Gume
- popovicvl
- Poruka: 5662
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Re: Gume
Jbg, na malom ili velikom gasu >300 Nm ti ne gine.
Kad ugasim kontrolu proklizavanja, na primer u 3-4 opicim gas po snegu, auto ne ubrzava, ali kad pustim gas krene da povlaci kako padaju obrtaji. Totalno opiceno.

Kad ugasim kontrolu proklizavanja, na primer u 3-4 opicim gas po snegu, auto ne ubrzava, ali kad pustim gas krene da povlaci kako padaju obrtaji. Totalno opiceno.
- st 220
- Poruka: 674
- Član foruma od: nedelja, 8. maj 2011. u 15:21h
Popovicu, pa gde porediš G1 i Mondea, koji prečnik je na Golfu, a koji na Mondeu?
U vezi Wintera, ja sam zadovoljan i kako drže i na snegu (od 1 do 10, npr 8 ), na suvom svakako nema problema, na mokrom sam isto zadovoljan (od 1 do 10, jaka 8 ili 9-). 14" je u pitanju.
Starfire nisam vozio, ali sam baš razmišljao o njihovoj kupovini i da mi ove skoro nove Wintere nisu iskrsle povoljno, verovatno bih kupio Starfire.
U vezi Wintera, ja sam zadovoljan i kako drže i na snegu (od 1 do 10, npr 8 ), na suvom svakako nema problema, na mokrom sam isto zadovoljan (od 1 do 10, jaka 8 ili 9-). 14" je u pitanju.
Starfire nisam vozio, ali sam baš razmišljao o njihovoj kupovini i da mi ove skoro nove Wintere nisu iskrsle povoljno, verovatno bih kupio Starfire.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Nije fora u prečniku, već u nekom sveukupnom odnosu snage, težine, širine točka, rasporeda mase...
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Kad se setim lepih dana i fieste 1.6d po snegu
Steta sto je posle 3 zime bila za otpad, ali tezak dizel motor napred, pozadi lagana = veselje.
Mondeo mk3 mi se nimalo ne svidja kako ide po snegu. Tezak, prejak, inertan (zbog tezine), losije koci, jedino sto je stabilniji na snegu od ostalog sto imam po kuci.

Fiesta!!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Još uže. Dosta uže.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Pre će biti 155/70/R13
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks
- FrenkyVu
- Poruka: 67
- Član foruma od: sreda, 27. nov. 2013. u 21:14h
Ja sam pre par godina sa jugićem pičio po snegu, obilazio sve sto mi se našlo na putu. Pičio 80km/h. Mislim da su bile nove Savine gume. Uska guma i to je to. Ne gubi lako pravac, ne pleše. Po ledu je druga priča, pogotovo ako je led grbav - borba 

Mondeo MK3 2002 1.8 benzin 92kW + plin
Mondeo MK5 2015 2.0 TDCI 110kW Titanium
Fiesta MK5 2007 1.25 benzin 55kW + plin
Mondeo MK5 2015 2.0 TDCI 110kW Titanium
Fiesta MK5 2007 1.25 benzin 55kW + plin
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Sira guma je za voznju po snegu, sira guma bolje skrece na snegu, bolje koci sa abs-om bolje krece sa asr-om..jedino je uza guma dobra za kretanje iz mesta bez asr-a kad pominjete to kopanje..druga stvar sto je to ostalo bas iz vremena keceva.. 
Neko ce pomenuti wrc na snegu, njima spajkovi moraju da probiju sneg zato su i uski..kola na putu nemaju spajkove pa ne mogu da probiju utaban sneg od 5 cm kao sto je sad..

Neko ce pomenuti wrc na snegu, njima spajkovi moraju da probiju sneg zato su i uski..kola na putu nemaju spajkove pa ne mogu da probiju utaban sneg od 5 cm kao sto je sad..
- montoya
- Poruka: 2144
- Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h
Nisam siguran da si u pravu Milane, zasto onda u wrc-u po snegu furaju uze gume...
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
- mbole
- Poruka: 14987
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Dugo mi nije bilo jasno zasto bi uza guma bila bolja na snegu nego siroka (iako iz iskustva znam da je tako).
Po nekoj logici, sira guma ima vecu povrsinu prijanjanja, i morala bi da bolje drzi na klizavoj podlozi.
Prc...
Problem je u samoj podlozi. Sneg nije cvrsta podloga, vec se "kida", tj. guma jednostavno nema za sta da "uhvati".
Uska guma bukvalno "sabije" sneg i njega napravi cvrscim, ili uspe da se probije do cvrste podloge kroz bljuzgavicu.
Po nekoj logici, sira guma ima vecu povrsinu prijanjanja, i morala bi da bolje drzi na klizavoj podlozi.
Prc...

