Zanimljivi Fordovi
Moderator: ace1
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
- dule0911
-
- stalker92
- Poruka: 1594
- Član foruma od: subota, 10. okt. 2009. u 12:11h
- Kontakt:
Re: Zanimljivi Fordovi
Još 3 komada i tu sam

'81 Ford Taunus 1.6 L
'06 Zastava Yugo Koral In 1.1
'04 Suzuki SV650
'99 Peugeot 306 GTI6
'02 BMW 330i E46
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 14404
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- Talladega_500
- Yankee

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- DzoniPv
- Poruka: 1430
- Član foruma od: subota, 8. dec. 2012. u 01:50h
- Talladega_500
- Yankee
- Enio
-
- Poruka: 902
- Član foruma od: nedelja, 5. okt. 2014. u 09:11h
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Kako sam se samo ložio na taj auto, ustvari i dalje. 
Zato sam i uzeo to ime.

Zato sam i uzeo to ime.

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- Enio
-
- Poruka: 902
- Član foruma od: nedelja, 5. okt. 2014. u 09:11h
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Hm, to nije priča koju ja znam...

Spoiler
Show

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee
- popovicvl
- Poruka: 5662
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Pa americki Jeep poznat kao Willys je Fordov auto.

- Talladega_500
- Yankee
Nije bas ... On nije bio poznat kao Willys vec je Willys bila firma koja ga je proizvodila i koja je pobedila konkurs da proizvodi Jeep. I Jeep nije bio Fordov auto vec je Ford samo radio deo proizvodnje i inspirisao njegov dizajn, ali je Jeep bio Willysov auto. Jeep koji je Ford proizvodio su bili poznati kao Ford GPW, ali su se proizvodili pod licensom Willysa (sto slovo W u GPW i oznacava).
Evo detalja.
Tek u julu 1940 godine, suočena sa razbuktalim sukobom u Evropi i globalno opasnom situacijom, Tehnička komanda raspisuje konkurs i šalje ga na adrese 135 američkih proizvođača automobila. Po uslovima konkursa, vozilo je, između ostalog, trebalo da ima pogon 4x4, najmanje tri sedišta, hidraulične kočnice, da može da ponese mitraljez kalibra 30 mm, savlada uspon od najmanje 45%, da mu brzina na terenu bude 50 mph (89 km/h) i najmanje četvorocilindarski motor. Pored toga, komanda je zahtevala isporuku od 70 vozila, radi testiranja. Zahvaljujući dobrim informacijama, Ford, Willys i Bantam (mala, slabo poznata i davno ugašena američka fabrika) uspeli su da završe prototipove na vreme. Bantam je bio prvi i isporučio je vozila 23 septembra, Willys 13 novembra i Ford 23 novembra 1940 godine. Sva tri modela su dobila nadimke pod kojim su spominjani u vojnim dokumentima i Ford je bio ”Pygmy” (pigmej), Willys je bio ”Quad” (u žargonu, kockasti) i Bantam je nazvan ”BRC” (Bantam Reconnaissance Car). Svi prototipovi su podvrgnuti najstrožijem mogućem testiranju do tada. Znajući važnost ovakvog vozila u organizaciji vojske i njegove široke upotrebe, svaki šraf je morao biti proveren. Borba oko veoma profitabilnog ugovora okrenula je sve tri fabrike jednu protiv druge. Nakon veoma opširnog i teškog testiranja koje je obuhvatalo 1,500 vozila (po 500 od svake fabrike), kao konačan izbor izabran je projekat Willysa, a ugovor o sklapanju vozila podelile su sve tri marke, mada će proizvodnja u pogonima Bantama biti simbolična. Prednosti koje je Willys imao u odnosu na konkurente bile su izuzetno jaka konstrukcija i ”Go-Devil” benzinski motor od 2.4 litre i oko 60 ks. Konačan izgled vozila uključivao je kompletnu Willysovu mehaniku, ali je ”dizajn” (ako se izgled jednog vojnog, strogo namenskog vozila može tako nazvati) bio preuzet od Forda.
Evo detalja.
Tek u julu 1940 godine, suočena sa razbuktalim sukobom u Evropi i globalno opasnom situacijom, Tehnička komanda raspisuje konkurs i šalje ga na adrese 135 američkih proizvođača automobila. Po uslovima konkursa, vozilo je, između ostalog, trebalo da ima pogon 4x4, najmanje tri sedišta, hidraulične kočnice, da može da ponese mitraljez kalibra 30 mm, savlada uspon od najmanje 45%, da mu brzina na terenu bude 50 mph (89 km/h) i najmanje četvorocilindarski motor. Pored toga, komanda je zahtevala isporuku od 70 vozila, radi testiranja. Zahvaljujući dobrim informacijama, Ford, Willys i Bantam (mala, slabo poznata i davno ugašena američka fabrika) uspeli su da završe prototipove na vreme. Bantam je bio prvi i isporučio je vozila 23 septembra, Willys 13 novembra i Ford 23 novembra 1940 godine. Sva tri modela su dobila nadimke pod kojim su spominjani u vojnim dokumentima i Ford je bio ”Pygmy” (pigmej), Willys je bio ”Quad” (u žargonu, kockasti) i Bantam je nazvan ”BRC” (Bantam Reconnaissance Car). Svi prototipovi su podvrgnuti najstrožijem mogućem testiranju do tada. Znajući važnost ovakvog vozila u organizaciji vojske i njegove široke upotrebe, svaki šraf je morao biti proveren. Borba oko veoma profitabilnog ugovora okrenula je sve tri fabrike jednu protiv druge. Nakon veoma opširnog i teškog testiranja koje je obuhvatalo 1,500 vozila (po 500 od svake fabrike), kao konačan izbor izabran je projekat Willysa, a ugovor o sklapanju vozila podelile su sve tri marke, mada će proizvodnja u pogonima Bantama biti simbolična. Prednosti koje je Willys imao u odnosu na konkurente bile su izuzetno jaka konstrukcija i ”Go-Devil” benzinski motor od 2.4 litre i oko 60 ks. Konačan izgled vozila uključivao je kompletnu Willysovu mehaniku, ali je ”dizajn” (ako se izgled jednog vojnog, strogo namenskog vozila može tako nazvati) bio preuzet od Forda.
- popovicvl
- Poruka: 5662
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Tako nekako i ova masina dodje Ford.

