Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

1983 Ford Sierra 2.3 V6 Ghia

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
Odgovori
Mirza_Capri_MK1
Poruka: 504
Član foruma od: ponedeljak, 16. dec. 2013. u 22:45h

1983 Ford Sierra 2.3 V6 Ghia

Poruka od Mirza_Capri_MK1 » utorak, 23. feb. 2016. u 18:17h

I tako se prošle sedmice u srijedu ostvario jedan od nekoliko automobilskih snova. :D

Monika Goetz je kupuje novu 30. 08. 1983. godine u Austriji (gdje je bila sve do 1999. godine) sa 2.3 V6 motorom, u Ghia opremi i u Dijamant Bijeloj boji. Do 1997. godine mijenja nekoliko vlasnika kada je kupuje jaran od čovjeka od kojeg sam je ja kupio, da bi je čovjek od kojeg sam je ja kupio, uvezao u BiH nekada 1999. godine i koristio je sve do proljeća prošle godine.

Iako je oprema Ghia, fali joj nekoliko stvari koje sam zapazio, a to su klima, grijači u prednjoj šoferšajbi, električno podešavanje retrovizora, servo volan (ili su njega uveli '85-'86 kada i ABS?).

Kilometraža kaže 79.xxx, ali ko zna koliko se to puta obrnulo. :D

Uprkos godinama, za moj ukus, nije dovoljno dobro očuvana što se može i vidjeti na ovih nekoliko slika mada mislim da je dovoljno dobra osnova za restauraciju. Jedna štopka mi nije smoked. :P

Motor odlično radi, ali zbog očajnog kvačila ne može se pohvaliti nekih ubrzanjem i brzinom, mada vjerovatno treba uraditi karburator, servisirati motor... Naprimjer, ulje je mijenjano prije oko dvije godine, a i gubi ulje na deklima ventila, jer su dihtunzi skroz presovani, filter zraka ko zna kada je mijenjan... Mjenjač je jako težak za šaltati. U prvu i u drugu brzinu jedva ubacuje, dok je u rikverc skoro nemoguće ubaciti. Nekoliko puta sam krenuo iz druge brzine. :D Na volanu je preteška što je čini skoro, pa nemogućom za voziti po gradu.

Šta ću sa njom, još uvijek ne znam konkretno... Jedna opcija je prebaciti motor, mjenjač i prateće instalacije u Caprija, a nju dovesti u dovoljno dobro stanje za povremeno korištenje i ubaciti neki drugi motor. Mada bih radije da nađem drugi motor, da ubacim u Caprija, pa da ona ostane ovako originalna, pa da je pomalo radim, jer znam da je rijedak primjerak, ovog godišta, motora i opreme, a i jako volim Sierre. :D

Uglavnom za sada će ostati parkirana dok ne budem u prilici da se bacim na posao. :D

P.S. Nakon što sam je dovezao do kuće (skoro 300 km) samo mogu reći da je preudobna i da ko god je ovakvo auto sebi mogao novo priuštiti, bio je apsolutni hadžija.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ovo me interesuje šta je?

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: 1983 Ford Sierra 2.3 V6 Ghia

Poruka od dule0911 » utorak, 23. feb. 2016. u 18:21h

Interesantno vozilo! Srecno sa radovima, meni bi ovo bilo zao da rasturam jer mi se cini solidnom osnovom. thumbsuph
Fiesta!!

Mirza_Capri_MK1

Poruka od Mirza_Capri_MK1 » utorak, 23. feb. 2016. u 18:42h

Hvala ti. Pa i meni je u biti žao, zato bih i volio da nađem drugi V6 motor za Caprija, pa kada se bude u prilici, da se Sierra radi.

brabas
Poruka: 486
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 00:35h

Poruka od brabas » utorak, 23. feb. 2016. u 20:27h

Samo napred, moćna će to biti mašina. Trebaće strpljenja i love ali kada se odradi i zadovoljstva. Inače, ona plava koju si merkao u Tuzli je prodata, moj kolega sa posla bio zagrejan ali nije imao love, ne može da je prežali.

Mirza_Capri_MK1

Poruka od Mirza_Capri_MK1 » utorak, 23. feb. 2016. u 20:31h

Hvala ti! Vidio sam i da je prodana. Meni je govorio da bi je dao za oko 1500 KM. Meni je malo bila sumnjiva, jer je po broju šasije proizvedena u maju '92, a kod njega u papirima je '93 godište.

