Fiksni zamajac-lose iskustvo
Moderator: Dragomir
- arko
- Poruka: 115
- Član foruma od: utorak, 30. sep. 2014. u 14:20h
Fiksni zamajac-lose iskustvo
Samo bi da podijelim s vama lose iskustvo sto se tice fiksnog zamajca. Naime,u srijedu upalim Focusa kad neka buka,trese,lupa nenormalno. Par put kvacilo pritisnem,i malo krenem i malo se umanjilo. Otisao do majstora,podigli na dizalicu,i kad upalis pa ugasis auto,zamajac hoce da izleti iz mjenjaca. Kad su skinuli mjenjac,zamajac se vrti ko lud,ima lufta,poceo da sijece one sarafe. I eto posto je kod nas zamajac i set kvacila 960 KM majstor rece da ima i fiksni koje je ugradjivao i da su oni 535 KM. Ja haj da prodjem jeftinije,ugradim taj. Auto je bucnije,u gradu kad mijenjam brzine 1 i 2,cesto trzne,nesto malo kao i cvakne,prilikom ubrzanja kod preticanja dosta bucan,i nekako mi tromiji. Isao sad kod majstora,rekao mu to sve,on kaze ako hocu plivajuci,moze on vidjeti sa ovim gdje je kupio da skinemo ovaj i zamijenimo za plivajuci,pa eto u toku dana cu znat. Ako nista ne bude,ovako vozit malo,dok ne skupim novac da se rijesim ovog fiksnog.
- Djole Focus TDCI
- Poruka: 177
- Član foruma od: sreda, 16. maj 2012. u 15:54h
Re: Fiksni zamajac-lose iskustvo
Ja sam pre 6 meseci menjao set kvacila. Majistor mi rekao ako bude morao i zamajac, da mi je jeftinija varijanta taj fiksni. Kaze, ugradjivao je na dosta auta i nisu imali problema. Naravno, nisam se odlucio na tu opciju, pa kad bude dosao na red, stavljam plivajuci, kao sto fabrika nalaze. 

- Sale Sk
- Poruka: 386
- Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 20:12h
Trebao si ga pitati samo na koliko Focusa TDCi-a je stavljao fiksni... Vjerojatno bi rekao nijedan...
- arko
Stavljao je na focusa,samo ne znam je li tdci. Kad sam ja bio tu,nazvao je tog covjeka da provjeri kako ga sluzi,i ovaj rece da je ok sve. A taj covjek je stariji,i vjerovatno on to i ne primjecuje,al mene ubi u pojam ( da se tako izrazim). Ne krivim majstora nista,on mi je samo rekao da ima i ta jeftinija opcija i ja poletio. A i ne moze bit isto auto a razlika izmedju fiksnog i plivajuceg 430 KM... Uglavnom nadam se da ce se moc izvrsit zamjena,da ne bude na kraju zamajac me kostao 1500 KM. Majstor mi je za tu zamjenu naplatio 65 KM.
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Избегавај нагла убрзања и форсирање мотора испод 2500 обртаја и неће бити проблема . Другим речима лагано са гасом.
- arko
Je li 2500 ili 1500 obrtaja??
- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Posto je meni zamajac riknuo, raspitivao sam se malo oko cena, luk-ov set kvacila ( korpa, lamela, zamajac, druk lager ) je u Kraljevu u rasponu cena od 40-48 hiljada. Kod Tanasica je set kvacila comline ( kinestina) sa fiksnim zamajcem 30000 din. Tako da po meni nije neka razlika u ceni da bi se cimao sa fiksnim zamajcem
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
- pancerFF
- Poruka: 1076
- Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h
Ispod 2000 ne potapaj gas.arko piše:Je li 2500 ili 1500 obrtaja??
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.
- DzoniPv
- Poruka: 1430
- Član foruma od: subota, 8. dec. 2012. u 01:50h
- arko
Dzony,u pravu si. Upravo me majstor zvao,mogu zamijenit fiskni i set kvacila za plivajuci i set kvacila. Razlika u cijeni je 300 KM. Eto za jedan te isti posao na kraju cu platit duple ruke,al dobro je kad je prodavac pristao na zamjenu. U utorak cu promijenit to.
