Nedoumice oko novog zakona i primene
- miki023
- Poruka: 1161
- Član foruma od: petak, 12. dec. 2008. u 15:47h
Re: Nedoumice oko novog zakona i primene
Interesuje me u slucaju vanrednog tehnickog pregleda odnosno kontrolnog na koji nas uputi ovlasceno lice, da li oni mogu svaki dan da nas salju na njega ako imaju pik na nekog.
- mirke
- Poruka: 777
- Član foruma od: ponedeljak, 20. jul 2009. u 08:31h
Svi pricaju o nasilnickoj voznji, a nigde definicije sta je to u praksi... Najbolje jedno 10 godina da imas starijeg i iskusnijeg vozaca pored sebe /strasno... Tih jednu, dve tri godine kao i da nisi polozioIosis piše:Upravo sada čitam 24 sata u kojem pišu neka nova pravila, pa kaže:
5 bodova za: vožnja bez prisustva iskusnijeg vozača koji ima vozačku dozvolu za tu kategoriju najmanje 5 godina.
Čista nebuloza, moja rodica je položila vozački prije 10 godina, od tada više nikad nije vozila auto.
I šta im je definisano nasilničkom vožnjom?!

MIRKE / Fiesta 1.25 zetec
- Dusan64
- Poruka: 5283
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Ma koliko ja znam ne sme da te tera na vanredni tehnicki,ako ti je vozilo registrovano naravno..miki023 piše:Interesuje me u slucaju vanrednog tehnickog pregleda odnosno kontrolnog na koji nas uputi ovlasceno lice, da li oni mogu svaki dan da nas salju na njega ako imaju pik na nekog.
Sto se tice papira,ja sam ga izvadio,dobija se dzabe,tako da nije skupo..

A nasilnicka voznja..pa preticanje kolone,isecanja nekoga..sta ja znam.. U principu vidis kada neko nasilnicki vozi da se ne lazemo... Ali me nervira sto se to svodi na SLOBODNU PROCENU POLICAJCA!
- miki023
Evo link teme sa drugog foruma gde malo raspravljaju o novom zakonu, koliko sam video ima i pravnika tamo pa mozda nije lose i da stupimo sa njima u kontakt i razjasnimo neke stvari.
http://forum.mojepravo.net/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a
Mene jos interesuje ako imam vozacku dozvolu ali je slucajno ne ponesem, da li me kaznjavaju kao da nisam uopste ni polozio vozacki ispit.
http://forum.mojepravo.net/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a
Mene jos interesuje ako imam vozacku dozvolu ali je slucajno ne ponesem, da li me kaznjavaju kao da nisam uopste ni polozio vozacki ispit.
- Dusan64
E ovo potpisujem.. Ja ne znam kada sam zadnji put video kola starija od 15-20god da su se slupala...Još jedna stvar koja se predviđa uredbom a možda i zakonom nisam siguran jer ga nisam sistematski prostudirao još uvek, je ta da se starija vozila preko 10 godina valjda, voze 2x godišnje na tehnički pregled, u jednu ruku možda tako i treba, ne možda nego i treba, ali druga stvar je ta što takva vozila voze ljudi slabijeg imovnog stanja jer nemaju za bolje, a tehnički košta 3500din, to je 7000din, plus registracija godišnje koja zavisi od kubikaže vozila itd, a koja mene sada već košta 20000din za motor 1.4, sve u svemu ne isplati se da imaš striji auto sa kubikažom preko 1.6cm.
A činjenica je i da saobraćajne nesreće na putevima prouzrokuju vlasnici besnih vozila, jakih motora, tj. novijih tipova vozila, mercedesi, bmw, pezo, opel, pa ovi tjunirani itd. Jer ovaj, jelte, sa autom starim 13 godina ne može ni 80kmh da razvije, dok ovaj razvija 280kmh. Bez obzira što ima ovaj prvi ima ASS sistem kočenja (Ako Stane Stane), a ovaj ABS. Gine se u svakom slučaju.
Ovo mozda mozemo da upotrebimo protiv njih,pa cak iako su zavrsili kurseve..Policajci su pohađali kurseve kako bi se upoznali sa novim zakonom, a i specijalno su obučeni za korektno popunjavanje novog zapisnika o saobraćajnom prekršaju , jer ukoliko ga ne popune valjano, i u njega ne unesu sve primedbe građanina koji je počinio prekršaj, jer u suprotnom on neće imati snagu verodostojne isprave na sudu.

