Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Amortizeri mondeo mk3

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
SimkeFordMK3
Poruka: 719
Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h

Re: Amortizeri mondeo mk3

Poruka od SimkeFordMK3 » sreda, 13. maj 2015. u 23:09h

@neša
ovi fabrički su ti najobičniji uljni... nisu gasni. .. hoću da ih zamenim jer sam primetio da se auto pri većim brzinama teže smiri posle nekih udubljenja na putu... ranije je samo odradi jednom i smiri se a sada bukvalno malo više odskoči pa kao da sedne na drugu neravnin , znači da su pri kraju. .. na malim brzinama kraće opruge im nedaju da auto skakuće već ga smiruju...pa se manje primećuje...

@Mare
negde sam to pročitao što si napisao. . . svi drugari koji su spuštali auto su mi rekli ako menjam amorte da uzmem te gasne... jer na 17icama neke manje udoline su mi redovno sabijale prednje amortizere, dok na 18icama i pri većim brzinama nema sabijanja... sad ne znam zbog čega ali bih voleo da su ti sa gasom... da li postoje Sachs gasni?!
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21504
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 13. maj 2015. u 23:22h

Gasni su fabrički motorcraft (sachs)... nema uljnih kod mk3.

Elem,pročitaj malo bolje moj post.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Jozza
Poruka: 2093
Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h

Poruka od Jozza » sreda, 13. maj 2015. u 23:37h

PreCedniče, a koja verzija Sachs amortizera ide na Eibach Pro-Kit? Standardni ili sporCki? Da znam šta da vijam.
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21504
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 13. maj 2015. u 23:44h

Na pro kit može koju god želiš varijantu.

Ali ko voli da krivinari... bolja je varijanta sportske izvedbe Sachsa.

Ko ne voli krivinarenje... klasika varijanta.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Jozza

Poruka od Jozza » sreda, 13. maj 2015. u 23:48h

A gde mogu da vidim oznaku tog sportskog amorta, da znam šta da naručim kod "mađara"? A da ne cimam Dragomira, 1000 puta sam ga pitao svašta nešto...

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 14. maj 2015. u 00:06h

meni na mondeu prednji kayaba gaze skoro 200.000 km uglavnom na 18" :)

Jozza

Poruka od Jozza » četvrtak, 14. maj 2015. u 00:12h

A jesi li primetio razliku po ugradnji istih? Bio sam na "treskalici" i zadnji su mi na 65%, a prednji 69% i 72%. Kontam da je to za zamenu? Samo još nisam prelomio koje da stavim. A stiže mi Pro-Kit od onog momka iz Subotice, pa da sve odradim odjednom.
@Simke: Odakle ti to da se stabilizatori menjaju na 15k km?

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » četvrtak, 14. maj 2015. u 00:32h

Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

Jozza

Poruka od Jozza » četvrtak, 14. maj 2015. u 07:58h

To Čedo! Živ bio, velik ti porast'o! :beer:

Neša
VIP
Poruka: 5041
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » četvrtak, 14. maj 2015. u 09:41h

Dok je iznad 60% ja ne bih menjao :) Ranije se znalo dok ne dodje na 0% ne menja se il se samo puni(reparacija),salim se
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Jozza

Poruka od Jozza » četvrtak, 14. maj 2015. u 09:48h

Naručio sam Eibach opruge, pa se mislim da zamenim sad i amorte, jer su opruge tvrđe a stari (iz prve ugradnje) bi još brže popustili. A i čini mi se da je zadnji levi dobio luft u telu, nešto cakće, a svi se kunu da nije stabilizator ni balans štangla. Kad je prazan čovek bi rekao da su amortizeri novi, ali kad je pun imam osećaj da dupe malo ljulja pri većoj brzini, naročito u krivinama. Nego, jel pametno da menjam stabilizatore "napamet"? Na trapu je sve original, pa kad već radim da uradim sve?
Poslednja izmena: Jozza, na dan četvrtak, 14. maj 2015. u 09:50h. Ukupno izmenjeno 1 put.

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 14. maj 2015. u 09:49h

Kupi 18" :)

Jozza

Poruka od Jozza » četvrtak, 14. maj 2015. u 10:00h

Može ako imaš na poklon, para više nema, haha. A i onda bih morao još više da spustim auto, a to mi ne odgovara. Moram ponekad i van puta da se spustim. I čekaj malo da mi dosade ove 17-ce, tek sam ih kupio. I da poderem gume, a ne da mi ostanu i ove 17-ce u garaži. Žena već misli da muljam nešto sa auto gumama. hahahaha

SimkeFordMK3

Poruka od SimkeFordMK3 » četvrtak, 14. maj 2015. u 10:33h

@Mare
onda sam ja u zabludi sve vreme, pošto sam mislio da gasni moraju da šište kada prelazim preko ležećeg... haha :D
pročitao sam tvoj post pa si me malo zbunio hahah :D

@Milan
:D gde si ih pazario?! KitCom?!
ima li 'gde kod nas da testiram amorte?!

@Jozza
Pa ja ih tako menjam... bar do sada sam ih menjao na oko 15k km od prilike tako negde počnu da čukaraju i onda ja promenim oba... a zadnju zamenu sam uzeo neke skuplje.. videćemo koliko će izgurati...
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 14. maj 2015. u 11:13h

ima da se testira, deonica ue-bz :) a jes u kitu ih imas

SimkeFordMK3

Poruka od SimkeFordMK3 » četvrtak, 14. maj 2015. u 11:16h

provokacija... :D :P
ok.. idem sutra da vidim koliko para ako se plaćaju...

