Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Curi ulje na semeringu radilice Mondeo mk2 1.8td

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Odgovori
nrobert
Poruka: 18
Član foruma od: ponedeljak, 12. jan. 2015. u 15:57h

Curi ulje na semeringu radilice Mondeo mk2 1.8td

Poruka od nrobert » ponedeljak, 12. jan. 2015. u 16:11h

Pozdrav svima,
pre oko 2000km primetio sam da mi curi motorno ulje na semeringu radilice do menjaca.Sve sam detaljno ocistio, tako se ne sliva ulje sa nekog drugog mesta, vec kaplje na prorezu izmedju motora i zvona menjaca.
Dok se auto vozi ne curi, vec samo kad se ugasi i odstoji.Napravi par kapi i malo ovlazi dno kartera.Auto je presao oko 200000km, kod mene je od 2003.Inace godiste je 1998. Nije menjan set kvacila do sada i kvacilo funkcionise bez problema.
Koliko moze jos ovako, hoce li se curenje povecavati tokom vremena.
Koliko bi uopste izasao servis zamene pomenutog semeringa, odnosno da li je neko vec menjao?
Verovatno bi posto se vec skida menjac isao i na to da se zameni i set kvacila.
Hvala svima unapred na odgovoru.

rajko rajko
Poruka: 365
Član foruma od: ponedeljak, 22. okt. 2012. u 23:35h

Re: Curi ulje na semeringu radilice Mondeo mk2 1.8td

Poruka od rajko rajko » sreda, 14. jan. 2015. u 10:46h

Ako imas hidraulicno kvacilo, prvo utvrdi da ti nije procureo druk lezaj, ili cilindar u zvonu. Imao sam isti problem, zato i kazem. A, zamena druk lezaja ili semeringa, sta god da je, nije toliki problem, ali je problem doci do toga. Skidanje leve viljuske, mosta, odvajanje menjaca od motora, i vadjenje menjaca napolje. Meni je majstor uzeo 80€ za ruke.

mbole
Poruka: 14908
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 14. jan. 2015. u 11:40h

To je otprilike cena za ruke, posto ima bas puno posla.
Druk lezaj je reda 100-120 evrica (bar je toliko bio kad sam gledao zadnji put), i jako ga je preporucljivo zameniti ako se menja garnitura kvacila, posto ako ga ne zamenis velike su sanse da procuri, a onda ponovo skidanje menjaca (i opet 80 evrica za ruke).
Koliko znam svi Mk2 imaju hidraulicni.

Naravno ovo je sve pod uslovom da je on taj koji curka. Proveri nivo tecnosti u posudi za kociono ulje (zajednicka je za kocnice i kvacilo).
Djak pesak :)

nrobert

Poruka od nrobert » sreda, 14. jan. 2015. u 22:39h

Hvala na odgovorima. Nije u pitanju druk lezaj. Miris i izgled kocione tecnosti skroz je drugacija, a takodje i menjacko ulje sasvim drugacije mirise. Skidao sam gumenu zastitu na menjacu, gde su cevi od ulja za druk lezaj i koliko sam mogao da osvetlim unutra sve je suvo. U pitanju je definitivno motorno ulje. Najpre sam mislio da se sliva sa zadnje strane od turbine ili od poklopca ventila. Sve sam detaljno ocistio i oprao tako da nije to. Tako da ostaje jedino semering na radilici. E sad koliko curi... Prvi put sam primetio u avgustu kad sam se vratio sa mora, karter je odozdo bio mastan. Pre puta nije curelo. Od tada nisam nesto puno vozio. Pre jedno mesec dana sam detaljno ocistio i to je to. Dok auto radi ne kaplje, gotovo i da ne curi. Tek kad odstoji sat dva pojavi se na spoju menjaca i motora, a preko noci ovlazi karter. Za sada nista nije alarmantno. Vidim po stranim forumima da su ljudi vozili dosta dugo ovako jer im je izlazila preskupa zamena u servisu sobzirom na godine i vrednost auta. Za cenu seta kvacila i druk lezaja ste u pravu, to sam se i ja juce raspitao, ostale su samo ruke. Jer ovaj pakao od skidanja menjaca, a naravno pre toga da se rasturi pola auta, Ford nije gore mogao da smisli. Neke stvari su tolikonepotrebno zakomplikovali da je to strasno.Sobzirom da bi me ova igranka iznela bar 300 evra, pitao sam se kolko ce ovako da izdrzi dok ne bude alarmantno zbog kvacila, koje za sad radi besprekorno. 300 evra za zamenu semeringa i kvacila za auto od 1000e koje ludilo, he,he al dobro.
Ne volim da krecem na put, a pogotovo na duzi ako imam neki problem sa kolima. Da dospem ulje nije problem, al da ostanem bez kvacila, ako ga natopi ulje,priznacete jeste. Al desavale su se ljudima sa ovim motorom i gore svari, od pucanja zupcastih kaiseva, osovine cuvene lukas pumpe, crkavanja pumpe, selektora menjaca itd itd
Bas sam se raspisao :) pozzz svim kolegama
Robert