- miki023
Svi nesto pominju novu prvu pomoc, u cemu je razlika u odnosu na onu koja se kupi u kompletu.
- Dusan64
U sadrzaju...
- ace1
- Avenger from the past
- Poruka: 1983
- Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
- Kontakt:
Ako je tebi ispravan auto ,bas te briga ,jer u tom slucaju on placa taj pregled a ne timiki023 piše:Interesuje me u slucaju vanrednog tehnickog pregleda odnosno kontrolnog na koji nas uputi ovlasceno lice, da li oni mogu svaki dan da nas salju na njega ako imaju pik na nekog.
U vecini slucajeva je varijanta blefiranja ,pa ko koda prvi,inace ako si siguran u svoje vozilo ,slobodno mu reci :Nema problema ,al ako je ispravno vozilo ti ga placas.Skoro da te sigurno posle ovoga nece poslati na vanredni,a i da te posalje mislim da ne ides istog dana , u toj varijanti mislim da mozes i da odradis auto pre odlaska.
A inace moze da te salje svaki put kad te vidi na ulici
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
It is 1971

- nesho
- Poruka: 186
- Član foruma od: petak, 5. dec. 2008. u 11:50h
Prva Pomoc po novom standardu SRPS z.b2.001
"Novim pravilnikom o tehnickim uslovima propisan je i novi standard SRPS Z.B2.001 po kojem mora biti popunjen komplet za pruzanje prve pomoci u skladu sa pravilima u Evropskoj uniji. Moguce je da ce se spisak i dimenzije sanitetskog materijala biti jos jednom revidirani, ali za sada oni izgledaju kao u ovoj tabeli. Vecina izmena se , zapravo odnosi na dimenzije sanitetskog materijala, ali se na spisku nalazi i nekoliko novih stavki kao sto su: zastitno sredstvo za davanje vestackog disanja, izotermalni prrekrivac, makaze sa zaobljenim vrhom, papir i olovka."
Ne mora sve novo
"Donosenjem novog pravilnika ne znaci da ce svi moratim da kupuju nove kutije za prvu pomoc i izlazu se nepotrebnim troskovima. Na osnovu spiska opreme predvidjenih novim standardom, samo mozete zakljuciti sta vam nedostaje i koje stavke treba da dokupite."
Clanak objavljen u novom broju SAT-a, 226 od 10.12.2009.
Po novom pravilniku o tehnickim uslovima:
-sterilna kompresa od gaze-pojedinacno pakovanje(10x10cm)-5 komada
-sterilna gaza po 1/2m-pojedinacno pakovanje(80x25cm)-2 komada
-sterilna gaza po 1 m-pojedinacno pakovanje(80x25cm)-1 komad
-trouglasta marama velicine 100x100x140cm, gustoce 20x19-3 komada
-adhezivni zavojni materijal(hanzaplast),10x8cm-5 komada
-lepljivi flaster(2,5cmx5m)-1 komad
-kaliko zavoj(10cmx5m)-2 komada
-kaliko zavoj(8cmx5m)-2 komada
-kaliko zavoj(5cmx5m)-2 komada
-PVC kesa-manja(20x30cm)-1 komad
-PVC kesa-veca(40x60cm)-1 komad
-PVC rukavice za jednokratnu upotrebu-2 para
-izotermalni prekrivac(150x200cm)-1 komad
-makaze sa zaobljenim vrhom-1 komad
-sigurnosne igle(zihernadle)-6 komada
-zastitno sredstvo za davanje vestackog disanja-1 komad
-papir i olovka-1 komad
-uputstvo o pruzanju prve pomoci izdato od Crvenog krsta-1 komad
-specifikacija sadrzaja kutije
Mod ili admin, neka ovo prebace tamo gde misle da ce kolege forumasi lakse da dodju do informacija koje su im potrebne. Hvala
"Novim pravilnikom o tehnickim uslovima propisan je i novi standard SRPS Z.B2.001 po kojem mora biti popunjen komplet za pruzanje prve pomoci u skladu sa pravilima u Evropskoj uniji. Moguce je da ce se spisak i dimenzije sanitetskog materijala biti jos jednom revidirani, ali za sada oni izgledaju kao u ovoj tabeli. Vecina izmena se , zapravo odnosi na dimenzije sanitetskog materijala, ali se na spisku nalazi i nekoliko novih stavki kao sto su: zastitno sredstvo za davanje vestackog disanja, izotermalni prrekrivac, makaze sa zaobljenim vrhom, papir i olovka."
