Saveti i iskustva od vlasnika Mondea 2.0DI motora
-
- Poruka: 6
- Član foruma od: utorak, 8. dec. 2015. u 13:04h
Saveti i iskustva od vlasnika Mondea 2.0DI motora
Uzeo sam ovo vozilo jer sam cuo da su motori DI na boljem glasu od Tdci motora,vasa iskustva i saveti?
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: Saveti i iskustva od vlasnika Mondea 2.0DI motora
Pa uzeo si, sta sad 

-
Pa da li je bolji motor od Tdci-ja? Koje su mu mane,sta prvo treba prekontrolisati,?
-
Lepo prima gas,lepa unutrasnjost,dosta prostran automobil,jedino sto sam radio na njemu je maglenke stavio na branik i ubacio radio koga nije bilo,original radio ali nema koda,imam i cd pleyer ali lepse izgleda kada se ubaci original radio
- popovicvl
- Poruka: 5650
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Nije. Nije nikad ni bio.Bojan Macesic piše:Pa da li je bolji motor od Tdci-ja?
Sve zavisi od auta do auta. Odradi veliki servis, kocnice, vesanje, ali kod majstora koji je obucen za servisiranje. Ostalo sta ti bog da.Bojan Macesic piše:Koje su mu mane,sta prvo treba prekontrolisati,?
-
kocnice skoro menjane,jedino turbina sto malkice se cuje kako se zatvara kada gas pustim,da li je to normalno ili? I kako ovaj kod da provalim,guglao sam po netu ali nista,ko gluv k*rac sam bez muzike :-)
- popovicvl
Imas temu ovde na forumu temu u vezi kodova za CD, ukucaj u search box pa nadji i resice ti neko to.
Ovo za turbinu ne kapiram. Vozi u uzivaj dok ide. Ne trazi problem pre nego sto se javi sam.
Ovo za turbinu ne kapiram. Vozi u uzivaj dok ide. Ne trazi problem pre nego sto se javi sam.
-
E jbg kad crkne lako je onda popravljati,a dosta vremena sam u kolima,al kad turiram ne baca crnog dima ni malo.. hvala na odgovoru i savetu
Onome ko se javio
Onome ko se javio
- Neša
- VIP
- Poruka: 5041
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Normalno je to,kod mene cijuce kad pustim gas evo vec 80 hilj.km. Kod turbine je vazno daq posle voznje na autoputu ili ostre voznje ostavis auto u leru jedan minut da se malo ohladi turbina i redovno da menjas odgovarajuce ulje(5w-30)Bojan Macesic piše:kocnice skoro menjane,jedino turbina sto malkice se cuje kako se zatvara kada gas pustim,da li je to normalno ili? I kako ovaj kod da provalim,guglao sam po netu ali nista,ko gluv k*rac sam bez muzike :-)
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8365
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Zamolio bih pokretača teme da dopuni svoje predstavljanje: http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 88#p402588
Da ne bi zaključavali temu.
Hvala unapred!
Da ne bi zaključavali temu.
Hvala unapred!
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
-
Znaci striktno to 5w30?
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2783
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
@Bojan Macesic: Isti su motori samo je različito ubrizgavanje. Tddi manje ostetljiv na kvalitet nafte, a tdci ima savremenije ubrizgavanje, tiši je i više je osteljiv na kvalitet nafte.Moj Mondeo tddi mi nikada za ovih 8 godina nije ni zaštucao, a kamoli stao zbog goriva.Naravno servisi su redovni. 

- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8365
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
TDDI za razliku od TDCI-a ima jeftinije dizne, ne moraju da se kodiraju, mogu da se čiste i ultrazvučno, ali zato im pre odlazi bosh pumpa.
CI bolje povlači od DI-a i ima nešto manju potrošnju.
Ubodnost kod oba je ista, zavisi samo od paketa opreme u kojem je uzet auto.
Preporučen interval malog servisa, po proizvodjaču je 20 000 km, ali je to suviše i treba ga odraditi do 10 000 km, prilikom malog servisa ja menjam sve filtere i ulje naravno original Ford formula f 5w30, ali može i neko drugo 5w30 koje ispunjava fordove specifikacije (ima tema o ulju pa možeš pogledati i tu raspravu).
Pošto ima lanac u veliki servis se računa zamena 2 kanalna kaiša i španeri, roleri, zatezači koji su vezani za njihov rad. Neki promene samo kaiševe a od ostalog samo po potrebi, tj. kada se čuje.
Prednost po meni ih je posedovati, a mana što ih se teško odričeš.
Nažalost to su sada već stari automobili koji su se proizvodili do polovine 2002 godine i vremenom će delovi na njemu polako da otkazuju, ali dok god budem mogao boriću se da bude u što boljem stanju i da bude što bolje održavan.
CI bolje povlači od DI-a i ima nešto manju potrošnju.
Ubodnost kod oba je ista, zavisi samo od paketa opreme u kojem je uzet auto.
Preporučen interval malog servisa, po proizvodjaču je 20 000 km, ali je to suviše i treba ga odraditi do 10 000 km, prilikom malog servisa ja menjam sve filtere i ulje naravno original Ford formula f 5w30, ali može i neko drugo 5w30 koje ispunjava fordove specifikacije (ima tema o ulju pa možeš pogledati i tu raspravu).
Pošto ima lanac u veliki servis se računa zamena 2 kanalna kaiša i španeri, roleri, zatezači koji su vezani za njihov rad. Neki promene samo kaiševe a od ostalog samo po potrebi, tj. kada se čuje.
Prednost po meni ih je posedovati, a mana što ih se teško odričeš.
Nažalost to su sada već stari automobili koji su se proizvodili do polovine 2002 godine i vremenom će delovi na njemu polako da otkazuju, ali dok god budem mogao boriću se da bude u što boljem stanju i da bude što bolje održavan.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
- dule0911
-
- Poruka: 13654
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Lanac isto nije vecna stvar i kad se istegne vise problema pravi na TDDI nego na TDCI. Ali interval zamene mu je 250k km, a gura i dosta vise od toga (kod mene na TDCI preko 350k), pa retko kad pravi problem.
Fiesta!!
-
znaci 10 000km bi bilo pozeljno uraditi mali servis,to bi mi taman bilo to u Srbiju kada dodjem na godisnji,jer su ovde majstori boga oca skupi,..
Sto se tice nekih istupanja od normalnog rada nisam primetio,i ispod nule krese bez da sacekam grejac da se ugasi lampica,vrlo sam zadovoljan za sada,pali kao da se boji kljuca,posle nekih 1km a i mozda nesto manje,vozilo se vrlo brzo ugreje,sto je dobro u ove zimske dane iogroman plus,zahvalio bih se ovde javno mom imenjaku BojanuM koji mi je poslao kod za radio,care hvala puno!
I jos jedno pitanje,mislio sam na njega da ugradim kuku,jer se bavimo uvozom automobila,to nam je kao neki extra posao pored nasih stalnih poslova,verujem da ti on bez problema mogao da vuce automobil nosivosti do 1700kg,sta vi mislite o tome?
U sustini koliko sam uspeo da shvatim DI motori su jednostavniji i moze se reci ekonomicniji? Na ekonomicniji mislim manji troskovi servisa itd
Sto se tice nekih istupanja od normalnog rada nisam primetio,i ispod nule krese bez da sacekam grejac da se ugasi lampica,vrlo sam zadovoljan za sada,pali kao da se boji kljuca,posle nekih 1km a i mozda nesto manje,vozilo se vrlo brzo ugreje,sto je dobro u ove zimske dane iogroman plus,zahvalio bih se ovde javno mom imenjaku BojanuM koji mi je poslao kod za radio,care hvala puno!

