Kvar na električnoj instalaciji
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 10
- Član foruma od: četvrtak, 24. dec. 2015. u 23:38h
Kvar na električnoj instalaciji
Pozdrav svima. Forda fokusa 1 imam 7 godina i prezadovoljan sam s njim svo ovo proteklo vrijeme. Imam kao i većina, kao što viđoh, problem sa zaključavanjem i otključavanjem daljincem kad je hladno , ali naviko sam se i zaključavam ručno kad neće. Ali ovih dana sam dobio novi veći problem. Da navedem o kom je Fokusu riječ: limuzina 2001. godište, 66 kW, dizel Endura. Nije garažiran i u zadnje vrijeme malo duže vergla i konstatujem mjerenjem napona na akumulatoru pri uključenim grijačina i startanju da nije dovoljno napunjen. Punjenje je u autu korektno 14,6 V, ali puno potrošača u ovo hladno vrijeme i često paljenje auta sa kratkim relacijama je nedovoljno da napuni akumulator. Ostavio sam auto upaljeno 15-tak minuta da se dopuni akumulator bez potrošača: svjetala , muzike, ventilatora, grijača šajbe i nakon toga ugasio auto, skinuo akumulator i unio uga u kuću. Napon tako napunjenog akumulatora je tada bio 12,65V. Ujutro sam stavio akumulator u auto i pokušao startati. Starto je bolje nego ranijih jutara. Hoću reći da nije imao produženo verglanje - upalio normalno. Ali imam novo stanje sad mi ne radi pozicija, žmigavci,rasvjeta table, daljinsko otključavanje,radio, unutrašnje svjetlo. Pošto sam bio odsutan od kuće sin je auto odvezo do komšije autoelektričara koji je pronašao neispravan osigurač 1A i zamijenio ga, ali i dalje je problem ne rade pomenuti uređaji , pa je uradio neku briknu na prekidaču rasvjete. On tvrdi da mi ne valja taj prekidač u što ja lično sumljam. Ako i jest tako, za šta je taj osigurač i zašto je stradao. Volio bih ako neko ima šemu intalacije da malo propratim ili možda neko ima volju na bilo koji način pomoć u rješavanju mog problema. Svako dobro svim članovim Ford foruma Srbija.
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: Kvar na električnoj instalaciji
1A je prilično slabašan osigurač u automobilskoj primeni... možda si mislio na 10A? Na kom mestu u tabli stoji taj zamenjeni osigurač?
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
-
Sigurno 1 A, a ne 10. Nisam provjerio poziciju, pogledaću, kaže sin da majstor nije imao 1 A, pa je stavio 7,5.
- mbole
- Poruka: 14914
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Da me neko pitao da naslepo pogadjam dal u autu postoji osigurac od 1A (ne racunajuci neki unutar radia), ladno bi bilo "nema sanse", kad ono...
F10 - 1A u kutiji u motornom prostoru.
Ide sa alternatora tj reglera na njega pa onda negde dalje ka akumulatoru, anlaseru... nije mi bas najjasniji taj deo seme.
Pre 08/2000 godine je tu bio od 10A, a posle toga je od 1A.
F10 - 1A u kutiji u motornom prostoru.
Ide sa alternatora tj reglera na njega pa onda negde dalje ka akumulatoru, anlaseru... nije mi bas najjasniji taj deo seme.
Pre 08/2000 godine je tu bio od 10A, a posle toga je od 1A.
Djak pesak 

- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Ja ni na radiju nisam nikada video slabiji od 2,5A, da ne pominjem bilo koju drugu lokaciju.
Sve u svemu, ima razloga zašto je proizvođač tu stavio "10 puta" osetljiviji osigurač posle 08/2000. Isto tako, ima razloga zašto je taj osigurač pregoreo, klasična je greška staviti tu "jači osigurač" zato što nije mogao da se nađe odgovarajući... 5A može da bude sasvim dovoljno jaka struja da sprži nešto što ne bi smelo da dobije struju veću od 1A, a 'jači' osigurač neće pregoreti jer je predviđen da drži do 7,5A.
Pošto je gomila sistema pomenuta, sad već pada sumnja na PCM, a to je već malo složenija rabota i nezahvalna za bilo kakvu dijagnostiku preko foruma. Na tvom mestu ja bih to oterao kod stručnijeg električara ili u neki dobar Fordov servis, da se time pozabavi neko, 1) ko je na licu mesta i 2) ko poznaje materiju.