Ne mora sve novo
"Donosenjem novog pravilnika ne znaci da ce svi moratim da kupuju nove kutije za prvu pomoc i izlazu se nepotrebnim troskovima. Na osnovu spiska opreme predvidjenih novim standardom, samo mozete zakljuciti sta vam nedostaje i koje stavke treba da dokupite."
Clanak objavljen u novom broju SAT-a, 226 od 10.12.2009.
Po novom pravilniku o tehnickim uslovima:
-sterilna kompresa od gaze-pojedinacno pakovanje(10x10cm)-5 komada
-sterilna gaza po 1/2m-pojedinacno pakovanje(80x25cm)-2 komada
-sterilna gaza po 1 m-pojedinacno pakovanje(80x25cm)-1 komad
-trouglasta marama velicine 100x100x140cm, gustoce 20x19-3 komada
-adhezivni zavojni materijal(hanzaplast),10x8cm-5 komada
-lepljivi flaster(2,5cmx5m)-1 komad
-kaliko zavoj(10cmx5m)-2 komada
-kaliko zavoj(8cmx5m)-2 komada
-kaliko zavoj(5cmx5m)-2 komada
-PVC kesa-manja(20x30cm)-1 komad
-PVC kesa-veca(40x60cm)-1 komad
-PVC rukavice za jednokratnu upotrebu-2 para
-izotermalni prekrivac(150x200cm)-1 komad
-makaze sa zaobljenim vrhom-1 komad
-sigurnosne igle(zihernadle)-6 komada
-zastitno sredstvo za davanje vestackog disanja-1 komad
-papir i olovka-1 komad
-uputstvo o pruzanju prve pomoci izdato od Crvenog krsta-1 komad
-specifikacija sadrzaja kutije
Mod ili admin, neka ovo prebace tamo gde misle da ce kolege forumasi lakse da dodju do informacija koje su im potrebne. Hvala
- miki023
Ja imam u kolima a mislim i vecina na forumu auto apoteku oznake A JUS H.H2. 800 original je zapakovano u najlonu i ne bih da je otvaram ali sam nasao specifikaciju na netu pa da uporedimo sadrzaje.
Oblik, mere i sadržaj kutije prve pomoći propisan je jugoslovenskim standardom JUS H.H2.800 iz 1968. godine. Ovim standardom odredjene su dve veličine kutije prve pomoći: A – za putnička vozila (25 cm x 12 cm x 6 cm) i kamione i B - za motocikle (12 cm x 9 cm x 5 cm). Kutija mora da sadrži sledeće (u zagradi je dat broj komada kutije prve pomoći za motocikle):
- individualni prvi zavoj (12 cm x 5 m) sa jednim jastučetom (16 cm x 12 cm), broj komada 1 (-);
- individualni prvi zavoj (10 cm x 5 m) sa jednim jastučetom (12 cm x 10 cm), broj komada 1 (1);
- koliko zavoj (8 cm x 5 m), broj komada 2 (1);
- sterilna gaza po 1/4m pojedinačno pakovanje (80 cm x 25 cm), broj komada 2 (1);
- sterilna kompresa od gaze – pojedinačno pakovanje (20cm x 20cm), broj komada 5 (-)
- hansaplast, tosamplast ili sl. (10cm x 8cm), broj komada 5 (2);
- lepljivi flaster (1cm h 1m), broj komada 2 (1);
- trougla marama veličine 100cm x 100cm x140cm i gustoće 20 x 19, broj komada 1 (1);
- igala sigurnica, broj komada 10 (3);
- nožić za brijanje sa jahačem za paranje odijela, broj komada 1 (1);
- polovinilski rukavac, kesa (70cm x 40cm), broj komada 1 (1);
- spisak materijala i uputstvo za njegovo korišćenje izdato od JU crvenog krsta, broj komada 1 (1).
