Nakon što sam godinama mislio da kao daily driver-a mogu koristiti oldtimer-a ili youngtimer-a ipak priznajem da to u našim uslovima i nije naš tako jendostavno, pa možda ni pametno zbog potreba modernog saobraćaja, a i zbog nekih drugih stvari. Kupovinu bih volio da realizujem do novembra, da ne moram javnim gradskim prevozom da se patim od kuće do posla i nazad preko jeseni i zime. Preko proljeća i ljeta mi i nije bilo teško. Što ne znači da ću žuriti i srljati, jer nisam bezveze oko pola godine štedio da bih sada to uporpastio.
Tako da sam odlučio da kupim sebi neko obično komercijalno auto za svaki dan. Nakon dugog razmišljanja izbor je pao ili na SAAB-a 9-3 prve generacije (nemojte me kritikovati

Pošto uslovi za redovno servisiranje i održavanje kod nas nisu realni kada je SAAB u pitanju (također i vrlo mali broj dijelova na auto otpadima) izbor je pao na Ford-a (za kojeg sam možda potajno sve vrijeme i navijao!).
Naravno da više volim benzince, ali moderni dizeli (2000. godište i noviji) su veoma dobra auta, ali problem je taj što dizeli stari između 10-15 (one koje ja realno mogu sebi priuštiti) su prešli stotine hiljada kilometara i promijenili su po nekoliko vlasnika što meni ne odgovara, posebno kada se u obzir uzme činjenica da je mali broj njih redovno servisiran i održavan. Mačci u vrećama. Ispadnu skuplje pite od tepsija. Ne kažem da nema i takvih benzinaca, ali sa njima je manja vjerovatnoća da su takvi. Posebno sa onima koji nemaju plin.
Tako da je na kraju izbor pao na benzinca (po mogućnosti bez plina, jer bih volio ja da ugradim plin na novo i da ga atestujem). Malo sam istraživao i raspitivao se i potvrdio svoj izbor da to bude 1.8 ili 2.0 motor.
Ako sam dobro shvatio to su isti Zetec-R motori koji se samo razlikuju u kubikaži i snazi? Što se mene tiče više bih volio 2.0 zbog veće snage, a pošto bih plin ugradio, litar-litar i po veće potrošnje mi ne igra ulogu.
Sada bih volio da čujem vaša mišljenja i savjete vezane za ove motore, jesu li isti, prednosti i mane, šta da gledam i pratim na njima, koliko košta servisiranje za jedan, a koliko za drugi itd...
Unaprijed hvala!