Još mi je žalivije Scorpia iz Širokog Brijega koji se prodao. :D

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » utorak, 23. feb. 2016. u 20:39h

Grejanu šoferšajbnu Mk1 nije nikad imala, a ABS su imali samo XR4x4 modeli kasnije.
Servo volan je ovog prvog godišta išao jedino kao doplata na bilo kom modelu, mada kontam da je patnja imati V6 na prednjem trapu bez serva. :/ Svašta nešto se doplaćivalo tada, pa i brisač zadnjeg stakla. Branici su naknadno stavljeni ili ofarbani, Ghia je imala crn odnosno siv branik.
Električne retrovizore možeš da ugradiš od Mk2, identični su plus što je Mk2 imala prekidač za štelovanje na plastici kod retrovizora, ne mora da se buši tapacirung kao što je kod Mk1 rešeno za njega.
Set kvačila ti je isti kao i od OHC motora sa pet brzina.
Pa i da te utešim - neispucalu tablu u plavoj boji ćeš naći nikad :D a i šteta je što je pocepano ovo sedište...
Negooo, radi li taj bord kompjuter? :P Ako ga nisi skontao ili nemaš knjižicu, da napišem uputstvo za njega...
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

brabas
Poruka: 486
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 00:35h

Poruka od brabas » utorak, 23. feb. 2016. u 20:57h

Što ovaj Krstić ume da obraduje čoveka, čudo jedno. :)

Ima dosta Sierri za delove i nešto stranaca po Bosni, možeš da je napakuješ kako želiš.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 23. feb. 2016. u 21:41h

Problem sa Sijerema je to što se more stvari po enterijeru i eksterijeru razlikuje od godišta, opreme, po boji... Recimo, plastike po ćoškovima gepeka, koje nose zvučnike i drže policu, postoje u tri tipa samo na Mk1 i svaki tip u 6 boja, a te plastike pucaju masovno od tereta... Ili šta raditi kada strada ablender, a samo Ghia i XR imaju tip koji nema taster za sirenu na sebi? Ili kada pukne sajla kvačila, a 83-će ima sajlu i pedale sa sve zupčastim polumeseom drugačijim nego na svim ostalim godištima... To što ih kao ima po ulicama tu i tamo uopšte ne znači da je laka za održavanje. Sva sreća pa su neuoredivo kvalitetnije nego manji Fordovi istih godina, samo je bitno da nisu mnogo izraubovane...
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

Mirza_Capri_MK1

Poruka od Mirza_Capri_MK1 » utorak, 23. feb. 2016. u 21:44h

911s [SK] piše:Grejanu šoferšajbnu Mk1 nije nikad imala, a ABS su imali samo XR4x4 modeli kasnije.
Servo volan je ovog prvog godišta išao jedino kao doplata na bilo kom modelu, mada kontam da je patnja imati V6 na prednjem trapu bez serva. :/ Svašta nešto se doplaćivalo tada, pa i brisač zadnjeg stakla. Branici su naknadno stavljeni ili ofarbani, Ghia je imala crn odnosno siv branik.
Električne retrovizore možeš da ugradiš od Mk2, identični su plus što je Mk2 imala prekidač za štelovanje na plastici kod retrovizora, ne mora da se buši tapacirung kao što je kod Mk1 rešeno za njega.
Set kvačila ti je isti kao i od OHC motora sa pet brzina.
Pa i da te utešim - neispucalu tablu u plavoj boji ćeš naći nikad :D a i šteta je što je pocepano ovo sedište...
Negooo, radi li taj bord kompjuter? :P Ako ga nisi skontao ili nemaš knjižicu, da napišem uputstvo za njega...
Iscrpno, kao što sam i očekivao od tebe. :D

Patnja itekakva, sreća pa je bila otvorena vožnja, inače ne znam kako bih se vozio skoro 300 km. :D Šteta za brisač zadnje šajbe, korisna stvar. Za karambolke sam mislio da su originalno ovakve boje, sviđa mi se se što su ovako ofarbane iako nisu fabričke.

Super za te retrovizore i za kvačila. MIslio sam da će kvačilo biti teže nabaviti. Kakva je situacija sa mjenjačima? MIslim da ovome nema pomoći? Je li isti mjenjač i na ostalim motorima?

Kada mi neko kaže Sierra, prvo pomislim na ispucalu tablu. :D A da stvar bude još ore, ova moja je plave boje haha :D Sjedišta jesu neuredna ali i dlaje jako udobna, a i lumbarna podrška radi.

