Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Prvi mondeo MK3

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
Odgovori
adzo
Poruka: 23
Član foruma od: petak, 17. okt. 2014. u 09:29h

Prvi mondeo MK3

Poruka od adzo » sreda, 21. jan. 2015. u 14:05h

Postovanje
Pre par meseci sam uzeo auto Ford Mondeo MK3, nakon skoro 12 meseci potrage za autom. Ovo je neka prica koja je pratila kupovinu i moji utisci za ovo malo vremena koliko ga posedujem.

Ja nisam automehanicar, ne razumem se u automobile. Za svaki odlazak da gledam auto sam morao da vodim i nekog majstora.... i svaki auto koji sam gledao je imao ozbiljnih problema (pricam o autoplacevima) ili nekih lazi vezanih za auto.
Na kraju sam uradio nesto najgluplje verovatno ikada, od kada se kupuju automobili. Poceo sam umesto da gledam auto da gledam prodavca auta. Prestao sam da obilazim placeve i gledao sam auto od fizickog lica, cak sam se usudio da gledam i bez majstora iako nista ne znam oko automobila.

Na kraju sam zavrsio tako sto sam uzeo Ford Mondeo, od postenog, porodicnog, coveka iz Lazarevca. Saslusao sam pricu koju je imao oko auta i sve sam mu poverovao. Uzeo sam dizel bez ikakve provere kod majstora.(poveo sam samo drugara koji je auto-elektricar i koji verovatno ne bi znao ni da pokaze gde je pumpa)
Auto je 2004god, 2.0 TDCI sa 115KS i uzeo sam ga za 3000€. Nakon sto sam ga preveo i registrovao otisao sam i kod majstora na detaljnu proveru (ispostavilo se da sam dobro prosao i da je problem samo par potrosnih delova - nosac motora, lezaj tocka i neka plivajuca remenica)
Naravno ovo ne preporucujem nikome i uvek proveravati, dizele narocito, sa majstorom i dijagnostikom.

Slika
Slika
Slika
Slika

U medjuvremenu je zamenjena rashladna tecnost i nove su zimske gume. Majstor mi je potvrdio sve sto mi je i bivsi vlasnik ispricao(da je prosle godine detaljno radjen kocioni sistem, da je zamenjen akumulator....auto je dobro odrzavan pa cu i ja nastaviti utabanim stopama)

Auto je bivsi vlasnik za sebe uvezao pre 6god(sada vec 7) sa 96.000km. On je presao sa njim jos skoro 70.000km tako da je sada na satu 166.000km.
Prodavao ga je jer je sebi uzeo drugi, mladji, auto
Nivo opreme je Trend, sto ukljucuje podizace napred i pozadi, elektriku vozacevog sedista, retrovizora, digitalnu klimu. Nema bord racunar

Za ovo kratko vreme koje je kod mene probacu da opisem neke prednosti i mane koje sam primetio na autu:
Definitivno prednost je odlicna upravljivost auta, lezanje u krivinama, OGROMAN gepek. Prilicno dobro ide obzirom na tezinu auta.
Potrosnja nije velika uopste obzirom na velicinu auta, merena do cepa pa dosipanjem(posto nemam bord comp i nemam prosecnu) i oko 8.3L je po gradu i skoro pa neverovatnih 5.5L na otvorenom. Nema nekih cvrcaka u kabini iako je auto presao prilicno, mada kakvi su putevi u mom gradu pojavice se sigurno
Fabricka muzika je, iako nisam neki strucnjak, verovatno najbolja od svih auta koja sam do sada imao/vozio. Jasan kvalitetan zvuk

Neke mane koje sam ja primetio su preglednost u voznji unazad. Jeste da se covek navikne vremenom na dimenzije ali je stvarno nepregledan. Meni je recimo i mana sto nema bord comp. Problem mi je i centralni naslon za ruke - kad je spusten definitivno nije lako staviti pojas
Mana audio sistema je sto nema MP3 ali se i to moze resiti. Ne znam ni ko je smislio da se hauba otvara kljucem a da nema otvaranje iz kabine :)