Oblik, mere i sadržaj kutije prve pomoći propisan je jugoslovenskim standardom JUS H.H2.800 iz 1968. godine. Ovim standardom odredjene su dve veličine kutije prve pomoći: A – za putnička vozila (25 cm x 12 cm x 6 cm) i kamione i B - za motocikle (12 cm x 9 cm x 5 cm). Kutija mora da sadrži sledeće (u zagradi je dat broj komada kutije prve pomoći za motocikle):
- individualni prvi zavoj (12 cm x 5 m) sa jednim jastučetom (16 cm x 12 cm), broj komada 1 (-);
- individualni prvi zavoj (10 cm x 5 m) sa jednim jastučetom (12 cm x 10 cm), broj komada 1 (1);
- koliko zavoj (8 cm x 5 m), broj komada 2 (1);
- sterilna gaza po 1/4m pojedinačno pakovanje (80 cm x 25 cm), broj komada 2 (1);
- sterilna kompresa od gaze – pojedinačno pakovanje (20cm x 20cm), broj komada 5 (-)
- hansaplast, tosamplast ili sl. (10cm x 8cm), broj komada 5 (2);
- lepljivi flaster (1cm h 1m), broj komada 2 (1);
- trougla marama veličine 100cm x 100cm x140cm i gustoće 20 x 19, broj komada 1 (1);
- igala sigurnica, broj komada 10 (3);
- nožić za brijanje sa jahačem za paranje odijela, broj komada 1 (1);
- polovinilski rukavac, kesa (70cm x 40cm), broj komada 1 (1);
- spisak materijala i uputstvo za njegovo korišćenje izdato od JU crvenog krsta, broj komada 1 (1).
- ace1
- Avenger from the past
- Kontakt:
nesho kad sve to pojedinacno dopunish ,mislim da ce ti biti jeftinije da kupis ceo komplet (ipak tu postoji i ciganski marketing ,ko sad sa fluoroscentnim prslucima)pa ce vreme pokazati
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
It is 1971

- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Koliko sam shvatio nova prva pomoc i jos neka oprema podleze starom pravilniku sve dok (ocekuje se pocetkom godine) nedonesu podzakonski akt a koji ce stupiti na snagu negde u aprilu ili maju
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- nesho
Pa ako to sve budem dokupio, moracu onda i da kupim negde na vojnom otpadu torbicu za prvu pomoc, da sve to spakujem
Sve je to lepo, ali, pomozi nekom u nevolji a posle ce te on tuziti putem svog advokata za ugrozavanje zivota, i pruzanje neodgovarajuce pomoci od strane neovlascenog lica. :-| :-| :-|
Zato povredjenim osobama dodati kutiju prve pomoci, neotpakovanu, sa sve uputstvom, pozvati Hitnu pomoc, Policiju i Vatrogasce, zatim smirenim glasom tesiti povredjene.
Shala mala

Sve je to lepo, ali, pomozi nekom u nevolji a posle ce te on tuziti putem svog advokata za ugrozavanje zivota, i pruzanje neodgovarajuce pomoci od strane neovlascenog lica. :-| :-| :-|
Zato povredjenim osobama dodati kutiju prve pomoci, neotpakovanu, sa sve uputstvom, pozvati Hitnu pomoc, Policiju i Vatrogasce, zatim smirenim glasom tesiti povredjene.

Shala mala
- benito
- Poruka: 42
- Član foruma od: četvrtak, 29. okt. 2009. u 13:37h
Dobro, sve je jasno i moze pojedinacno, po specifikaciji da se kupi u apoteci - jedino je nedoumica sta je to "izotermalni prekrivac", cemu sluzi i gde ima da se kupi?I naravno ovo uputstvo za upotrebu izdato od crvenog krsta! To nisam video ni u jednoj prvoj pomoci ni ranije, a kamoli sad.
Licno sam za varijantu kupiti po specifikaciji sve u apoteci i to zavariti u kesu zajedno sa specifikacijom jer ono djubre sto ima da se kupi po prodavnicama stvarno nicemu ne vredi (raspada se, dronjavo, k'o da je sa vojnog otpada), a pride debelo kosta. Otvoris onu zavarenu kesu i pogledas unutra, a ono pola stvari koje je navedeno ne postoje ili su razlicitih dimenzija od navedenih, a cim si otvorio kesu - prva pomoc je prema pandurima naceta i mora se kupiti nova. Kupis i molis boga da je sve unutra!
