Bezbednost dece, auto sediste
Moderator: ace1
-
- Poruka: 479
- Član foruma od: četvrtak, 9. okt. 2014. u 14:52h
Bezbednost dece, auto sediste
Trazio sam po forumu nesto na ovu temu ali nisam uspeo nista da prondjem. Ukoliko tema vec postoji, neka je admin prebaci gde vec treba.
Uskoro trebam ne neki kraci put, pa me muci pitanje auto sedista za bebu. Posto sam skoro postao otac, beba nema jos ni mesec dana, trazio sam po netu i svi pisu da sediste za bebu mora da se veze za zadnju klupu, jer na prednjem sedistu postoji opasnost od airbagova. Ok, logicno. Ali, mene muci i pitanje zadnjih airbagova. Kod mene u kolima postoje vise vrsta vazdusnih jastuka, prednjih, zadnjih, bocnih, nekih za kolena i ne daj Boze da ikada saznam kako izgledaju. Pa sad, osim u slucaju da bebu vezete na sredini zadnje klupe, i levo i desno na klupi i dalje postoji opasnost od vazdusnih jastuka. Zar ne? A verovatno i na sredini klupe, ne znam? Da li neko zna kako se aktiviraju zadnji jastuci, da li sa prednje strane ispred putnika kao i prednji jastuci, ili postoji bas zbog dece neko drugo resenje cim niko po netu ne pise nista o ovome i niko se ne zapita sta bi bilo kad bi bilo?? Znam da izlaze iz prednjih sedista, jer na njima i pise airbag. Ali nije mi jasno kako ovo nikom nije palo na pamet? Meni nije dok nisam imao dete, nikada mi nije ni palo na pamet tako nesto, ali sad vec... Na jutjubu sam takodje trazio nesto od klipova na tu temu, ali nisam uspeo da pronadjem nista sto bi mi otklonilo sumnju. Molim roditelje da napisu ovde njihova iskustva, kako oni osiguravaju svoje malisane, i one ljude koji znaju gde i na kom mestu izlecu zadnji vazdusni jastuci prilikom sudara, da napisu to ovde. Pomozite roditeljima i ostalima koji ce to postati. Hvala
Uskoro trebam ne neki kraci put, pa me muci pitanje auto sedista za bebu. Posto sam skoro postao otac, beba nema jos ni mesec dana, trazio sam po netu i svi pisu da sediste za bebu mora da se veze za zadnju klupu, jer na prednjem sedistu postoji opasnost od airbagova. Ok, logicno. Ali, mene muci i pitanje zadnjih airbagova. Kod mene u kolima postoje vise vrsta vazdusnih jastuka, prednjih, zadnjih, bocnih, nekih za kolena i ne daj Boze da ikada saznam kako izgledaju. Pa sad, osim u slucaju da bebu vezete na sredini zadnje klupe, i levo i desno na klupi i dalje postoji opasnost od vazdusnih jastuka. Zar ne? A verovatno i na sredini klupe, ne znam? Da li neko zna kako se aktiviraju zadnji jastuci, da li sa prednje strane ispred putnika kao i prednji jastuci, ili postoji bas zbog dece neko drugo resenje cim niko po netu ne pise nista o ovome i niko se ne zapita sta bi bilo kad bi bilo?? Znam da izlaze iz prednjih sedista, jer na njima i pise airbag. Ali nije mi jasno kako ovo nikom nije palo na pamet? Meni nije dok nisam imao dete, nikada mi nije ni palo na pamet tako nesto, ali sad vec... Na jutjubu sam takodje trazio nesto od klipova na tu temu, ali nisam uspeo da pronadjem nista sto bi mi otklonilo sumnju. Molim roditelje da napisu ovde njihova iskustva, kako oni osiguravaju svoje malisane, i one ljude koji znaju gde i na kom mestu izlecu zadnji vazdusni jastuci prilikom sudara, da napisu to ovde. Pomozite roditeljima i ostalima koji ce to postati. Hvala
- YOmax
- Poruka: 647
- Član foruma od: petak, 14. nov. 2014. u 13:39h
Re: Bezbednost dece, auto sediste
Na zadnjoj klupi nema vazdusnih jastuka osim zavese koja se spusta preko stakala. Znaci, propisano i najpametnije sediste za bebu je iza suvozaca ili vozaca. Meni je bilo iza suvozaca jer sam tako mogao brzim pogledom da pratim situaciju.mladja_red_mk3 piše:Pa sad, osim u slucaju da bebu vezete na sredini zadnje klupe, i levo i desno na klupi i dalje postoji opasnost od vazdusnih jastuka. Zar ne?
Ford C-max 1.6 16v mk1 2007 restyle
Ford Focus 2.0 tdci mk2 2006
ex Ford C-max 1.8 tdci mk1 2007 restyle
ex Fiesta Zetec S mk7 2009
Ford Focus 2.0 tdci mk2 2006
ex Ford C-max 1.8 tdci mk1 2007 restyle
ex Fiesta Zetec S mk7 2009
- van
- VIP
- Poruka: 9042
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
На новијим колима постоји могућност да се искључи сувозачки арбег .
Што се тиче безбедност , здрав разум ти је најбоља заштита . Возиш дете , плашиш се , вози 40 на сат и отвори 4 очи .
Бебе се превозе у седиштима која су практично лежећа гледају на назад . Сасвим је нормално да их ставиш на предње седиште , ако си ти сам у колима са бебом . Како другачије би маме саме превозиле децу ?
Што се тиче безбедност , здрав разум ти је најбоља заштита . Возиш дете , плашиш се , вози 40 на сат и отвори 4 очи .
Бебе се превозе у седиштима која су практично лежећа гледају на назад . Сасвим је нормално да их ставиш на предње седиште , ако си ти сам у колима са бебом . Како другачије би маме саме превозиле децу ?
-
Kako nema? Pa i presvlake za sedista kupujes posebna ako imas sedista sa vazdusnim jastucima. Bocna zavesa se spusta sa strane, to znam, ali ne znam gde idu jastuci (u kom pravcu) za zadnje putnike koji izlaze iz sedista. Pre par god sam video pezo 407 koji je slupan. Ne njemu sam video da je jastuk izleteo sa strane sedista i bio je prebacen pozadi, dole na patosnicu. Od cega su onda ti jastuci bili?
Poslednja izmena: mladja_red_mk3, na dan ponedeljak, 16. maj 2016. u 00:02h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8304
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Napred mogu samo ako postoji mogućnost isključivanja prednjeg air beg-a. A pozadi ko što rekoše iza sedišta nikako po sredini.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- mbole
- Poruka: 14947
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ne postoje jastuci koji izlaze iz sedista i koji sluze za putnike na zadnjim sedistima. Barem ne na mondeu Mk3 a koliko znam ni na novijim.
A ne postoje ni na PUG 407.
Taj sto je izleteo iz boka prednjeg sedista izlazi u stranu i ka napred, a zavrnut je pozadi verovatno kada je neko izlazio.

