Pa sad... nije bas ni tako jednostavno

Mada je ovo sto pise ovo piskaralo cisto lupetanje.
WiFI je u opsegu daleko vecih talasnih duzina, i jako malih energija u poredjenju sa svim ostalim. Njegovo elektromagnetno zracenje je zanemarljivo.
GSM nije bas toliko naivan, ali i tu postoji razlika izmedju bazne stanice i telefona. Bazna stanica emituje istovremeno za n telefona, a telefon emituje samo za sebe. Ok, nije tako jednostavno, al... najprostije za objasniti bez velike nauke. U svakom slucaju emisija bazne stanice je daleko veca nego emisija pojedinacnog telefona. Al koliko nas zivi a 3 metra od bazne stanice? A niko je ne drzi naslonjenu na uvo. Energija EM pada sa kvadratom rastojanja, tako da...
Ima smisla buniti se da ti postave baznu stanicu na krov tik iznad sobe, a nema nikakve em barijere izmedju. Sto niti je ne znam koja investicija da se uradi niti je rocket science. Al jednostavno mrzi nas da se zaje*avamo sa tim. Uostalom nece majstori da spavaju ispod toga
Daleko od toga da elektromagnetno zracenje nije problematicno. Naravno da jeste. Samo koje i u kojim energijama.
Vidljiva svetlost ima prilico energije, ali smo mi evolucijom prilagodjeni da nam ona ne smeta. Malo iznad ili malo ispod (u IC ili u UV podrucje), i vise stvari nisu tako jednostavne.
Mirotalasna, ako je oklopljena kako treba, ne pravi bas nikakve probleme. Ali, ako "curi" a to tipicno radi na jeftinim modelima oko ivica vrata... bolje nemoj drzati jajca u njenoj blizini

MT ima prilicno visoke energije, u podrucju talasnih duzina koje nisu bas naivne. IMTEL (institut za mikrotalasnu tehniku i elektroniku) gde sam dugo radio, se prvenstveno bavio radarima (bukvalno mikrotalasi, tj isti opseg frekvencija), i mogu ti reci da su nosili olovne gace kad testiraju iole jaci radar.
Onako iz zezanja smo merili i mikrotalasaste, i zaista na primercima renomiranih firmi tipa LG, Phlips... nije bilo nikakvih problema. Al na no name kung-fu primercima.... bilo je problema i to kakvih.
Meni smeta, sto neko novinarsko piskaralo ili nadobudni marketing "srucnjak", koje blage veze nema o cemu se radi, jos manje raspolaze sa realnim podacima, samo s vremena na vreme ispali ovakvu glupost, na koju se nepismen narod napali cas posla.
Odavno mi je zelja da "uzivo" sretnem nekog od takvih seratora, da mu malo "objasnim neke stvari" na nimalo civilizovan nacin. Posto su uspevali da tako napale i moju mamu, pa sam trosio sate na ubedjivanje, al "to je bilo na televiziji," ili "pisalo je u novinama"... more... da mi je da ga se dokopam na par minuta... za sva vremena bi zaboravio sta je sloboda stampe