Problem je u samoj podlozi. Sneg nije cvrsta podloga, vec se "kida", tj. guma jednostavno nema za sta da "uhvati".
Uska guma bukvalno "sabije" sneg i njega napravi cvrscim, ili uspe da se probije do cvrste podloge kroz bljuzgavicu.
Djak pesak 

- Sharpshooter
- Poruka: 5111
- Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h
Iz mog iskustva mogu da kažem da je uska guma keva za sneg.
Vozio sam običan Ka na 155/70/R13 i nema puta, uzbrdice ili čega god da nije mogao da prođe.
Penjanje na Kop po ozbiljnom snegu bez lanaca, zajebavanje po BG-u i najgorim uzbrdicama u kraju, Košutnjak, Avala, itd...
Milina je bila voziti ga kada napada snega malo više.
SportKa sa svojim 185/60/R14 na drugu ruku, iako upotrebljiv i solidan na snegu, jednostavno ne može da se poredi sa starim, koliko god da su dobre, nove ili skupe zimske gume na njemu.
Uža guma all the way.
Vozio sam običan Ka na 155/70/R13 i nema puta, uzbrdice ili čega god da nije mogao da prođe.
Penjanje na Kop po ozbiljnom snegu bez lanaca, zajebavanje po BG-u i najgorim uzbrdicama u kraju, Košutnjak, Avala, itd...
Milina je bila voziti ga kada napada snega malo više.
SportKa sa svojim 185/60/R14 na drugu ruku, iako upotrebljiv i solidan na snegu, jednostavno ne može da se poredi sa starim, koliko god da su dobre, nove ili skupe zimske gume na njemu.
Uža guma all the way.

2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Continental Tire asserts that wider winter tires have several advantages:
........"Comparing winter and summer tires of the same size, winter tires are actually at a disadvantage in terms of cornering stability," explains Dr. Andreas Topp, Head of Winter Tire Development at Continental. "This is due to the softer rubber compound and fine siping of winter tires designed for driving on snow and ice. Fitting narrower tires further exacerbates this inherent disadvantage. In order to achieve the same level of cornering stability and steering precision as with summer tires, fitting wider winter tires is recommended.".................
"........Wide winter tires also offer advantages on typically wintry road surfaces. On compacted snow surfaces in particular, they offer more space to form sipe edges, fill deeper tire tread grooves with snow, and increase friction between the rubber and snow. The handling properties of a car fitted with wider winter tires are also enhanced on compacted snow surfaces............."
".............Wide-base tires even offer advantages in deep snow: Their cornering stability is better than that of narrower tires and their braking distances are shorter. Narrower tires only have the advantage when it comes to traction in deep snow. ................"
(The above quotes are from a Continental press release entitled "Warm Slippers for the Colder Season")
........"Comparing winter and summer tires of the same size, winter tires are actually at a disadvantage in terms of cornering stability," explains Dr. Andreas Topp, Head of Winter Tire Development at Continental. "This is due to the softer rubber compound and fine siping of winter tires designed for driving on snow and ice. Fitting narrower tires further exacerbates this inherent disadvantage. In order to achieve the same level of cornering stability and steering precision as with summer tires, fitting wider winter tires is recommended.".................
"........Wide winter tires also offer advantages on typically wintry road surfaces. On compacted snow surfaces in particular, they offer more space to form sipe edges, fill deeper tire tread grooves with snow, and increase friction between the rubber and snow. The handling properties of a car fitted with wider winter tires are also enhanced on compacted snow surfaces............."
".............Wide-base tires even offer advantages in deep snow: Their cornering stability is better than that of narrower tires and their braking distances are shorter. Narrower tires only have the advantage when it comes to traction in deep snow. ................"
(The above quotes are from a Continental press release entitled "Warm Slippers for the Colder Season")
- mbole
- Poruka: 14987
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Prva recenica se odnosi na suv put
U drugoj samo ne kaze sta je "typically wintry road surfaces"
Zasto bi sira guma imala dublje kanale? ("fill deeper tire tread grooves")
Treca recenica protivreci sama sebi
Ne moze da sira koci bolje, a da uza ima bolju trakciju, obe po dubokom snegu.
Doduse zaboravio je i da kaze kako njegova firma vise zaradjuje od sirokih guma
U drugoj samo ne kaze sta je "typically wintry road surfaces"
Zasto bi sira guma imala dublje kanale? ("fill deeper tire tread grooves")
Treca recenica protivreci sama sebi
Ne moze da sira koci bolje, a da uza ima bolju trakciju, obe po dubokom snegu.
Doduse zaboravio je i da kaze kako njegova firma vise zaradjuje od sirokih guma

Djak pesak 

- novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
Misle na to da na većoj površini gume imaš veću površinu kanala i prostora između lamela. U taj prostor ulazi snijeg koji se pri kotrljanja lijepi za snijeg na podlozi te povećava ukupno prijanjanje. I meni je bilo čudno kad sam prvi put čitao na Cooper ovom sajtu. Uostalom za M+S da bi je mogao dobiti imaš tačno propisano koliko posto površine gazećeg sloja mora biti "prazno". Ako neko zna tačno nek napiše ja nisam siguran ali mislim da je oko 30%.
Talk softly, tread carefully and carry a big gun.
Talk softly, tread carefully and carry a big gun.