Moderator: ace1
Jedno pitanje: jesi li ikad ispraznio rezervoar do rezerve? I ako jesi da li se čuo samo zvučni signal, ili ti je ispisao i nešto na desnom displeju?Nesa piše:Ja sam dobio bc samo zamenom ablendera i km sata. Jedin sto je sat od engleza pa mi pokazujepredjenukm u miljama i ne aktivira mi se satic tempomata kad ga ukljucim pa me interesuje da li moze dijagnostikom nesto da se odradi
Coooool!!!mpavlica piše:E, evo opet mene.
Sutra stiže VCM OBD kablić, pa ću videti šta može iz tog softvera.
Što se tiče "pešaka" rešavanja problema, oni koji imaju mogućnost da programiraju MC68HC912D60, znaće i čemu pišem dalje:
Naime, kada se očita interni EEPROM mikrokontrolera, sledeće adrese su bitne:
0x1FD je adresa na kojoj se nalazi ESP indikacija - 0x6A je ESP aktivan, 0x48 ESP nije instalisan. Ovo sam ustanovi upoređujući dve table i više dampova - onih koji imaju i onih koji nemaju ESP. Ovo znači onima koji, ako kupe tablu na kojoj svetli ESP pa hoće da ga deaktiviraju, ili onima koji uzmu tablu na kojoj nije aktivan ESP a imaju instalsian ESP modul, pa da aktiviraju indikaciju.
A sada ono bitnije
Na mojoj tabli, 1SF7-10849-GE očitavanjem je ustanovljeno sledeće:
Na adresama 0x1F3 stoji 19 a na adresi 0x1F4 stoji 80
Ja NEMAM board/trip computer. Poređenjem sa tablama koje IMAJU, evo šta sam ustanovio:
Vrednosti koje trebaju da budu su:
13 i C0
Tako da:
0x1F3 sa 19 na 13
0x1F4 sa 80 na C0
OK?
Proradilo samo tako!
NAPOMENA!!!!!
Kao što sam rekao, sistem ne zavisi od checksum-a, ali pored ovih izmena, kada se uđe u cluster test mode, u opciji E01 stajaće FAIL - sistem izračuna da se checksum NE POKLAPA tj. nije što bi trebalo da bude, ali nije kritično, pa radi i dalje. Kako se računa checksum NE ZNAM.
Sutra kad stigne kablić, videću da li može nešto da se radi ovako elegantnije, a ovo je metod "brute force", za one koji imaju programator za ovaj mikrokontroler.
Toliko za sada, more to come
p.s. Ne dirati ostale vrednosti po dampu, jer su tu kalibracije instrumenata - obrtomera i kmh/mph itd itd... Ne odgovaram za bilo kakav kvar nastao primenom moje metodeToliko