I jos jedno pitanje,mislio sam na njega da ugradim kuku,jer se bavimo uvozom automobila,to nam je kao neki extra posao pored nasih stalnih poslova,verujem da ti on bez problema mogao da vuce automobil nosivosti do 1700kg,sta vi mislite o tome?
U sustini koliko sam uspeo da shvatim DI motori su jednostavniji i moze se reci ekonomicniji? Na ekonomicniji mislim manji troskovi servisa itd
Poslednja izmena: FM III, na dan sreda, 9. dec. 2015. u 12:34h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Ne piši post za postom u kratkom vremenskom periodu, već korisiti opciju uredi ako si nešto zaboravio.
Razlog: Ne piši post za postom u kratkom vremenskom periodu, već korisiti opciju uredi ako si nešto zaboravio.
- popovicvl
Ako si u nameri da vozis taj auto neko duze vreme (2-3 ili vise godina), nemoj stedeti novac oko nekih sitnica.
Moje vidjenje auta ne mora biti isto kao tvoje, do tebe je pa kako odlucis.
Ja bih na bilo kom polovnom autu, a u ovom slucaju Mondeu koji slican vozim, uradio sledece u prvoj turi.
mali servis: 5W30 na 10-12k km sa menjanjem filtera ulja, nafte, vazduha, a filter klime mozes svaki drugi servis ili pred zimu najbolje.
veliki servis: dva kanalna kaisa, grejace, zatezace, rolere, remenicu radilice, preporucujem da se stavi plivajuca remenica alternatora, ulje kocnica, antifriz, servo ulje itd.
utezanje auta: kocnice, amortizeri, pretres prednjeg i zadnjeg trapa, gume itd.
Znam to sve kosta ~1000k eura, ali dodajem, ako imas nameru da ga vozis, uzivaj od starta, a ne da se mrcvaris sa njim. Pa ko kako voli.
Ako te put ponese u BG ili NS, javi se da te posaljemo u pravi servis i zavrsis ove stvari bez natezanja sa nekim priucenim majstorima. Posle toga ima da prede kao malo veca macka
Moje vidjenje auta ne mora biti isto kao tvoje, do tebe je pa kako odlucis.
Ja bih na bilo kom polovnom autu, a u ovom slucaju Mondeu koji slican vozim, uradio sledece u prvoj turi.
mali servis: 5W30 na 10-12k km sa menjanjem filtera ulja, nafte, vazduha, a filter klime mozes svaki drugi servis ili pred zimu najbolje.
veliki servis: dva kanalna kaisa, grejace, zatezace, rolere, remenicu radilice, preporucujem da se stavi plivajuca remenica alternatora, ulje kocnica, antifriz, servo ulje itd.
utezanje auta: kocnice, amortizeri, pretres prednjeg i zadnjeg trapa, gume itd.
Znam to sve kosta ~1000k eura, ali dodajem, ako imas nameru da ga vozis, uzivaj od starta, a ne da se mrcvaris sa njim. Pa ko kako voli.
Ako te put ponese u BG ili NS, javi se da te posaljemo u pravi servis i zavrsis ove stvari bez natezanja sa nekim priucenim majstorima. Posle toga ima da prede kao malo veca macka

- milan_gt
Ne nego mali servis radis sad pa na svakih 10k. A sad ne samo mali meg sve ostalo proverisBojan Macesic piše:znaci 10 000km bi bilo pozeljno uraditi mali servis,to bi mi taman bilo to u Srbiju kada dodjem na godisnji,jer su ovde majstori boga oca skupi,..
A sto se tice slepanja bolje da si kupio ci od 130ks, jer auto 1700kg + prikolica 700-800kg bude mu mnogo, nije da ne moze nego mu je na granici..
Da vozas ci od 130ks lakse bi mu bilo. Ustv sam probaj, ne znam kako vuce di sa 115 ks. Jer on oko 2t vuce dobro, e sad 2.5t+ ne znam kako ce.
- mbole
- Poruka: 14904
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ako sam ja iz Novog Pazara za Bg vukao audi b4 na dvoosovinki sa 90 ks bez problema sto ne bi on sa 115?
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Djak pesak 

