Kada sam kupio Focusa (2001.g) pre 5 godina, došao je sa nekim starim Clarion CD plejerom, kome CD nije ni radio, a samo radio-stanice su mogle da se slušaju. A kako je bio malo i ružnjikav, izbacio sam ga i rešio da kupim nešto bolje. Odlučio sam se za Sony MEX-BT2500 (https://www.sony.co.uk/support/en/product/MEX-BT2500), prvenstveno jer čita mp3, a ima i bluetooth, pa ne moram da koristim sluške. E sad dolazimo do problematike, a to je Fordov napojni džek. Ovaj džek ima 5 povezanih konektora, pri čemu su samo sa dva konektora (12V i masa) bili izvučeni na Euro džek, za stari Clarion (nije postojalo premošćavanje džek na džek, nego je budženo spajanjem direktno na žice). Dakle, tri kontakta nisu bila u upotrebi. Taj džek izgleda ovako (postavio sam šta je bilo povezano na starom radiju):

Skinuo sam sve te budževine i kako se ne bih zezao sa tim, u Kanibalu danas kupim adapter sa Forda na Euro:

Deo koji ide na Fordovu instalaciju:

Volmetrom sam dobio sledeće rezultate.
- Na Fordovom džeku (prva slika), prvi kontakt (narandžasta žica) ima stalnih 12V, to je ok.
- Drugi kontakt (crno-žuta žica) nema napon i verovatno je masa.
- Treći kontakt (zeleno-žuta žica) mi je u prvih par merenja davao 12 V, nakon davanja kontakta, a posle je počeo da prikazuje 0.3V
- Četvti kontakt (narandžasto-crna žica) daje 12V nakon davanja kontakta
- Peti kontakt je prazan (kao i sedmi)
- Šesti kontakt (crno-zelena žica) je masa.
Tu se stvari malo komplikuju, jer sam malo mućkao glavom. Na starom radiju su na Euro džek bili dovedeni samo stalnih 12V i uzemljenje, dok ostali nisu (kontam da je postojao razlog da to bude tako). Sa adapterom koji sam kupio, prenosi se i struja sa kontakata 3 i 4, na kojima sam izmerio 12V. Strah me je da koristeći adapter koji sam kupio ne pustim struju na neki kontakt na Sony radio gde ne bi trebalo i da ga tako spržim.
Da li je neko već imao iskustva sa ovim poveizvanjima? U najgorem slučaju ja mogu da isečem žice na kontaktima 3 i 4, ali ne bih, ako to ne mora.