Problem sa klimom, konacno nesto novo :)
Moderator: Dragomir
- nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Re: Problem sa klimom, konacno nesto novo :)
Mora stalno da radi ventilator, mozda te zeza reostat, pod pretpostavkom da ga ima.. To se desava na fokusima npr..
Послато са GT-S7562
Послато са GT-S7562
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
- rajko rajko
- Poruka: 365
- Član foruma od: ponedeljak, 22. okt. 2012. u 23:35h
Ok. Hvala. Pretpostavljao sam sa je tako, ali 'ajde da pitam. E sad, da li bi neko bio voljan da mi pojasni kako to da spojim. Verovatno bi sa kompresora trebala da se uzme živa struja, i da se poveze sa ...čime? Treba li tu neki relej možda?
- mbole
- Poruka: 15003
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
- rajko rajko
Mondeo mk1, '96. 1.8 td.
- nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Mislim da ti je mnogo lakse da popravis to sto kod tebe ne funkcionise, nego da pokusavas sa necim za sta je pitanje da li ce raditi. To je neki problem u instalaciji, mozda i sa relejem.. Da li normalno radi ventilator kad se auto zagreje a klima nije upaljena, u smislu da ne prekida kao kad radi klima??
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
- mbole
Automatska ili manuelna klima?
Mada, isto je, sad sam pogledao.
Do releja prve brzine ventilatora treba da dolaze dve ljubicasto/plave zice (moze da ima jos zica pored te dve na istom pinu).
Relej je u kutiji osiguraca u motornom prostoru K45, uz zakosenu ivicu kutije, blize sredini. Konektor je pretpostalvjam negde odozdo, u pitanju je pin 1
Jedna dolazi sa senzora temperature koji je negde napred na bloku motora (jako je losa slika ne vidi se tacno gde je), ta te ne zanima.
Druga dolazi sa diode koja je povezana u kolo klime. Ona je negde napred na levoj strani auta (vozecevoj), u motornom prostoru, nema nacrtano gde tacno. Do nje sa druge strane dolazi ljubicasto/bela zica. Ona treba da dobije napon cim ukljucis klimu (direktno je povezana na prekidac klime, kao i na prekidac usmerivaca vazduha na pinovima gde se ukljucuje odmagljivanje, kada se klima automatski pali).
Proveri jel su tu kontakti kako treba, ili da nije dioda vrisnula. Nemoj samo povezati zicu umesto diode, nije tu dzabe stavljena. Naravno, bitno je i kako je dioda okrenuta. Ona sluzi da kada ventilator preko releja ukljucuje senzor temperature motora, struja ne bi mogla da ode nazad ka kontroli klime i sjebe stvar.
Mada, isto je, sad sam pogledao.
Do releja prve brzine ventilatora treba da dolaze dve ljubicasto/plave zice (moze da ima jos zica pored te dve na istom pinu).
Relej je u kutiji osiguraca u motornom prostoru K45, uz zakosenu ivicu kutije, blize sredini. Konektor je pretpostalvjam negde odozdo, u pitanju je pin 1
Jedna dolazi sa senzora temperature koji je negde napred na bloku motora (jako je losa slika ne vidi se tacno gde je), ta te ne zanima.
Druga dolazi sa diode koja je povezana u kolo klime. Ona je negde napred na levoj strani auta (vozecevoj), u motornom prostoru, nema nacrtano gde tacno. Do nje sa druge strane dolazi ljubicasto/bela zica. Ona treba da dobije napon cim ukljucis klimu (direktno je povezana na prekidac klime, kao i na prekidac usmerivaca vazduha na pinovima gde se ukljucuje odmagljivanje, kada se klima automatski pali).
Proveri jel su tu kontakti kako treba, ili da nije dioda vrisnula. Nemoj samo povezati zicu umesto diode, nije tu dzabe stavljena. Naravno, bitno je i kako je dioda okrenuta. Ona sluzi da kada ventilator preko releja ukljucuje senzor temperature motora, struja ne bi mogla da ode nazad ka kontroli klime i sjebe stvar.
Djak pesak 

- rajko rajko
Hvala Mbole, kao i nebrojeno puta do sad. Moracu da se pozabavim time, možda vec za vikend. Problem je samo u tome sto je klima naknadno ugrađivanja u auto. Sa sve instalacijom, iz istog auta (donora), koji je imao klimu.
- mbole
Pretpostavljam da je i donor bio isto godiste, posto je instalacija od njega.
Djak pesak 

- rajko rajko
Hm, to nisam siguran, jer je to radio prethodni vlasnik. Ali, znam da je bio u pitanju V6, 2.5ccm.
- mbole
Nisu iste instalacije klime ko dizela i benzinaca. Vrlo je moguce da zato i imas problema. Pogledacu semu kasnije mada ko zna sta je tu i kako vezivano. Automatska ili manuelna?
Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk
Djak pesak 

