Poruka
od mbole » petak, 6. nov. 2015. u 00:41h
Naravno da ne moze u svim rezimima da bude zakucana na pola.
Ali u svim iole normalnim rezimima, recimo od lagane voznje autoputem na 90, pa do voznje istim tim putem na 150 ne sme ni da mrdne. Nebitno dal je napolju +35 ili -10.
Upravo tome termostat i sluzi.
+-5 stepeni nije uopste isto sto i -20 stepeni.
Termostat nije tu da bi hladio motor. Upravo obrnuto, on je tu da mu ne da da se ohladi. Motor bi morao i u leru nakon nekog vremena (doduse dosta dugog) da postigne radnu temperaturu, posto se termostat potpuno zatvori i jednostavno ne dozvoljava mu da se ohladi. Isto je i kad ides nizbrdo. Cim temperatura tecnosti pocne da pada, termostat krene da zatvara, i potpuno se zatvori negde preko 80 stepeni (zavisno od motora). Od tog trenutka potpuno je svejedno dal auto stoji il ide nizbrdo, hladnjaka ko da nema (ok, zimi bese imas mali hladnjak, al on je relativno slabasan).
Evo ih podaci za focusa:
Thermostat, Mechanical
Note:
Fully open means the thermostat valve lifts a distance of 5.8 mm (0.2 in) or more off the valve seat.
Remove the thermostat and immerse in a boiling antifreeze and water mixture. The thermostat should begin to open at:
l 82ºC (179ºF) vehicles with 1.6L Zetec-SE/1.4L engine.
l 82ºC (179ºF) vehicles with 1.6L Duratec engine.
l 92ºC (197ºF) vehicles with 1.8L/2.0L/1.6L Zetec-E engine
l 87ºC (188ºF) vehicles with 1.8L diesel engine.
The thermostat should be fully open at:
l 96ºC (204ºF) vehicles with 1.6L Zetec-SE/1.4L engine.
l 96ºC (204ºF) vehicles with 1.6L Duratec engine.
l 99ºC (210ºF) vehicles with 1.8L/2.0L/1.6L Zetec-E engine.
l 102ºC (215ºF) vehicles with 1.8L diesel engine.
Daklem, na focusu dizelu termostat je potpuno zatvoren sve do 87 stepeni. I temperatura motora, nikada ne bi smela da padne ispod te tacke.
Druga je stvar sto davac temperature ili sam instrument, mogu da budu "pomereni" u neku stranu. Glavno je da kazaljka ne sme da "igra", pri iole normalnim rezimima voznje.
Imao sam problem sa termostatom koji se bas tako manifestovao. Cak i pri ne tako niskim temperaturama, reda +10, autoput, 90-100 na sat, kazaljka ode u levo, za barem cetvrtinu skale. Grejanje je postalo za nijansu slabije, i mogao sam to da primetim tek na bas niskim temperaturama (tipa -20), i pri laganoj voznji autoputem. Naravno postaje slabije postepenoo, pa se tesko i primeti dok ne postane drasticno.
I tako se to razvlacilo, retko sam pravio duze ture zimi, do posla i nazad, ionako kreni stani... dok nije postalo zaista izrazeno, tj, pri laganoj voznji autoputem kazaljka krene da pada i stigne skroz na levu stranu, tek malo iznad pocetnog belog polja.
Pre toga (a i posle zamene termostata), kazaljka je ko zakucana, tacno na sredini skale.
Djak pesak