Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Policijski prekrsaji

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Policijski prekrsaji

Poruka od mbole » četvrtak, 28. avg. 2014. u 12:04h

Kaznjavanje nikada nije vrsio MUP vec sud.
Policija samo pise prijavu, i moze da izrekne mandatnu kaznu (koju ti mozes, ali i ne moras da platis na licu mesta).

A to sto 99% vozaca ne poznaje zakon, pa moze da im se proda ono za ono... vec je druga prica.

Najpre da bi ti neko izrekao kaznu, MORA da postoji kazneni clan po kome je izrice. Sve i da je u zakonu eksplicitno navedeno da je to i to zabranjeno, ako nema kaznenog clana, nema ni kazne.

To sto je pravnik (toga sam se i bojao), samo pokazuje zasto su nam zakoni pisani tako kao jesu. Procitaj bilo koji zakon od pre 20-tak godina, i njegovu novu varijantu, pa ces videti koliko su ovi novi nepismeno, nelogicno i dvosmisleno napisani (da li su sustinski bili dobri je druga politicka prica o kojoj ne bih ovde, govorim samo o tehnickoj tj. "zanatskoj" strani zakona). A decku je logika i znacenje reci mora, moze, ne sme... malo slaba strana.

Ova druga recenica iz odgovora agencije je slazem se nedorecena.
To sto nesto mora da se koristi, uopste ne znaci da neko drugo svetlo ne sme da se koristi. Izuzev ako upotreba tog drugog svetla iskljucuje upotrebu prvog (jer onda nisi ispostovao "mora"). A posto je kod dugih/kratkih svetala upravo to slucaj, jer ne mozes imati istovremeno i dugo i kratko (pricam o pojmu dugog/kratkog svetla, ne o tome da li tehnicki svetli i ona druga sijalica), to je razlog zbog koga nije dozvoljena upotreba dugog.
Kad bi ovo "mora" bilo shvaceno apsolutno to jest da osim dugog ne sme da radi apsolutno ni jedno drugo svetlo, to bi znacilo da ne sme da radi ni poziciono, ni gabaritno, ni bilo koje drugo. Sta cemo kad je dan i kad je magla? Po njegovom i dalje ne smes da palis maglenke posto je jelte dan, a ti moras da imas upaljena kratka.

Agencija mora da se ogradi od tumacenja zakona, posto je ona drzavna institucija, a ne udruzenje gradjana, i moze samo da da svoje misljenje, ali ne i zvanicno tumacenje.
Djak pesak :)

dmauka
Poruka: 65
Član foruma od: sreda, 31. dec. 2008. u 12:20h

Poruka od dmauka » četvrtak, 28. avg. 2014. u 14:30h

Ne znam što se uzbuđujete oko saobraćajne policije?
Kad me zaustave samo pitam : " Je l ste me zaustavili zato što sam Rom?", a na primedbu da sam beo, odmah mu objasnim da ima i belih Cigana. Sledeća rečenica je "Izvinite i prijatno..." sa vraćanjem dokumenata. ;)

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » četvrtak, 28. avg. 2014. u 14:41h

mbole piše:Policija samo pise prijavu, i moze da izrekne mandatnu kaznu (koju ti mozes, ali i ne moras da platis na licu mesta).
Ne da ne moraš, nego ne možeš da je platiš na licu mesta, bar po aktuelnom zakonu (čl.313). Možeš jedino nešto da častiš majstore za trud.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

SimkeFordMK3
Poruka: 718
Član foruma od: subota, 17. mar. 2012. u 02:09h

Poruka od SimkeFordMK3 » četvrtak, 28. avg. 2014. u 14:43h

Da ne otvaramo drugu temu , kakav je slucaj nocu kada su upaljene maglenke u kojima su LED sijalice (prakticno nemaju vise funkciju maglenki) i kako se to gleda sa zakonske strane?! :eek:
sve vise i vise vidjam likova koji drze upaljene maglenke nocu... non-stop ,po magistrali pa cak i po gradu... je l' i oni idu na blef smileychar022 ili imaju pravo na to?! Meni iskreno uopste ne smetaju te plave maglenke.. jer nemaju taj intezitet kao prave zute boje...

I ovo sto je napisao "VAN" da je rekao cajkanu da krsi zakon,i da mu pise kaznu i otisao... pricao mi je jedan lik koji radi u "ne vladinoj organizaciji" da je stalno zazao cajkane i da mu nikad kaznu nisu napisali posto on valjda poznaje zakon.. pa ako je tako ajde pomognite i nama sto ne poznajemo zakon, da nam ne pisu kazne za svetla ako nista drugo.. :D
RS_cabrio piše: ,,Znate onaj osećaj kad sedneš u kola i svaki put se nasmeješ"...
milan_gt piše: ,,milka i nestle su premium cokolade al nisu ni prici najlepsim zeljama..:) "

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1399
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » četvrtak, 28. avg. 2014. u 18:06h

skoricnik piše:Jednom prilikom, gosn. policajac me je zaustavio (bilo je vece, negde oko 22h).
Tada sam vozio starog Focusa, koji je imao folije na zadnjim staklima (negde oko 70%), i folije na stopaljkama.
Dobro vece - dobro vece. Isprave, naravno, kao po obicaju. Alkohol kontrola - ne konzumiram alkohol.