- rajko rajko
To sam i pretpostavljao. Manuelna je.
- Lucky
- Poruka: 1083
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
zar mondeo mk1 ima sa automatskom klimom 

- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21580
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
jašta da ima.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Aca06
-
- Poruka: 3151
- Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h
Ajd i ja nesto da napisem kako kod mene radi manuelna klima
Prekidac za klapne okrenem u bilo koji polozaj i odmah se pali ventilator kabine na prvu brzinu jer je on uvek na prvoj brzini fabricki (nema 0 polzaj),zatim pritisnem prekidac za brzine i upali se zelena lampica, motor malo stucne i odmah se upale oba ventilatora na hladnjaku u motornom delu.
Zatim sa prekidacem za brzinu povecavam ili smanjujem brzinu duvanja u kabini tj. biram da li ce da recirkulira vazduh ili da vuce spoljni i nakojoj brzini. Sa prekidacem za klapne menjam samo smer gde hocu da mi duva vazduh. I to je to kod mene. U pitanju je ko ne zna sta vozim Mondeo mk2 2.0. Evo slika prekidaca
Prekidac za klapne okrenem u bilo koji polozaj i odmah se pali ventilator kabine na prvu brzinu jer je on uvek na prvoj brzini fabricki (nema 0 polzaj),zatim pritisnem prekidac za brzine i upali se zelena lampica, motor malo stucne i odmah se upale oba ventilatora na hladnjaku u motornom delu.
Zatim sa prekidacem za brzinu povecavam ili smanjujem brzinu duvanja u kabini tj. biram da li ce da recirkulira vazduh ili da vuce spoljni i nakojoj brzini. Sa prekidacem za klapne menjam samo smer gde hocu da mi duva vazduh. I to je to kod mene. U pitanju je ko ne zna sta vozim Mondeo mk2 2.0. Evo slika prekidaca

Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
- mbole
S tim sto kad prekidac za klapne pomeris u krajnji desni polozaj (nacrtana soferka), klima se pali automatski, bez obzira na polozaje ostalih prekidaca.
@rajko
Sad gledam semu, i kod benzinaca uopste ne postoji ovaj deo instalacije koji sam opisao gore.
Mada, propustio sam deo koji postoji i kod dizela i pali drugi ventilator, posto je taj deo na drugoj semi.
Taj ventilator pali dual pressure swittch, koji treba da je negde napred sa desne strane
Samo, nevolja je sto je kod tebe ubacivana instalacija od drugog, pa niko zivi ne zna sta je od kog auta ostalo ili je dodavano i koje boje koja zica treba da bude.
No ajd da probamo.
Na relej vece brzine ventilatora, pin 1, treba da dolazi crno/bela zica sa dual pressure switch-a. Relej je K46 odmah pored ovoga sto sam ga opisao ranije.
Bojim se da ces ipak morati da nadjes nekog pismenijeg elektricara, da raspetlja sta je tu sta i od cega.
@rajko
Sad gledam semu, i kod benzinaca uopste ne postoji ovaj deo instalacije koji sam opisao gore.
Mada, propustio sam deo koji postoji i kod dizela i pali drugi ventilator, posto je taj deo na drugoj semi.
Taj ventilator pali dual pressure swittch, koji treba da je negde napred sa desne strane
Samo, nevolja je sto je kod tebe ubacivana instalacija od drugog, pa niko zivi ne zna sta je od kog auta ostalo ili je dodavano i koje boje koja zica treba da bude.
No ajd da probamo.
Na relej vece brzine ventilatora, pin 1, treba da dolazi crno/bela zica sa dual pressure switch-a. Relej je K46 odmah pored ovoga sto sam ga opisao ranije.
Bojim se da ces ipak morati da nadjes nekog pismenijeg elektricara, da raspetlja sta je tu sta i od cega.
Djak pesak 

- Aca06
-

Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
- mbole
To ne treba tako da radi.
Prekidac usmerivaca je bukvalno "hard-wired", da ukljuci klimu kada prebacis u polozaj za odmagljivanje.
Zica koja ide sa prekidaca klime, kratko je vezana sa zicom koja ide sa pozicija 4 i 5 na prekidacu usmerivaca. To ce reci sa bilo kod od ta dva da dodje struja, ukljucuje se kvacilo kompresora.
EDIT
Cek, cek... izgleda da ipak postoji varijanta koja tako radi, ali pravljena je samo od 3/97 do 9/97, ali tvoj bi trebalo da je proizveden 11/96
Prekidac usmerivaca je bukvalno "hard-wired", da ukljuci klimu kada prebacis u polozaj za odmagljivanje.
Zica koja ide sa prekidaca klime, kratko je vezana sa zicom koja ide sa pozicija 4 i 5 na prekidacu usmerivaca. To ce reci sa bilo kod od ta dva da dodje struja, ukljucuje se kvacilo kompresora.
EDIT
Cek, cek... izgleda da ipak postoji varijanta koja tako radi, ali pravljena je samo od 3/97 do 9/97, ali tvoj bi trebalo da je proizveden 11/96
Poslednja izmena: mbole, na dan sreda, 13. jul 2016. u 14:05h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Djak pesak 