To je trenutno sve pa cu dopunjavati kad budem jos nesto primetio ili menjao

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Prvi mondeo MK3

Poruka od dule0911 » sreda, 21. jan. 2015. u 14:21h

Neka te dobro i dugo sluzi thumbsuph

Zakljucavanje haube je originalno uvedeno u engleskoj kao dodatna zastita od lopova, ili da se preciznije izrazim, bolja zastita od osiguravajucih kuca koje su davale bolje uslove ako automobil ima i tu opciju :) I meni je cudna i nepotrebna, ali sta je tu je. Prakticno je samo iz razloga sto svakkao moras da ugasis auto pre nego sto hoces da otvoris haubu.
Fiesta!!

novi81
Poruka: 661
Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h

Poruka od novi81 » sreda, 21. jan. 2015. u 14:53h

Nisi jedini i ja sam otprilike tako uzeo auto. Više je bila impulsivna kupovina.
Pogotovo što nisam ni razmišljao o Mondeu.
Na kraju je sve manje više ispalo OK

adzo

Poruka od adzo » sreda, 21. jan. 2015. u 14:53h

@dule0911
Hehehe nisam znao za ovu pricu
Mene ubija sad kad je lose vreme, pa kad treba da dopunim tecnost za prozore, kad krenem do gepeka obicno zaboravim kljuceve u bravi, u kabini
Nikako da naucim da ponesem sa sobom :)
Setim se tek kad stignem ispred auta :)

@novi81
Ma da...smucilo mi se vise gledanje auta, otisao, video - dopalo mi se i kupio
Mozda je malo glupo ali mi je budzet bio 4000-4500€ pa sam racunao cak i da sve sto moze podje naopako(dizne, zamajac...) necu prekoraciti taj budzet. A onda bi bar tacno znao sta vozim
Nisam mogao vise juriti auto :)

Daniel
Poruka: 6089
Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
Kontakt:

Poruka od Daniel » sreda, 21. jan. 2015. u 15:45h

Sony a nemas mp3? Lep autic, nek te dugo sluzi!
Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011

macaneli
VIP
Poruka: 9929
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » sreda, 21. jan. 2015. u 15:56h

sony verovatno ima 6cd sarzer u sebi
ako imas dzek nazad na sony-ju uzmes usb music box i imas mp3 koliko hocesSlika
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » sreda, 21. jan. 2015. u 21:17h

Kupio si dobar auto i uz redovno održavanje sigurno će te dobro služiti.
Slika Slika

adzo

Poruka od adzo » petak, 6. mar. 2015. u 12:48h

Evo kratki update
Prošle nedelje uradjen mali servis(ulje i svi filteri), zamenjen nosač motora, zamenjena ta plivajuća remenica(ili kako se već zove) sa španerom kao i gumice balans štangle
Proverom utvrdjeno da su i šolje amortizera dotrajale pa su i one zamenjene(sve 4), kao i silen blokovi.
Zamenjena 2 kočiona creva ka zadnjim točkovima i hidraulična tečnost
Verovatno sam nešto i zaboravio pošto je imalo 15-tak stavki na spisku zamenjenih delova.
Zamenjeno sve što bi potencijalno moglo da crkne u nekom narednom periodu :)

Zvuk i vibracije motora pre zamene i posle zamene...da covek ne poveruje
P.S. Ako samo promašio neki naziv dela...pisao sam po sećanju a nisam automehaničar ;)

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 6. mar. 2015. u 13:08h

al jel nosaci motora stradaju od voznje il od cega, posto ja ni jedan nisam menjao a sad ce ce 400k po satu :)

adzo

Poruka od adzo » petak, 6. mar. 2015. u 13:27h

Uhhh stvarno ne znam....
To će morati neko stručniji da objasni
Nisam pitao majstora šta je uzrok

popovicvl
Poruka: 5658
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » petak, 6. mar. 2015. u 16:41h

Prvi postulat kupovine polovnog auta je da je polovni auto uglavnom polovni auto. To sto si nabrojao i nije neki problem. Sve je to u domenu redovnog servisiranja.

Redovno menjaj filtere, sve, za naftu posebno. Povremeno mozes dodati dvotaktola, najobicniji i najjeftiniji. 0,5l na 50 dizela, valja za pumpu. Zatvori EGR ventil pod obavezno. Pre toga ga ocisti.

Sto se tice nosaca motora, i mene ceka na sledecem malom servisu. Imam malih vibracija u visim brzinama kad treba da povuce sa 1500 obrtaja. Kod mene se okrece 155k km, ali simptomaticno je da chipovani auti razvaljuju nosace motora.

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » petak, 6. mar. 2015. u 18:21h

Hoćeš reći da nije preporučljivo čipovati auto?! :D
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

acadimke
Poruka: 1707
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » petak, 6. mar. 2015. u 19:00h

milan_gt piše:al jel nosaci motora stradaju od voznje il od cega, posto ja ni jedan nisam menjao a sad ce ce 400k po satu :)
Mozda je neko menjao pre tebe
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

novi81
Poruka: 661
Član foruma od: četvrtak, 19. sep. 2013. u 15:36h

Poruka od novi81 » petak, 6. mar. 2015. u 19:17h

Milane izgleda da je tvoj mondeo vozila neka baba u Njemačkoj. I to samo nedjeljom kad je išla na pijacu ;-)

Talk softly, tread carefully and carry a big gun.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 6. mar. 2015. u 19:20h

pa sta znam, on je kod mene skoro 300k, bio je 2 god i 10 meseci star kad sam ga uzeo :)

FiestaRS
VIP
Poruka: 4298
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 17:57h
Kontakt:

Poruka od FiestaRS » petak, 6. mar. 2015. u 19:47h

Sahranjivanje nosaca ti je kad ga krljas u drugoj (slajf) znam iz iskustva.
Slika

acadimke
Poruka: 1707
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » petak, 6. mar. 2015. u 20:20h

Onda sigurno nije menjan
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

FFZetecSE
Poruka: 18
Član foruma od: ponedeljak, 16. feb. 2015. u 15:56h

Poruka od FFZetecSE » subota, 7. mar. 2015. u 06:26h

Sto je rekao kolega FiestaRS, hoce to da ode uz malo slajfanja, a i ima ljudi ne znaju ni saltati kako treba, nagledao sam se dosta toga, kad saltaju pustaju naglo kvacilo i normalno auto trzne a i s njim motor, sto dovodi do toga da odu nosaci na kraju, a i ima ljudi koji kad voze vrate manju kad zele pretjecati, sto dovodi do toga da motor ode u vise obrtaje i trzne, sto sigurno unistava malo, ali pomalo nosace
Ford Focus 1.6 16V ZetecSE

adzo

Poruka od adzo » subota, 7. mar. 2015. u 14:36h

popovicvl piše:....Redovno menjaj filtere, sve, za naftu posebno....
Ovo radim obavezno na svakom autu koji sam imao. Ni servis ni filteri se ne preskacu
popovicvl piše:Povremeno mozes dodati dvotaktola, najobicniji i najjeftiniji. 0,5l na 50 dizela, valja za pumpu. Zatvori EGR ventil pod obavezno. Pre toga ga ocisti.
Hoce li ovaj dvotaktol da steti nekako? Ja samo ED sipam. Cak sam ovde i procitao da nije dobar ni onaj ED sa aditivima...pa ga preskacem
Sipam iskljucivo na najnovijoj pumpi u mom gradu :D

Ovo za EGR te nisam bas razumeo. Programer, pa ne kapiram bas...
(mali off: kad zena posalje programera u prodavnicu da kupi margarin i ako ima jaja da uzme 10 i on se vrati sa 10 margarina i kaze bilo je jaja)
Upao sam u logicku zavrzlamu: ako ocistim EGR sto bi ga zatvarao a ako ga vec zatvorim sto bi ga cistio? :D
(osim ako posle zatvaranja ima jos neku funkciju...to je onda druga prica)

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8307
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » subota, 7. mar. 2015. u 15:03h

Dvotaktol neće štetiti, već će pomoći da se sistem ubrizgavanja (pumpa i dizne podmazuju).
EGR ventil služi da u smešu svežeg vazduha i goriva uvede manju, ili veću količinu izduvnih gasova, pomoću kojih se reguliše sagorevanje. Zatvaranjem EGR-a ćeš smanjiti količinu gareži koja se vraća na ponovno sagorevanje i uopšte zaprljanje od rada motora a čišćenjem osloboditi nesmetan protok vazduha potreban motoru za rad.
Evo ti primer zaprljanog:
Slika
i čistog ventila:

Slika
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“