- Mosha
- Poruka: 272
- Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
- Kontakt:
Pa vako, skoro mi je riknuo plivajuci na Freelanderu, tacnije nije stigao jos da rikne komplet nego je poceo da dobija vibracije pri ostrijem ubrzavanju u vecim brzinama, kad je otvoren menjac ono zamajac zakovao
elem.
Posto sam moderan co'ek sirokih shvatanja verujte mi da sam jedno dve nedelje zvao sve zive, raspitivao se, procitao masu foruma i sve zivo sto mi je palo na pamet, jer jelte, za ovaj auto zamajac je poprilicno skup, jos kad se iskombinuje sa setom i rukama nije bas za za*ebanciju.
Evo da vam ukratko prenesem sta sam naucio:
Fiksni zamajac MOZE da se ugradi i ugradjuje se redovno. Konkretno u Freelandera, koji je generalno tezak auto, englezi masovno ugradjuju fiksni zamajac i uopsteno gledano nemaju problema sa njim. Citao sam dosta po raznoraznim forumima i svuda su ljudi generalno zadovoljni, velike razlike nema u odnosu na plivajuci (vise cima pri kretanju, pri nepravlnom menjanju brzina itd, kao i svaki auto sa fiksnim).
E sad, u cemu je fora. Da bi vam ova operacija uspela mora sve da se radi kako treba. Ako menjate plivajuci sa fiksnim mora ici druga lamela, ne mislim na novu lamelu, nego druga vrsta lamele, sa vecim oprugama i sta ti ja znam. Ulogu opruga u lameli menja plivajuci, kada fiksirate zamajac te silne vibracije koje je on upijao sada mora da upija nesto drugo. Vecina auta sa plivajucim imaju tkzv. fiksnu lamelu (nema ama bas nikakvih opruga, samo fiksna ploca). Malo je reci da ako iskombinujete fiksni zamajac sa fiksnom lamelom - eto karambola.
Sto se tice ove problematike covek stvarno ima mnogo opcija i svaka ima svoju cenu ali i kolicinu rizika koju nosi sa sobom. Ima primera gde su ljudi varili i balansirali plivajuci (praveci od plivajuceg fiksni zamajac), zamenili lamelu i teraj dalje, i uspevalo im je.
Po meni, najbolja opcija je da se lepo kupi sve novo, skupo jeste ali je sa kvacilom zavrseno jos mozda i 10 godina, jednom se plati i vise se o tome ne razmislja (trebalo mi je neko vreme da to skapiram, jel
)
Ako je velika oskudacija
druga opcija je da se kupi polovan plivajuci. Mozda zvuci idiotski da se tako nesto kupuje polovno ali plivajuci zamajac je vrlo lako proveriti u kakvom je stanju, na netu se lako nadju fabricka odstupanja i bukvalno se za minut proveri da li je dobar ili nije (obratiti paznju da nije slucajno remontovan), plus znajuci koliko ljudi se zali na odredjene zamenske zamajce da riknjavaju posle 20k, ovo je po meni opcija vredna rizika. Najveci problem je naci ga u dobrom stanju.
Zadnja opcija bi bila da se montira fiksni zamajac, ali da se to uradi "kako je Bog reko". Dakle uzeti ceo set sa fiksnim zamajcem, sa njihovom lamelom koja je TESTIRANA za tu svrhu. Koliko se secam ljudi najvise vole Valeo setove. Nisam radio "istrazivanje trzista" kod nas, ali ovako odokativno mi se cini da ovih setova ima mnogo, za mene nisam nasao set ali sam naletao na setove za razne proizvodjace.
Ova opcija i nije bas jeftina (za moj auto je plivajuca LUK opcija bila 700e a fiksni set 580e u Engleskoj) i ne vidim drugi razlog da ovo radite osim ako ne planirate da vozite auto jos 20 godina pa da ne brinete o zamajcu vise.