- Aca06
-
Da li je neko nesto radio oko prekidaca ne znam ali kod mene ovako radi klima.
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
- mbole
Moguce da je nekome to "smetalo" (posto su se takve ideje javljale i ovde na forumu), pa je jednostavno otkacio zice.
Djak pesak 

-
- Trovač foruma!
- Poruka: 1399
- Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h
Tako i treba da radi, neko je ispravio glupost koju su napravili u forduAca06 piše:Da li je neko nesto radio oko prekidaca ne znam ali kod mene ovako radi klima.
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
- mbole
Lepota je u ocima posmatraca 
Ta pozicija je potpuno besmislena bez ukljucene klime

Ta pozicija je potpuno besmislena bez ukljucene klime
Djak pesak 

-
- Trovač foruma!
Mi koji smo vozili auta bez klime i koja su se znala jako zamagliti pogotovo kad ih parkiras kraj vode da budes romantican (u stvari tu imas mir i znas da nece krenuti pjeske kuci) zelimo da se podsjetimo kako je to nekad bilo, zapalis cigaru i upalis auto da odmagli a njemu treba pola sata da osusi sajbe. Sad k, elektronska cigara i klima koja osusi sajbu zacas, jer nije dovoljna bol sto se kraj vode vise ne ide skoro nikako a nekad svako vece
- mbole
Auta bez klime (koja sam naravno i ja vozio), se drugacije ponasaju, to jest, drugacija je distribucija vazduha.
Ono sto ne kapiram je zasto pokusavate da se drzite starih navika, na necemu sto je drugacije?
Taj polozaj "samo soferka" sluzi samo da ekspres odmagli. Uopste nije isto sto i samo soferka na modelima bez klime. Posle toga prebacis na sajbna/noge, sto i jeste normalan polozaj za zimu. U medjuvremenu se motor ugrejao, pa ima dovoljno toplog vazduha da moze da ugreje sofersajbnu, to jest da ona ne magli.
Meni je recimo uvek jako smetao polozaj "samo soferka", posto mi se ili noge smrznu, ili magli, a na mnogim autima nije postojala kombinacija soferka/noge.
A ako hoces da zapalis, i sedis u miru, sto je problem to raditi i u autu koji ima klimu? Okreni duvanje na neku drugu poziciju, i isto tako ces cekati da se odmagli.
Al zato kad treba sad i o'ma, da krenes na posao, negde... prebacis na odmagljivanje, i soferka cista za obe sekunde.
Nije to ogranicenje, to je bonus
Ono sto ne kapiram je zasto pokusavate da se drzite starih navika, na necemu sto je drugacije?
Taj polozaj "samo soferka" sluzi samo da ekspres odmagli. Uopste nije isto sto i samo soferka na modelima bez klime. Posle toga prebacis na sajbna/noge, sto i jeste normalan polozaj za zimu. U medjuvremenu se motor ugrejao, pa ima dovoljno toplog vazduha da moze da ugreje sofersajbnu, to jest da ona ne magli.
Meni je recimo uvek jako smetao polozaj "samo soferka", posto mi se ili noge smrznu, ili magli, a na mnogim autima nije postojala kombinacija soferka/noge.
A ako hoces da zapalis, i sedis u miru, sto je problem to raditi i u autu koji ima klimu? Okreni duvanje na neku drugu poziciju, i isto tako ces cekati da se odmagli.
Al zato kad treba sad i o'ma, da krenes na posao, negde... prebacis na odmagljivanje, i soferka cista za obe sekunde.
Nije to ogranicenje, to je bonus

Djak pesak 

-
- Trovač foruma!
Nije tesko da je upalis kad treba, s druge strane oko toga su se potrudili a stavili rucicu brisaca s glupim rasporedom brzina tako da kad kisa lagano pada prva ti je malo a druga previse. Ono sto hocu reci je da je to nepotrebna sala i nebitna
Da se vratimo na temu, bil mogao kompresor klime zajebavati motor da trokira, sinoc mi se ugasio 3-4 puta i bas je trzao, iskljucim klimu i prestane, sad dal je do toga, remen nije smrdio
Da se vratimo na temu, bil mogao kompresor klime zajebavati motor da trokira, sinoc mi se ugasio 3-4 puta i bas je trzao, iskljucim klimu i prestane, sad dal je do toga, remen nije smrdio
- rajko rajko
Kod mene ta opcija, da se pali klima kad je usmerivac u položaju "soferka", ne radi. Da li je neko tako namestio namerno, ili se nesto shebalo, ne znam. Kako god, sto kaže Mbole, moracu da posetim nekog pismenog električara, da pokuša da razmrsi i poveze to kako treba. Trenutno, sa uključenom klimom, kada se upale ventilatori, intenzitet svetla na farovima se prepolovi.