ovo je Fordomobil. Godina proizvodnje je 1978, 2v, motor V6 2.0, oprema 'L' (bar tako piše). Kupljen je 2004. godine u Čačku, gotovo slučajno. Stanje je relativno dobro, a čini mi se i prilično originalno, bez ikakvih budževina. Tapaciri, tepih, i instrument-tabla su u dosta dobrom stanju, a nebo je presvlačeno. Na automobilu je fabrička boja, osim p/l krila (što se i vidi), a desni kraj haube i vezni lim su oštećeni. Ono što je presudilo pri kupovini je gomila sitnica, koje su sve odreda radile bez greške: sve žice na zadnjem grejaču, mehanizam retrovizora, upaljač, svetlo u kaseti, mehanizmi prozora koji rade kao da su juče izašli iz fabrike, čak i originalni radio.

Kupio sam ga sa namerom da ga sredim, ali, kako to često biva, sređivanje je stalno odlagano, a Fordomobil je sve vreme radio. Priznajem da sam nekoliko puta pokušao i da odustanem od njega, kupovao i vozio druge automobile, ali kad god je meni ili nekom od mojih zatrebao još jedan auto, Fordomobil je bio tu. I radio je. Za 5 godina, koliko je kod mene, teglio je, jurcao, ostajao bez ulja, vozile ga sestre, braća, roditelji, prijatelji, ali Cologne jednostavno odbija da stane. I danas, posle 31 godine i sa ugrađenim plinom, V6 uz malo staračkog gunđanja i prenemaganja doteruje kazaljku do oznake '160' na brzinomeru.

Fotografije su od pre par godina, od tada su lim i farba sazreli za sređivanje, enterijeru bi prijalo osveženje (tapaciri su još uvek odlični, ali su sedišta propala), a motor radi i radi... Nadam se da ću sledećeg leta uspeti da ga ofarbam (ukoliko ne bude opet odloženo, naravno :shame: ).

Nisam nikakav stručnjak, a još manje auto-mehaničar, i nemam ambiciju da od ovog automobila pravim nešto što on nije. Fordomobil je daily driver i ne verujem da bih finansijski izdržao neki 2.9 (mada me hvata iskušenje, s vremena na vreme), a potreban mi je auto koji je pouzdan, udoban, razumno brz i nema plastični aluminijum u kabini i plastični hrom na karoseriji. Tako da, stvar je jasna: nova farba, tapaciranje sedišta i još par sitnica, i spremni smo za narednih 30 godina.
Ukoliko već nije postavljeno na forum, imam fabričku brošuru za Taunus MkII u JPEGu na nemačkom, skinuto sa neta. Ako nekog zanima, mogu da uploadujem.