Posto sam moderan co'ek sirokih shvatanja verujte mi da sam jedno dve nedelje zvao sve zive, raspitivao se, procitao masu foruma i sve zivo sto mi je palo na pamet, jer jelte, za ovaj auto zamajac je poprilicno skup, jos kad se iskombinuje sa setom i rukama nije bas za za*ebanciju.
Evo da vam ukratko prenesem sta sam naucio:
Fiksni zamajac MOZE da se ugradi i ugradjuje se redovno. Konkretno u Freelandera, koji je generalno tezak auto, englezi masovno ugradjuju fiksni zamajac i uopsteno gledano nemaju problema sa njim. Citao sam dosta po raznoraznim forumima i svuda su ljudi generalno zadovoljni, velike razlike nema u odnosu na plivajuci (vise cima pri kretanju, pri nepravlnom menjanju brzina itd, kao i svaki auto sa fiksnim).
E sad, u cemu je fora. Da bi vam ova operacija uspela mora sve da se radi kako treba. Ako menjate plivajuci sa fiksnim mora ici druga lamela, ne mislim na novu lamelu, nego druga vrsta lamele, sa vecim oprugama i sta ti ja znam. Ulogu opruga u lameli menja plivajuci, kada fiksirate zamajac te silne vibracije koje je on upijao sada mora da upija nesto drugo. Vecina auta sa plivajucim imaju tkzv. fiksnu lamelu (nema ama bas nikakvih opruga, samo fiksna ploca). Malo je reci da ako iskombinujete fiksni zamajac sa fiksnom lamelom - eto karambola.
Sto se tice ove problematike covek stvarno ima mnogo opcija i svaka ima svoju cenu ali i kolicinu rizika koju nosi sa sobom. Ima primera gde su ljudi varili i balansirali plivajuci (praveci od plivajuceg fiksni zamajac), zamenili lamelu i teraj dalje, i uspevalo im je.
Po meni, najbolja opcija je da se lepo kupi sve novo, skupo jeste ali je sa kvacilom zavrseno jos mozda i 10 godina, jednom se plati i vise se o tome ne razmislja (trebalo mi je neko vreme da to skapiram, jel

Ako je velika oskudacija

Zadnja opcija bi bila da se montira fiksni zamajac, ali da se to uradi "kako je Bog reko". Dakle uzeti ceo set sa fiksnim zamajcem, sa njihovom lamelom koja je TESTIRANA za tu svrhu. Koliko se secam ljudi najvise vole Valeo setove. Nisam radio "istrazivanje trzista" kod nas, ali ovako odokativno mi se cini da ovih setova ima mnogo, za mene nisam nasao set ali sam naletao na setove za razne proizvodjace.
Ova opcija i nije bas jeftina (za moj auto je plivajuca LUK opcija bila 700e a fiksni set 580e u Engleskoj) i ne vidim drugi razlog da ovo radite osim ako ne planirate da vozite auto jos 20 godina pa da ne brinete o zamajcu vise.
- Sale Sk
- Poruka: 386
- Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 20:12h
Sve zavisi o autu... Na nekima fiksni funkcionira ok, na nekima ne. Da se naci na engleskim forumima dosta o tome. Ja nigdje nisam nasao da fiksni na Focusu TDCI-u dobro radi. Pod dobro misim bez vibracija i ostalih problema. I da, nije neka razlika u cijeni.
- Mosha
- Poruka: 272
- Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
- Kontakt:
Slazem se apsolutno. I sto se tice vibracija, ja sam zapeo da odma menjam zamajac kad sam video koliko ljudi su imali problema jer su cekali da zamajac zvekne skroz da bi ga menjali. Masa ljudi je i posle menjanja zamajca ostala sa vibracijama jer je auto vozen dugo sa losim kvacilom i zamajcem i to je sve razrokalo menjac, lezajeve i sta ti ja znam jos sta.Sale Sk piše:Sve zavisi o autu... Na nekima fiksni funkcionira ok, na nekima ne. Da se naci na engleskim forumima dosta o tome. Ja nigdje nisam nasao da fiksni na Focusu TDCI-u dobro radi. Pod dobro misim bez vibracija i ostalih problema. I da, nije neka razlika u cijeni.