Licno sam za varijantu kupiti po specifikaciji sve u apoteci i to zavariti u kesu zajedno sa specifikacijom jer ono djubre sto ima da se kupi po prodavnicama stvarno nicemu ne vredi (raspada se, dronjavo, k'o da je sa vojnog otpada), a pride debelo kosta. Otvoris onu zavarenu kesu i pogledas unutra, a ono pola stvari koje je navedeno ne postoje ili su razlicitih dimenzija od navedenih, a cim si otvorio kesu - prva pomoc je prema pandurima naceta i mora se kupiti nova. Kupis i molis boga da je sve unutra!
- nesho
benito rece:
"Licno sam za varijantu kupiti po specifikaciji sve u apoteci i to zavariti u kesu zajedno sa specifikacijom jer ono djubre sto ima da se kupi po prodavnicama stvarno nicemu ne vredi (raspada se, dronjavo, k'o da je sa vojnog otpada), a pride debelo kosta. Otvoris onu zavarenu kesu i pogledas unutra, a ono pola stvari koje je navedeno ne postoje ili su razlicitih dimenzija od navedenih, a cim si otvorio kesu - prva pomoc je prema pandurima naceta i mora se kupiti nova. Kupis i molis boga da je sve unutra!"
Vise mi se isplati dokupiti po specifikaciji sta mi treba nego debelo platiti ono s...e sto ga prodaju kao original prva pomoc sve po specifikaciji. Par kutija sam otvorio i u zivotu nisam video vece smece. Bolja je vojna prva pomoc iz ratnih rezervi nego ovo s...e sto se prodaje . Pola stvari nedostaje Na osnovu cega mi saobracajni policajac moze napisati kaznu ako mi je otvoren kovcezic prve pomoci? Zato sto nije u najlonu? Pa onda bi i Hitna pomoc posle neke intervencije mogla baciti svoje kofercice i lepo trebovati nove, a ne opet dopunjavati sa novim sanitetskim materijalom i priborom.
Izotermalni prekrivač je aluminizirani poliester tj. PVC sa jedne i aluminijumska folija sa druge strane. Što znači da smo sigurni i od vanzemaljaca, jer kada se pokrijemo istim neće moći da nam čitaju misli. Vlada baš milsi na sve?!
To je laicki receno pokrivac da se povredjeni ne smrzne ili ne skuva, u zavisnosti od vremenskih neprilika.
"Licno sam za varijantu kupiti po specifikaciji sve u apoteci i to zavariti u kesu zajedno sa specifikacijom jer ono djubre sto ima da se kupi po prodavnicama stvarno nicemu ne vredi (raspada se, dronjavo, k'o da je sa vojnog otpada), a pride debelo kosta. Otvoris onu zavarenu kesu i pogledas unutra, a ono pola stvari koje je navedeno ne postoje ili su razlicitih dimenzija od navedenih, a cim si otvorio kesu - prva pomoc je prema pandurima naceta i mora se kupiti nova. Kupis i molis boga da je sve unutra!"
Vise mi se isplati dokupiti po specifikaciji sta mi treba nego debelo platiti ono s...e sto ga prodaju kao original prva pomoc sve po specifikaciji. Par kutija sam otvorio i u zivotu nisam video vece smece. Bolja je vojna prva pomoc iz ratnih rezervi nego ovo s...e sto se prodaje . Pola stvari nedostaje Na osnovu cega mi saobracajni policajac moze napisati kaznu ako mi je otvoren kovcezic prve pomoci? Zato sto nije u najlonu? Pa onda bi i Hitna pomoc posle neke intervencije mogla baciti svoje kofercice i lepo trebovati nove, a ne opet dopunjavati sa novim sanitetskim materijalom i priborom.
Izotermalni prekrivač je aluminizirani poliester tj. PVC sa jedne i aluminijumska folija sa druge strane. Što znači da smo sigurni i od vanzemaljaca, jer kada se pokrijemo istim neće moći da nam čitaju misli. Vlada baš milsi na sve?!
To je laicki receno pokrivac da se povredjeni ne smrzne ili ne skuva, u zavisnosti od vremenskih neprilika.
- benito
Dobro - shvatio sam sta je izotermalni prekrivac - jedino ostaje dilema gde kupiti to ALU/PVC cebe. Zna li neko gde se to kupuje, tacnije ima li mozda u prodavnicama HTZ ili protivpozarne opreme?