Sve u svemu, ima razloga zašto je proizvođač tu stavio "10 puta" osetljiviji osigurač posle 08/2000. Isto tako, ima razloga zašto je taj osigurač pregoreo, klasična je greška staviti tu "jači osigurač" zato što nije mogao da se nađe odgovarajući... 5A može da bude sasvim dovoljno jaka struja da sprži nešto što ne bi smelo da dobije struju veću od 1A, a 'jači' osigurač neće pregoreti jer je predviđen da drži do 7,5A.
Pošto je gomila sistema pomenuta, sad već pada sumnja na PCM, a to je već malo složenija rabota i nezahvalna za bilo kakvu dijagnostiku preko foruma. Na tvom mestu ja bih to oterao kod stručnijeg električara ili u neki dobar Fordov servis, da se time pozabavi neko, 1) ko je na licu mesta i 2) ko poznaje materiju.
pozdrav, Bojan

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Akumulator koji ima napon 12.65 volti je akumulator koji sa tim naponom ima samo 70% od nazivnog kapaciteta. Odličan i napunjen akumulator koji ima stvarni kapacitet koji na njemu piše ima napon 12.75-12.8 V.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
Pronašao sam i ja na shemi da sa "30" - stalnog plusa preko osigurača 1 A napajanje ide na regulator napona na alternatoru.
Majstor je stavio briknu- kratkospojnik na prekidaču svjetala i sa kontaktom imam napajanje na svim pomenutim potrošačima koji nisu imali napajanje.
Ali ja to moram vratiti u normalu - kako je bilo, ne volim improvizacije.
Majstor je stavio briknu- kratkospojnik na prekidaču svjetala i sa kontaktom imam napajanje na svim pomenutim potrošačima koji nisu imali napajanje.
Ali ja to moram vratiti u normalu - kako je bilo, ne volim improvizacije.
- mbole
Zaboravljamo da nije zabranjeno da odjednom crkne vise od jedne stvari 
To ce reci, da osigurac od 1A ne mora da ima nikakve veze sa time sto ti nisu radila svetla, migavci, radio.... sta vec sve bese, vec to moze da bude posledica neceg sasvim desetog.
Recimo da zbog tog osiguraca nisi imao punjenje kako treba, pa ti je zato padao kapacitet akumulatora.
A onda je prekidac, ili nesto trece zveknulo potpuno nezavisno od toga, pa si pogubio struju na tim potrosacima.
Ne tvrdim da je tako, posto bez fizickog kontakta sa vozilom, tesko moze da se utvrdi bilo sta, ali treba i to razmotriti kao ovarijantu.
Jedino sto mi pada napamet da ima veze sa svim tim potrosacima koje si pomenuo je CTM (central timer modul), no opet to ne znaci da je on zveknuo. Moguce je da samo ne dobija struju od prekidaca svetala, to jest da je majstor u pravu da je prekidac neispravan i da ga treba zameniti.
Kada bi znali sta je tacno prespojeno na prekidacu, mozda bi mogli i da izbajamo nesto.

To ce reci, da osigurac od 1A ne mora da ima nikakve veze sa time sto ti nisu radila svetla, migavci, radio.... sta vec sve bese, vec to moze da bude posledica neceg sasvim desetog.
Recimo da zbog tog osiguraca nisi imao punjenje kako treba, pa ti je zato padao kapacitet akumulatora.
A onda je prekidac, ili nesto trece zveknulo potpuno nezavisno od toga, pa si pogubio struju na tim potrosacima.
Ne tvrdim da je tako, posto bez fizickog kontakta sa vozilom, tesko moze da se utvrdi bilo sta, ali treba i to razmotriti kao ovarijantu.
Jedino sto mi pada napamet da ima veze sa svim tim potrosacima koje si pomenuo je CTM (central timer modul), no opet to ne znaci da je on zveknuo. Moguce je da samo ne dobija struju od prekidaca svetala, to jest da je majstor u pravu da je prekidac neispravan i da ga treba zameniti.
Kada bi znali sta je tacno prespojeno na prekidacu, mozda bi mogli i da izbajamo nesto.
Djak pesak 