- Iosis
- VIP
Ma štancali su ih kao što se novine štancaju, trebalo ih dosta. 
Slično je bilo i sa M4 Shermanom, ne znam ko ga je u orginalu napravio, ali znam da su ga pravili Ford, GM i Chrysler, tj. svuda gdje je bilo moguće, jer taj tenk je bio više potrošna roba. Jako slabi, ali zato jednostavni za prozivodnju.

Slično je bilo i sa M4 Shermanom, ne znam ko ga je u orginalu napravio, ali znam da su ga pravili Ford, GM i Chrysler, tj. svuda gdje je bilo moguće, jer taj tenk je bio više potrošna roba. Jako slabi, ali zato jednostavni za prozivodnju.
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Pa kad se već pravio famozni Trimotor, nije to tako neverovatna stvar.
(sent via Tapatalk)
(sent via Tapatalk)
pozdrav, Bojan

- Iosis
- VIP
Eh šteta što nisu nastavili i sa tim poslom. Možda bi danas imali Mondea u vazduhu. 

- stalker92
- Poruka: 1594
- Član foruma od: subota, 10. okt. 2009. u 12:11h
- Kontakt:

'81 Ford Taunus 1.6 L
'06 Zastava Yugo Koral In 1.1
'04 Suzuki SV650
'99 Peugeot 306 GTI6
'02 BMW 330i E46
- dule0911
-
- Iosis
- VIP
Možda jer im je proizvodnja bila jednostavnije, jeftinija. A i čini mi se da se ne uklopili sa dizajnom novih auta.
Ali da dobro izlgedaju na starim autima, nema priče, odlično izgledaju.
Ali da dobro izlgedaju na starim autima, nema priče, odlično izgledaju.
- dejan_BL
- Poruka: 292
- Član foruma od: ponedeljak, 26. maj 2014. u 12:17h
- Talladega_500
- Yankee
2003 Ford 427 koncept. Ime "427" je dobio po velicini motora u kubnim incima (427cid = 7.0L), u ovom slucaju V10 sa 590 ks, uradjen po uzoru na cuvene Fordove 427 motore iz 1960tih godina.
Na zalost, sa izuzetkom par dizajnerskih linija prednjeg dela za novi 2006 Fusion, nije nikada razmatran za serijsku proizvodnju.

Na zalost, sa izuzetkom par dizajnerskih linija prednjeg dela za novi 2006 Fusion, nije nikada razmatran za serijsku proizvodnju.

- nikola_focus
- Poruka: 1497
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Mozda su prodali ideju Chrysleru 

Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend