Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Maglenke ford puma

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

kostavr
Poruka: 78
Član foruma od: utorak, 10. nov. 2015. u 22:48h

Maglenke ford puma

Poruka od kostavr » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 23:14h

kod mene u Pumi postoji prekidac za maglenke,medjutim kad ukljucim nista se ne desava.Gledao sam unutar fara imam kratko i dugo svetlo,zatim migavac i poziciju.Maglenke nisam primetio.Ne znam kako je to reseno kod pume?Prekidaca ima a maglenki nema ili meni nesto nije jasno???
...

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Maglenke ford puma

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 14. dec. 2015. u 23:45h

Jel si proverio zadnja svetla? Mozda imas samo zadnju maglenku.
Fiesta!!

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21505
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 15. dec. 2015. u 00:17h

puma nema prednje maglenke, samo zadnju maglenku.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 15. dec. 2015. u 00:23h

Puma uopste nema prednja svetla za maglu. Ni u kojoj varijanti. Samo eventualno aftermarket.
A i kad bi postojala, morao bi da imas dva prekidaca, jedan za prednja i drugi za zadnja.
Tako da ko sto dule kaze, to ti je prekidac od zadnjih.

Pretece me predsjednik.
Djak pesak :)

kostavr

Poruka od kostavr » utorak, 15. dec. 2015. u 01:32h

Znaci u pitanju su zadnja svetla za maglu da mene mogu da vide a ja da idem kroz maglu xexe.E da ne otvaram vise teme bzv ovde cu da pitam,sa leve strane volana ali nesto nize nalazi se kruzni potenciometar ja bih rekao za podesavanje svetla,interesuje me cemu on sluzi?
...

mbole

Poruka od mbole » utorak, 15. dec. 2015. u 01:39h

Moze da bude ili za podesavanje visine svetla, ili za podesavanje nivoa osvetljenosti instrument table.
Zavisi kako izgleda.

A zadnja maglenka je mnogo korisnija od prednje. Jednostavno vidi se na mnogo vecoj daljini nego sto ti mozes da vidis kroz maglu sa prednjim maglenkama.
Drugim recima, pre ces uociti neciju zadnju maglenku, nego sto ce ga tvoje prednje osvetliti.
Cak i ispravna pozicija se vidi na vecoj daljini nego sto prednje maglenke mogu da "probiju".

kostavr

Poruka od kostavr » utorak, 15. dec. 2015. u 03:21h

Slika
...

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8365
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » utorak, 15. dec. 2015. u 03:32h

Podešavanje visine svetla.
1 najviše - 4 najniže tj. kako opterećuješ auto prednji kraj se izdiže a ti onda spuštaš svetla sa tim potenciometrom.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

kostavr

Poruka od kostavr » utorak, 15. dec. 2015. u 14:38h

A za to treba da farovi imaju motore jeli tako?
...

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 15. dec. 2015. u 14:39h

Upravo tako.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

kostavr

Poruka od kostavr » utorak, 15. dec. 2015. u 20:28h

Kod mene nema tih motora ili ja ne mogu da otkrijem gde se nalaze.Skidao sam kompletne farove i nisam nasao te motorice?
...

mbole

Poruka od mbole » utorak, 15. dec. 2015. u 23:15h

Pin na koji se "natakne" far, blizi sredini auta je ustvari od motorceta. Ovo uokvireno crvenim.
Slika

Jel ti se pomeraju farivi kad okreces taj potenciometar (naravno upaljen auto, upaljena svetla)? Stani negde ispred zida ili vrata od garaze, pa proveri. I cuje se da "zuje".

E sad, moguce je da ti je auto cukan spreda, pa su motorcici polomljeni i onda stavljeno bez njih, psto nisu bas jeftini (reda 100 evrica i jace komad).

kostavr

Poruka od kostavr » subota, 19. dec. 2015. u 22:03h

Nema tih motorica gledao sam i nista se ne desava kad pomeram potenciometar.Upravo zbog toga sto ih nema ali ima dzekova pored fara koji su iscupani najverovatnije za same motorice.Pa ne znam koja je cena ali potrudicu se da nadjem nesto.Mozda ako se uklapa od drugog modela prem da ne verujem.Ne znam da li postoje faraovi za Pumu koji nemaju opciju da ih pokrece motoric.Jer ako je auto lupan kao sto kazes pa ubaceni drugi farovi,mozda ne postoji opcija ugradnje motorica.Jer sam video na ovima farovima da je moguce stelovati ih uz pomoc inbus kljuca.
...

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 19. dec. 2015. u 22:31h

Mbole ti je prikazao šemu iz fabričkog kataloga, što će reći da postoji opcija fara sa motorom. To ne znači da može naknadno da se ugradi samo motor, nego da ti treba drugi far koji je napravljen za tu svrhu. Čini mi se, takođe, da nije ili-ili varijanta: taj far koji ima motorić bi trebalo da ima i zavrtnje za štelovanje usmerenosti fara, pored toga što ima elektromotornu korekciju visine fara zbog opterećenja.