- popovicvl
- Poruka: 5658
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Fiksni zamajac ne moze bez lamele sa oprugama.
Valeo pravi tzv. kit4p, obican zamajac sa lamelom koja ima komplet opruga, vece, a u njima jos jedan komplet manjih. Jedini problem je sto je taj set jeftiniji 6000 dinara od LUKovog kompleta sa plicajucim.
Valeo pravi tzv. kit4p, obican zamajac sa lamelom koja ima komplet opruga, vece, a u njima jos jedan komplet manjih. Jedini problem je sto je taj set jeftiniji 6000 dinara od LUKovog kompleta sa plicajucim.
- novi81
- Poruka: 661
- Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h
Na g4 se dešavalo kad se stavi fiksni da se svrne radilica. Čuo sam za više slučajeva. Ljudi su masovno stavljali set sa passata 3 i imali brdo problema.
Ford ima nizak ler gas, samim tim su vibracije jače. Tako da mislim da moze samo da bude problema
Talk softly, tread carefully and carry a big gun.
Ford ima nizak ler gas, samim tim su vibracije jače. Tako da mislim da moze samo da bude problema
- Lale
- Domacin foruma
- Poruka: 2786
- Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h
Problem jeste u zamajcu, ali je veći problem u nama, jer dobar deo nas kupuje automobile koje nismo u stanju da održavamo.Zamajac je potrošna roba koja otprilike stigne kod nas kada je pred izdisajem...ili tu negde.Lično se ne bih upuštao u "jeftiniju kombinatoriku", jer je ona uglavnom na kratke staze, pa na kraju sve bude mnogo skuplje, pa mnogo više boli glava.Ja se uzdam u proračun Fordovih inženjera da spoj takvog motora i menjača treba da ima to plivajuće čudo,te bih ga u slučaju potrebe zamenio istim ili u protivnom priznao sam sebi da sam precenio svoje ekonomske mogućnosti i razmislio o prelasku na neki drugi auto sa jeftinijim održavanjem.Ovo je samo moje lično mišljenje bez bilo kakve namere da nekom "solim pamet".
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
arko piše:Samo bi da podijelim s vama lose iskustvo sto se tice fiksnog zamajca. Naime,u srijedu upalim Focusa kad neka buka,trese,lupa nenormalno. Par put kvacilo pritisnem,i malo krenem i malo se umanjilo. Otisao do majstora,podigli na dizalicu,i kad upalis pa ugasis auto,zamajac hoce da izleti iz mjenjaca. Kad su skinuli mjenjac,zamajac se vrti ko lud,ima lufta,poceo da sijece one sarafe. I eto posto je kod nas zamajac i set kvacila 960 KM majstor rece da ima i fiksni koje je ugradjivao i da su oni 535 KM. Ja haj da prodjem jeftinije,ugradim taj. Auto je bucnije,u gradu kad mijenjam brzine 1 i 2,cesto trzne,nesto malo kao i cvakne,prilikom ubrzanja kod preticanja dosta bucan,i nekako mi tromiji. Isao sad kod majstora,rekao mu to sve,on kaze ako hocu plivajuci,moze on vidjeti sa ovim gdje je kupio da skinemo ovaj i zamijenimo za plivajuci,pa eto u toku dana cu znat. Ako nista ne bude,ovako vozit malo,dok ne skupim novac da se rijesim ovog fiksnog.
