Ма не причај ми о фенси радионицама, или уопште о нечему што је "fancy". Све што има такав придјев нема никакву сврху осим да буде фенси. И крај.
Био сам у једном сервису код Градишке када смо рјешавали буразов БМВ. Можеш с пода да једеш, два рачунара, оргиналне дијагностике, ма лудило...а чова ништа није ријешио, у ствари није видио оно што би пручени мајстор требао да види а то је да мотор био ван фазе...
Мајстори с којима сам ја овдје причао углавном се чуде откуда та вибрација када је све утегнуто као метак, она је очигледно посљедица нечега што осцилира на тој тзв природној фрекфенцији овјеса/точка али не можемо наћи шта. Није то страшно толико али осјети се на цијелом ауту. Да је нека стара дрешина не бих оволико ни гањао, али када сједиш у колима који без проблема иде 180 до 200 такве ствари излуђују.
Драгомир је једном поменуо да може бити срце диференцијала, али се искрено надам да није то. Па ко би то овдје могао да направи и колико би то коштало. Бога питај. И шта ако није то, а ја пукнем 700 Еура, колико цијеним да би била та интервенција (половни мјењач и руке).
На неким страним форумима сам читао да је један од основним алата бољих радионица и тзв "electronic vibration analyzer" уз помоћ којег се било која необична вибрација лоцира и нађе узрок у року од сат времена максимално. Али ја када бих то поменуо било коме "ишћер'о" би ме наглавачке из сервиса

.
У принципу сваки сматрфон има тај "vibration analyzer" јер има сензоре/акцелерометре уз помоћ којих одређује позицију телефона (водоравно/усправно) и одрађује још неке ствари (када се играју возачке игрице рецимо окретањем телефона имитира се окретање волана). Проблем је како набавити сензоре који се могу спојити на сумњиво мјесто на шасији или овјесу и уредити да се преноси сигнал до телефона који би их приказивао у виду фрекфенција и како би се могли обрадити на тај начин. Видио сам да има купити таквих ствари (софтвер и 4 сензора) уз помоћ којих се обичан таблет (или било који лаптоп или телефон) претвара у супер моћни анализатор вибрација, али не да ми се то куповати само да бих ја ријешио свој проблем и шта онда да радим с тим

.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."