Jozza

Poruka od Jozza » četvrtak, 14. maj 2015. u 14:23h

SimkeFordMK3 piše: ok.. idem sutra da vidim koliko para ako se plaćaju...
Javi cenu. I obavezno da ti kažu koji je model amorta. Kayaba ima više modela u ponudi:
"Premium", to su obični uljni, gledaj da ih izbegneš;
"Excel-G" "twin-tube" gasni, to mu dođe OEM varijanta;
"Gas-A-Just" su "monotube high pressure" gasni. Ovo je bolje od "fabričkih". Inače je monotube varijanta do 30% efikasnija od "twin-tube" amortizera, a i duže traju. Ja bih te ganjao, ako imaju na stanju za Mondišu MK3;
"Ultra SR" su isto kao i Gas-A-Just, samo za kraće opruge. Te bi trebale tebi, ako ti cena odgovara.

Uglavnom, na netu sam našao da su napred stavljali Excel-G a nazad Gas-A-Just, i to mu dođe kao best buy setup. Naravno ko nije spustio preko 40mm, tu idu samo Ultra SR. Ako je auto mngog spušten, tj kratke su opruge, ne valja da amortizer bude dugačak (kao za normalne opruge) jer u istegnutom položaju ne sabija oprugu nimalo, dok kraći amort ipak drži oprugu na mestu.
EDIT: Sad sam pogledao KYB kataog za 2015, i nigde se ne spominje Ultra SR za Mondea MK3. Na limuzinu idu Excel-G, dok na karavana idu Excel-G napred i Gas-A-Just nazad. Samo (ako sam dobro video) piše da nisu za spuštena auta. Evo kataloga: http://www.kyb-europe.com/catalogue.asp

SimkeFordMK3

Poruka od SimkeFordMK3 » četvrtak, 14. maj 2015. u 17:03h

Hvala za info Jozza negde sam ranije to već pročitao ali se zaboravilo :D
raspitaću se za te Gas a Just...

Edit:
Zvao sam sada Kit Commerce i kod mene u užicu imaju na stanju Kayabu koju su mi u startu i preporučili, u pitanju su Exel G znači kombinacija gas/ulje... garancija je na 2 godine / 24meseca nema ograničenja na kilometražu što mi je veoma bitno :) cena 7000din/kom

pitao sam da li imaju Gas A Just medjutim kaže da nemaju trenutno... i ne može za sada da ih poruče...

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 14. maj 2015. u 17:41h

jel to za prednje il zadnje?

SimkeFordMK3

Poruka od SimkeFordMK3 » četvrtak, 14. maj 2015. u 18:14h

Prednje... ne znam u kakvom su mi stanju zadnji ali nisam primetio da mi skakuće pozadi... dok napred zna da oscilira vise nego sto je normalno.. tako da zadnje neću menjati za sada... zato sam te i pitao ima li gde kod nas da istestiram amorte da bih znao da li su zreli za menjanje ili da ih teram još. ...

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 14. maj 2015. u 18:16h

pa imas usput desnu krivinu posle uzića prema sevojnu (prodjes pravac i Vesnica i ona jaka desna kontra nageta krivina sa dva 'hupsera' u sred, e to prodjes sa jedno 120ak i vidis dokle se ljula :)

Al najbolji je test obicnim ljuljanjem..zaljuljas napred na krilu i pustis ga i ne sme da ljuska neg samo jednom da se vrati u gornji polozaj..

SimkeFordMK3

Poruka od SimkeFordMK3 » četvrtak, 14. maj 2015. u 18:27h

LanMi ne može da mi pokaže zato što opruge drže auto... tj smiruju ga... i ja te neravnine bukvalno preletim bez problema jer amort bi malo zaneo auto ili bi se zaljuljao ali opruge su kraće i ne dozvoljavaju takvo ponašanje... samo prešpiluju i to je to... ne znam kako ti objasnim. .. mene *ebe niz sitnih prevoja za redom... na putu od moje kuće do magistrale ima par prevoja... znači kao male udoline na svakih 3- 5 metara... normalo svaki auto registruje 5 udolina ...i moj isto dok ne ide 110km/h pri čemu auto odreaguje prvu koja ga baci na treću i onda čučne na 5tu... posle toga je miran ali ne treba tako da se ponaša.... jer da su mu amorti ispravni on bi registrovao svih 5 i pri tom ne bi bilo toliko oscilacije haube po vertikalnoj osi već bi auto pratio put...
ne znam da li si me razumeo ali problem je u amortima... oni treba da smire auto da ga ne baci ta prva udolina toliko već manje pa bi tako išao redom ... a ne da mi auto ostane u bestežinskom stanju preko druge udoline. .

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 14. maj 2015. u 20:54h

amort smiruje opruge..to mu je i pos'o :)

SimkeFordMK3

Poruka od SimkeFordMK3 » četvrtak, 14. maj 2015. u 22:05h

znam.. nego sam se raspisao da bi shvatio i ti a i svi ostali koje zanima ili imaju isti problem.. da bi razumeli. . jer eto naveo si na primer tu krivinu koja baš ima kontra nagib a na sredini imaju dve grbe na desnoj strani koje još dodatno izbace auto iz idealne putanje... medjutim opruge su toliko dobre da extra drže putanju automobila ali vetikalu ne mogu baš uvek da smire...
ja sam isplanirao da ih menjam više preventivno jer smatram da su na automobolu tri najvažnije stvari 1. kočnice 2. amorti 3 gume
vazna je kontrola nad automobilom a jos ako moze dobro da potegne to je samo bonus... :D

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 14. maj 2015. u 22:07h

a kad si menjao opruge jesu tebi i dalje fabricki amorti, ak jesu treba da ih menjas..

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“