I on se uhvati stopaljki. Imas li atest za to?
Rek'o molim, kakav atest, AMS izdaje atest za folije na staklima a ne na stopaljkama.
A stvarno, blago su bile zatamnjene, i apsolutno nije nista uticalo na njihov intenzitet svetla.
I on tu, naravno, drsko policijski pokusava da mi stavi do znanja da je on u pravu, a ja sve vreme kontriram.

Pustio me je, nije problem, ali mislim da nije u redu izivljavati se nad normalnim narodom, na taj nacin.
Dobro sam se informisao pre nego sto sam to uradio, pricao sam sa par saobracajaca, sa drugarom koji mi je inspektor, i svi su mi rekli istu stvar - nigde se u zakonu ne spominje tamnjenje stopaljki.
Meni su htjeli oteti zbog zatamnjenih zadnjih sajbi, jos peugeot quicksilver, fabricki takav jbg, ja popizdio, kazem da mogu plocice zalijepiti na njih ako hocu, kaze lik ne moze, on ima u nalogu, daj da vidim nalog, ne mora mi kao pokazati, driblali smo se jedno 10 minuta a na faci mu krivo sto me uopste zaustavio. Kad mi je dosadilo kazem sad cu da zovem kuma, on ima hrpu tih nekih visokih skola mupa pa ako on kaze da si u pravu ja placam kaznu, kaze lik ma nemoj, mozda kolega odmara i vrati mi dokumenta, nisam mogao izdrzati da mu se ne nasmijem u facu :)

lukijano

 
Poruka: 767
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h

Poruka od lukijano » četvrtak, 28. avg. 2014. u 20:26h

van piše:А како доказујеш да ли је негде била магла, када је била и колико је густа била ?
А када при томе заустави пандур на чијем аутомобилу пише POLICIJA , ја га само питам " Јесте ли Ви полицајац републике Хрватске " , мало се зачуди , па ми наравно одговори да није . Он му је кажем да крши члан 10 устав републике Србије , као и и закон о употреби језика и писма , и да ми да блок да му напишем казну , јер ми се искрено ј... за магленке и остале формалне глупости из закона о саобраћају , док се култура и земља уништавају катаклизмично . Имате број таблица , пишите пријаву , ја са вама нема посла , хвала и довиђења . Претходно и сликам пандурски ауто.
Па када се играмо државе , да се играмо .
Нисам се ја родио да будем талац , 1. и 2. заседања авноја
Ti si moj idol... thumbsuph thumbsuph thumbsuph

lukijano

 
Poruka: 767
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h

Poruka od lukijano » četvrtak, 28. avg. 2014. u 20:32h

dmauka piše:Ne znam što se uzbuđujete oko saobraćajne policije?
Kad me zaustave samo pitam : " Je l ste me zaustavili zato što sam Rom?", a na primedbu da sam beo, odmah mu objasnim da ima i belih Cigana. Sledeća rečenica je "Izvinite i prijatno..." sa vraćanjem dokumenata. ;)
A i ti si kralj... hahahaha hahahaha hahahaha

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8304
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » četvrtak, 28. avg. 2014. u 20:55h

van piše:А како доказујеш да ли је негде била магла, када је била и колико је густа била ?
To je veoma teško dokazati, jer je veoma promenjljiva stvar. Koliko puta ti se desilo da uletiš u maglu kao testo, ili da iz magle izadješ skoro na sunčan dan.
Jednom prilikom na dužem putu me je čika policajac zaustavio jer su mi ostala upaljena svetla za maglu i hoće da piše kaznu, na šta sam mu lepo objasnio da se ta svetla koriste u uslovima smanjene vidljovisti a po definiciji u meteorologiji magla je od 0 - 1000 metara, sumaglica od 1- 10 km, dok preko 10 km je normalna vidljivost, a da ja ne vidim dalje od 10 km. Samo me zblanuto pogledao i pitao: A da nisi ti i meteorolog? Umalo nije pao u nesvest kada sam mu rekao da jesam :D . Bio je toliko razočaran da ništa nije rekao, nego mi je samo ubacio dokumenta kroz prozor, na šta sam uputio kritiku da nije kulturan.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » četvrtak, 28. avg. 2014. u 21:19h

Dobro obrazloženje thumbsuph :D
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » četvrtak, 28. avg. 2014. u 21:21h

mbole piše:Kaznjavanje nikada nije vrsio MUP vec sud.
Policija samo pise prijavu, i moze da izrekne mandatnu kaznu (koju ti mozes, ali i ne moras da platis na licu mesta).

A to sto 99% vozaca ne poznaje zakon, pa moze da im se proda ono za ono... vec je druga prica.

Najpre da bi ti neko izrekao kaznu, MORA da postoji kazneni clan po kome je izrice. Sve i da je u zakonu eksplicitno navedeno da je to i to zabranjeno, ako nema kaznenog clana, nema ni kazne.

To sto je pravnik (toga sam se i bojao), samo pokazuje zasto su nam zakoni pisani tako kao jesu. Procitaj bilo koji zakon od pre 20-tak godina, i njegovu novu varijantu, pa ces videti koliko su ovi novi nepismeno, nelogicno i dvosmisleno napisani (da li su sustinski bili dobri je druga politicka prica o kojoj ne bih ovde, govorim samo o tehnickoj tj. "zanatskoj" strani zakona). A decku je logika i znacenje reci mora, moze, ne sme... malo slaba strana.

Ova druga recenica iz odgovora agencije je slazem se nedorecena.
To sto nesto mora da se koristi, uopste ne znaci da neko drugo svetlo ne sme da se koristi. Izuzev ako upotreba tog drugog svetla iskljucuje upotrebu prvog (jer onda nisi ispostovao "mora"). A posto je kod dugih/kratkih svetala upravo to slucaj, jer ne mozes imati istovremeno i dugo i kratko (pricam o pojmu dugog/kratkog svetla, ne o tome da li tehnicki svetli i ona druga sijalica), to je razlog zbog koga nije dozvoljena upotreba dugog.
Kad bi ovo "mora" bilo shvaceno apsolutno to jest da osim dugog ne sme da radi apsolutno ni jedno drugo svetlo, to bi znacilo da ne sme da radi ni poziciono, ni gabaritno, ni bilo koje drugo. Sta cemo kad je dan i kad je magla? Po njegovom i dalje ne smes da palis maglenke posto je jelte dan, a ti moras da imas upaljena kratka.

Agencija mora da se ogradi od tumacenja zakona, posto je ona drzavna institucija, a ne udruzenje gradjana, i moze samo da da svoje misljenje, ali ne i zvanicno tumacenje.
Пошто сам правник по струци морам да се сложим са госн' Мболе-том по питању дефиниције улоге суда, МУП-а и Агенције. Ми је овдје немамо у функцији као што је у Србији, али и овдје се мука мучи са правном номотехником, односно писањем закона. Страни прописи се немилице преводе и уводе у наш правни систем (овдје је класичан примјер Закон о јавним набавкама који је преписан из англосаксонског правног система који је у самој својој суштини потпуно различит од нашег европског континенталног система), а да нису ни логички, ни правно аналитички досљедни са самима собом (такозвана унутрашња недосљедност и нелогичност прописа), а камоли са осталим правним прописима. Таква пракса је створила огроман простор за аритражна тумачења прописа (на тај начин полиција ни сама не зна шта се примјењује и на који начин - типичан примјер је проблем затамњења стакала на возилима гдје би требала нека организација да измјери колико процената се кроз стакла пропушта свјетлости у унутрашњост возила, а да нико не зна ко то и на који начин то мјери, па онда полиција то ради одокативном методом), као и непримјењивост масе закона у пракси. Укратко речено сумрак правне струке.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Aca06

 
Poruka: 3127
Član foruma od: sreda, 22. apr. 2009. u 11:57h

Poruka od Aca06 » petak, 29. avg. 2014. u 20:10h

U Ponedeljak cu skenirati prijavu koju mi je policajac napisao zbog mobilnog da mi nebi pisao kaznu za pojas I prsnutu soferku. Kazna je bila 5000 a ja sam platio 2500 jer po zakonu o prekrsajima Clan 171 postoji mogucnost placanja 50% kazne. .
Taunus 1.3 Tc1 1974
Taunus 1.6 Tc2 1979
Orion 1.6 1986
Sierra 1.8Td Mk2 1989
Mondeo Mk2 1996 2.0i
Mondeo Mk3 2001 2.0i 107kW
Focus Mk1 2004 1.8 TDCi 74 kW restail
Fokus Mk2 2006 1.6 74 kW
Fokus MK2.5 2008 1.8 TDCI 85kW TITANIJUM S
Fusion 2006 1.4 TDCi aktuelan
Fokus mk1 2003 ST170 aktuelan
Fokus mk2 2007 ST aktuelan

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 30. avg. 2014. u 22:57h

BojanM piše:
mbole piše:Policija samo pise prijavu, i moze da izrekne mandatnu kaznu (koju ti mozes, ali i ne moras da platis na licu mesta).
Ne da ne moraš, nego ne možeš da je platiš na licu mesta, bar po aktuelnom zakonu (čl.313). Možeš jedino nešto da častiš majstore za trud.
U pravu si, zaboravio sam da je to promenjeno.

Pade mi juce napamet jedan lep primer za odnos izmedju "mora" i "ne sme".

Vecinu nas je mama ko klince terala da MORAMO da jedemo hleb tokom rucka. Ali to (nazalost) nije znacilo da NE SMEMO da jedemo grasak :)
Djak pesak :)

Odgovori

Povratak na „Svaštara“