Sve ostalo sam nabavio, to jest kupio i lepo spakovao, uradio specifikaciju i odstampao je - ostalo je samo to ALU/PVC cebe i da se lepo zavari u kesu i spakuje u kutiju, pa mogu do mile volje da prelistavaju.
Sve ostalo sam nabavio, to jest kupio i lepo spakovao, uradio specifikaciju i odstampao je - ostalo je samo to ALU/PVC cebe i da se lepo zavari u kesu i spakuje u kutiju, pa mogu do mile volje da prelistavaju.
- ace1
- Avenger from the past
- Kontakt:
izotermalni prekrivac je takozvana astro folija ,mislim da se kinezi spremaju da je nabave u vecim kolicinama
inace to je ona alu kesa sto prva pomoc po zapadu zbrinjava povredjene na nekim ekstremno hladnim podrucjima,vidjao si masovno po filmovima ,na oko kao nasa alu folija za domacinstvo ,samo veca
inace to je ona alu kesa sto prva pomoc po zapadu zbrinjava povredjene na nekim ekstremno hladnim podrucjima,vidjao si masovno po filmovima ,na oko kao nasa alu folija za domacinstvo ,samo veca
It is 1971
It is 1971

- benito
Ok hvala na informaciji - potrazicu - a ako nadjem javljam svima.
Evo jos jedne informacije iz policije - svastika mi je saobracajni policajac i stvari stoje sledece:
- Jos uvek ne znaju kako se popunjava obrazac za kaznjavanje i da li se daju dva primerka uplatnice za kaznu ili samo jedan pa jos uvek ne kaznjavaju ( nije im stiglo zvanicno tumacenje!)
- Pored svih kurseva i seminara i oni nemaju pojma sta i kako da kaznjavaju - pa zasad upozoravaju mada im se nadredjeni vec deru sto nikoga nisu kaznili.
- Za pocetak (do Nove Godine) dobili su preporuku da ne oprastaju prekoracenje brzine, mobilne telefone, neupaljena ili neispravna svetla, nevezane pojaseve (vozac i suvozac), nemanje svetloodbojnog prsluka, alkohol, preticanje preko pune bele linije, crveno na semaforu i nepropustanje pesaka.
(Ove stavke se prosiruju na brojanje sijalica, pregledanje da li su skinuti namerno zadnji pojasevi, inventarisanje prve pomoci i merenje sara na gumama, provera napumpanosti rezervnog tocka i dubina njegove sare, provera ispravnosti signalizacije i sve drugo sto im padne na pamet jedino u slucaju ako je vozac posebno drzak i bezobrazan, tj ako ih iz nekog razloga iznervirate!!!)
(Inace, ovi kod mene jos uvek nemaju radar (treba da im stigne) i pozajmljuju ih od Velike Plane posto oni tamo imaju jedan!!!)
Zato, samo cool i bez nervoze - bice sve Ok.
Jos nesto - ako vozite stariji auto - vodite racuna da koliko-toliko pristojno izgleda jer cim vide nesto starije od 20 g, zafarbano cetkom, korodiralo i sa bilo kojim vidljivim nedostatkom - odoste na vanredni tehnicki!!!
Evo jos jedne informacije iz policije - svastika mi je saobracajni policajac i stvari stoje sledece:
- Jos uvek ne znaju kako se popunjava obrazac za kaznjavanje i da li se daju dva primerka uplatnice za kaznu ili samo jedan pa jos uvek ne kaznjavaju ( nije im stiglo zvanicno tumacenje!)
- Pored svih kurseva i seminara i oni nemaju pojma sta i kako da kaznjavaju - pa zasad upozoravaju mada im se nadredjeni vec deru sto nikoga nisu kaznili.
- Za pocetak (do Nove Godine) dobili su preporuku da ne oprastaju prekoracenje brzine, mobilne telefone, neupaljena ili neispravna svetla, nevezane pojaseve (vozac i suvozac), nemanje svetloodbojnog prsluka, alkohol, preticanje preko pune bele linije, crveno na semaforu i nepropustanje pesaka.
(Ove stavke se prosiruju na brojanje sijalica, pregledanje da li su skinuti namerno zadnji pojasevi, inventarisanje prve pomoci i merenje sara na gumama, provera napumpanosti rezervnog tocka i dubina njegove sare, provera ispravnosti signalizacije i sve drugo sto im padne na pamet jedino u slucaju ako je vozac posebno drzak i bezobrazan, tj ako ih iz nekog razloga iznervirate!!!)
