Ono sto me nateralo da je otvorim je moj zivot u Nemackoj,nama dobro poznatom izvoru kvalitetnijih polovnjaka (makar prodavci vole to da naznace

Dok sam bio u Srbiji,bilo toplo ili hladno,obavezno je isla procedura paljenja auta (bilo benzinca ili dizelasa) i ostavljanje minimum 10 min da radi u mestu,da se "zagreje" motor,uveren da time cuvam motor...
Ili kada se sam se vracao sa duzeg puta,obavezno ostavljanje auta da radi u leru par minuta pa tek onda gasenje...
E onda dodjoh u Nemacku,kupio Focusa dizelasa i prvih pola godine ziveo u nekom selu na obronku planine,gde sam kad bih isao do grada ili posla morao prvo 3 km da idem uzbrdo do vrha pa onda nizbrdo 15km...
Grejanje u mestu u 5 ujutro nije preporucljivo u Nemackoj (uznemiravanje i zagadjivanje okoline) pa je bilo na minusu pali i vozi i odma cepaj uzbrdo,do vrha se motor vec ugrejao... bio sam uveren da cu saraniti motor...
Ali evo taj motor nagurao 60.000 km i isto radi,ne jede ulje,isto trosi goriva...
I sada pre par meseci menjao posao i posto je u smenama kada nocu idemo kuci,sve zaledjeno i ja upalim auto,ukljucim odledjivanje,zapalim cigar i gledam ko sta radi...
Auti rade maksimalno dok se led ne ostruze i cepaj,kakvo mazenje,pazenje,lagani obrtaji i sl... ja vozim ko deda pored kolega...
Jos ako uzmemo u obzir da je moj i kolegin Focus Sedan medju najstarijima,sve je jasno...
I onda kasnije ti auti zavrse kod nas kao kvalitetni polovnjaci,cuvani i pazeni...
I tu se zapitah da li sam bio krele sto sam onako godinama "mazio" auto tj ko je kome tu sluzio?
Zanima me kako vi tretirate svoj motor,da li grejanja u leru imaju smisla ili voznje na laganim obrtajima odnosno vasa rutina i tretman?