Board computer je skroz prolupao. Trepere razna slova i brojevi. Nekoliko puta je i pištao u vožnji, pa sam pritiskao tipke nasumično da prestane. Šteta bi bilo, ako se ne može popraviti.

Šta mi je ovo zeleno pored grijača zadnje šajbe? Kontam da nije fabričko.

Jedno sporedno pitanje. 2.4 motor iz Scorpia - karburator ili?

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » utorak, 23. feb. 2016. u 21:52h

ЕФИ

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » sreda, 24. feb. 2016. u 03:32h

Ne mora da znači da je menjač loš, mada ovaj petobrzinski baš i nije šampion po kvalitetu, sve zavisi opet od toga gde i kako korišćen auto. Ovo je petobrzinac za V motor koji se ugradjivao do '86-te, nosile su ga još Granade i Capriji. Pritom, taj od 2.3 je najredji jer ima drugačije prenosne odnose od onih za 2.8 kojih je bilo mnogo više.
Board pišti ako imaš manje od pet litara benzinca u rezervoaru, pištanje se prekida pritiskom na skroz gornje levo dugme. To što ne radi bi izlečilo prelemljivanje štampane ploče iza i dodatnih modula ispod table, hladni lemovi su jedini kvar na tom sistemu posle 30tak godina. Jel radi barem signalizacija za vrata, pregorele sijalice i nizak nivo tečnosti?
Sad vidim slovo M u oznaci diferencijala... Sunce mu, pa to je prenos 3.14. :ozid: 11 sekundi do 100 kmh... Sijere su jedini Fordovi koji su imali kretenski dugačke prenose, sa tim prenosom tvoja drugom brzinom može da ide preko 100, trećom prebacuje 150, kataloški maksimalno u četvrtoj 190, na blagoj nizbrdici petom može i dve glave... Složićeš se, krajnje bespotrebno i besmisleno, a sa druge strane je kilava na startu i ubrzanjima. Tim prenosom i uvodjenjem petobrzinskog menjača su hteli da postignu što nižu potrošnju na otvorenom, pošto su se time hvalili kao jednom od prednosti u odnosu na prethodni model Taunusa-Cortinu, tako da pri brzini od 90 kmh potrošnja za tvoj auto ispada 6.3 litara, dok u gradu dugačak prenos biva kontraproduktivan i stoga troši 13 litara (više nego teža Granada sa tim motorom i kraćim prenosom). Potrošnje su realne ako je sve ispravno i uštelovano kako treba.
Zadnja svetla inače nisu postojala kao zatamnjena i nezatamnjena, nego ti je levo svetlo originalno staro koliko i auto, a desno je nekad kasnije zamenjeno.

Mirza_Capri_MK1 piše: Ovo me interesuje šta je?
Predvidjeno mesto za priključenje dodatnih vakuuma.
Ford weist den Weg.

Mirza_Capri_MK1

Poruka od Mirza_Capri_MK1 » sreda, 24. feb. 2016. u 07:58h

Imao sam malo manje od 30 litara kada je pištao, nekoliko puta u kraćim vremenskim intervalima je pištao, poslije više nije. Onaj display za vrata i farove radi bez problema.

Da, primjetio sam poprilično nisku potrošnju na otvorenoj vožnji. Potrošio sam tačno 15 litara za 270-280 km. Iz mjesta jeste malo tromija, ali naprimjer odlično prima gas bilo iz treće ili iz četvrte pri brzini od 70-90 km/h.

Lude mi zvuče te cifre, da mogu trećom 150 km/h da je gulim :D mada jeste nepotrebno, tako da ne znam je li ovaj prenos poželjan ili da ganjam u budućnosti neki drugi.

Vidjet ću da snimim board computer i zvuk motora, pa da postavim.

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » četvrtak, 25. feb. 2016. u 20:32h

Odlicna sierra. Imam plavu tablu koja nije ispucala ali od mk2 sijere.

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » četvrtak, 25. feb. 2016. u 21:38h

Mirza_Capri_MK1 piše: Šta mi je ovo zeleno pored grijača zadnje šajbe? Kontam da nije fabričko.

Na toj poziciji stoji prekidac zadnjeg brisaca i prskalice.

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » četvrtak, 25. feb. 2016. u 21:48h

I kod mene ima to zeleno svetlo isto kao i tu. Pozadi kada se skine postoje neke zice i rele koji nisu original Ford. Nisam ulazio u detalje da vidim o cemu se radi.

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“