Po onome što si napisao, ispada da ti trenutno imaš ugrađene farove koji imaju samo manuelno štelovanje (zavrtnjima), pa ako želiš da aktiviraš tu opciju trebaće ti drugi farovi. Ne znam da li ima neke veze, onaj zadnji deo fara me donekle podseća na far sa Fieste 4 - ako je odvojiv samo taj deo možda može nešto da se iskoristi, pošto je češći model.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

mbole

Poruka od mbole » subota, 19. dec. 2015. u 22:36h

Sam far bi trebalo da je isti. Samo se umesto jednog plasticnog "pimpeka" postavlja motor.
Nevolja je sto nemas nikakav motor, pa ne znas ni njegovu oznaku. Kod Forda kostaju surovo (meni su negde 2004/2005 trazili 11000 din, sto je bilo reda 140 evra).
Ali taj motorcic pravi obicno Bosch, i po boschovom kataloskom broju ga nasao za 1000 din, to jest 11 puta jeftinije (originalni bosch, direktno kod uvoznika).
Jedino da nadjes nekoga sa pumom ko ima motorcice, pa da sa njega procitas Bosch-ov broj (zuta nalepnica, bese 9 ili 12 cifara). Ili da juris po otpadima. Nisu svi motorcici isti, koliko vidim za tvoj auto ima bas svoj kataloski broj, to ce reci da je vrlo verovatno razlicit od ostalih. Najcesce se razlikuje u nekoj sitnici, al dovoljno da ne moze da stane.

@BojanM
Postoji samo jedan tip fara (jedan kat broj), nema posebnih sa/bez nivelacije.
I kod mene na mondeu je samo jedan tip fara, koji iz radnje dodje sa plastikicom umesto motora. Izvuces plastikicu, ubacis motor i povezes. Za druge modele ne znam, moguce je da se razlikuju.

EDIT
Far mora da ima i opciju manuelnog stelovanja bez obzira sto ima motorce, posto i visina se steluje nezavisno od motorceta.
Najcesce ta plastikica koja dodje umesto motora i ma i onaj "leptir" to jest pozicije "normalno" i "opterecen auto".

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » subota, 19. dec. 2015. u 22:42h

Interesantno, nikada se nisam previše pomno bavio tom problematikom, ali kanda sam pročitao svojevremeno na forumu da se razlikuju farovi sa i bez motorića... e sad za koji model, više i ne znam. No, nebitno, prihvatam ispravku.
pozdrav, Bojan

Slika

kostavr

Poruka od kostavr » subota, 19. dec. 2015. u 23:44h

evo far je ovakav identican
Slika
Slika
...

Crni Pero
Poruka: 186
Član foruma od: nedelja, 18. avg. 2013. u 21:41h

Poruka od Crni Pero » nedelja, 20. dec. 2015. u 01:35h

Zeleni konektor u cosku fara iza njega je motoric...ako ne radi skini malo počisti, znaju se zblesirat

kostavr

Poruka od kostavr » nedelja, 20. dec. 2015. u 01:38h

Aha on je znaci unutar fara iz ovog zelenog konektora.Ok videcu.Ne znam da li postoji poseban osigurac za motorice da nije on crko pa nece da rade?
...

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 20. dec. 2015. u 03:43h

Pa ne bas da je iza konektora. Mora da se rasturi ceo far da bi se doslo do njega.
Evo ga uputstvo za skidanje/montazu motorceta
https://mega.nz/#!3ItSzKYR!nZHGbCFCSoGY ... tdiN32kRrc

Osiguraci su F6 u kutiji u kabini, i F27 i F29 u kutiji u motornom prostoru. Ali sa njih se napaja puno stvari (oborena svetla, radio, modul grejanja, instrument tabla...), tako da tesko da su oni.

kostavr

Poruka od kostavr » nedelja, 20. dec. 2015. u 13:28h

Pa tacno to sto kazes ali mi sunjivo da su se oba da kazem s....la u isto vreme sta znam provericu.
...

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 20. dec. 2015. u 18:20h

Menjana soferka, cini mi se da napisa jos svasta nesto napred... postoji mogucnost da je negde opalio prednjim krajem, pa da su menjana oba fara.

kostavr

Poruka od kostavr » utorak, 22. dec. 2015. u 01:33h

Sve je moguce prem da unutar koseva nema da je nesto ispravljano sve je ok.A da je udario tom silinom da razbije ceo prednji kraj i da pukne soferka,auto bi bio unisten s prednje strane.Ne znam sta je sve petljano.
...

kostavr

Poruka od kostavr » nedelja, 31. jan. 2016. u 18:15h

Ajde ovde da nastavim pricu o maglenkama.Kad pritisnem dugme za paljenje maglenki cuje se relej.medjutim maglenke se ne pale.Skidao sam u braniku i proveravao glinericom nema struje u kontaktima na maglenki kad je taster prekidac za maglenke upaljen.Interesuje me gde se nalazi relej maglenki.Da proverim njegovu ispravnost i eventualno ako bi neko znao na kojim zicama struja u prekidacu dolazi (mislim na boje) a sa kojih odlazi kad se ukljuci da ujedno proverim i njega.
...

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 1. feb. 2016. u 00:27h

Relej maglenki je unutar GEM-a.
Imas dva osiguraca za maglenke: F3 - 10A i F42 - 15A (ovaj drugi nije samo za njih).

Prekidac spaja pin 2 na masu. Sa pina 2 ide crno/narandzasta zica na GEM-a, ali unutar njega ide kroz mikroporocesor, pa tek onda na kalem releja. Tako da je pitanje dal mozes glinericom da vidis ima li struje na pinu 2 kada je dat kontakt i upaljene pozicije (to jest kada je moguce upaliti maglenke).

Pinovi 1 i 4 sa prekidaca idu na masu (crna)

Pin 6 ljubicasto/narandzasta dobija struju kada i maglenke (on pali lampice u prekidacu).
On je direktno povezan sa pinom 6 konektora C212b na GEM-u, odakle struja ide i ka maglenkama (ljubicasto/zuta).

Postoji i jedan "medjukonektor" negde sa leve strane u gepeku ili braniku, i onda se racva za levu i desnu maglenku (isto ljubicasto/zuta).

Odgovori

Povratak na „Instalacije“