(Inace, ovi kod mene jos uvek nemaju radar (treba da im stigne) i pozajmljuju ih od Velike Plane posto oni tamo imaju jedan!!!)
Zato, samo cool i bez nervoze - bice sve Ok.
Jos nesto - ako vozite stariji auto - vodite racuna da koliko-toliko pristojno izgleda jer cim vide nesto starije od 20 g, zafarbano cetkom, korodiralo i sa bilo kojim vidljivim nedostatkom - odoste na vanredni tehnicki!!!
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8418
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
E sad znamo koga da zovemo i cimamo ako dobijemo čestitku. Ima benito svastiku u plavima. 

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- benito
Nije samo svastiku, nego i suraka!
E, momci - pomoc vazi samo ako na vreme ukazete. Inace, cim vam olovkom upise ime na onaj papir ni svastika ne pomaze, moze samo da se napise prekrsaj za koji se najmanje placa, iako ste ucinili nesto drugo.
Letos sam platio 2.000 za parkiranje - kaze lik "Jao, zaboravio sam da je to tvoj auto. Dobro, cepam ovo za pauka, ali sta da ti radim moras da platis za parkiranje, vec sam ti upisao registraciju!!!"
E, momci - pomoc vazi samo ako na vreme ukazete. Inace, cim vam olovkom upise ime na onaj papir ni svastika ne pomaze, moze samo da se napise prekrsaj za koji se najmanje placa, iako ste ucinili nesto drugo.
Letos sam platio 2.000 za parkiranje - kaze lik "Jao, zaboravio sam da je to tvoj auto. Dobro, cepam ovo za pauka, ali sta da ti radim moras da platis za parkiranje, vec sam ti upisao registraciju!!!"
- miki023
Sta se podrazumeva za nepropustanje pesaka. Da li slucaj kad je vec zakoracio na pesacki prelaz pa mu presecem put, ili moram da brinem i o tome da li kojim slucajem razmislja da stane na pesacki prelaz. A sta se desava ako pesak prelazi put van pesackog prelaza a isti se nalazi na manje od 100m od njega i tako krsi zakon, da li treba i onda da ga propustim.
- benito
Otprilike moras da "pogadjas". Ja sam jednom kaznjen na Slaviji jer je neka zena stajala na trotoaru blizu ivicnjake i nesto blejala (po meni bez ocigledne namere da predje kolovoz) ali pandur koji me zaustavio odmah posto sam usao u kruzni tok je procenio da je zena imala nameru da predje ulicu a ja je nisam propustio. Dzabe ubedjivanje da je zena nesto zevala i da je trebalo da prvo predje tramvajske sine da bi uopste dosla do kolovoza - lik zapeo i napisao kaznu.
Posebno sad kada je njihova "poslednja"!
Naostri cula na policijsku uniformu, jer ako je tu negde i resen je da kazni - J**o si jeza u ledja jer za svaku budalu koja ide trotoarom moze se reci da je imala namere da predje ulicu a ti nisi stao.
Ako ce da te utesi, kada sam bio u Nemackoj idem sa decom trotoarom i stanemo da vidimo kucu preko puta. Odjednom automobili, koji inace imaju ogranicenje 30 kmh staju i cekaju. Ja ih gledam k'o volina sto stoje a svaba mi pokazuje rukom da predjemo ulicu. Ja ukapiram sta je i pokazem mu rukom da necemo. On onda otvara prozor i pita da li samo stojimo ili hocemo da predjemo ulicu. Ja odgovorim da gledamo kucu preko puta. Covek kaze hvala i nastavi da vozi kao i ostali iza njega. Posle su mi rekli da je na raskrsnici iza kamera i da su ga kojim slucajem snimili da nije stao pukao bi oko 300e jer nije propustio mene sa decom iako ja zaista nisam imao namere da predjem ulicu, a stajali smo blizu ivicnjaka.
Drugo je pitanje zasto nema u Zakonu odredbe o kaznjavanju pesaka koji bez potrebe stoje pored ivicnjaka ili na ivicnjaku i bleje u izlog preko puta, a mi moramo da stanemo i pitamo "Dragi gospodine/gospodjo ukoliko nameravate da predjete ulicu ucinite to odmah jer zadrzavate saobracaj!"
