Poslije oko 4 i po mjeseca traženja facelift 2.0 benzinca sa pet vrata na kraju sam kupio facelift dizela sa pet vrata.
Motor ima 85 kW. Kao što sam već rekao u pitanju je facelift sa pet vrata. Proizveden je 28. 01. 2002. godine u Njemačkoj. Oprema nije ni osnovna, a nije ni puna oprema. U Ford ETIS-u piše Series 15, pa šta god to značilo.

Kupio sam ga u Mostaru prošle sedmice u srijedu od trećeg vlasnika (a, ujedno i drugi vlasnik od uvoza). Uvezen je iz Njemačke 2010. godine. Uz njega sam dobio četiri ključa, platneno-gumene patosice za čitavu godinu, gumene patosice za jesen i za zimu, svu fabričku prateću opremu koja dođe u gepeku (rezervni točak (nov), dizalica, ključevi...), četiri crne čelične felge veličine 15" sa ratkapama, četiri skoro nove 195/65 ljetne gume i dvije skoro nove 195/65 zimske gume i pun rezervoar goriva.

Što se ulaganja tiče u oktobru ću kupiti još dvije zimske gume istih dimenzija i trebam uraditi mali servis sljedećeg mjeseca.
Za sada imam samo jednu sliku slikanu na dan kada sam ga kupio. Čim ga operem i očistim skroz detaljno staviti ću još slika.

Ono što me interesuje sada jesu felge.

Planiram staviti aluminijske felge veličine 16" sa 205/55 ljetnim gumama za ljetnu sezonu i aluminijske felge veličine 15" sa 195/65 zimskim gumama za zimsku sezonu.
Koje su sve aluminijske felge veličine 16" dolazile fabrički kada je u pitanju prva generacija (prije facelift-a i facelift)? I koje još Fordove felge mogu staviti na njega bez da moram išta mijenjati?
I je li ova tabela tačna?

Ako, jeste onda mi trebaju neke od 7 jota kako bih mogao normalno staviti 205/55 gumu. Ili takvu gumu mogu normalno staviti i na 6.5 jota bez da imam ikakvih problema?
Ove dvije felge mi se sviđaju. Ili su to dvije iste felge sa različitim poklopcima u sredini? Zna li neko od kojeg su auta i koliko su jota široke?