-
U velikim sam obavezama ovih dana, radim u firmi, a i privatluka se skupilo, pa nemam kad da odem kod majstora da to detaljišemo. O svemu ću vas informisat, pa moje iskustvo možda nekome posluži u rješavanju sličnog problema. Slažem se potpuno sa mbole-om da ne može baš tako jednostavno stradati odnosno ostati bez napajanja toliko potrošača. Skinuo sam čitavu skriptu shema za Forda Focusa, pa ćemo zajedno i ja i majstor ući u rješavanje problema. Ono što me sad najviše interesuje je uzrok zbog kojeg je sve ovo došlo u ovakvo stanje, a to bi uveliko doprinijelo pravolnom korištenju, svima koji imaju ovakav auto. Do sledećeg javljanja svako doro svima na forumu.
-
Iako malo vremena imam ovih dana znatiželja je učinila svoje , pa sam malo zavirio u svog forda. Mislim na ovaj moj problem na fordu. Poskidam poklopce do prekidača svjetala da vidim šta je to majstor brikovo i ustanovih da on nije imao stalni plus (30), pa je prespojio 15-ku ispred konektora prekidača svjetala sa 30 tako da ja mogu koristiti vozilo kad je dat kontakt odnosno upaljeno auto. Detaljnijim pregledom sam utvrdio da ja uopšte nemam stalog plusa (30) na osiguračima u autu ispod volana. Hladno mi bješe , pa sam prekino pregled, nastavak je najvjerovatnije iduće godine , haha. Trebam propratiti sa plusne kleme akumulatora idu 3 crvena provodnika, jedan je na elektropokretač, a ostala dva bi trebali ići ,mislim, u osiguračke kutije ispred šoferšajbe i ispod volana. Mislim da ne bi trebao biti velik problem,ali trenutno kao što rekoh , loš sam sa vremenom pa ću to ostaviti za prazničke dane.
Svima na forumu želim sretnu Novu Godinu , lijepo zdravlje, i da vas vaši fordovi slušalu.
Svima na forumu želim sretnu Novu Godinu , lijepo zdravlje, i da vas vaši fordovi slušalu.
- mbole
Pogledaj osigurac F7 od 40A, kutija u motornom prostoru.
Djak pesak 

-
Hvala svima za učešće u temi. Kako vidite nisam bio ovdje evo već je druga godina haha. A da sam kojim slučajem bio malo više zainteresovan, pa svratio prije nego sam neki dan sve raskopo i prelisto silne šeme (740 strana), pa da pročitam mbole-ov post skratio bih sebi poso. U svakom slučaju našao sam kvar. Ne znam kojeg sam vraga tražio, pa vadio F7 i stavio ga na pogrešnu lokaciju na mjesto za , čini mi se , grijač šofer šajbe. Kad sam ga vratio na njegovo pravo mjesto i otpojio briknu koju je majstor napravio sve je došlo na svoje mjesto- sve radi normalno. A onda sam kad već radim još malo poradio - ubacio 30 cm gumenog crijeva za brizgaljku zadnjeg brisača, pošto je postojeće puklo pa rasipalo. Dugo nisam koristio zadnju brizgaljku, a nisam imao vremena da to uradim.Odlično odgovara crijevo sa veš mašine kojim je spojen presostat na kadu veš mašine. Zalijepio lajsnu na 5. vratima, onu iznad zadnje tablice. Zalijepio sam je WURT -ovim lepilom- crni kao silikon za lijepljenje šofer šajbi. urađeno super.
Hvala svima još jednom i udobna i sretna vožnja ma kakvog Forda vozili, pa i druga auta.
Hvala svima još jednom i udobna i sretna vožnja ma kakvog Forda vozili, pa i druga auta.