Pogledaj na PIK-u firmu Euromotorio iz Sarajeva. Prodaju komplete plivajuceg prilicno jeftino. Za moj Mondeo set je bio oko 900 KM. U Srbiji ima i jeftinije. Na kupujemprodajem.com ima par likova koji su korektni po tom pitanju i ako neko ide za BG moze to da ti prebaci. Ja set za Mondeo Mk3 (skuplja varijanta sa druk lezajem od 350 KM) platio 420 EUR.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- SimkeFordMK3
- Poruka: 718
- Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h
Ovo treba uokviriti i postaviti da svi pročitaju pre ulaska u teme o kvarovimaLale piše:Problem jeste u zamajcu, ali je veći problem u nama, jer dobar deo nas kupuje automobile koje nismo u stanju da održavamo.Zamajac je potrošna roba koja otprilike stigne kod nas kada je pred izdisajem...ili tu negde.Lično se ne bih upuštao u "jeftiniju kombinatoriku", jer je ona uglavnom na kratke staze, pa na kraju sve bude mnogo skuplje, pa mnogo više boli glava.Ja se uzdam u proračun Fordovih inženjera da spoj takvog motora i menjača treba da ima to plivajuće čudo,te bih ga u slučaju potrebe zamenio istim ili u protivnom priznao sam sebi da sam precenio svoje ekonomske mogućnosti i razmislio o prelasku na neki drugi auto sa jeftinijim održavanjem.Ovo je samo moje lično mišljenje bez bilo kakve namere da nekom "solim pamet".

RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama.."
- novi81
Ja sam na svom mondeu mk3 2.0 85kw mijenjao sve osim zamajca. Zamajac je nadzivjeo fabričku lamelu, korpu i druk. Majstor provjerio odstupanja po uglu zakretanja i aksijalno i rekao da nije za zamjenu. Po njemu set kvačila je bio originalni. Druk je bio propisao, lamela je bila sribana do nitni a korpa je bila loša skroz. Uzeo Lukavo sve (osim zamajca) i promjenio, koštalo u Motorexu 600km.
Inače na satu je bilo 235k.
Već godinu i po sve pet, nikakvih problema.
Inače na satu je bilo 235k.
Već godinu i po sve pet, nikakvih problema.
- arko
Eh samo da javim da je ponovo ugradjen plivajuci zamajac,korpa i lamela ( LUK )...i nevjerovatno koja razlika izmedju plivajuceg i fiksnog. Sad ponovo uzivam u voznji
Uglavnom,na osnovu licnog iskustva zelim da vam kazem ako neko ima u planu da ubacuje fiksni zamajac,da to ne radi. Pozdrav

- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8306
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Dobar savet i iz prve ruke
.

Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- lazarbeli2
- Poruka: 64
- Član foruma od: subota, 19. sep. 2015. u 18:52h
- Kontakt:
Pozdrav
Imam Ford Mondeo TDCI 2002 godište 85kw
Da li neko ima iskustvo sa tim autom? da li je neko stavljao taj fixni zamajac "VALEO" i kako se pokazao?
Imam Ford Mondeo TDCI 2002 godište 85kw
Da li neko ima iskustvo sa tim autom? da li je neko stavljao taj fixni zamajac "VALEO" i kako se pokazao?
- novi81
Ne znam. Šta da ti kažem. U toj varijanti lamela je totalno drugačija sa puno većim oprugama. To se relativno skoro pojavilo pa sumnjam da ćeš naći nekog da je ugradio. Najbolje da pogledaš strane forume.
Kolika je cijena za taj Valeo set?
Kolika je cijena za taj Valeo set?
- lazarbeli2
- Poruka: 64
- Član foruma od: subota, 19. sep. 2015. u 18:52h
- Kontakt:
"Postoji komplet kvačila sa fiksnim zamajcem, a proizvodi ga VALEO.
Za Mondeo proizveden do 9.2002. godine set košta 38140din, a za za model od 9.2002. godine košta 39314din. Set ne sadrži pomoćni cilindar (ležaj).
Setovi su se dobro pokazali."
Pa kad pogledas jeftinije je samo 5-7 hiljade tako da ne verujem da je neko ugradio da isproba, Našo sam polovan set za 100€
Za Mondeo proizveden do 9.2002. godine set košta 38140din, a za za model od 9.2002. godine košta 39314din. Set ne sadrži pomoćni cilindar (ležaj).
Setovi su se dobro pokazali."
Pa kad pogledas jeftinije je samo 5-7 hiljade tako da ne verujem da je neko ugradio da isproba, Našo sam polovan set za 100€
- pancerFF
- Poruka: 1076
- Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h
Alempijevicu, jel ovo tvoj auto kod lazara? 
PS. Izvinjavam se za off.

PS. Izvinjavam se za off.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.