Gume
- mbole
- Poruka: 14987
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Gume
Milane, ocigledno pricamo o razlicitim srtvarima.
Kada dodjemo do toga da ti treba uzana guma po snegu, ne radi se o 80, ni o ESP-u, ili bilo cemu slicnom
Radi se o dal ces da prodjes ili neces, to jest o 20... 30 na sat.
Kada dodjemo do toga da ti treba uzana guma po snegu, ne radi se o 80, ni o ESP-u, ili bilo cemu slicnom
Radi se o dal ces da prodjes ili neces, to jest o 20... 30 na sat.
Djak pesak 

- mbole
Sve zavisi od vrlo konkretnih uslova.
Ko sto i sam znas snega ima vrlo razlicitog. Od bljuzgavice, preko taze napadalog, do osrednje utabanog, pa do bas tvrdog.
Ali ja bar razmisljam da mi je zimi veci problem da se negde ne zaglavim, nego dal cu stici za 30 ili 40 minuta.
A ne menjam gume svaki dan prema trenutnim uslovima, pa uvek idem na najgoru opciju koja moze da me ocekuje. Zrtvujem malo brzine kada bi bilo moguce za to da dobacim gde sam krenuo kad nastane picvajz.
Ko sto i sam znas snega ima vrlo razlicitog. Od bljuzgavice, preko taze napadalog, do osrednje utabanog, pa do bas tvrdog.
Ali ja bar razmisljam da mi je zimi veci problem da se negde ne zaglavim, nego dal cu stici za 30 ili 40 minuta.
A ne menjam gume svaki dan prema trenutnim uslovima, pa uvek idem na najgoru opciju koja moze da me ocekuje. Zrtvujem malo brzine kada bi bilo moguce za to da dobacim gde sam krenuo kad nastane picvajz.
Djak pesak 

- FrenkyVu
- Poruka: 67
- Član foruma od: sreda, 27. nov. 2013. u 21:14h
Uska guma je bolja za sneg, bljuzgu i vecinu zimskih uslova koje mozemo naci na putevima.
Opet cu se vratiti na mog jugića.
Parking zavejan snegom, sneg do praga auta. Ljudi čiste sneg oko svojih auta, ne mogu da izađu. Jugić bez čišćenja izasao. Uža guma bolje probija sneg (napred, nazad, dole prema podlozi) i tu nema rasprave. Tada se auto lakše kreće u smeru napred-nazad, i teže se kliže bočno, tj povecava upravljivost. Kao klizaljka kod klizača. Isto vredi za sneg, pesak, makadam...
Međutim, šta ako je sneg ili pesak toliko dubok da se ne može doći do čvrste pidloge? Tu neće ni uža ni šira guma da pomogne, već gusenice ili nešto treće, samo da vozilo ne propada - tj. treba nešto "custom".
Šire gume su bolje za čvrstu i čistu podlogu (bez snega, peska, blata) i tu opet nema rasprave.
Ako cemo cepidlaciti, naći će se možda i poneki plus za šire gume i sneg, kao i za uže i suvo, ali onda je to baš preterivanje u detaljima.
Naše zime ce se prezimiti skoro jednako i sa širim i sa užim, samo da su sezonske
Opet cu se vratiti na mog jugića.
Parking zavejan snegom, sneg do praga auta. Ljudi čiste sneg oko svojih auta, ne mogu da izađu. Jugić bez čišćenja izasao. Uža guma bolje probija sneg (napred, nazad, dole prema podlozi) i tu nema rasprave. Tada se auto lakše kreće u smeru napred-nazad, i teže se kliže bočno, tj povecava upravljivost. Kao klizaljka kod klizača. Isto vredi za sneg, pesak, makadam...
Međutim, šta ako je sneg ili pesak toliko dubok da se ne može doći do čvrste pidloge? Tu neće ni uža ni šira guma da pomogne, već gusenice ili nešto treće, samo da vozilo ne propada - tj. treba nešto "custom".
Šire gume su bolje za čvrstu i čistu podlogu (bez snega, peska, blata) i tu opet nema rasprave.
Ako cemo cepidlaciti, naći će se možda i poneki plus za šire gume i sneg, kao i za uže i suvo, ali onda je to baš preterivanje u detaljima.
Naše zime ce se prezimiti skoro jednako i sa širim i sa užim, samo da su sezonske

Mondeo MK3 2002 1.8 benzin 92kW + plin
Mondeo MK5 2015 2.0 TDCI 110kW Titanium
Fiesta MK5 2007 1.25 benzin 55kW + plin
Mondeo MK5 2015 2.0 TDCI 110kW Titanium
Fiesta MK5 2007 1.25 benzin 55kW + plin
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
+1
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Vi ne kontate da se voznja na snegu u 99.9 % vremena svodi na voznju po 5 cm utabanog snega koji mozete probiti samo uzom gumom sa spajkovima sa wrc-a, nikako sa 155 winterom na autu od 600 kg
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
-3
Ne krećem se po livadama i umem da koristim lopatu.
Ne krećem se po livadama i umem da koristim lopatu.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- mbole
Ne slazem se da je obavezno probiti sneg da bi dobio bolju trakciju (naravno ne skodi).
Procenat ti je malo previsok, al nek je cak sve bas tako.
Problem i dalje ostaju onih 0.01%.
Svaki dan prolazis istom ulicom, al dovoljno je da ti samo jednom padne saksija na glavu
Dovoljno je da jednom ostanes zaglavljen u nekoj vukojebini.
Pogodi... mobilni nece imati dometa, bas tog momenta ti rezervoar nece biti pun, padace mrak, duvace vetar, padace i temperatura, bices u laganim cipelama posto si samo hteo da skocis tu negde do neke vikendice, verovatno i u laganoj jakni (svasta, pa mondeo ima grejanje)...
Procenat ti je malo previsok, al nek je cak sve bas tako.
Problem i dalje ostaju onih 0.01%.
Svaki dan prolazis istom ulicom, al dovoljno je da ti samo jednom padne saksija na glavu

Dovoljno je da jednom ostanes zaglavljen u nekoj vukojebini.
Pogodi... mobilni nece imati dometa, bas tog momenta ti rezervoar nece biti pun, padace mrak, duvace vetar, padace i temperatura, bices u laganim cipelama posto si samo hteo da skocis tu negde do neke vikendice, verovatno i u laganoj jakni (svasta, pa mondeo ima grejanje)...
Djak pesak 

- novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
+4 Rezervoar zimi nikad ispod polovine, lopatu imam u gepeku za ne daj Bože, imam Webasto, svijeće u kaseti sa dva rezervna upaljača i baterijom, ćebe i lanci u gepeku bar 2l vode. Ja zimu shvatam ozbiljno otkako smo ostali jednom 2m snijega na Manjači :-D
Talk softly, tread carefully and carry a big gun.
Talk softly, tread carefully and carry a big gun.
- dax92
-
- Poruka: 7632
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Za te pare su ok gume. To nije mnogo.
Proveri samo da nije ta cena zbog starijeg DOTa.
Proveri samo da nije ta cena zbog starijeg DOTa.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Standard priča.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9933
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
nexen ti je dobar prvu godinu eventualno drugu,tvrde kako kaze kolega popovic pa se zna desiti da po mokrom proklizes
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
- dax92
-
Trazi dalje..forte piše:Pakao matore..2005

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- dax92
-
Nadji sta u 215-35 18 

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT