Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.
Moderator: Dragomir
-
m_peki
- Poruka: 561
- Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h
Poruka
od m_peki » sreda, 16. dec. 2015. u 20:15h
Ovo mi je prva zima sa mondeom pa nemam pojma sta da ocekujem u praksi sto se potrosnje tice, osim sto sam procitao na forumu. Medjutim ovaj moj izgleda da poslednjih dana trosi oko 15l/100km.

Dok je bililo ono lepo vreme potrosnja je bila oko 8l. Nisam merio do cepa vec onako odokativno i obicno sipam za 2-3 hiljade. A buni me i lampica rezerve koja se pali kad stoji na uzbrdici a kazalja za gorivo padne na neka 3mm od prve crte (0). Zatim kada upalim i provozam se malo kazaljka goriva se podigne do prve crte (1/4) ali lampica i dalje svetli i nema gasenja skroz do sipanja gorova. Bas me buni ova potrosnja, nekad imam osecaj kao da mi je rezervoar busan pa se saginjem i gledam pod kola

-
dzajko75
- Poruka: 191
- Član foruma od: nedelja, 5. jan. 2014. u 21:07h
Poruka
od dzajko75 » sreda, 16. dec. 2015. u 20:25h
Na moj mondeo kad se upali lampica (a to se desilo samo jednom) da i zvucni signal i po bordu je pisalo da ima za jos 80km, onda kad ostanes sa gorivom za jos 40km opet zvucni signal i to je to.Ako mu ne sipas onda ima da ga guras,a veruj mi nije uopste lagan za guranje.E sad nikad nemoj da budes ispod 1/4 sa gorivom jer se pumpa hladi preko goriva.
A sad sto se tice potrosnje ne verujem da trosi 15.Sto je mnogo mnogo je.
Poslednja izmena:
dzajko75, na dan sreda, 16. dec. 2015. u 20:26h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Gde je direktorka?
Direktorka je na rucku trenutno.
Kad sidje sa tu rucku neka mi se javi...
-
Lale
- Domacin foruma

- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Poruka
od Lale » sreda, 16. dec. 2015. u 20:25h
Sipaj do čepa , pa izmeri tačnu potrošnju.
Inače merač nije baš najprecizniji.Recimo na mom istom takvom Mondeu, kad ga sipam do čepa, pređem na otvorenom oko 300km, pa tek onda kazaljka krene da pada.Kada dođe na 3/4 počne brže da pada do polovine, potom opet do četvrtine nešto sporije.Da li kod mene radi lampica rezerve, ne znam, jer nikad nisam vozio na rezervu

.
-
m_peki
Poruka
od m_peki » sreda, 16. dec. 2015. u 20:36h
I meni zapisti kad upali lampicu i posle svali put kada palim auto. Ali moracu do cepa pa da proverim. Mada cini mi se da mi nesto kao malkice susti kad ga stisnem po gasu kao kad preticem.
-
FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8365
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Poruka
od FM III » sreda, 16. dec. 2015. u 21:13h
Ko što kaže Lale jedina prava izmerena potrošnja je od čepa do čepa i sa malo većom kilometražom ne odma na 100 km i ponašanje kazaljke u potrošnji kao što je napisao je zbog oblika rezervoara. To što ti pokazuje prvo manju količinu, a posle veću, hoće da bude zimi kada se zagrejana nafta vraća nazad u rezervoar ali ne bi trebalo da je tolika razlika.
ps. za 6 godina koliko imam mondea niti sam čuo bilo kakav signal, niti se palila lampica, a provereno je ispravno sve.
-
dzajko75
- Poruka: 191
- Član foruma od: nedelja, 5. jan. 2014. u 21:07h
Poruka
od dzajko75 » sreda, 16. dec. 2015. u 21:41h
Cuje se signal kad se upali lampica za rezervu.Nego tebi kao sto kazes nikad nije udarilo u rezervu.
Gde je direktorka?
Direktorka je na rucku trenutno.
Kad sidje sa tu rucku neka mi se javi...
-
Neša
- VIP
- Poruka: 5041
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Poruka
od Neša » sreda, 16. dec. 2015. u 21:52h
Proveri kod majstora sva creva za vazduh,ako je neko naprslo slabije ide i vise trosi. Sipaj pola rezervoara,a puni na 1/4 recimo.
Ja kad sipam na 1/4 za 1000din kazaljka bude malo ispod pola i kad se vrati na 1/4 znam da sam potrosio 1000din

Inace bord sa prosecnom potrosnjom mi je nepotreban,najlepse mi je kad pokazuje spoljnu temperaturu...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
-
m_peki
Poruka
od m_peki » sreda, 16. dec. 2015. u 22:04h
Moracu da zavirim malo pod haubu da proverim creva. A i da promenim rezim sipanja. Problem mi je sto nemam pojma kako on treba da ide. Ovo je jedini mondeo koji sam vozio. Recimo da je tromiji od prethodnog focusa tddi 90ks.
-
FM III
- Vremenski policajac
Poruka
od FM III » sreda, 16. dec. 2015. u 23:27h
dzajko75 piše:Cuje se signal kad se upali lampica za rezervu.Nego tebi kao sto kazes nikad nije udarilo u rezervu.
Moguće je al ja to nikada ne doživeh, uvek sipam najkasnije na 1/4, čak šta više kada sam kupio auto dobio sam ga sa 3/4 rezervoara

.
-
Ford_III
- Poruka: 1007
- Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h
Poruka
od Ford_III » četvrtak, 17. dec. 2015. u 05:22h
Da cuje se signal i pokazuje rezervu uvek kada malo prodje ispod 1/4 ali sve zavisi ne pokazuje rezervu uvek bas na istom mestu natavno zavisi da li vozis po nizbrdici ili uzbrdici ili si na ravnom.
A te price oko ne vozi na rezervu,uvek sipaj kada je 1/4 to iz iskustva moram svima da kazem da nije tacno.Pa ja sam na starom mondeu dolivao uvek kada sam na polovinu retko kada je prosao pola rezervoara i uvek sam sipao nemacko gorivo i brzo mi je crkla bosch pumpa.
Na ovom drugom mondeu idem i do rezerve skoro do nule i evo radi ko svajcarac tako da te price nemoj nikada da dodjes do rezerve to je cisto lupanje majstora.Teorija i praksa su drugo.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.
-
Neša
- VIP
Poruka
od Neša » četvrtak, 17. dec. 2015. u 08:18h
m_peki piše:Moracu da zavirim malo pod haubu da proverim creva. A i da promenim rezim sipanja. Problem mi je sto nemam pojma kako on treba da ide. Ovo je jedini mondeo koji sam vozio. Recimo da je tromiji od prethodnog focusa tddi 90ks.
U dalje ga bilo tromiji od fokusa tddi,pa tebi je nesto debelo u maleru...mondeo tddi je raketa u odnosu na focus tddi! Verovatno ti je naprslo crevo turbinsko ili oko interkulera,zatim treba proveriti i kako dihtuju gumice usisne grane,stavi i kvalitetan filter goriva. I javi sta je bio problem.
Duratorq DI 16v
-
m_peki
Poruka
od m_peki » četvrtak, 17. dec. 2015. u 14:57h
Ma bio ja u Pinosavi pre par meseci i uradio servis. Tad je sve kao bilo ok. Motor suv. Ali ajd. Jedino sto je tada dijagnostika pokazala senzor pedale gasa. Nju jos nisam zamenio jer nema nekih na oko problema. A to za focusam pa stvarno mi je nekako bio zivlji prava zujaloca u odnosu na mondisu.
Neznam samo da li ovakvo setovanje pali klimu tj. kompresor. Znaci usmeravam vazduh svuda sem na soferku.

-
Neša
- VIP
Poruka
od Neša » četvrtak, 17. dec. 2015. u 15:11h
Nemas potrebe vise od 22 stepena da stavljas,cak je i to vrucina i moras da ukljucis pa iskljucis dugme AC,na taj nacin si iskljucio kompresor i ventilacija radi u eco rezimu. I ne moras da gasis ventilaciju na off kad gasis auto,podesenje stoji tako svaki put kad palis auto.
Ja tako radim od kada ga imam,jedino preko leta koristim klimu na AUTO.
Duratorq DI 16v
-
m_peki
Poruka
od m_peki » četvrtak, 17. dec. 2015. u 16:50h
Jesi siguran za to da moram da uopalim pa ugasim AC. Ja grejanje palim samo na ono dugme za regulaciju brzine ventilatora i gasim na off. A lampica za AC mi ne svetli u tom slucaju.
-
Neša
- VIP
Poruka
od Neša » četvrtak, 17. dec. 2015. u 18:11h
kad ugasis ventilaciju na off svaki sledeci put kad je palis palice kompresor,veruj mi prostudirao sam ga odavno. Stoji ti na 21-22 stepena i ne diras ga cele zime eventualno usmeravas smer duvanja ili kad hoces namerno da upalis kompresor..
Kompresor se pali i nezavisno da li svetli lampica ac,a kada ona svetli to znaci da kompresor radi non-stop kao recimo kad ukljucis brzo susenje soferke(ono gornje dugme)
Duratorq DI 16v
-
FM III
- Vremenski policajac
Poruka
od FM III » četvrtak, 17. dec. 2015. u 19:08h
Klima se pali na AC, Strelica na gore je duvanje na šoferku, nacrtana šoferka je brzo odmrzavanje iste i tada pali klimu i ventilator na najače.
Kod mene je trenutno 23 stepena i upaljene sve tri strelice i ne pali klimu. Da bi brže zagrejao auto uvek kreni da se malo zagreje i tek onda uključuj grejanje sa uključenom recilkulacijom i čim malo zagreje isključi recilkulaciju.
-
m_peki
Poruka
od m_peki » četvrtak, 17. dec. 2015. u 23:30h
Ma ja sam mislio da u situaciji kao sa slike iznad ne pali kompresor vec se ponasa kao kod manuelne klime kada pustis da radi ventilacija i okrenes na grejanje.
-
FM III
- Vremenski policajac
Poruka
od FM III » petak, 18. dec. 2015. u 00:41h
Imaš li korisničko uputstvo?
-
m_peki
Poruka
od m_peki » petak, 18. dec. 2015. u 08:24h
Imam, poslao si mi.

....................znam, znam evo idem

-
FM III
- Vremenski policajac
Poruka
od FM III » petak, 18. dec. 2015. u 13:33h
Ma samo onako pitam

-
m_peki
Poruka
od m_peki » nedelja, 20. dec. 2015. u 17:22h
Hah.. procitah ono uputstvo i stvarno covek moze svasta da sazna.

Ali i dalje sam ostao zbunjen kako da postignem onaj efekat kao kod manuelne klime, da ventolator radi ( duva) konkretno da se grejem a da mi kompresor miruje tj. da se ne ukljucuje.
-
mbole
- Poruka: 14908
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Poruka
od mbole » nedelja, 20. dec. 2015. u 17:59h
Ako se grejes, kompresor se i ne ukljucuje osim kada si prebacio na odmagljivanje sofersajbne.
Nije racunar klime bas toliko glup da prvo hladi pa onda da greje vazduh

Djak pesak

-
m_peki
Poruka
od m_peki » nedelja, 20. dec. 2015. u 18:06h
Ooooo hvala ti. Ma ja sam mislio da se taj kompresor mozda pali i kada greje. Maaadaa, u uputstvu pise da radi kada god je temperatura podesena na High ili Low
-
mbole
- Poruka: 14908
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Poruka
od mbole » nedelja, 20. dec. 2015. u 18:12h
Pa sto ga teras u High ili Low? (mada ne vidim sto bi palio kompresor na High)
Postavi temperaturu koju hoces i tu ga ostavi.
Nece on brze da ugreje ako si stavio na High, niti ce brze da ohladi ako si stavio na Low.
Djak pesak

-
m_peki
Poruka
od m_peki » nedelja, 20. dec. 2015. u 18:51h
Pa valjda covek ono podsvesno daj sto vise i sto brze

. Sad sam ga podesio na 23 i to je to.