mbole

Poruka od mbole » sreda, 14. jan. 2015. u 23:09h

Postoji razlog zasto je to "zakomplikovano".
Kao posledica "komplikovanosti", vesanje je perfektno.
Uvek negde mora da se plati. Il na mostu, il na cupriji.

I jos jedna sitnica: ne menjas ti set kvacila na autu koji kosta 1000Eur. Ti menjas set kvacila na autu koji kosta 25000 Eur. To sto tvoj konkretni primerak ima n godina, presao je xxxxxx kilometara, i ne vredi vise od 1000, a mozda ni toliko, isto kao i moj, je nas problem :)
Deo kosta potpuno isto i za potpuno nov auto, i za onaj koji je mator izakan... ne kupujes ti deo koji je presao 200.000 Km kao tvoj auto, vec deo koji je potpuno nov, pa ga shodno tome i placas. Majstoru je isti djavo dal radi na novom ili na matorom (ustvari, obicno mu je lakse da radi na novom).

Sto bi rekla ona baba sa pijace: nije meni dete roba skupa, nego si se ti lose udala :)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21504
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » četvrtak, 15. jan. 2015. u 07:01h

Amin,dok to ne skapiraju ljudi... večito će da voze neispravna kola i da im uvek neko drugi bude kriv.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

nrobert

Poruka od nrobert » četvrtak, 15. jan. 2015. u 08:07h

Potpuno si u pravu, znam ja to i sam, ali.....
Drugi je tu problem. Ne znam da li je to problem samo sa konkretnim Fordom ali mislim da nije. U mojoj porodici za poslednjih 30god promenili smo gomilu automobila od golfova 2,3, pasata, dzeta 1,2,audija 80, benzinaca, dizela. Sto je vozio pokojni cale sto ja ali presli smo mnogo,mnogo kilometara. Samo sa golfom 3 preko 400000km (sad je vec drugi motor u njemu). Ne kazem da se nisu kvarili ali bar delovi nisu preskupi, a za rad milina.2003 ja trazio vektru a na kraju uzmem mondea limuzinu petoro vrata. Auto bio star 5 god ono kako kazu ljudi ko casa. Presao 75000km do sada kod mene. Nikad vozen zimi. Jednom recju odusevljen, udoban, ogroman gepek, nije ni malo istrulio sve ove godine ali pazi sad. Zamenio do sada, prednje amortizere 2x, zadnje jednom, zadnje kocnice, diskove prednje 3 puta, opet krivi, lezajeve prednje vise puta, nove glavcine (jednom nova a kriva), nosac filtera goriva (otisla membrana), set kaiseva, boost membranu na lucas pumpi, remontovan altenator (crko skroz), remont kompresora klime, stabilizatore prednje vise puta.....naravno ulje filteri i sve ostalo, ne mogu da se setim svega.Auto platio 7200evra, sad ne mogu da ga prodam za 1500. Za svo ovo vreme cene delova nisu mrdnule ni malo! Sto je po meni besmislica a kvalitet 0. Pitam se sta bi bilo da sam ga vozio svaki dan, nego sam uvek imao po dva auta. Mislim da bi do sad pod presu. Kad god krenem negde strahujem da me ne strefi neka havarija. Jedno vreme mislio da uzmem nesto novije ali sta. Posle 2000, svi su automobili nepotrebno zakomplikovani, prepuni elektronike, plivajucih zamajaca i ostalih gluposti. Servisi i delovi usi otpadaju.
Problem je ljudi sto smo svi osiromasili, za novo nemamo, dal je recimo normalno da druk lezaj kosta 120€ ja licno mislim da nije i za kog djavola nisu otstavili klasican lezaj i sajlu???. Da zadnje sto sam procitao da mtx75 menjac koji je i na fokusu pati od takozvanog pucanja tower bolt, srafa na selektoru menjaca. Em sto ostanes bez menjaca em sraf najcesce upadne u snop menjaca pa ode menjac u vecna lovista. E samo cekam i to da me strefi.
Skrenuo sam sa teme, ulje curka, sledi jos jedan servis al takav je zivot. Da mondea prodam, plasim se naletecu na jos vece djubre, pa sve ono sto sam do sad zamenio ceka me i na tim kolima, zato znate ono magare se... znate vec :)
Pozzz, odo na posao...

