mbole piše:Bojane, u principu se slazemo. Voznja jeste rizik. Al i setanje parkom je rizik (moze da ti padne grana na glavu), ulazak u kupatilo je rizik (neverovatan broj ljudi pogine u kadi), ceo zivot je rizik...
Ja mislim da smo se lepo razumeli.

Napisao sam i da je vožnja u alkoholisanom stanju svesno i aktivno
uvećavanje tog rizika, pa ma koliko neko bio "sposoban". E pa, da ne bi bilo mnogo mozganja i mačevanja suprotstavljenih stavova, neko je presekao da je "prihvatljiva mera" do 0,30 promila za "obične smrtnike", a čista nula za profesionalce i to su pravila igre.
A što se rizika tiče... i posao farbara-peskara je rizik... rad na visini je veliki rizik, kojem se neki ljudi svakodnevno izlažu... Pritom, na takvim radnim mestima imaš odlične šanse da
sebe za*ebeš za život, pre nego druge ljude, za razliku od nekih drugih poslova gde je situacija skoro pa obrnuta (kranista... advokat... lekar...). Ali, da nije rizično, ne bi morao da se posebno kvalifikuješ za takva radna mesta.
Ako ostavimo po strani hiperbole, komparacije i metafore - vozač polaže ispit da bi postao vozač, i da bi se "usađeni" rizik po njega i ostale učesnike u saobraćaju sveo na minimum. Svojevremeno se na teoretskom delu tog ispita posebno naglašavalo da volan i piće ne idu zajedno. Al' na kraju, po dobrom starom običaju, ispadne da mi sve to lepo znamo da izdeklamujemo za polaganje, pa ipak to što smo tada naučili u praksi svesrdno ignorišemo.
No, da ne ispadne sve tako crno-belo: vozač automobila, pošto upravlja tim "paklenim strojem", mora da prođe rigoroznu teoretsku u praktičnu obuku, lekarski pregled, uloži vreme i novac u dobijanje dozvole... dok
bilo ko može da sedne na bicikl toliko trešten da ne može da drži ravnotežu ni na dve noge a kamoli na dva točka, ili da pijan zakorači preko ulice na crveno, ili da se šeta sredinom trake... doduše, mnogi slične stvari rade čak i potpuno trezni. Zakon je isti za sve učesnike u saobraćaju, ali kaznene poene i zabranu učestvovanja u saobraćaju kao "nagradu" mogu da dobiju samo oni koji već imaju vozačku dozvolu. Pravedno? Možda i nije, ali trenutno je tako kako jeste.
Osušila su mi se usta od ovolike spike.