Posebno sad kada je njihova "poslednja"!
Naostri cula na policijsku uniformu, jer ako je tu negde i resen je da kazni - J**o si jeza u ledja jer za svaku budalu koja ide trotoarom moze se reci da je imala namere da predje ulicu a ti nisi stao.
Ako ce da te utesi, kada sam bio u Nemackoj idem sa decom trotoarom i stanemo da vidimo kucu preko puta. Odjednom automobili, koji inace imaju ogranicenje 30 kmh staju i cekaju. Ja ih gledam k'o volina sto stoje a svaba mi pokazuje rukom da predjemo ulicu. Ja ukapiram sta je i pokazem mu rukom da necemo. On onda otvara prozor i pita da li samo stojimo ili hocemo da predjemo ulicu. Ja odgovorim da gledamo kucu preko puta. Covek kaze hvala i nastavi da vozi kao i ostali iza njega. Posle su mi rekli da je na raskrsnici iza kamera i da su ga kojim slucajem snimili da nije stao pukao bi oko 300e jer nije propustio mene sa decom iako ja zaista nisam imao namere da predjem ulicu, a stajali smo blizu ivicnjaka.
Drugo je pitanje zasto nema u Zakonu odredbe o kaznjavanju pesaka koji bez potrebe stoje pored ivicnjaka ili na ivicnjaku i bleje u izlog preko puta, a mi moramo da stanemo i pitamo "Dragi gospodine/gospodjo ukoliko nameravate da predjete ulicu ucinite to odmah jer zadrzavate saobracaj!"
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8418
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Mnogo puta sam vidio tako da ljudi stoje blizu ivičnjaka, a takođe i blizu ivičnjaka pored kojeg je zebra i čekaju nešto, bleje i nemaju namjeru da pređu ulicu.
Totally addicted to Ford!
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- miki023
Po toj logici onda ako neko gluvari, recimo klinci, mogu da stoje pored ivicnjaka i zezaju vozace. A sta ako ja vec prelazim zebru a pesak nailazi a nije bio uocljiv dotle ili nije davao znake da bi hteo preci, da li se i to smatra mojom greskom ili ne.
- benito
Po svoj prilici zavisice od procene policajca (moli boga da nema nekog blizu). Napisah ti gore kako su meni protumacili na slaviji, a da ne pricamo o bakicama koje stoje na ivicnjaku i cekaju da prodju automobili. Ti stanes, a ona i dalje stoji i ceka da prodjes!
Po zakonu trebalo bi kazniti bakicu jer ometa saobracaj ali nesto nisam cuo da se nesto tako desilo.
Za ono prethodno sto si pitao o pesaku koji prelazi na 50m od pesackog jos nema jasnog uputsva policiji pa nece nikoga da kaznjavaju (valjda), jedino je sigurno da im je receno da momentalno kazne onog ko ne propusti decu na zebri kao i decu koja prelaze ulicu na drugom mestu, bez obzira na to koliko su obesna deca i koliko ne paze i koliko su neoprezna. Jednostavno, kada su deca u pitanju, gde god bila, opreznost je prebacena na vozace, a decu ce da edukuju u skolama! Jedini izuzetak u takvim situacijama je ako je dete u pratnji odrasle osobe. Onda se kazna izrice onome ko vodi dete i sa njim neporopisno prelazi ulicu itd.
Po zakonu trebalo bi kazniti bakicu jer ometa saobracaj ali nesto nisam cuo da se nesto tako desilo.
Za ono prethodno sto si pitao o pesaku koji prelazi na 50m od pesackog jos nema jasnog uputsva policiji pa nece nikoga da kaznjavaju (valjda), jedino je sigurno da im je receno da momentalno kazne onog ko ne propusti decu na zebri kao i decu koja prelaze ulicu na drugom mestu, bez obzira na to koliko su obesna deca i koliko ne paze i koliko su neoprezna. Jednostavno, kada su deca u pitanju, gde god bila, opreznost je prebacena na vozace, a decu ce da edukuju u skolama! Jedini izuzetak u takvim situacijama je ako je dete u pratnji odrasle osobe. Onda se kazna izrice onome ko vodi dete i sa njim neporopisno prelazi ulicu itd.