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 15. jan. 2015. u 09:34h

Ne znam sa koliko kilometara si ga kupio, al nesto mi se cini da ti je zapao neki ekstra izraubovani primerak.

Sve to sto si promenijjo jednostavno nije normalno. A pogotovu da po par puta menjas istu stvar. Ili si uzimao lose delove, ili neko ne zna da radi sa njima, trece mi ne pada napamet.
Ja sam za 400.000 jednom promenio diskove, negde na oko 300.000. Ti za 75.000 tri puta??? Krivi? Pa sto ih nisi vratio? Ili uopste nisu bili diskovi uzrok problema, vec nesto drugo sto ih je krivilo.

Usput... sto bi cena delova mrdnula na bilo koju stranu?
Kvalitet 0? Mozda kupujes jeftine delove. Sta drugo od njih da ocekujes?

Taj druk lezaj je 120 evrica izmedju ostalog zato sto je originalan. Koliko znam ne postoji zamenski. Al menja se u proseku na 250.000. To ce reci tvojim tempom voznje (75.000 za 12 godina), trajace 40 godina, odnosno pre ce da se raspadne auto nego sto ces da ga promenis.
A sto je stavljen hidraulicni? Pa zato sto je mnogo udobniji od sajle. Mondeo je pravljen ko velika limuzina, udobna... ne ko motokultivator.

nrobert

Poruka od nrobert » četvrtak, 15. jan. 2015. u 10:24h

Iskreno nemam pojma vise. Auto je imao oko 180000km kad sam ga uzeo. Delove uglavnom uzimam u Ford radnji na bulevaru, pored Curdica, nekad i kod njih, ponekad euro auto. Kad sam ga uzeo vec su bili losi prednji amortizeri, uzmem na bulevaru supra, neke spanske. Mislim da su bili oko 100€ par procureli posle 2 godine. Uzeo pozadi monroe, i danas su dobri. Prednji monroe cena sitnica 6500 komad. Fabricki diskovi se potrosili, uzeo qh, vrlo brzo poceli da tresu. Menjaj lezaje glavcine krive, nove glavcine, novi Delphi diskovi, krivi posle 2000km. Trese kad kocim. Ravnjaj diskove, polovne glavcine ( bolje su od novih), topran nova glavcina kriva!!! Stabilizatori, nisu ni naj jeftiniji, propadnu gumice posle par meseci. Ispada da treba da uzimam samo original delove al cena usi otpadaju. Napravili glupo resenje stavivsi altenator ispod interkulera, pa posto turbina pusta po malo ulje, kaplje iz interkulera pravo na alternator, otisli kolektori, remontuj alternator. Otisao da mi napune klimu, kad ono rasuo se onaj filter ne xnam kako se tacno zove izgleda kao boca, ispade ceh od 30€ na 120€. Al kako kaze Gaga Nikolic... deco idemo dalje :) :diablo:

nrobert

Poruka od nrobert » četvrtak, 15. jan. 2015. u 10:41h

Ok, da ne duzimo vise u nedogled, sta je tu je, dajte ljudi preporuku za neki dobar servis, jer ne bi svakom da dam da mi rastura most, skida menjac i nesto zezne, posto postupak zahteva bas dosta posla. :woohoo:

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » četvrtak, 15. jan. 2015. u 11:11h

Pošto je starije vozilo u pitanju... moja preporuka bi bila Paja iz Železnika.

Neugledan i omanji servis ali kul cene i znaju odlično da rade sa starijim Fordovima.

065-258-06-08
Slika

nrobert

Poruka od nrobert » četvrtak, 15. jan. 2015. u 11:20h

Ako sam dobro razumeo i nas moderator Deagomir ima svoj servis? Gde? utisci?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » četvrtak, 15. jan. 2015. u 11:22h

Jeste ali ne radi više starije fordove... u te starije spada i Mondeo mk2.
Slika

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“