- milan_gt
B4 je 600 ili kolko vec kg laksi, nemam pojma meni tddi deluje malo kilavo u voznji..
- mbole
- Poruka: 14904
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Milane "automobil NOSIVOSTI do 1700 kg" ne tezine do 1700 kg.
A to je taman ko B4:
kurb 1280
max 1690
Ne ludujemo svi ko ti
Iskreno, verovano sam mogao dosta brze da idem sto se ticalo samog mondise, tj. koliko je on mogao da povuce. Vise sam isao polako zato sto nisam bio siguran koliko smem sa brdom iza sebe. Ali nigde nisam imao problem sa nedostatkom snage.
Naravno, od viska snage glava ne boli, al ni 115 KS nije malo.
A to je taman ko B4:
kurb 1280
max 1690
Ne ludujemo svi ko ti

Iskreno, verovano sam mogao dosta brze da idem sto se ticalo samog mondise, tj. koliko je on mogao da povuce. Vise sam isao polako zato sto nisam bio siguran koliko smem sa brdom iza sebe. Ali nigde nisam imao problem sa nedostatkom snage.
Naravno, od viska snage glava ne boli, al ni 115 KS nije malo.
Djak pesak 

- popovicvl
- milan_gt
Ma nije on cist sa srpskim
normalno da auto na prikolici vozi prazan, ne vozi u njemu njih 5 sa prtljagom 

-
Pa to kazem,ja sam vukao sa stilom bez problema koji ima 90konja. Ne bi trebao praviti ovaj problem od 115konja.. dosta je startniji od stila,grize asvalt,ima lepo ubrzanje mondeo.. vozio bih ga godinu dana dok ima tif ovde,pa bi nesto novije uzeo i skuplje,ovo sam uzeo za prvu ruku da imam sa se prevezem sa njim,prevucem koji auto na prikolici,jer u fazi sam skoro bio velikih troskova,prelaska na stan,daj kauciju 1000e stanodavcu,daj kupi namestaj,tehniku,i tako da verujem da sam mondea za ovoliko koliko sam ga platio super napravio i uzeo dobar automobil.. ima servisnu knjigu 196 000km,dobre zimske gume,jedino taj mali servis da napravim,i vrata u Srbiji da zamenim od vozaca,koja su na samom dnu pocela da trule,al verujem da se mogu naci povoljno u boji vrata,znam coveka iz sela blizu Zrenjanina koji samo radi Ford delove,i to po vrlo pristupacnim cenama
Ju naopako kad bi jos ljude stavio u taj auto na prikolici
Gledam novu liniju mondea,prelepo i opasno izgleda..svi gledaju bmw,audi,mecku i vw.. kao da nema opela ford bi bio najgori auto na svetu i te price,ili kako vec kazu,al mogu reci da negde u dubini duse volim forda,inace od tih nafuranih bmw mi je sa strane i izdvaja se,al ford je ford :-)
Novija linija mondea pristojno izgleda,lepa unutrasnjost,lepe linije na karoserini,sad motor od 140konja je primamljiv,sada zavisi kako se pokazao kod vlasnika ovog modela,da li ima neko ko poseduje ovu noviju liniju,da kaze neko svoje iskustvo i izuce utiske?
Ju naopako kad bi jos ljude stavio u taj auto na prikolici

Gledam novu liniju mondea,prelepo i opasno izgleda..svi gledaju bmw,audi,mecku i vw.. kao da nema opela ford bi bio najgori auto na svetu i te price,ili kako vec kazu,al mogu reci da negde u dubini duse volim forda,inace od tih nafuranih bmw mi je sa strane i izdvaja se,al ford je ford :-)
Novija linija mondea pristojno izgleda,lepa unutrasnjost,lepe linije na karoserini,sad motor od 140konja je primamljiv,sada zavisi kako se pokazao kod vlasnika ovog modela,da li ima neko ko poseduje ovu noviju liniju,da kaze neko svoje iskustvo i izuce utiske?
- dule0911
-
- Poruka: 13654
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ne pisi post za postom u kratkom vremenskom periodu, procitaj pravila foruma. Ukoliko imas nesto da dodas koristi opciju "uredi".
Sada cu ja ispraviti ali za ubuduce da znas.
Sada cu ja ispraviti ali za ubuduce da znas.
Fiesta!!
-
Ok Dule,kada budem imao vremena procitacu pravila foruma,ovo je prvi forum na koji sam se registrovao,pre sam samo citao