A ne postoje ni na PUG 407.
Taj sto je izleteo iz boka prednjeg sedista izlazi u stranu i ka napred, a zavrnut je pozadi verovatno kada je neko izlazio.

Djak pesak 

-
-
- Poruka: 2146
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Iz sedista izlaze bocno ka stubu,imas i air bag zavesu koja je duz celog krova i ide na dole,u svakom slucaju naj bezbednije za dete je po statistici iza suvozacevog sedista...
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Pogledaj ovde na 50 sec pri bočnom crash testu na Mondeu videćeš za trenutak ispod desne ruke lutke kako se otvara bočni jastuk na sedištu.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
-
- Poruka: 2146
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Aj kad mi stigne sledeci auto za delove aktiviracu jedan po jedan air bag pa cemo videti gde koji izlece 

- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
Ne zaboravi Alvirovića da zoveš da snimi taj test 

MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x
-
hvala svima.
- mbole
- Poruka: 14947
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Pa napisah u prethodnom postu, u stranu i ka napred. Otprilike vozacu/suvozacu u nivou bubrega/rebara. Stite vozaca odnosno suvozaca od bocnog udara u vrata. Vidi se lepo na slici ovog PUG-a.
Plus, ne aktiviraju se uvek svi jastuci na autu, vec samo oni u pravcu gde je doslo do deformacije. Npr kod ceonog sudara gde nije doslo do uvijanja karoserije, tj. pomeranja bokova, ne aktiviraju se bocni.
Djak pesak 

-
Ok, hvala na odgovoru.
Ima tu jos dosta toga sto bi me interesovalo u vezi jastuka. Npr, na koj princip se naduvavaju jastuci, odnosno odakle njima tolika kolicina vazduha? Jer nisam primetio dok majstori rade nesto oko kola da paze da ne ostete nesto sto bi naskodilo jastucima. Npr dok dizu motor da menjaju rolere i spanere, ili kad odes da ofarbas vrata, sto se meni desilo, farbar nije obracao paznju na te kresh senzore u vratima... Isto tako, skrenulo mi je paznju kada sam procitao na netu da se u jedan auto jednom amerikancu na parkingu dok je bio parkiran, zakucao drugi auto vecom brzinom. I kada je ovaj sto je bio parkiran dao kontakt da proba da upali auto da ga ubace na kamion, jastuci su izleteli prilikom datog kontakta. Isto tako, da li ce se aktivirati jastuci prilikom udara ako nije vezan pojas?
Sad sam vec skrenuo sa teme...
Ima tu jos dosta toga sto bi me interesovalo u vezi jastuka. Npr, na koj princip se naduvavaju jastuci, odnosno odakle njima tolika kolicina vazduha? Jer nisam primetio dok majstori rade nesto oko kola da paze da ne ostete nesto sto bi naskodilo jastucima. Npr dok dizu motor da menjaju rolere i spanere, ili kad odes da ofarbas vrata, sto se meni desilo, farbar nije obracao paznju na te kresh senzore u vratima... Isto tako, skrenulo mi je paznju kada sam procitao na netu da se u jedan auto jednom amerikancu na parkingu dok je bio parkiran, zakucao drugi auto vecom brzinom. I kada je ovaj sto je bio parkiran dao kontakt da proba da upali auto da ga ubace na kamion, jastuci su izleteli prilikom datog kontakta. Isto tako, da li ce se aktivirati jastuci prilikom udara ako nije vezan pojas?
Sad sam vec skrenuo sa teme...
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8304
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Ne boj se dobro paze majstori šta rade i kako rade
Inače malo bolje objašnjeno: http://www.polovniautomobili.com/auto-v ... astuci.php

Inače malo bolje objašnjeno: http://www.polovniautomobili.com/auto-v ... astuci.php
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
-
Uu super je ovde objasnjeno.