U potrazi sam za Focus-om mk2 od '05-'08 pa imam nekoliko pitanja za iskusnije. Citao sam dosta po forumu ali na zalos vecina tema ode u off i nisam nasao ono sto me konkretno zanima. Konkretno:
1. Godisnje prelazim oko 15k km i svestan sam da je za ovu kilometrazu najoptimalnije resenje 1.6 benzinac (bar na osnovu onoga sto sam do sada procitao). Problem je u tome sto vec par godina unazad vozim dizelasa i nekako sam se navikao na taj tip voznje a i potrosnja od 10-11-12L u gradu mi zvuci malo previse (trenutno vozim Clio koji trosi 5.5 po gradu). Takodje ideja o plinu mi nije nesto primamljiva kako zbog cene kvalitetnijih resenja preko isplativosti, price o tome da Fokus ne trpi plin najbolje do dodatnog cimanja tokom voznje (pod ovim mislim startuj auto na benzin pa prebaci na plin, sipaj jedno sipaj drugo itd). Svestan sam cinjenice da u slucaju kvara dizelasa mozes samo da se upucas u vugla ali navika je cudo. Vidim takodje da ne postoji neka cenovna razlika izmedju dizela i benzinca (izuzev 1.4 motora koji verovatno niko nece da kupi) pa se pitam ima li poente uopste uzimati benzinca?
2. Prvi Fokus koji sam probao je 1.4 benzinac mk2.5. Svi tvrde da je auto ranjeni puz i da se vuce kao isti

3. U slucaju da se odlucim za TDCI motor vidim da postoje podeljena misljenja oko izbora pravog dizelasa. Dosta ljudi hvali 1.6 sa 115ks i uzima ga za najbolji izbor za vecinu ljudi. Da napomenem da nisam nalozeni speedster koji smatra da auto mora da ima min 150ks da bi se smatrao autom i generalno ne vozim preterano agresivno. Ali... Juce sam provozao 1.6 TDCI 115ks i vukao se kao baba. Jedva za nijansu bolje od 1.4 benzinca. Pritom auto je jako dobro ocuvan fizicki i motor radi mirno i lepo ali u poredjenju sa njim moj trenutni Clio sa 85ks je zmaj na steroidima.

4. Kada kupujete auto na placu koji nije registrovan vec ide na ime kupca, kako takav auto proveriti u servisu ako nije registrovan pa samim tim nije ni dozvoljeno vozenje istog? Na zalost nemam majstora za Ford koji bih mogao da krene samnom na plac a voleo bih da se auto detanjno proveri pre kupovine sto je jedino moguce u nekom boljem servisu gde bih auto mogli da nakace na diagnostiku i vizuelno provere sto se proveriti moze. Usput koji mi servis u Beogradu preporucujete za kompetnu proveru Forda?
5. Oba dizela su pri hladnom startu ispustala na kratko beli dim iz auspuha. 1.8 neznatno vise od 1.6. Sta ovo znaci? Jel je ovo normalna pojava? Kod mene na Cliu nema nikakvog dima pri hladnom startu ili bar ja nisam primetio. Na nekim mestima sam procitao da je to simptom losih dizni. Na sta jos obratiti paznju pri kupovini TDCI motora?
Udavih ja...

Hvala unapred...
Poz