2-3 godine, a i više) ili mijenjati. Što se tiče potreba u smislu prostora, snage motora, itd. lično ne vidim da će mi u narednih 3-4 godine trebati nešto veće, jače, brže, bolje..

Naravno, znam da mnogo stvari ovisi o održavanju, načinu vožnje, i slično. Zanima me, prema iskustvima, nakon koliko predjenih km ovakvi i slični automobili postaju 'rupa bez dna' što se tiče troškova održavanja? Moj primjerak je prešao oko 225kkm, kod mene je posljednjih 10-ak kkm i nešto manje od godinu dana.

Do sada mi je izletio trošak zamjene prednje desne opruge, nosača i ležaja (što je bilo iznenada), te sam promijenio mikro-remen što mi je riješilo 'piskutanje' dok je motor hladan. Naravno, uz sve to standardno održavanje u vidu malog servisa (nakon kupovine, i uskoro ponovo).

Auto, po mom mišljenju, radi izuzetno dobro - ja sam prezadovoljan kako vuče (s obzirom kako je mali motor u pitanju), koliko troši, kako mirno radi, i ostalo. Mnogi pišu da je prvi pokazatelj da motoru treba generalka povećana potrošnja ulja - ovaj moj hairlija je za oko 9kkm potrošio možda četvrtinu litra ili malo manje.

Ako bih ga zadržao sigurno bih radio veliki servis odmah (naravno znam da je greška što to nisam odmah nakon kupovine uradio, ali to je tema za sebe..), promijeno račvu termostata jer pomalo gubi antifriz, te vjerovatno promijeno gornji nosač motora jer mi reče majstor da je problematičan, ali jako malo za sada. To je to od mehanike. Također, zamijenio bih lonac auspuha (ovaj je 'svirnuo' izvana, ali unutrašnji sloj je skroz čitav tako da nemam nikakve probleme, ali eto), sredio limariju koju je 'sredio' prethodni vlasnik (prednji branik, zadnji desni blatobran).

Također, prije oko godinu dana sam radio špuru kod (prema onom što ljudi pričaju) najboljeg majstora u okolini Sarajeva - sve fino uštimano i kaže da je sve ok sa podvožjem jer ne bi mogao podesiti kako treba. Ne znam zašto, ali pri jako malim brzinama na neravnom terenu volan mi vuče malo ulijevo. Ja mislim da je do guma jer mi se, koliko se sjećam, taj problem potpuno riješio nakon kupovine četiri nove Sava zimske gume. Na ovim ljetnim koje su dosta stare mi se to ponovo pojavilo.

Ako neko ima živaca nek piše, sva razmišljanja će mi dobro doći. :)

Računam da te stvari, nadam se, mogu srediti za nekih cca. 400-500€ i da sam (uz još kupovinu novih ljetnih guma) bio miran narednih nekoliko godina, osim ako ne izleti nešto totalno nepredviđeno.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: Ima li Fordu smrti bez malja? :D

Poruka od milan_gt » četvrtak, 28. jul 2016. u 20:23h

Nista ne resavas ni kad bi kupio noviji polovan auto..sve je exponencijalno skuplje..

kemo993
Poruka: 147
Član foruma od: sreda, 26. avg. 2015. u 16:23h

Poruka od kemo993 » četvrtak, 28. jul 2016. u 20:28h

Znam to naravno. Najviše me brine relativno velika kilometraža, mada znam slučajeva da su ljudi prešli sa sličnim motorima po 300-350kkm. Nema mi baš smisla da je ovaj automobil 'za staro gvožđe' nakon 200-250kkm ako je npr. po specifikaciji proizvođača veliki servis predviđen tek nakon 200kkm.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 28. jul 2016. u 20:30h

motor ćeš sahraniti potencijalno za možda milion kilometara sa redovnim održavanjem. (da izgubi kompresiju, produva ili šta već)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » četvrtak, 28. jul 2016. u 20:43h

Када ти стигне потрошња уља на 1 литар на 10 000 тада можеш слободно да кажеш да ти је мотор добар , а до тада можеш да кажеш да је феноменалан .
Је би се пре плашио , пуме , дизни итд , него да ће механички да се похаба мотор . Може тај мотор да тера још дуго

Odgovori

Povratak na „Svaštara“