Nema puno veze sa temom, ali čisto anegdotski... Kolega koji vozi Mercedes je kupio za suprugu Fiestu mk5, i u startu je bio zadovoljan, ali kad je njemu Meca završila na servisu on je malo više vozio Fiestu i požalio mi se kako mu menjač zapinje, teško ide, posebno u prvu i drugu. Okej reko', polovan auto i sve to, svašta je moguće. Napravim ja krug do grada sa njim kao suvozačem, šaltanje ide skroz glatko, mekše nego na oba moja Forda, čista pesma. Kažem i njemu, ne znam u čemu je problem, ovde sve deluje normalno.
Tek kad smo se vratili, on mi kaže da je samo gledao kad će palica da mi ostane u ruci, koliko sam u poređenju sa njim ja grublji prema menjaču.

Jbg, verovatno sam se vremenom navikao na mojim (matorijim) kolima da je potrebno malo sile da bi dobio ono što ti treba, a on je navikao na menjač kod Merca koji ne zahteva skoro nikakav napor da bi precizno radio.
Tako verovatno i ovo tvoje... nemoguće je znati da li je u pitanju neki realni feler ili jednostavno individualnost i stvar navike. Svakako da će ulje da bude gušće čim je temperatura ispod nule, i sigurno da to otežava rad menjaču dok se ne otkravi i postigne normalnu tečljivost, ali može da bude da je to neki procenat koji neko drugi ne bi ni primetio.
Daj auto da napravi krug neko ko ima isti motor, odmah će ti reći koliko je to različito u odnosu na njegov