Da prvo objasnim ukratko problem koji imam na Focus-u 1.6 tdci 110ks, 2007 god. Poslednjih par meseci, auto mi trza i gasi se u voznji, nekada se to desava cesto nekada retko. Takodje, nekad kad se ugasi ne mogu da ga upalim, tek posle oko 10 sekudi "verglanja" on upali, a nekada upali iz prve. Zvuk motora je pomalo grub, da ne kazem da zvuci kao golf 2 dizel

Juce sam pomocu ELM327 snimao "live" parametre vozila i auto je trznuo samo jednom. Izvukao sam jedan deo grafikona, kada je auto u leru, pri dodavanju gasa i momenat kada trzne. Cini mi se da je to taj momenat trzanja (nagli skok vrednosti na MAF senzoru na poslednjoj slici).
Prazan hod

Dodavanje gasa

Trenutak kad trzne

Legenda (respektivno): Boja - Oznaka na grafikonu - Merna jedinica - Naziv
Crvena - RPM - rev/min - Engine Revolutions Per Minute
Zelena - VSS.OBDII - km/h - Vehicle Speed
Tirkizna - FP - % - Fuel pump
Magenta - FRP.OBDII - kPa - Fuel Rail Pressure
Zuta - APP - % - Accelerator Pedal Position
Ljubicasta - TPMODE - CT/PT (ClosedThrotle/PartialThrotle) - Throttle Position
Lila - VGTDC - % - Variable Geometry Turbocharger
Narandzasta - MAF.OBDII - g/sec - Mass Air Flow
Crvena - MAP.OBDII - kPa - Manifold absolute pressure sensor
Zelena - BARO - kPa - Barometric pressure
Tirkizna - ECT.OBDII - °C - Engine coolant temperature
Magenta - ECU - - ECU Operating States
Da li je moguce da je problem na nekom drugom sklopu, npr. da je senzor pritiska goriva ili regulator pritiska goriva, da je manje goriva doslo na rail (sto nije registrovano), a samim tim ispravna kolicna vazduha da je registrovana kao prevelika? Sta se desava ako povuce fals vazduh na usisnoj grani, npr, ako je negde pukla ili ako su otisle one gumice za zaptivanje na motor? Da li postoji sansa da i to bude registrovano kao prevelika kolicina vazduha na MAF-u?
U slucaju da neko ima instaliran ForScan na racunaru, evo ga i ceo fajl test voznje, mozda je meni promaklo jos nesto:
http://s000.tinyupload.com/index.php?fi ... 2733049018
Hvala!